גארי ליניקר (בתמונה) תמיד היה פרשן כדורגל דעתן גם כשזה סיבך אותו עם ה-BBC, אבל הפוסט האנטישמי שהשווה “ציונים” לחולדות היה שערורייה אחת יותר מדי, והוא נאלץ לסיים את עבודתו בתאגיד השידור. הוא אומר ש”הוא לא ידע”, והוא צודק. אבל זו בדיוק הבעיה שלו ושל אחרים בשמאל הבריטי | צילום: מועצת האמרסמית’ ופולהאם
כדורגלן העבר של נבחרת אנגליה ולסטר סיטי, הפרשן גארי ליניקר, פוטר מה-BBC לאחר ששיתף פוסט פרו-פלסטיני באינסטגרם שכותרתו “ההיסטוריה של הציונות” עם אימוג’י של חולדה. ליניקר התנצל ואמר כי “לא היה משתף במודע פוסט אנטישמי”, כלומר – הוא לא ידע שהדימוי של יהודים (או היופמיזם בניחוח סובייטי, “ציונים”) כחולדות מגיע מהתעמולה הנאצית. אני מאמין לליניקר, וזו בדיוק הבעיה שלו ושל רבים אחרים, כפי שאסביר כאן.
בחור כובש
ראשית, בואו ניזכר מיהו ליניקר. בן 64, יליד העיר לסטר, ומגדולי שחקני הכדורגל האנגלים: מעמדת החלוץ הוא כבש 238 שערים, וגם 48 שערים במדי נבחרת אנגליה. חבר היכל התהילה של הכדורגל האנגלי. נודע גם כשחקן הגון שמעולם לא קיבל אפילו כרטיס צהוב. הוא נודע גם באמירותיו השנונות על המשחק שהפכו לחלק בלתי נפרד מתרבות הכדורגל האנגלית והעולמית: “כדורגל הוא משחק פשוט – עשרים ושניים אנשים רודפים אחרי כדור תשעים דקות ובסוף הגרמנים מנצחים”.

לאחר פרישתו, ליניקר הפך לפרשן. הוא כל מה שפרשן כדורגל צריך להיות: רהוט, ידען, כריזמטי ושנון. לאלו שלא מעורים בכדורגל האנגלי ובתקשורת סביבו, התכנית שליניקר הנחה, Match of the Day, היא היהלום שבכתר: סיכום סוף השבוע בכדורגל האנגלי עם כל השערים, הפרשנויות והניתוחים. הכל מוגש בצורה שלא מזלזלת בצופה ובהבנה שלו את המשחק. עוסקים בעיקר בכדורגל ולא בזבל שמסביב. הכי רחוק מתקשורת ספורט במדינות מזרח תיכוניות מסוימות.
מותר להשוות
אלא שחוץ מלהיות מגיש מוצלח כבר 25 שנה, ליניקר הוא גם אדם שלא מהסס להביע את דעתו: בעבר הוא התבטא נגד ברקזיט ונגד המפלגה השמרנית. יחסיו עם ה-BBC עמדו על סף פיצוץ ב-2023 לאחר שהשווה את הרטוריקה השמרנית נגד מהגרים ואת תכניתם לשלוח מבקשי מקלט לרואנדה לרטוריקה בגרמניה של שנות השלושים. אירוני להסתכל על הפוסט הזה בדיעבד, אחרי שליניקר שיתף את הפוסט האנטישמי שלו. אם השמרנים דומים לגרמניה בשנות השלושים, אז הפוסט שליניקר שיתף זה כבר אחרי עשר שנים של נאציפיקציה.
ב-2023, כל הקולגות יצאו להגנתו של ליניקר, שהושעה אחרי דבריו על רואנדה. ליניקר בעצמו לא התכוון לחזור בו מן הדברים: הוא באמת מתנגד לרטוריקה נגד מהגרים, ואף מארח בביתו האישי פליט. בסופו של דבר, ליניקר הוחזר לעבודה כשהוסכם משהו עמום לגבי קווים אדומים להתנהלותו ברשת החברתית. התכנית לא שודרה בלעדיו משום שאיש לא הסכים למלא את מקומו. המצב אז נתפס כרדיפה פוליטית ועוול לליניקר. לא ברור מה בדיוק הוסכם אז אם ליניקר ממשיך בשלו.

הפעם, אגב, אף אחד לא יצא להגנתו, ונראה שברור לכולם שנחצה קו אדום. ליניקר היה אמור גם ככה לפרוש מ-Match of the Day, אבל להמשיך להגיש את שידורי הגביע האנגלי למשל, או את שידורי גביע העולם. זה לא יקרה.
ליניקר גם לא חדש בתמיכתו במאבק הפלסטיני. במסגרת הדיון ב-BBC סביב שידור הסרט הדוקומנטרי על עזה, בו התברר שהילד המספר הוא בן של בכיר בממשל חמאס, ליניקר תמך בהמשך שידור הסרט והתנגד להחלטה של ה-BBC לא לשדר אותו.
אבל בואו נתמקד רגע בתגובה של ליניקר: “לעולם לא הייתי משתף פוסט אנטישמי, זה נגד כל מה שאני מאמין בו. אני מכיר בטעות ובזעם שגרמתי להם, וחוזר על ההתנצלות שלי, נראה שלקחת צעד אחורה זה המהלך האחראי כרגע”.
מפגינים בורות
אני מאמין לליניקר שהוא לא חשב על הקשר בין אימוג’י חולדה לבין יהודים. זו בדיוק הבעיה. סף הרגישות כשזה נוגע לכל אוכלוסיה אחרת – נשים, להט”בים, שחורים או בעלי מוגבלות ירד משמעותית, וטוב שכך. ליניקר לא היה מעלה על דעתו לשתף פוסט עם אימוג’י של קוף לגבי אנשים ממוצא אפריקאי. אבל בחסות המלחמה בעזה, והאמת שגם הרבה לפניה, נראה שנגד יהודים – הכל הולך. להט”בים לא צריכים להקדיש את חייהם למלחמה מתישה בהומופוביה. זו אחריות של כל אדם לחנך את עצמו לא לשנוא. כדורגל הנשים האנגלי יצא בקמפיין מוצלח למדי עם מסר דומה – לא התפקיד של השחקניות לחנך אוהדים לא להיות סקסיסטים. הבורות של אנשים היא הבעיה שלהם.
איכשהו, תמיד לשמאל האנטי-ישראלי, במיוחד בבריטניה, קופץ הגן האנטישמי. פעם זה מנהיג סוציאליסט שמתפעל מציור של בנקאים יהודים שולטים בעולם; פעם זה פרופסור לסוציולוגיה, מומחה לאיסלמופוביה, שמפיץ תיאוריות קשר אנטישמיות; ופעם זה ראש עיריית לונדון לשעבר, כביכול נגד כל סוג של גזענות, שלא חושב שאנטישמיות היא דבר אמיתי. גזלייטינג במיטבו שפשוט לא היה עובר כלפי שום קבוצה אחרת באוכלוסייה.
חוץ מלהפסיק לקבל 1.3 מיליון ליש”ט מכספי משלם המסים הבריטי (המגיש הכי מרוויח ב-BBC), אל תדאגו יותר מדי לליניקר. הוא ימשיך לדבר לעוקבים שלו דרך הרשתות החברתיות ובעיקר הפודקאסטים שבהם הוא עדיין יהיה אורח רצוי. שוב – אדם שהיה מתבטא נגד מיעוטים אחרים היה מצורע חברתית. אנטישמים לא סובלים בדרך כלל גורל כזה, בעיקר לא אנטישמים מצחיקים וכריזמטיים. משהו על התנדבות? פסק זמן ללמוד קצת היסטוריה כדי להסתכל לאנטישמיות בעיניים? לא שמענו רעיון כזה מצד ליניקר או מצד תאגיד השידור שהעסיק אותו עד עכשיו. לפחות עד האמירה המבחילה הבאה. גם אז הם יגלגלו עיניים לשמיים ויגידו שלא ידעו.
אכזבה…
אוהבת כדורגל אנגלי,
אהבתי (past tense) מאוד את הפרשנות האינטילגינטית של לינקר ואת הציניות שלו.
להיות מושא האנטי-ישראליות שלו (מקרה פרטי של האנטישמיות שלו) – לא מלבב בכלל ומטיל צל גדול על כל החינניות שלו.
מצטטת משפט אחד שלך: ” יכשהו, תמיד לשמאל האנטי-ישראלי, במיוחד בבריטניה, קופץ הגן האנטישמי”.
הכיצד?
אז איך זה שעוד לא חקרו זאת באקדמייה הבריטית (או הישראלית)?
הבאת מספר דוגמאות לכך (ומולם עולים בזכרוני לורד בלפור ואורד ווינגייט).
האם באמת הנושא לא נחקר?
מחקר אמיתי, שיחשוף את הסיבות לאנטישמיות בבריטניה – מעבר לשינוי הדמוגרפי שעובר על בריטניה ומדינות נוספות באירופה, מאז סיומה של מלחמת העלם השנייה.
מין הראוי לתקן את ראש עריית לונדון, לראש עיריית לונדון לשעבר. שקראתי את הפוסט הייתי בטוחה שאתה מדבר על סדיק קאהן, והתפלאתי, שכן הוא תומך רבות בקהילה היהודית ומגנה אנטישמיות בחריפות. לחיצה על הפוסט הבהירה לי שמדובר בקן לווינגסטון, לא ראש העיר מ2008 ואדם שסולק ממפלגת הלייבור לפני שנים רבות בשל התבטאותיו המחפירות.
תודה רבה על הפניית תשומת הלב. תוקן.