אנחנו בסך הכל שבועיים וחצי לכהונתו של רישי סונאק, והצרות כבר נערמות. ההתפטרות של גווין ויליאמסון מהממשלה לאחר שהואשם בבריונות על-ידי אנשים שונים פגעה בתדמיתו של סונאק שמינה אותו לתפקיד מלכתחילה. בצפון אירלנד אין התקדמות של ממש בכל הנוגע להקמת ממשלה, וכעת שר צפון אירלנד דחה את הבחירות בעד 12 שבועות, שמהווים בעיקר חלון זמן לממשלת בריטניה למצוא פתרון חדש. עוד ועוד איגודים של עובדי מדינה מצביעים בעד שביתה במחאה על תנאי ההעסקה שלהם, והממשלה אומרת שאין כסף להעלאות שכר לכולם. וכולם מצפים לשבוע הבא, אז שר האוצר ג’רמי האנט יציג את התקציב, שכנראה יהיה מאוד לא פופולרי | צילום: ג’סיקה טיילור, הפרלמנט הבריטי
לפני שלושה ימים (ג’) רישי סונאק ציין שבועיים כראש הממשלה. עד כה הוא שרד ועוד לא היה צורך להוציא חסה כמו שהיה עם קודמתו בתפקיד ליז טראס, אבל הוא עדיין מתמודד עם אתגרים רבים. טענות נגד השרים בממשלתו, צפון אירלנד, התקציב הקרב והשביתות הם רק חלק מכאבי הראש של סונאק בשבוע החולף.
השר לשעבר
בפוסט הקודם דיברנו על הצרות שרישי סונאק הביא על עצמו עם המינוי של גווין ויליאמסון לתפקיד שר בלי תיק. ויליאמסון, רק אזכיר, מונה לתפקיד למרות שכבר פוטר מתפקידיו המיניסטריאליים גם על-ידי ת’רזה מיי וגם על-ידי בוריס ג’ונסון, ולמרות שסונאק ידע שנגד ויליאמסון עומדת תלונה על התנהגות בריונית המינוי לממשלה יצא לדרך. הקריאות לפיטוריו של ויליאמסון הלכו והתגברו, אבל סונאק היה זקוק לכוחו של ויליאמסון בתוך המפלגה ולכן אמר שיש לו “אמון מלא” בשר הבעייתי.
אבל ההאשמות נגד ויליאמסון המשיכו להיערם. עובדי מדינה ששירתו תחת ויליאמסון בימיו במשרד ההגנה הגישו נגדו תלונה על התנהגות בריונית מצדו, כולל להגיד להם “לקפוץ מהחלון” ועוד אמירות שפר. אן מילטון, ששימשה כסגניתו של ויליאמסון כשזה היה מצליף המפלגה השמרנית תחת ת’רזה מיי, העידה בערוץ 4 על מה שנראה כמו התנהגות מאפיונרית מצדו, כולל איומים לחשוף סודות של חברי פרלמנט שלא יתיישרו. מאחר שוויליאמסון עדיין זכה לגיבוי של סונאק, הרי שגם שרים אחרים בממשלה נמנעו מלהגיב יותר מדי ורק ביקשו לתת לחקירה לעשות את שלה, במה שנראה כמו גמגום מביך. בסוף ויליאמסון החליט לגאול את הממשלה מהתפתלויותיה ולפני שלושה ימים (ג’) הודיע על התפטרותו. הוא לא הודה במיוחס לו, אבל הגיע למסקנה שהוא נהיה “הסחת דעת” לממשלה.
— Gavin Williamson (@GavinWilliamson) November 8, 2022
צרותיו של סונאק, שקיבל התפטרות משמעותית מהקבינט רק שבועיים לתוך הכהונה, לא פסקו כאן. הפקפוק בשיקול הדעת שלו, שנובע לא רק מוויליאמסון אלא גם מהמינוי של שרת הפנים סואלה ברוורמן פחות משבוע לאחר שנאלצה להתפטר בנסיבות לא נעימות, רק התחזק. יום למחרת התקיים בפרלמנט הסשן השבועי של שאלות לראש הממשלה, שם ראש האופוזיציה קיר סטארמר שמח להראות שכושר השיפוט של סונאק לוקה בחסר. סונאק הביע חרטה על המינוי של ויליאמסון וניסה להגיד שמה שמשנה הוא ההתמודדות עם הסיטואציה כשהיא צצה, אבל זה לא באמת תפס: סונאק הוא זה שיצר במודע את הסיטואציה מלכתחילה, וכמו כן לא באמת התמודד איתה ולמזלו ויליאמסון זרק את עצמו אל מתחת לגלגלי האוטובוס.
דוחים את הבחירות
אתגר נוסף הוא הצרות שמעולל הברקזיט בצפון אירלנד. תזכורת: לפני כשבועיים פקע הדדליין להרכיב ממשלת בצפון אירלנד. הרקע לכך הוא סירובה של ה-DUP, המפלגה היוניוניסטית הגדולה ביותר בצפון אירלנד, להיכנס לממשלה כל עוד הגבול הפנימי בין האי הבריטי לצפון אירלנד (הידוע בשם “פרוטוקול צפון אירלנד”) קיים. הפרוטוקול הוסכם כחלק מהסכם היציאה מהאיחוד האירופי שבוריס ג’ונסון הגיע אליו עם האיחוד, אבל ה-DUP סירבו לקבל אותו. מאחר שהסכם יום שישי הטוב, שהביא לסוף ימי הטרור בצפון אירלנד, דורש שאת ממשלת צפון אירלנד ינהלו יחדיו היוניוניסטים והלאומנים, הסירוב של ה-DUP לשתף פעולה לא אפשר לממשלה לקום, ולמעשה אפילו לא אפשר לבחור יו”ר לאסיפת צפון אירלנד. החוק דרש ששר צפון אירלנד בממשלה הבריטית יכריז על בחירות חדשות לאסיפה. במקום זאת, השר כריס היטון-האריס הודיע שבוע שעבר שבמקום להכריז על תאריך לבחירות הוא יודיע על תכנית חלופית.
שלשום (ד’) היטון-האריס הסביר לפרלמנט שבמקום להכריז על תאריך כפי שדורש החוק, הממשלה תעביר חקיקה כדי לאפשר הארכה למו”מ של עד 12 שבועות (בשתי פעימות של שישה שבועות). היטון-האריס אמר שאף אחד לא מעוניין בעוד בחירות ושכרגע לא נראה שהן ישנו משהו, ולכן הוא מנסה להימנע מהן. השאלה היא אם 12 השבועות האלו יוכלו לשנות משהו, כיוון שכל עוד בריטניה והאיחוד האירופי לא יגיעו להסדר חדש באזור (הפרוטוקול נועד לאפשר לשמור על גבול פתוח בין צפון אירלנד לרפובליקה האירית, עוד נדבך חשוב בהסכם יום שישי הטוב), ה-DUP כנראה לא תשתכנע לשתף פעולה. הדדליין הוא למעשה לסונאק.
Today I have announced plans to extend the period for Executive formation and take powers to reduce MLA salaries as appropriate. (1/3) pic.twitter.com/SJl7qSGYrG
— Chris Heaton-Harris MP (@chhcalling) November 9, 2022
האם משהו מתקדם שם? ראש ממשלת אירלנד (טישך), מיהאל מרטין, הביע לאחר פגישה משותפת לממשלות אירלנד ובריטניה אופטימיות זהירה ואמר שיש “חלון הזדמנויות” להגיע להסדר. אבל הוא סירב להתחייב ללוח זמנים, כך שלא ברור גם ממנו ש-12 השבועות האלו יספיקו. שר החוץ האירי סיימון קובני העיד שכניסתו של סונאק, שנחשב לפרגמטיסט, שיפרה את היחסים בין המדינות לעומת תקופתם של בוריס ג’ונסון וליז טראס, שניסו לשנות באופן חד-צדדי את הפרוטוקול. האם זה יספיק? רחוק מבטוח.
שביתות ועוד שביתות
עוד צרות נוספו לסונאק השבוע כשעוד איגודי העובדים הצביעו בעד שביתה. ראשון היה הקולג’ המלכותי לסיעוד, האיגוד של האחיות והאחים, שהצביע בעד שביתה שלשום (ד’). באיגוד טוען שבמשך שנים השכר לא עודכן בהתאם לאינפלציה וכעת דורשים שהוא יעודכן בהתאם לשיעור האינפלציה ועוד קצת: 17%. זה המון ולפי משרד הבריאות דבר כזה יעלה כ-9 מיליארד ליש”ט בשנה, דבר שלפי שר הבריאות סטיבן ברקלי פשוט לא אפשרי במצב הכלכלי הקיים. אבל באיגוד לא באמת רוצים להגיע לשביתה, שתיכנס לתוקף מתישהו לפני סוף 2022, אלא מקווים שזה יביא את הממשלה לשולחן המשא ומתן יחד איתם ויחד עם איגודים של עובדי רפואה אחרים, כדי להביא לתנאי שכר הולמים יותר. אם השביתה לא תימנע, היא תשפיע על בתי חולים ברחבי הממלכה (לא בכולם, שכן לא בכל סניפי האיגוד הגיעו לרף הנדרש כדי להפוך שביתה לחוקית). שירותי החירום ימשיכו לעבוד, אבל הדבר יביא לעיכוב בטיפולים שגם ככה מתעכבים חודשים ומעבר לכך.
שביתה שנייה היא של האיגוד לשירותים ציבוריים ומסחריים (PCS) הצביע אתמול (ה’) על שביתה משלו. פירוש הדבר הוא שכ-100 אלף עובדים בתחומים מגוונים, רובם עובדים בווייטהול או בשירותים כמו לשכות תעסוקה, ישבתו. גם הם מעוניינים בעדכון השכר שלהם בהתאם לאינפלציה, לאחר שנים שהשכר שלהם בקושי עודכן. ויחד איתם איגודים נוספים, למשל של המורים או של עובדי NHS, נמצאים בתהליכים להצביע על שביתה כדי לדרוש גם הם העלאה שתתאם את האינפלציה הגואה. לממשלה כנראה אין את הכסף להיענות לדרישות האלו, אבל אם כל השביתות האלו ייצאו לדרך החיים בבריטניה ייהפכו לקשים אפילו יותר ויפגע בשמרנים.
לקראת התקציב
בשבוע הבא שר האוצר ג’רמי האנט יציג את התקציב. לפי כל צפי הוא יכלול קיצוצים בשירותים הציבוריים והעלאות מסים. האנט לא צריך רק להתגבר על הצרות של הכלכלה העולמית, אלא גם על הבעיות הביתיות שיצר קודמו בתפקיד קוואזי קווארטנג. קווארטנג, נזכיר, הבטיח קיצוצי מסים וסבסוד לחשבונות האנרגיה בלי לספק מקור מימון, מה שגרם לשווקים להגיב בכאוטיות. האנט מעוניין להראות שהוא שר אוצר אחראי. הבעיה היא שהשווקים אולי יאהבו את האנט על איזון התקציב באמצעות הגדלת המסים והקטנת ההוצאות, אבל המצביעים כנראה פחות יתחברו. כמובן, לא ארתום כאן את העגלה לפני הסוסים והתקציב ינותח כשיוצג ולא דקה לפני, אבל קשה לתת תחזית בה השמרנים משפרים באופן רציני את מצבם בסקרים אחרי התקציב, בהנחה שההדלפות נכונות. הדבר עוד יותר נכון לאחר שהיום פורסם שכלכלת בריטניה התכווצה ברבעון הקודם ב-0.2%, כך שייתכן שהיא בדרך למיתון, והאנט נאלץ להזהיר ש”ימים קשים בדרך”. הם אכן יהיו קשים, אבל לא רק לציבור, אלא גם לממשלה.
עניין אחד חיובי
אבל אי אפשר להגיד שכל מה שיש לסונאק אלו רק קשיים. יש דברים שהוא ללא ספק עושה נכון. אתמול (ה’) הוא קיים פגישה משותפת עם השרה הראשונה של סקוטלנד, ניקולה סטרג’ן, והשר הראשון של ויילס, מארק דרייקפורד. סונאק מקיים את הפגישה הזו אחרי ששני ראשי הממשלה הקודמים לא נהנו מיחסים טובים עם השרים הראשונים. בוריס ג’ונסון נתפס קורא ליצירת הממשלה הסקוטית בסוף שנות התשעים “אסון” ו”הטעות הכי גדולה של טוני בלייר”. ליז טראס אפילו לא טרחה לדבר עם השרים הראשונים בכהונתה הקצרה. סונאק, לעומת זאת, מעוניין בעבודה פורייה עם השניים, או לפחות ליצור את הרושם שהוא עובד על זה. פגישה כזו, גם אם היא מול שרה ראשונה מה-SNP ושר ראשון מהלייבור, היא התחלה טובה.
.@RishiSunak attending the British Irish Council in Blackpool. Also present @NicolaSturgeon & @michaelgove. Attending virtually are @MarkDrakeford & chancellor @Jeremy_Hunt. No NI ministers are present because of the Stormont stalemate pic.twitter.com/wbb7zIVxho
— Tracey Magee (@Tracey_utv) November 10, 2022
לסיכום
זה היה שבוע עמוס עבור רישי סונאק, ורובו לא חיובי במיוחד. ההתפטרות של ויליאמסון אמנם מנעה נזק גדול יותר, אבל עדיין פגעה במוניטין של סונאק כמי שהתחייב לממשלת “יושרה, מקצוענות ואחריותיות”. השביתות הצפויות, אם אכן יתקיימו, מהוות עבורו כאב ראש מהסוג איתו התמודדה ממשלת קלהאן בשנות השבעים, רגע לפני שהופלה והביאה לעלייתה של מרגרט ת’אצ’ר. דחיית הבחירות בצפון אירלנד בעיקר חישקה את לוח הזמנים של סונאק למצוא פתרון כלשהו לפרוטוקול צפון אירלנד, שכן אין בה כדי להוות לחץ על ה-DUP. הספקולציות השונות לגבי התקציב שיוצג בשבוע הבא לא בדיוק מועילות לרקורד שלו. ואנחנו רק שבועיים בתוך העסק. סונאק עלול למצוא את עצמו ממש בקרוב, עם פרסום התקציב, בריבים עם חברי המפלגה שלו, כפי שטראס מצאה את עצמה. הוא כנראה יצליח לצאת מזה יותר טוב ממנה, אבל זה רף מאוד נמוך, שמשאיר מקום לחבלות רציניות.