משפחת המלוכה נכנסה לסדרת צרות בלתי נגמרת: הנסיך אנדרו הגיע להסדר עם התובעת וירג’יניה ג’ופריי מחוץ לבית המשפט, אבל השערורייה רחוקה מלהיגמר. הניסיון שלו לחזור לזירה הציבורית כמגן הקורבנות שעד לאחרונה התקיף לא ממש עוזרת לו. צ’רלס מסתבך בפרשה משלו, לאחר שהמשטרה החליטה לחקור את החשד שמשרתו עשה סחר-מכר בתארי כבוד לאיש עסקים מסעודיה בתמורה להשקעה בפרויקטים של צ’רלס. וכמובן, לא ניתן שלא להגיד דבר על המלכה אליזבת’ שנדבקה בקורונה רגע לפני שבוריס ג’ונסון מתכוון לבטל את חובת הבידוד באנגליה. כל הדברים האלו מביאים למתקפות ושאלות לגבי התנהלות בית המלוכה, שיצטרך דרך שוב להסתגל למציאות הלא נוחה | צילום: רוג’ר האריס, בית הלורדים
היו למשפחת המלוכה שבועות יותר טובים מהשבוע החולף. בהתחלה הנסיך אנדרו חתם על הסדר עם התובעת שלו, וירג’יניה ג’ופריי, מחוץ לבית המשפט. לכאורה זה היה אמור להציל אותו מההשפלה שבמשפט, אבל זה לא השיג את האפקט הרצוי. לאחר מכן הכריזו על חקירה נגד חלק מעוזריו לשעבר של הנסיך צ’רלס, יורש העצר, עם סיכוי שגם הוא עצמו ייחקר באזהרה. והדובדבן שבקצפת, אתמול (א’) הודיעו שהמלכה אליזבת’ השנייה נדבקה בקורונה. ומעבר לעניין הרכילותי, יש פה גם עניין ציבורי.
הכבשה השחורה
ההסדר
נתחיל עם אנדרו, הבן האהוב על המלכה והבן שכל אחד אחר במשפחה היה שמח לנעול בעליית הגג ולשכוח ממנו. כזכור, אנדרו נתבע בתביעה אזרחית על-ידי וירג’יניה ג’ופריי, אחת מקורבנותיו של ג’פרי אפסטין, בטענה שנאנסה לקיים יחסי מין עם אנדרו. אנדרו ניסה במשך תקופה ארוכה להתחמק מהמשפט ולגרום לבית המשפט לזרוק את התביעה מכל המדרגות. בית המשפט בארצות הברית, שם ג’ופריי הגישה את התביעה, פחות התרשם משלל התירוצים של אנדרו ועורכי דינו וקבע לפני כחודש שהמשפט יתקיים. בשלב הזה, לאחר לא מעט לחצים מצד המשפחה וכשהיה ברור שהציבור לא חש בנוח עם העניין, אנדרו ויתר על החסויות שלו ועל תפקידי צבא טקסיים בהם החזיק. אלו חזרו לידי המלכה, והיא תצטרך לחלק אותם מחדש. אנדרו שמר על תוארו כדוכס יורק.
בשבוע שעבר (ג’) דווח שאנדרו הגיע להסדר עם ג’ופריי מחוץ לכותלי בית המשפט. פרטי ההסדר המלאים יישארו חסויים, אבל מההצהרה המשותפת של השניים ניתן להגיד את הדברים הבאים: ראשית, אנדרו יצטרך להצהיר הרבה מאוד דברים. הוא לא התכוון מעולם לפגוע בתדמיתה של ג’ופריי (למרות שזו הייתה הטקטיקה המשפטית שלו כל הדרך), הוא מכיר בסבל שלה כקורבן של אפסטין וכקורבן של השמצות מצד הציבור, הוא מכיר בפשעיו של אפסטין והוא מצר על קשריו עמו, ולכן הוא מעוניין גם לתמוך במאבק של הקורבנות. הדבר ייעשה, בין השאר, באמצעות תרומה לקרן של ג’ופריי. כמה בדיוק? אנחנו לא יודעים באופן רשמי, אבל לפי ההדלפות מדובר ב-12 מיליון ליש”ט. כפי שאתם יכולים לראות, אנדרו לא מודה בשום דבר ממה שג’ופריי ייחסה לו, וכעת הוא גם לא יצטרך להתעמת עם הדברים בבית המשפט. מצד שני, ההכרות שלו סותרות את כל הטיעונים בחסותם ניסה להדוף את טענותיה של ג’ופריי.
התגובה הציבורית
סוף טוב הכל טוב? ממש לא. ההסדר של אנדרו ממש לא הרגיע את הרוחות. ראשית, אנדרו מקווה לחזור לזירה הציבורית באמצעות הפיכה לפטרון חדש של עמותות וקרנות שדואגות לקורבנות של סחר בבני אדם. כן: האיש שבמשך חודשים על גבי חודשים ניסה להרוס את שמה הטוב של ג’ופריי ולטעון שהיא רק רוצה כסף כדי להתחמק מהתביעה רוצה לקחת חסות על קורבנות סחר בבני אדם ואנחנו אמורים פשוט לקבל את זה? אז כמובן, לא בטוח שהעמותות יהיו מרוצות מזה. גם ג’ס פיליפס (לייבור), שרה לענייני אלימות במשפחה בממשלת הצללים, הביעה תרעומת על הכיוון החדש שאנדרו מתכוון לקחת. גם לא בטוח כמה המשפחה שלו מעוניינת שהוא יחזור לזירה הציבורית.
שנית, 12 מיליון ליש”ט זה הרבה מאוד כסף, ונשאלה השאלה מי יממן את זה. היו לאנדרו כמה עסקאות מפוקפקות לפני כמה שנים, אבל הוא כבר לא מחזיק בכסף עליהן. בעבר הוא כבר נעזר בחברים טייקונים, אבל לא ברור כמה בדיוק החברים האלו יוכלו לעזור לו, שכן בעבר הם סייעו לו עם סכומים קטנים בהרבה. לכן, עולה החשש שאמא תשלוף את הארנק, או את הקופה הציבורית. המשפחה הרי שוחה בכסף ציבורי, ובאמצעות הקרן של דוכסות לנקסטר המלכה גם כך מממנת את בני המשפחה בקצבה נדיבה. אם היא תשתמש בקרן גם כדי לעזור לבנה האהוב, פירוש הדבר יהיה שהציבור יסבסד את הקנס של אנדרו. זה לא יעבור בשקט.
שלישית, תושבי יורק לא ממש מרוצים מהדוכס שלהם. הם קוראים לנטילת התואר דוכס יורק מאנדרו. וזה לא משהו קטן: לפי סקר, 88% מתושבי העיר רוצים שאנדרו יפסיק להחזיק בדוכסות. מה שחשוב במשפחה זה תמיד הקונצנזוס. מי שמובילה את הקמפיין היא חברת הפרלמנט מטעם יורק מרכז, רייצ’ל מסקל (לייבור). לדבריה, לא יכול להיות שאנדרו ימשיך לשאת את שם העיר בכל העולם ולמעשה לייצג אותה.
ורק לידיעת אנדרו: לפי עורך הדין של ג’ופריי, זה לא מן הנמנע שהראיות נגד אנדרו יעלו בתביעות אחרות שג’ופריי מנהלת נגד משת”פים של אפסטין.
משמעות
כדאי לעמוד על משמעות הדברים הללו: אנדרו למעשה נהיה נקודת תורפה מאוד רצינית של משפחת המלוכה. אנדרו מביא עליו מתקפות לא רק מצד רפובליקנים, אלא גם מצד חלקים נרחבים בציבור הכללי ומצד חברי פרלמנט. המלכה מאוד אהובה והמשפחה פופולרית למדי, אבל ככל שאנדרו ימשיך להתעקש להחזיק במעט שעוד נשאר לו, ובעצם להישאר חלק ממשפחת המלוכה לא רק בדם אלא גם בתארים, כך עולים הסיכויים שהמתקפות האלו יהיו על המונרכיה כולה. זה שם את המשפחה, ובפרט את המלכה ואת צ’רלס, בסיטואציה פוליטית לא פשוטה. לכן, הסיפור הזה ממש לא קרוב לסיום, למרות תקוותיו של אנדרו.
היורש
כסף תמורת כבוד
יש מי שרוצים כוח, כסף וכבוד גם יחד ויש מי שמוכנים לסחור בגורם אחד תמורת גורם אחר. וזה מעביר אותנו ליורש העצר, הנסיך צ’רלס. או יותר נכון, לקרן הצדקה שלו. יום לאחר הגעתו של אנדרו להסדר (ד’), המשטרה המטרופוליטנית של לונדון הודיעה על חקירה של הקרן. מה בדיוק הסיפור? בספטמבר המשטרה קיבלה מידע לפיו משרתו לשעבר של צ’רלס, מייקל פוסט (Fawcett), פעל לתת לאיש העסקים הסעודי, מחפוז מרעי מובארכ בן מחפוז, תואר CBE (תואר כבוד במסדר האימפריה הבריטית, שעדיין לא מקנה את התואר “סר” או “דיים”). התואר אכן ניתן ב-2016. בתמורה, בן מחפוז תרם במצטבר כמיליון וחצי ליש”ט לפרויקטים שהיו חשובים לצ’רלס. תרומותיו של בן מחפוז לא העניקו לו (לכאורה) רק תואר כבוד, אלא גם שתלו יער על שמו בטירת מיי שבסקוטלנד. הבעיה היא שהדבר מנוגד לחוק תארי הכבוד (ניצול לרעה) מ-1925, שאוסר על מתן תואר כבוד בעד תמורה כלשהי. בנוסף, פוסט ניסה להשיג לבן מחפוז גם אזרחות בריטית.
לאחר הידיעה בספטמבר מייקל פוסט נכנס לנבצרות והקרן פתחה בחקירה פנימית. כעת, המשטרה כבר נכנסה לעניינים. נכון לעכשיו, המשטרה עדיין לא ביצעה מעצרים או חקרה מישהו באזהרה. בן מחפוז מכחיש שעשה משהו לא בסדר, ומטעמו של צ’רלס נמסר שהדברים המיוחסים לפוסט נעשו שלא בידיעתו של נסיך ויילס או על דעתו. על כך הוסיפו שלא ראוי להתייחס לחקירה שעודנה מתקיימת. ובכל זאת, ייתכן מאוד שהמשטרה תדרוש לדבר גם עם יורש העצר. נורמן בייקר, שר למניעת פשיעה במשרד הפנים ב-2013-2014 מטעם הליברל-דמוקרטים ומי שכתב למשטרה, הביע תקווה שידברו עם כל מי שעשוי להיות לו ידע על מה שקרה בפרשה, כולל צ’רלס עצמו.
עוד משבר?
זה לא משבר בסדר גודל של אנדרו, אבל זה עדיין לא נעים. ראשית, כפי שהסביר ההיסטוריון אד אואנס, זה עדיין לא משבר חוקתי, אבל זה סקנדל שבא מיד אחרי שנמצא פתרון משפטי לסקנדל הקודם. והפעם הסקנדל הזה מערב את יורש העצר. כמו כן, זה שמתעקשים שצ’רלס לא ידע זה יפה מאוד, אבל הסיפור הזה עדיין עשוי להסתבך סביבו. שנית, אם לצטט את דניאלה רלף, פרשנית החצר של ה-BBC, אפילו אם צ’רלס לא ייחקר באזהרה אלא רק יתושאל, זה יהיה מאוד לא נעים לראות את הראשון בתור לכתר נחקר במשטרה. ועל זאת אני מרשה לעצמי להוסיף: גם אם צ’רלס באמת לא ידע כלום, עצם העובדה שהוא החזיק אנשים כמו מייקל פוסט בצוות שלו לבטח לא תעשה לו טוב.
וזה לא רק בתאוריה. רייצ’ל מסקל, אותה חברת פרלמנט מיורק, טוענת שהפרשה הזו מעלה הרבה מאוד שאלות לגבי התנהלות המלוכה ושיש צורך לדון באופן בו היא מתנהלת כבר כעת. כלומר, היא לא מחכה שהמשטרה תקרא לצ’רלס, אלא מעוניינת כבר עכשיו לפתוח לדיון את כל המשמעויות של משפחת המלוכה. נורמן בייקר אמר שהוא פשוט לא משוכנע שצ’רלס לא ידע משום דבר, וקרא למשטרה לחקור את העניין “ללא משוא פנים”. פירוש הקריאה הזו, מעבר לחוסר אמון במשטרה המטרופוליטנית (חוסר אמון אותו הרוויחה ביושר), בייקר גם רומז שמתייחסים למשפחת המלוכה כמי שנמצאת מעל החוק. בהתחשב באופן ההתנהלות המחפיר שלה מול אנדרו וקשריו עם אפסטין, זו האשמה לא מצוצה מהאצבע.
משמעות
למרות שזה עדיין לא משבר נוסח אנדרו, זה עדיין בעייתי. עצם העובדה שהשערורייה הזו מצטרפת לשערורייה של אנדרו (וששתיהן מדווחות על רקע השערוריות של ראש הממשלה בוריס ג’ונסון), האווירה הציבורית כלפי מוסדות השלטון היא סקפטית משהו. בכך, צ’רלס הופך בעצמו ליעד אפשרי להתקפה מפני מי שסקפטיים כלפי המלוכה, בין אם הם רוצים לבטל אותה כליל ובין אם הם רוצים לשנות אותה. כי כמו שאמרה מסקל, את המלכה כולם אוהבים ומעריכים על שירותה הארוך לציבור. הדור החדש, לדבריה, נראה הרבה פחות מוצלח ודורש חשיבה מחודשת לגבי המונרכיה הבריטית. כרגע זה בקטנה, אבל זה בטוח לא תורם.
רק בריאות
ונסיים ביהלום שבכתר. ודאי שמעתם שאתמול (א’) בית המלוכה הודיע שהמלכה אליזבת’ השנייה נדבקה בקורונה. בהתחלה האצבעות הופנו, בחצי קריצה, לנסיך צ’רלס. הוא בכל זאת אובחן חיובי לקורונה ופגש את אמו. עם זאת, בגלל פער הזמנים (צ’רלס והמלכה נפגשו ב-10 בפברואר, מרחק של עשרה ימים מאבחונה של המלכה) העלה את האפשרות שאולי היא נדבקה ממי מאנשי הצוות בדירת וינדזור, שכן כמה מהם אובחנו חיוביים בעצמם. הפוליטיקאים והרשתות החברתיות, כמובן, איחלו החלמה מהירה לאליזבת’ בכל האמצעים העומדים לרשותם, עד שהטוויטר שלי לא הראה שום דבר אחר. בכל מקרה, נכון לכתיבת שורות אלו נראה שהיא סובלת מתסמיני צינון בלבד, אבל אתם יודעים איך זה עם המחלה הזו.
יש להודעה הזו כמה משמעויות. ראשית, בהתחשב בכך שנאלצה להיעדר ממשימות רבות לפני מספר חודשים בגלל שחלתה, כעת יש חשש שהדבר יפגע בחגיגות יובל הפלטינה למלוכתה. שנית, הרופא המלכותי שם בעדיפות עליונה את שמירת הפרטיות של המלכה. לאחר שנודע שנפגשה עם צ’רלס וקמילה שהיו חיוביים בעצמם, הארמון סירב אפילו לאשר אם היא נבדקה. הגילוי כעת הוא יוצא דופן, ועשוי להוביל לעוד לחץ מצד התקשורת. שלישית, הדבר מגיע כשברקע הכוונה של בוריס ג’ונסון לבטל את חובת הבידוד באנגליה. עצם הידבקותה לא ישנה את התכניות של ג’ונסון, שתקוע בסבך סקנדלים משלו וחייב לרצות את חברי מפלגתו ואת הציבור, אבל הוא כן מעלה שאלות. ג’ונסון לא מכחיש שהקורונה עודנה מסוכנת, ושיש צורך בזהירות. אבל אם על המלכה הם לא מצליחים לשמור, האם על הפגיעים בציבור הכללי יצליחו להגן?
Today’s @thetimes cartoon https://t.co/RLirsRzhQg pic.twitter.com/NTqoUbEi4j
— Morten Morland (@mortenmorland) February 21, 2022
לסיכום
מדובר בימים מאתגרים עבור בית המלוכה. צריך לזכור שלמרות שלא מדובר במוסד מפלגתי, מדובר במוסד פוליטי לכל דבר ועניין. לבני הבית יש לא רק ממון וכבוד, אלא גם לא מעט סמכויות וכוח לא רשמי שהם יכולים להפעיל לטובתם האישית. ההזמנות האלו למתקפות או לשאלות עשויים להרעיד שוב את היסודות של בית המלוכה, אם הם לא יפעלו נכון. לבית המלוכה יש היסטוריה של הישרדות באמצעות התאמה לרוח התקופה. השאלה היא מה זה אומר לגבי הצרות הנוכחיות.