חשבנו שהנה הדוח העצמאי של סו גריי יתפרסם ופרשת המסיבות תתקרב לסיומה, עם התפטרותו של בוריס ג’ונסון או בלעדיה. אבל אז נציבת המשטרה המטרופוליטנית של לונדון, קרסידה דיק (בתמונה), הודיעה שהמשטרה פתחה בחקירה משלה. הדבר יצר בלבול לגבי המועד בו יתפרסם הדוח, שכן המשטרה מוכנה לפרסומו אבל בתנאי שכמעט ולא יזכיר את המסיבות שהיא עצמה חוקרת. בינתיים, הדוח של גריי מתעכב. רבים מאשימים את המשטרה בשחיתות, בטענה שהיא בחרה בתזמון הזה לחקירות כדי לעכב את פרסום הדוח של גריי. יש כאלו שסבורים שהדבר אכן קנה לג’ונסון עוד קצת זמן, אבל רבים טוענים שאין שום דבר לטובתו של ג’ונסון בחקירת משטרה. במקביל, פרשת מסיבת יום ההולדת של ג’ונסון ממשיכה להסתבך בתוך עצמה ותזכורת מאפגניסטן מסבכת אותו בטענות נוספות לשקרים לפרלמנט. ובינתיים קו הגנה מסתמן הוא המצב באוקראינה | צילום: סיימון דוסון, דאונינג 10

כבר כמעט היינו בחוץ. פרסום דוח החקירה של סו גריי את המסיבות האסורות שהתקיימו בדאונינג 10 ובווייטהול בתקופת הסגרים והגבלות הקורונה היה אמור להתפרסם השבוע. כולם היו בטוחים שאו שבוריס ג’ונסון יוכל להינצל באופן סופי, או שהוא אבוד לחלוטין. אבל אז המשטרה החליטה פתאום להתערב עם חקירה משלה והכל נעצר, כשלא ברור עד מתי. וזה מעלה את השאלה האם זה מסייע לג’ונסון, או דווקא מהדק עוד יותר את החבל סביבו.

תקציר

כידוע (ואם לא, אז תלכו לפוסט הזה ואחורה), בוריס ג’ונסון בצרות אחרי שהתגלה מספר דו-ספרתי של מסיבות שנערכו בדאונינג 10 ובווייטהול בניגוד להנחיות הקורונה, בזמן שנבצר מבריטים רבים להיות עם אהוביהם ברגעיהם האחרונים. הפרסומים הגיעו טיפין-טיפין במה שנראה כמו מלאכת מחשבת (כנראה של דומיניק קאמינגס), שסייעו לשמר את השיח על הנושא, וכמו כן לתפוס את ג’ונסון בכל שקר שהוא סיפר כדי להתחמק מההאשמות. הגילויים עצמם אבל גם הטיוח הובילו לזעם ציבורי נרחב וללא מעט שמרנים שעמלים בהיחבא או בפומבי על הדחתו של ג’ונסון. אבל בגלל שג’ונסון מינה חקירה עצמאית של המסיבות, כעת בהנהלת עובדת המדינה הבכירה סו גריי, רבים קיבלו את קו ההגנה של ג’ונסון ותומכיו שיש לחכות עד לפרסום ממצאי החקירה. אלו היו אמורים להתפרסם בשבוע שחלף.

סו גריי
חיכו למוצא פיה. סו גריי (צילום: ממשלת בריטניה)

בינתיים, רבים ניסו ללחוץ על המשטרה המטרופוליטנית של לונדון שתחקור גם היא את האירוע. זו סירבה לעשות כן, בטענה שאין בידיה את הראיות הדרושות לכך. זאת למרות שלפחות על התקהלות אחת ג’ונסון הודה בפני הפרלמנט שנכח בה, גם אם הוא טוען שהוא חשב שהיא תואמת את כללי הקורונה. בהמשך היא אמרה שהיא תחכה לפרסום הדוח של גריי כדי לראות אם יש שם משהו שמצדיק חקירה. הדבר הגיע לשיא של גיחוך השבוע, כשפורסם ששוטרים שעובדים ברחוב דאונינג מסרו עדויות לגריי, בזמן שהגוף לו הם כפופים מסרב לחקור את הנושא. עבור רבים, הדבר נראה כהוכחה לשחיתות, בפרט של נציבת המשטרה קרסידה דיק. בינתיים, בדאונינג 10 ראו בכך נקודת אור: גריי אמורה להעביר כל ראיה לעבירה פלילית שנעשתה לידי המשטרה. כל עוד זה לא קרה, היה נראה שגריי לא מצאה משהו מפליל מדי. ועדיין, כולם הסכימו שלפני שנושמים לרווחה כדי לחכות לפרסום הדוח.

הפתעה מקרסידה

לפני ארבעה ימים ימים (ג’) קרסידה דיק הגיעה לוועדת המשטרה והפשיעה של עיריית לונדון כדי לענות על שאלות חברי הוועדה. מדובר בעניין שגרתי לחלוטין. הנושא המרכזי שעניין את חברי הוועדה, כפי שהדגישה היו”ר סוזן הול, היה המסיבות האסורות בדאונינג 10. דיק הצדיקה את העובדה שעד כה המשטרה התמהמה עם החקירה בטענה שבדיקת הפרת הנחיות קורונה כל-כך הרבה זמן אחרי שהן קרו זה לא משהו שהמשטרה עושה בשגרה. זו טענה דיי הוגנת: אף אחד לא מצפה לקבל זימון מהמשטרה בגלל שבסגר השני הוא אירח חבר או שניים. זה ייראה לנו מופרז. ובכל זאת, הסבירה דיק, יש מקרים שבהם המשטרה בכל זאת תלך אחורה, ואחד התנאים לכך הוא ראיות שיוכיחו שמבצעי העבירה ידעו שהם ביצעו אותה.

אבל דיק הביאה גם בשורה: על רקע התקשורת שיש למשטרה עם משרד הקבינט (שמטעמו מתבצעת החקירה של סו גריי) והעדויות של שוטרים בפני החקירה העצמאית, המשטרה תחקור כעת בעצמה מספר מסיבות, בהן הראיות חצו את הרף הדרוש מבחינת המשטרה. במסיבות אחרות שהמשטרה עשתה להן בדיקה ראשונית, הסבירה דיק, הרף הזה לא נחצה ולכן המשטרה לא תחקור אותן. נכון לעכשיו היא מסרבת לומר אילו מסיבות בדיוק ייחקרו ואילו לא. כמו כן, העונש שיוטל במקרה הצורך הוא קנס, אבל אין התחייבות שקנסות כאלו יוטלו.

מה על הדוח של גריי?

נשאלה השאלה מה אמור לקרות עם הדוח של סו גריי. כתב המינוי של החקירה אומר בפירוש: “כמו בכל החקירות הפנימיות, אם במהלך עבודת החקירה עולות ראיות שהתנהגויות מסוימות היוו עבירה פלילית, יש לדווח על כך למשטרה ועבודת משרד הקבינט עשויה להיות תחת השהיה”. כעת נשאלה השאלה האם זה מה שיקרה כעת. הדיווחים היו מאוד מבולבלים. בתחילה הכתבים דיווחו שעבודת החקירה של גריי תימשך, אבל שהדוח לא יתפרסם. לאחר מכן הגיעו דיווחים שגם חקירה של המסיבות שנחקרות על-ידי המשטרה ייעצרו. אבל אז דווח שלמשטרה אין בכלל התנגדות שגריי תפרסם את הדוח שלה. אבל אז הגיעה השאלה מתי גריי תעביר לידי בוריס ג’ונסון את הדוח שלה, כדי שיהיה אפשר לפרסם אותו בכלל. היו שמועות שכבר ברביעי או חמישי זה יקרה, ואז ידונו בו בפרלמנט גג בשבוע הבא. אבל אז נשמעו קצת פחות בטוחים.

אתמול (ו’) התברר שהמשטרה ביקשה שאם הדוח של גריי יפורסם לפני סיום החקירה המשטרתית אז שיהיו בו “אזכורים מינימליים” של האירועים שנחקרים על-ידי המשטרה. עם זאת, הבהירו במשטרה: “לא עיכבנו את הדוח הזה ומועד פרסומו הוא עניין של משרד הקבינט”. זה, במחילה, בולשיט. זה הוגן לגמרי לבקש לא לשבש הליכי חקירה. אבל אם כבר החלטתם שפרסום הדוח במלואו עשוי לשבש הליכי חקירה, לפחות אל תשחקו בפאסיב-אגרסיב של “אני לא אומרת לכם מה לעשות”. כעת, לפי הדיווחים, הצוות של סו גריי דן בשאלה מה לעשות עם זה: האם לפרסם גרסה מצונזרת, לחכות, לפרסם את הדוח במלואו או אופציה אחרת בכלל?

הדיון הציבורי

קשה להגיד שהציבור קיבל את זה יפה. לרבים חקירת המשטרה נראתה כמו מהלך של קרסידה דיק לטובתו של ג’ונסון. הנרטיב, או תאוריית קונספירציה אם תרצו, הולך כך: השבוע גריי הייתה אמורה לפרסם את הדוח שלה, אחרי שכולם נואשו מהרעיון שהמשטרה ממש תפעל בעצמה. זאת, למרות שפורסמו בפומבי ראיות רציניות (הודאות, אימיילים, סרטוני וידאו ועוד) כדי לדחות על הסף את טענת המשטרה שאין מספיק ראיות לפתיחה בחקירה. כעת, רגע לפני שכולם מצפים מהדוח להתפרסם, מה שיעביר אותנו לשלב הבא של הסאגה המייגעת הזו עם סיכוי טוב להדיח את ג’ונסון, המשטרה מתערבת במהלך שמעכב את פרסום הדוח. מעבר לזה, כעת הממשלה יכולה להגיד שאין באפשרותה להגיב לעוד מספר שבועות כי יש חקירת משטרה. אין חובה לקבל את התאוריה הזו (ויש מי שלא מקבלים אותה), אבל היא קיימת. הטרנדים “דיק החוצה” ו”רפובליקת בננות” היו חזקים בטוויטר בשל כך.

בוריס ג’ונסון, כמצופה, השתמש בהתפתחות הזו כדי להגיד שאין באפשרותו להגיב כי חקירת משטרה. בשאלות לראש הממשלה השבוע הוא השתמש בדיוק בתירוץ הזה, וניסה לשנות את הנושא להצלחות הממשלה בדברים שונים, לא לפני שהוא בירך על החלטת המשטרה לפתוח בחקירה. הוא גם ניסה להיכנס בקיר סטארמר, שהתעקש לדבר על הפרת ההנחיות, ואמר עליו ש”הוא עורך דין, לא מנהיג”. לא ממש ברור את מי זה היה אמור לשכנע.

בוריס ג'ונסון
מושך זמן. בוריס ג’ונסון (צילום: הפרלמנט הבריטי)

סטארמר השתמש גם הוא בחקירת המשטרה לטובתו, כשהזכיר לכולם את המצב המביך בו יש ראש ממשלה תחת חקירת משטרה. זו לא הפעם הראשונה: גם הממשל של טוני בלייר מצא את עצמו בחקירת משטרה בסוף 2006, במסגרת פרשת “מזומן תמורת כבוד” (cash for honour). בלייר עצמו לא נחקר באזהרה, יצוין. כרגע גם ג’ונסון לא, אבל סטארמר בכל מקרה לא מתכוון לוותר על ההזדמנות. וכפי שאתם יכולים לתאר לעצמכם, הוא לא היחידי שטוען שהדבר הזה הוא עוד נקודת שפל. הסיבה פשוטה: אם המשטרה פתחה בחקירה זה אומר שבדוח של גריי יש ממצאים מרשיעים.

למי זה עוזר?

עולה השאלה למי זה עוזר. לכאורה, אם אכן פרסום הדוח של גריי יתעכב בגלל הסיפור הזה, הרי שג’ונסון הבטיח לעצמו עוד קצת זמן. בזמן הזה, עם קצת מזל, ג’ונסון אולי יצליח להסיט את תשומת הלב לדברים אחרים. בראש הרשימה נמצאת כמובן הסיטואציה המורכבת באוקראינה. תומכיו של ג’ונסון השתמשו בכך כדי לטעון שצריך לרדת מראש הממשלה בצל המצב הזה. אחד אף הגדיל לעשות וטען שהקריאות האלו להתפטרות רק מחלישות את בריטניה לעומת פוטין. צריך להגיד ביושר: ראשי ממשלה בריטים הוחלפו במהלך שתי מלחמות העולם. עם זאת, אז החילופים היו יכולים להיות מהירים, בעוד כיום שיטת הפריימריז גוזרת תהליך בחירה של חודשיים בהם ג’ונסון יהיה ברווז צולע. זה בטוח לא יעזור מול רוסיה. מצד שני, ניתן לפתור את העניין בקלות, אם חברי המפלגה יסכימו ביניהם על אדם אחד שיציג מועמדות לתפקיד, ובכך ייחסך הצורך בבחירות.

אבל רבים סבורים שאין שום דבר טוב עבור ראש הממשלה כשהמשטרה מכריזה שהיא תחקור דברים בהם הוא היה מעורב או שקרו מתחת לאפו. ג’ונסון אולי יכול להתחמק מלענות, אבל פירוש הדבר הוא שהפרשות האלו יחיו עוד תקופה ארוכה, עם פוטנציאל להמשך ההדלפות על מסיבות נוספות. הקריאות להתפטרותו לא ייפסקו, והיכולת של קיר סטארמר למתג את ג’ונסון בתור “הסחת דעת לאומית” רק תגבר. אנחנו כמובן נצטרך לחכות ולראות איך הדברים מתפתחים.

סקנדלים נוספים

ולפני סיום, עדכונים על השערוריות עצמן. ההתפתחויות הראשונות נוגעות למסיבת יום ההולדת שנערכה לג’ונסון ביוני 2020. אין חולק על כך שהיה מדובר במסיבת הפתעה שג’ונסון לא טרח לפזר מרגע שהופתע. אבל יש מי שטורחים להגן עליו. כך למשל השר במשרד צפון אירלנד קונור ברנז, שאמר שנעשה לג’ונסון “מארב עם עוגה”. הטיעון הזה, כפי שניתן לצפות, זכה ללעג ולקלס. עניין אחר הוא שמדווח שג’ונסון סיפר בישיבת קבינט שהמסיבה מעולם לא התקיימה. מול זה מיהרו לשלוף ידיעה בטיימס מיוני 2020 בה דווח שג’ונסון חגג יום הולדת בהיקף מצומצם, בין השאר בנוכחות רישי סונאק. עם עוגה. ולסיום, אחרי שאשתו של ג’ונסון, קארי, הכחישה שהיא הייתה זו שארגנה את המסיבה, הטלגרף חשף התכתבויות שמראות שהיא כן. קו ההגנה המסתמן הוא שהיא ביקשה מאחד העובדים של לארגן. אם כך יהיה, זו תהיה ההיתממות הגרועה בעולם. נראה שבאמת לא לומדים שם שהשקרים האלו לא משתלמים, ולו כי נגד כל הכחשה שלהם מודלפות ראיות קשיחות.

ועוד עניין, שאינו מסיבות אבל שקרים. ג’ונסון הואשם שביציאה מאפגניסטן הוא נתן הנחיה לפנות חיות ממקלט לבעלי חיים, מה שייתכן שבא על חשבון הצלת בני אדם. ג’ונסון הכחיש את הטענות האלו, אבל אז נחשפו אימיילים ממשרדו של הלורד זאק גולדסמית’ שג’ונסון כן הנחה על כך. בהתאם, רבים טוענים כעת שג’ונסון שיקר בעניין. אבל ג’ונסון (וגם גולדסמית’ ושרים בממשלה) ממשיך להכחיש את הטענות. פן פרת’ינג, מנהל המקלט, מכחיש את הטענות, מאחר שבסוף חברי המקלט נאלצו לברוח דרך פקיסטן. לעומת זאת, בכיר במשרד החוץ התנצל בפני ועדת החוץ של הפרלמנט על כך שמסר לה מידע שגוי בעניין בדצמבר 2021. תמיד ייתכן שג’ונסון נתן אור ירוק לעניין, אבל שביצוע כושל אילץ את אנשי המקלט לצאת מאפגניסטן בדרך חלופית. איך שלא יהיה, זה ממשיך לסבך את ג’ונסון, כי גם פה הוא מואשם בהטעיית הפרלמנט, כמו בפרשת המסיבות. לכן, העניין הזה מצטרף לפרשות האלו.

ועוד דבר אחד

לסיום, הערה מנהלתית קטנה: בהנחה שלא יקרה איזה משהו מאוד רציני (קרי: פרסום תוצאות החקירה של סו גריי או של המשטרה, הגעה למספר השמרנים המורדים המספיק כדי להביא הצבעת אי-אמון פנימית בג’ונסון, התפטרות של ג’ונסון וכיוצא באלה), העדכונים על ההסתבכויות של ג’ונסון והנהלת המפלגה השמרנית יעלו אחת לשבוע. אם יש דבר אחד שכל הצדדים הפוליטיים יכולים להסכים עליו זה שהפרשות האלו מהוות הסחות דעת, שמקשים לכתוב על דברים אחרים. הבלוג הזה נפתח כדי לדון גם בדברים הקטנים שמהווים את הפוליטיקה הבריטית, וכל הסיפורים האלו – שלאחרונה הם פשוט עוד מסיבות שמתגלות – לא באמת מצדיקות עדכונים מידיים. עדכון שבועי על פרשות “פארטיגייט”, כפי שהן נקראות בתקשורת הבריטית, נראה לי איזון טוב בין הרצון לשמור על תמונה מלאה ועדכנית לבין הימנעות מבזבוז זמן שהיה יכול להיות מוקדש לנושאים אחרים. מבזקים קטנים, כמובן, ימשיכו להופיע בפייסבוק ובטוויטר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *