נושא שמעסיק את המערכת הפוליטית הבריטית לא מעט הוא אגרת הטלוויזיה. כן, אותה אגרה שנואה שאצלנו כבר עושה פחות קשיים, עושה רעש בחודשים האחרונים בבריטניה. זאת, בשלב הודעת ה-BBC על כוונה להפסיק את הפטור מהאגרה לבני 75 ומעלה החל מיוני הקרוב, וכעת רק כאלו בעלי הכנסה נמוכה יזכו לה. זאת, מאחר שבקרוב הממשלה תפסיק להעביר ל-BBC כסף כדי לסגור על הפער שנוצר, שיכול להגיע לחמישית מהתקציב. לאחר ויכוחים רבים, אתמול (ו’) הוועדה הרלוונטית בפרלמנט הגיעה למסקנה שהממשלה וה-BBC צריכים למצוא יחד הסכם חדש שיאפשר את המשך ההטבה. השאלה היא איך יעמדו בכך במציאות של אוכלוסייה מזדקנת | צילום: ג’יימס קרידלנד
זוכרים את אותה אגרה מרגיזה של רשות השידור? אז בבריטניה היא עדיין דבר חי וקיים. העניין ידוע: החזקה של טלוויזיה משדרת דורשת תשלום אגרה, לצורך מימון השידור הציבורי. גם על שימוש בשירותים כמו ה-iPlayer (בגדול, ה-VOD של ה-BBC באינטרנט) יש צורך לשלם אגרה. נכון להיום, המחירון עומד על 154.5 ליש”ט לשנה על טלוויזיה צבעונית, ואם משום מה חשקה נפשכם לצפות בשחור-לבן אז רק 52 ליש”ט לשנה. אגרה זו משמשת למימון השידורים של ה-BBC, השידור הציבורי. מי שפטורים מהעניין הזה מאז שנת 2000 הם בני 75 ומעלה, עליהם הממשלה משלמת. לפני זה, אנשים בגילים אלו שילמו רק 50% מהאגרה.
אבל כבר חודשים שההטבה לבני 75 ומעלה נמצאת בסימן שאלה, עקב חוסר הסכמה בין הנהלת ה-BBC לבין הממשלה. הדבר שם חלקים רציניים מהמערכת הפוליטית והציבורית על קוצים. אתמול, ועדה פרלמנטרית דרשה להגיע להסכמה בנושא, אבל לא בטוח שזה מה שיניע את הגלגלים.
מההתחלה
ב-2015, ממשלת קמרון והנהלת ה-BBC הגיעו לסיכום: עד שנת התקציב 2020/21 האחריות למימון האגרה לבני 75 ומעלה תעבור לאחריות ה-BBC, ובתמורה יוצגו תשלומים לגבי שירותים כמו ה-iPlayer וכמו כן האגרה תוצמד לאינפלציה. בגלל שהאגרות מבני 75 ומעלה מהוות חמישית מהתקציב של ה-BBC, רבים ראו בכך קיצוץ רציני. מנכ”ל ה-BBC טוני הול הבטיח שזה “רחוק מלהיות קיצוץ” ואמר שההסדרים החדשים יאפשרו מערכת גבייה שטוחה שתיטיב עם המערכת.
האם זה עבד? ובכן, לא. ב-BBC הבינו שמימון האגרות מכיס גוף השידור ייאלץ אותם לוותר על סכום עתק של 745 מיליון ליש”ט עד ל-2021/22. לכן, ביוני האחרון הודיע גוף השידור שהחל מיוני 2020 רק משקי בית בהם יש מי שמקבלים פנסיית קרדיט (סוג של קצבת זקנה לפנסיונרים בעלי הכנסה נמוכה) יוכלו ליהנות מפטור מאגרה. המהלך הזה, צופים, צפוי לעלות ל-BBC כ-250 מיליון ליש”ט עד 2021/22 – חיסכון של כ-495 מיליון ליש”ט.
אבל, כפי שאפשר לצפות, זה לא ממש התקבל יפה בציבור או בממשלה. הממשלה, אז עדיין בראשות ת’רזה מיי, הביעה “אכזבה” מהעניין. דוברות הממשלה הסבירה שלטלוויזיה יש חשיבות חברתית של ממש, ושהציבור מצפה שה-BBC ימצא דרך לתמוך במבוגרים. לפי קרוליין אברהמס מקרן הצדקה Age UK, אחד מתוך כל ארבעה בני 65 ומעלה העיד שטלוויזיה היא החברה העיקרית שלו. כלומר, טלוויזיה בגיל הזה עשויה להיות הרבה יותר מכלי בידורי נטו. אברהמס הזהירה שפירוש התכנית של ה-BBC הוא שרבים מאותם קשישים מדוברים ייאלצו לוותר על החברה הזו. היו גם מי שתקפו הן את הממשלה והן את ה-BBC, כמו כנס הגמלאים הלאומי, שטען ש”ה-BBC ביצע עבור הממשלה את העבודה המלוכלכת שלה”. באופוזיציה, אגב, נהנו בעיקר לחבוט במיי.
יש לציין שלא כולם נחרדו מהרעיון. הקרן הבין-דורית, למשל, דווקא בעד. שם נטען שלא הוגן שאנשים אמידים שיצאו לגמלאות ייהנו מפטור מאגרת טלוויזיה, בזמן שיש צעירים שלא מסוגלים להרשות לעצמם. אני מניח שלמחלוקת בין הגישות השונות לסוגי הרווחה אין צורך להיכנס כרגע.
מה קרה עכשיו?
אז כאמור, אתמול (ו’) פורסם דוח של ועדת הדיגיטל, התרבות, התקשורת והספורט של בית הנבחרים הבריטי. הדוח האשים את ממשלת קמרון ואת ה-BBC במספר דברים. ראשית, בניהול המו”מ ב-2015 מאחורי דלתיים סגורות. הממשלה עצמה הואשמה בכך שלחצה למו”מ מזורז, בלי לקבל חוות דעת מטעם משלמי האגרה. ה-BBC הואשמו בהתנהלות כספית לא נכונה, וכמו כן בכך שלמרות שמילאו את המחויבויות היבשות בהסכם, הם עדיין הטעו את הציבור לחשוב שהמדיניות הפטור למבוגרים תימשך. כמו כן, הייתה התייחסות להמשך המימון של ה-BBC באמצעות האגרה, בהתחשב בעובדה שצעירים צורכים תוכן ביוטיוב הרבה יותר מאשר בערוצי הטלוויזיה. אבל חשוב מכל, הוועדה דרשה שהממשלה תציג תכנית כדי לתמוך בהמשך ההטבה הגורפת, יחד עם המשך המחויבות של ה-BBC. הדוח הביע תרעומת מכך שה-BBC, גוף שידור, קיבל לידיו סמכויות רווחה מהסוג הזה, שברור שצריכות להיות בידיה של הממשלה.
יו”ר הוועדה דמיאן קולינס הזהיר שהמודל הנוכחי של ה-BBC בעייתי אף הוא, ושהוא ייאלץ את גוף השידור הציבורי להתבסס הרבה יותר על חסויות מאשר בעבר. שזו, כמובן, בעיה נוספת עבור גוף שאמור להתבסס כמה שפחות על אינטרסים מסחריים.
אוכלוסייה מזדקנת
הוועדה, בגדול, מעוניינת שהממשלה וה-BBC יתנהגו כמו ילדים גדולים ויגיעו להסכם שיאפשר לאנשי גיל הזהב ליהנות מההטבה בלי קשר להכנסתם. שזה, יש לציין, אתגר לא קטן במדינה של אוכלוסייה מזדקנת. לפי הערכות של המשרד לסטטיסטיקה לאומית, עד 2038 כרבע מהאוכלוסייה יהיו מעל גיל 65, לעומת כשישית מהאוכלוסייה ב-1998, וכחמישית עכשיו. הכניסו לכך את העובדה שהוזכרה קודם שצעירים צופים פחות בערוצי הטלוויזיה, ותקבלו שנפח משלמי האגרה עשוי לצנוח משמעותית בשני העשורים הקרובים. פירוש הדבר הוא שלא נדרשת כאן רק מחשבה על כיצד נותנים את ההטבה המדוברת בשנה הקרובה, אלא לבנות מודל פיננסי לטווח הארוך, או שתוך כמה שנים שוב נמצא את עצמנו בסאגה דומה. אם באמת יש רצון לאפשר את ההטבה, ה-BBC לא יוכל לעמוד בכך לבדו בלי קיצוצים רצחניים, והממשלה תיאלץ לתת מימון.
בוריס ג’ונסון מדבר על תכניות רווחה גדולות (שמימונן יתבסס על כלכלה ליברלית). הוא רוצה עוד מימון לבתי ספר ול-NHS ולעוד שלל תכניות גרנדיוזיות. לא מדובר בהכרח באותו סוג רווחה שרוצים בלייבור, אבל עדיין מדובר ברווחה. את רובם כרגע הוא לא באמת מימן כפי שהצהיר בכוונתו לממן, או שמימן מכסף שפשוט הוקפא, ובמקרים רבים לא הסביר מאיפה הכסף. כעת, הוא יצטרך להוסיף גם את זה לרשימה.