בריטניה רועשת עקב ניצולה לרעה של חסינות דיפלומטית: אשת דיפלומט אמריקאי שמשרת בממלכה המאוחדת, דרסה על-פי החשד את הנער הארי דאן (בתמונה לצד אמו) שנסע על אופניו, שנהרג מהתאונה. לאחר מכן, ולמרות שהבטיחה שלא תעזוב את בריטניה, השתמשה בחסינותה הדיפלומטית ועזבה בחזרה לארצות הברית. למרות בקשות מהמשטרה, מחלקת המדינה האמריקאית סירבה להסיר את החסינות, וכעת גם משרד החוץ ושר החוץ דומיניק ראב מעורבים בעניין באופן אישי. בינתיים, ישנו זעם רב הן בממשלה הבריטי והן בציבור הבריטי. כעת, נשאלת השאלה האם יצליחו לשכנע את מחלקת המדינה להסגיר את החשודה. משפחתו של דאן, מבחינתה, מוכנה לנסות אפילו להיפגש עם טראמפ אם זה יהיה נחוץ. נקווה שלא | צילום: שרלוט צ’רלס, אמו של הארי דאן
בזמן שעולות פה ושם שמועות או חצאי ידיעות על התקדמות המשא ומתן על הברקזיט (אמ;לק: בקושי יש אבל כולם מנסים להראות שזה לא באשמתם), סיפור שתופס את תשומת הלב הציבורית בבריטניה הוא סיפור מותו של הארי דאן. דאן היה נער בן 19 שבאוגוסט רכב על אופניים, ונדרס למוות על-ידי מכונית שנסעה בנתיב הלא נכון. הדבר קרה ליד בסיס בריטי שמשמש גם את הצבא האמריקאי. זה היה יכול להיגמר בסיפור עצוב בשולי החדשות, לולא עניין אחד: החשודה המרכזית היא אשתו של דיפלומט אמריקאי, שאחרי שהבטיחה למשטרה שאין בכוונתה לעזוב את בריטניה, השתמשה בחסינותה הדיפלומטית כדי להסתלק מבריטניה. חסינות דיפלומטית, כידוע, יכולה רק המדינה השולחת להסיר. פירוש הדבר הוא שיש צורך לערב בעניין לא רק את המשטרה, אלא גם את גורמים דיפלומטיים.
במהלך סוף השבוע פורסם שהמשטרה פנתה לשגרירות האמריקאית בבקשה להסיר את חסינותה של הגברת (שנכון לכתיבת שורות אלה שמה טרם פורסם), ומחלקת המדינה האמריקאית הגיבה בשלילה. הדבר הביא את שר החוץ דומיניק ראב – שלפי אמו של הארי דאן, שרלוט צ’רלס, מגלה את המעורבות הנדרשת – פנה לשגרירות האמריקאית בלונדון כדי שישקלו שוב את הבקשה. עד כה, מחלקת המדינה האמריקאית רק אמרה שהיא נמצאת בהתייעצויות עם בכירים בריטים כדי לשקול את הבקשה, אך שחסינות שכזו מוסרת לעתים רחוקות בלבד. וכמו כן שלחה תנחומים למשפחתו של הארי דאן. בקיצור, דיי לקוני.
המשפחה
המשפחה, כמובן, סוערת מהעניין. בריאיון לערוץ 4 הבריטי, שרלוט צ’רלס אמרה שאם יהיה צורך המשפחה תיסע לארצות הברית ואם יתאפשר לה, תגיע עד לנשיא טראמפ עצמו. לדבריה, הדברים תקועים מאז שהמשטרה קיבלה את הבשורה על החסינות הדיפלומטית. לא עזר לתחושה, על-פי צ’רלס, שהשגריר האמריקאי וודי ג’ונסון שלח מכתב הבעת צער שלושה שבועות לאחר התקרית, ושלאחר מכן לא נוצר עם המשפחה שום קשר מטעם השגרירות.
בינתיים, המשפחה עסוקה בללחוץ על דומיניק ראב שילחץ על האמריקאים. לא ברור עד כמה זה יעבוד, אבל זה כרגע הדבר המעשי היחידי שהמשחה יכולה לעשות. כפי שהוזכר קודם, המשפחה מעידה שראב מחויב לנושא, כך שייתכן שהוא אכן יפעיל את כל הלחצים האפשריים. יש לציין שהאם אינה מעוניינת לנקום בחשודה המרכזית, ומכירה בכך שכנראה היא סובלת מרגשות אשם חמורים. עם זאת, היא כן מעוניינת שהצדק ייעשה כדי שתוכל להרגיש שניתן לאסוף את השברים ולהמשיך הלאה.
התגובות
הציבור הבריטי לא מרוצה מההתפתחות הזו, שנחשפה במהלך הסופ”ש ביתר שאת בתקשורת. תגובות רבות התייחסו לכך שבין בריטניה לבין ארצות הברית אמורים להתקיים “יחסים מיוחדים“, ושארצות הברית לא מתייחסת לנושא כפי שהיה מצופה מבעלת ברית קרובה. לפי הדיווחים, גם אמריקאים רבים לא מתרשמים מההתנהלות של מחלקת המדינה שלהם. צריך לציין שלהגיד שהחסינות מוסרת רק לעתים רחוקות, בלי להסביר מה במקרה הזה לא מצדיק את הסרת החסינות, לא מהווה טיעון מנצח מצד מחלקת המדינה. זאת, בזמן שמחלקת המדינה לא מכחישה את הטענות לגבי מעורבות אשת הדיפלומט בתאונת הדרכים.
אבל לא רק הציבור הבריטי ושר החוץ גילו מעורבות. שרת העסקים, האנרגיה והאסטרטגיה התעשייתית אנדריאה לדסם הגיע לבקר את הוריו של הארי דאן, טים דאן ושרלוט צ’רלס. היא הבטיחה לשניים שבכוונתה לעשות ככל שיידרש כדי להביא את הנהגת למשפט צדק. היא גם קראה לנהגת לעשות מעשה ולהסגיר את עצמה. שרים נוספים דרשו את הסגרת הנהגת, אך קריאתם זכתה לפרופיל ציבורי נמוך יותר.
חשיבות הדיפלומטיה
יש להבין שככל הנראה הדרך היחידה להביא את הנהגת למשפט היא באמצעות החלטה פוליטית/מקצועית של גורמים אמריקאים. לפי בן אמרסון, עורך דין בריטי לענייני זכויות אדם שכבר עסק בעניינים משפטיים שהתרחשו בשגרירות האמריקאית בלונדון, בעייתי מאוד לאתגר משפטית חסינות דיפלומטית. לדבריו, אין מנגנון של ממש שיכול לאתגר את צדקת החסינות או לבדוק שהיא לא מנוצלת לרעה. כלומר, למעשה, אם מחלקת המדינה והשגריר וודי ג’ונסון יתמידו בסירובם להסיר את החסינות, יהיו מעט מאוד כלים אחרים אם בכלל כדי לטפל בעניין. יש לציין שאמרסון התרשם לטובה ממעורבותו של דומיניק ראב בנושא, ואמר שיש סיכוי שראב יצליח להביא את העניין להחלטה בבית הלבן.
עכשיו השאלה היא עד כמה המערכת הפוליטית בבריטניה תתמיד. בוריס ג’ונסון לא מצטיין באסרטיביות מול ארצות הברית. פרשת קים דארק, בה הודלפו חוות דעת מסווגות של השגריר הבריטי בוושינגטון על הנשיא טראמפ, התפוצצה במהלך המרוץ לראשות המפלגה השמרנית. כשהנושא עלה במהלך דיבייט בין בוריס ג’ונסון לג’רמי האנט, שר החוץ דאז האנט היה החלטי לגבי הגיבוי שהעניק לדארק. ג’ונסון, לעומתו, סירב לתת גיבוי ישיר, והיה עסוק בהתחמקות ממענה על השאלה. לכן, אם דומיניק ראב לבדו לא יספיק ויהיה צורך לסמוך על התערבות מצד ראש הממשלה, קשה להגיד במאת האחוזים שג’ונסון אכן יעשה את מה שצריך. לכן, לטובת המשפחה של הארי דאן, כדאי לקוות שראב אכן פועל באופן בו מעידים עליו.