לאיזו מפלגה יש יותר מתפקדים? מפלגת הרפורמה בראשות נייג’ל פרג’ רשמה הישג מרשים השבוע, כשרשמה נתוני התפקדות גבוהים יותר מאלו של המפלגה השמרנית. ראשת המפלגה קמי בדנוק מיהרה לטעון שמדובר בזיוף, אך הדבר בעיקר הכניס אותה לקרב בוץ עם פרג’ בו הוא כרגע זה שמראה עליונות (כולל איום נגדה בתביעת דיבה), ועושה רושם שהנתונים אמיתיים. כל זה גרם לה להיראות כטירונית פוליטית שנפלה למלכודת שטמנו לה. ובינתיים כדאי לזכור: התפקדות זה חשוב, אבל ממש לא הכל | צילום: אדוארד מאסי, המפלגה השמרנית
לרוב תקופת החגים היא תקופה מתה מבחינה פוליטית בבריטניה. הפרלמנט בחופשה, הממשלה לא תצהיר על מדיניות חדשה אלא אם יש משהו שלא סובל דיחוי, ובאופן כללי יש יותר זמן להשלים פערים על סיפורים שלא הספקתי לכתוב עליהם בזמן אמת או סתם לחלוק ניתוחים מרחיקי לכת שיכולים להיעזר בזמן המת. אבל חג המולד של 2024 סיפק סיפור משעשע משהו לעוקבי הפוליטיקה הבריטית, שכולו תחת שאלה אחת: איזו מפלגה הצליחה לרשום התפקדות מרשימה יותר, השמרנית או הרפורמה?
מה קרה?
אם אתם זוכרים מהפוסט הקודם על מפלגת הרפורמה, בתחילת השבוע (א’) ראש המפלגה נייג’ל פרג’ השיק מונה של מספר המתפקדים, והוסיף: “ברגע שנגיע ל-131,680 אנחנו נהיה גדולים יותר מהמפלגה השמרנית”. בפרק זמן היו למפלגה קצת פחות מ-119 אלף מתפקדים. עד ערב חג המולד (ג’) כבר דובר על קרוב ל-126 אלף. ביום שלאחר חג המולד (ה’, ידוע גם כ”בוקסינג דיי”) פרג’ הכריז על הגעה ליעד, ועקץ: “המפלגה הצעירה ביותר בפוליטיקה הבריטית גברה הרגע על המפלגה הוותיקה בעולם” (ולפני שתתחילו עם המפלגה הדמוקרטית: אם סופרים עוד מהגלגול הקודם של השמרנים, כשהיו המפלגה הטורית, הרי שלהם יש יותר ותק). פרג’ גם זרה קצת מלח על הפצעים, עם סרטון בו איחל חג שמח לראשת המפלגה השמרנים קמי בדנוק.
Merry Christmas @KemiBadenoch. pic.twitter.com/XtuHgwhQ4W
— Nigel Farage MP (@Nigel_Farage) December 26, 2024
עכשיו, לפני שנמשיך, שני קורטים של מלח לאופן בו משווים התפקדות, שנובעים מאותו מקור: אין איזושהי חובה רשמית של מפלגה לפרסם את מספר המתפקדים. מפלגות שמחות לעשות את זה באופן וולונטרי, אבל הנתונים שנמצאים בידי התקשורת לא בהכרח מעודכנים ועשויים להשתנות, וכמו כן האופן בו כל מפלגה תכריז על אנשים כמתפקדים משתנה ממפלגה למפלגה. מה זה אומר? ראשית, שפרג’ לא באמת יודע כמה מתפקדים יש למפלגה השמרנית. המספר בו הוא נקב הוא מספר בעלי זכות ההצבעה במרוץ לראשות המפלגה שהתקיים מוקדם יותר השנה. אבל המספר הזה לא כולל את מי שלא עברו את תקופת האכשרה או סתם הצטרפו למפלגה בעקבות הניצחון של בדנוק. שנית, אנחנו לא באמת יודעים שפרג’ דיבר אמת.
התגובה של קמי
הנקודה השנייה שהעליתי היא בדיוק מה שקמי בדנוק ניסתה לטעון כדי להוריד מגודל ההישג של פרג’. היא טענה שהמונה שמפלגת הרפורמה הציגה באתר שלהם תוכנת להתעדכן בכל פרק זמן קבוע, כך שקשה לסמוך על המספרים שיש שם. בהתאם, היא האשימה את פרג’ בשימוש בשקרים, מסכי עשן ועוד טריקים, וגם עקצה שהוא “לא מבין את העידן הדיגיטלי”. לסיום, היא הוסיפה שהמפלגה השמרנית זכתה לעוד אלפי מתפקדים מאז שנבחרה לתפקיד ראשת המפלגה בתחילת נובמבר, ולכן בכל מקרה נקודת ההשוואה של פרג’ אינה מדויקת.
Manipulating your own supporters at Xmas eh, Nigel?
It’s not real. It’s a fake ⏰ coded to tick up automatically. We’ve been watching the back end for days and can also see they’ve just changed the code to link to a different site as people point this out.Farage doesn’t… https://t.co/2tAsszfHsG
— Kemi Badenoch (@KemiBadenoch) December 26, 2024
פרג’ לא נשאר חייב. הוא פתח בתשובה לטענה שהוא לא מבין את העידן הדיגיטלי באמצעות השוואת מספר העוקבים שלו לשלה ברשתות החברתיות, מה שמראה שבדנוק הצליחה ללחוץ לו על עצב רגיש. הוא טען שגם אם היא מרגישה רע בגלל העניין זו לא סיבה להאשים אותו בהונאה, ואמר שהוא ישמח להעביר את העניין לבדיקה של גורם מוסמך. כדי לעקוץ בחזרה, הוא אמר שלפי מה שאומרים במפלגה השמרנית, גם נתוני ההתפקדות שלהם כנראה עברו מתיחת פנים.
מי צודק? לפי ניתוח של כתבי סקיי ניוז, פרג’. מבחינה שלהם את הנתונים, אין משהו שמריח לא כשר במונה שהציגה במפלגת הרפורמה, וייתכן שמה שנראה כמו עדכון אוטומטי כל פרק זמן קבוע הוא תוצר של משיכת המידע שמבצע המונה. כמו כן, בחינה מדוקדקת הראתה שההתפקדות האטה בשעות הלילה, או קפצה באופן רציני לאחר שפרג’ הכריז על עמידתו במשימה. כמו כן, הכתבים קיבלו לידיהם את הנתונים מהפלטפורמה בו המפלגה משתמשת כדי לנהל את רישום המתפקדים, ונראה שהוא תואם למספרים שפרג’ הציג.
פרג’ הודיע שהוא לא מתכוון להישאר חייב ושבכוונתו לבחון את צעדיו, הוסיף דרישת התנצלות, וכל זה תוך כדי שהוא מתאר תחת כל עץ רענן שהיא ידועה בחמימות מוח אבל שזו לא סיבה לנהוג כך. במפלגת הרפורמה לא מורידים מהשולחן פנייה לאפיקים משפטיים. נכון לכתיבת שורות אלו, ההתנצלות לא ניתנה. אנחנו נחכה להתפתחויות.
על חשיבותה של התפקדות
לפני שנחזור לסיפור, צריך להגיד כמה דברים על כל העניין הזה של התפקדות למפלגות: המספרים חשובים, אבל לא הכי חשובים. ה-SNP הצליחה להביא יותר מתפקדים מכל מפלגה אחרת ביחס לאלקטורט הפוטנציאלי שלה, ובכל זאת הבחירות האחרונות היו קטסטרופליות מבחינתה. תחת ג’רמי קורבין בסיס המתפקדים של המפלגה התרחב מאוד אבל המפלגה נחלה תבוסה רצינית ב-2019, בעוד הלייבור תחת קיר סטארמר זכתה לניצחון עצום למרות בסיס מתפקדים קטן יותר (במספרים מוחלטים, ללייבור יש משמעותית יותר מתפקדים מלכל מפלגה אחרת). בנוסף, המתפקדים שקורבין הביא הואשמו באנטריזם (entryism), מונח המתאר טרוצקיסטים המנסים להשתלט על הלייבור מבפנים. לשמרנים באופן מסורתי יש פחות מתפקדים מאשר ללייבור, והם עדיין מנצחים ברוב מערכות הבחירות.
זה כמובן לא אומר שצריך להתעלם מנתוני ההתפקדות לחלוטין. כשוויליאם הייג נהיה לראש המפלגה השמרנית ב-1997 וקידם את בחירת ראש המפלגה באמצעות המתפקדים, אחת המטרות הייתה להרחיב את בסיס המתפקדים ולהפוך אותו ליותר אקטיביסטי, והוא ידע למה. אין ספק שבסיס מתפקדים בריא חשוב לתפקוד בריא של מפלגה, ומפלגה חפצת חיים צריכה לשאוף שיהיו לה כמה שיותר מהם. אבל יותר מתפקדים לא אומר הצלחה גדולה יותר. בסופו של דבר, מי שהפיל את השמרנים מלכתחילה לא היה נטישה המונית של מתפקדים (וב-2024 היו פחות בעלי זכות הצבעה לראשות המפלגה מאשר ב-2022), אלא זה שהשמרנים שבממשלה יצרו תחושה ששום דבר לא מתפקד.
אז האם זה מביך לקמי בדנוק שמפלגה טרייה כמו הרפורמה הצליחה לעקוף בקלות כזו את השמרנים במספר המתפקדים (גם אם בפועל נשארו לפרג’ עוד כמה אלפים בדרך ליעד, הוא כנראה יגיע אליו)? כמובן. האם זה מראה משהו על הנכונות של רבים בציבור הבריטי לרתום את עצמם למטרה שפרג’ הציב לעצמו? כן. אז לא צריך להתעלם מזה, אבל גם לא להוציא מפרופורציה, בטח לא בשיטת הבחירות הבריטית.
בשביל מה כל זה?
אם היקף ההתפקדות הוא לא הדבר הכי חשוב, אז מה הביג דיל? דיי ברור למה נייג’ל פרג’ רצה את כל הדבר הזה: זה יופי של גימיק. מבחינתו זה מאפשר לו לדבר על אבן דרך היסטורית בפוליטיקה הבריטית, על שבירת הדואופול של שתי המפלגות הגדולות, על היותה של מפלגת הרפורמה “האופוזיציה האמיתית”. אם אפשר לחגוג על גופה הדואב של המפלגה השמרנית, שלא בדיוק התאוששה אחרי הבחירות האחרונות (גם אם הלייבור התרסקה בסקרים), זה בכלל בונוס נחמד.
אבל למה קמי בדנוק הייתה צריכה את זה? היא לא. ייתכן, כפי שטוען פרשן האינדיפנדנט ג’ון רנטול, שהיא הייתה חייבת להגיב. אבל גם הוא מסכים שהקפיצה לטעון שהמספרים של פרג’ הם זיוף פעלו בעיקר נגדה, ובעיקר ניפחו את הסיפור. היא לא לקחה בחשבון שזו תקופת החגים, עונת מלפפונים פוליטית שבה כל סיפור אידיוטי מספיק יכול להיהפך לכותרת ראשית בהינתן כמה תנאי מפתח. ובכל מקרה, כפי שאומר רנטול, בסופו של דבר בדנוק תצטרך לנצח את פרג’ בקרב הרעיונות, ושום נתוני התפקדות לא יעזרו כאן. וזה, אגב, נכון גם ללייבור, גם אם המספרים שלה גבוהים בהרבה.
זה בעיקר מראה שבדנוק, למרות שיש לה ניסיון פוליטי לא מבוטל, עדיין טירונית כשזה מגיע לממש להנהיג את המפלגה. גם אם היא הייתה חייבת להגיב, ישנה השאלה כיצד. ייתכן מאוד שהיה אפשר להרוג את הסיפור הזה עם ברכה סרקסטית לרגל ההישג, ולעבור לעבוד על להחזיר את המפלגה השמרנית למקום השני במה שנוגע להתפקדות (מספר המתפקדים של הלייבור, שבאוגוסט נפל מתחת ל-400 אלף, הוא כרגע קצת רחוק). במקום זה, היא הכניסה את עצמה לקרב בוץ עם פרג’, שבו האחרון יצא עם ידו על העליונה. הדבר מראה, שוב, איך מפלגות המיינסטרים לא יודעות איך להתמודד עם הפופוליזם של מפלגת הרפורמה ומשחקות שוב ושוב לידיו.