אז איך היה השבוע הראשון בתפקיד של ראש ממשלת בריטניה הטרי קיר סטארמר? בתחילה הוא קיים מסיבת עיתונאים שנועדה לשדר לציבור חזרה לממלכתיות ולממשלה שדואגת לכלל האזרחים, ולא עסוקה בקמפיינים. לאחר מכן הוא נפגש עם השרים הראשונים של חלקי הממלכה וראשי הערים, כדי להראות שהוא מעוניין במערכות יחסים חיוביות למרות חילוקי דעות פוליטיים. ומול העולם, הוא ביקש להראות שהמחויבות שלו למערב, לאוקראינה ולנאט”ו לא שונה מזו של קודמו בתפקיד. כך הוא מבקש לזכות באמון האזרחים, וכעת נשאלת השאלה איך המדיניות שלו תעבוד בשטח | צילום: סיימון דוסון, דאונינג 10
היום (ו’) לפני שבוע קיר סטארמר קיבל את בקשתו של המלך צ’רלס השלישי להרכיב ממשלה. אז איך עבר השבוע הראשון שלו בתפקיד? בגדול, מה שהממשלה שלו ניסתה לשדר זה שהיא באה לעבוד, ושאותו שינוי שהובטח במהלך מערכת הבחירות אכן בדרך. אז הנה בקצרה מה שהיה. לא אתעסק כאן בענייני מדיניות שהציגו הוא והשרים שלו, שראויים לדעתי לדיון נפרד ומעמיק יותר, אלא בפעולותיו הראשונות של ראש הממשלה הטרי.
מסיבת עיתונאים
יום לאחר כניסתו לתפקיד (ש’) קיר סטארמר ערך מסיבת עיתונאים ראשונה, לאחר שקיים ישיבת ממשלה ראשונה. קשה להגיד שהיה פה הרבה יותר תוכן מבחינת מדיניות ממה שהיה בקמפיין הבחירות. אמת, סטארמר אמר באופן מפורש שהתכנית של הממשלה, לשלוח לרואנדה מבקשי מקלט שנכנסים לבריטניה באופן לא מוסדר, מבוטלת. אבל זה לא משהו שלא היה ברור שיקרה עוד לפני הבחירות. איך שלא יהיה, מה שחשוב במסיבת העיתונאים הזו היה פחות מה שנאמר באופן מפורש, ויותר מה שנאמר בין השורות או אפילו ללא מילים.
כשבוריס ג’ונסון היה ראש הממשלה, נבנה בדאונינג 10 חדר תקשורת חדש בעלות של כ-2.7 מיליון ליש”ט, בסגנון של חדר התקשורת בבית הלבן. בניית החדר הזה זכתה ללא מעט ביקורת, אבל הפרויקט יצא לדרך וב-2021 גם החלו להשתמש בו. בנוסף, בעבר היה ברור שכאשר ראש הממשלה נואם כראש ממשלה, לפודיום מצטרף סמל הממשלה. אבל אז הגיעה הקורונה, ובמסיבות העיתונאים שג’ונסון קיים לגבי ההנחיות, הוא החליף את הסמל בשלטים שהיו אמורים לסייע למאבק בהדבקה, כולל סלוגנים ממשלתיים של התכנית. אבל אחרי שהאוכלוסייה פיתחה מסוגלות להכיל את הקורונה, הסלוגנים נשארו, אך החלו לקדם את ראש הממשלה באופן אישי. הדבר בלט במיוחד אצל רישי סונאק, שנאם מדאונינג 10 כשלצדו סלוגנים של “החלטות לטווח הארוך“, “עצרו את הסירות” ועוד, במה שנראה כמו ניצול הבמה של משכן ראש הממשלה לצורך קמפיין מפלגתי.
סטארמר הראה תפנית: הוא ערך את מסיבת העיתונאים בחדר התקשורת הישן, עם פודיום שעליו סמל הממשלה בלבד. הוא הסביר שבכוונתו להיפגש עם השרים הראשונים של ויילס, סקוטלנד וצפון אירלנד, וכמו כן עם ראשי הערים המטרופוליטניות באנגליה מכל המפלגות, כי “לאף אחד אין מונופול על רעיונות טובים”. הוא גם אמר שהוא ביקש מאנשי שירות המדינה לקרוא לו “ראש הממשלה” ולא “קיר”, לא כי מתוך תפישת עליונות, אלא כדי לחזק את התפיסה שהם באו לשרת את התפקיד ואת הציבור, ולא אותו אישית. המסר ברור: החלפת פוליטיקה מוכוונת קמפיין בפוליטיקה ממלכתית שמטרתה לשרת את הציבור.
פגישות בפנים
ביום הבא (א’) הוא נסע לאדינבורו, כדי לפגוש את השר הראשון של סקוטלנד ג’ון סוויני. סטארמר הסביר שזה נעשה כדי “לכונן מחדש את היחסים” בין הממשלה המרכזית לממשלת סקוטלנד, כך שלמרות חילוקי הדעות בין מפלגתו של סטארמר (לייבור) למפלגתו של סוויני (SNP) הפוליטיקה תשרת את תושבי סקוטלנד. סוויני עצמו אישר שבפגישה נאמרו דברים ברוח זו. השניים לא הסתירו זה מזה את חילוקי הדעות ביניהם על עצמאות סקוטית, אך כפי שסוויני הזכיר, התבוסה של ה-SNP בסקוטלנד בבחירות הכלליות מצריכה את המפלגה לעשות חשבון נפש.
באותו יום וגם למחרת (ב’) סטארמר ביקר בצפון אירלנד, בליווי השר הרלוונטי הילארי בן. שם השניים פגשו את השרה הראשונה מישל אוניל (שין פיין) ואת סגנית השרה הראשונה אמה ליטל-פנגלי (DUP; אזכיר שבשל מבנה הממשל בצפון אירלנד, השתיים חולקות בסמכויות שוות). לסטארמר, שווה לציין, יש עבר מקצועי בצפון אירלנד שכן הוא ייעץ למשטרה בסוגיית “הצרות”, ולכן הוא מודע לרגישויות הרבות שיש שם. גם שם המונח “לכונן מחדש” עלה לא מעט, עניין חשוב בהתחשב במתחים הפנימיים בצפון אירלנד, המעמסה של ברקזיט על האזור ושאלת האיחוד עם הרפובליקה.
ולסיום, בהמשך יום שני סטארמר הגיע לוויילס, לפגישה עם השר הראשון ווהן גת’ינג, גם הוא מהלייבור. גם שם הוא דיבר על הצורך לכונן מחדש את היחסים, והדגיש את הקונפליקט שהיה בין ממשלת ויילס לממשלה המרכזית ב-14 שנות השמרנים. אחד הנושאים שמאוד נכחו בפגישה היה הכוונה של מפעל הפלדה טאטה לפטר בספטמבר כ-2,800 עובדים מסניפיה בבריטניה, ובפרט בוויילס, מהלך שהממשלה החדשה מקווה למנוע.
הפגישה המובטחת עם ראשי הערים המטרופוליטניות התקיימה למחרת (ג’). ראשי הערים הגיעו לדאונינג 10, כשהבחירות המקומיות הובילו לכך שרק אחד מהם – ראש עיריית טיס ואלי בן האוצ’ן – הוא מהמפלגה השמרנית. ובכל זאת, הוא קיבל מקום של כבוד לצד אנג’לה ריינר, סגניתו של סטארמר ושרת השיכון והשלטון המקומי. הכל נועד להראות שסטארמר לא בא לצבור כוח למפלגתו שלו, אלא ליצור שיתופי פעולה עם כל מפלגה רלוונטית לטובת הציבור הכללי.
בזירה הבינלאומית
באותו ערב, לאחר שהפרלמנט התכנס לישיבתו הראשונה והפך לפרלמנט המגוון ביותר מבחינה אתנית ומגדרית, סטארמר שם פעמיו לוושינגטון, לפסגת נאט”ו, במה שהפך להופעתו הראשונה של ראש הממשלה הטרי בזירה הבינלאומית. סטארמר נפגש שם עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי והבטיח לו שלמרות חילופי השלטון בבריטניה, התמיכה באוקראינה תישאר כפי שהייתה בימי השמרנים. עוד הבטיח, בדומה לקודמו רישי סונאק, שתקציב ההגנה של בריטניה יגיע ל-2.5% מהתמ”ג. עם זאת, בניגוד לסונאק, הוא לא אמר מתי הוא יגיע לשם. הפרשנית הפוליטית של סקיי ניוז, בת’ ריגבי, הזכירה שבעוד בתוך בריטניה היה רצון שסטארמר יהווה שינוי לעומת ממשלות השמרנים, במדיניות החוץ העולם שמח דווקא להמשכיות מהמדיניות שהראו קודמיו, בדגש על בוריס ג’ונסון ורישי סונאק.
במקביל לפסגה סטארמר הלך לבית הלבן, לפגישה אישית בחדר הסגלגל עם נשיא ארצות הברית ג’ו ביידן. כל זה כשהוא עוד לא ציין שבוע בתפקיד. כמובן, לא ברור מתי הוא היה מוזמן לבית הלבן לולא פסגת נאט”ו שמהווה קל”ב עבור הנשיא, אבל עדיין מדובר בהספק מרשים לסטארמר. כמו כן, רצוי לזכור שלסטארמר אין יותר מדי זמן לבלות עם ביידן, כשגורלו הפוליטי של האחרון לא ברור לאור הדיבייט הלא מוצלח שלו מול המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ. זה גם ייצור לסטארמר אתגרים בנאט”ו, לאור אמירות של טראמפ שהופכות את עתיד ארצות הברית בארגון ללוטה בערפל.
לסיכום
קיר סטארמר ניצל את השבוע הראשון שלו כדי לעשות שני דברים עיקריים: הראשון הוא לשדר שהוא בא לעבודה, ושהיא תהיה עבור כולם. אין זה משנה אם מדובר באנשים שהצביעו ללייבור, לשמרנים או לכל מפלגה אחרת – ממשלת סטארמר תדאג להם. הדבר הזה גם גובה בישיבות ממשלה פעלתניות והכרזות מדיניות שלו ושל שריו הבכירים, שכאמור ראויות לדיון מעמיק יותר שאני מקווה להגיע אליו בהקדם בפוסט אחר. השני, שמיועד יותר החוצה, הוא שמחויבותו לביטחון המערב לא פחותה מזו של השמרנים, ושהוא מתכוון לנקוט במדיניות חוץ דומה. או במילים אחרות: בשבוע הראשון שלו סטארמר ביקש בעיקר לזכות באמון המצביעים – שלאור הקול הפופולרי הנמוך לו זכתה הלייבור, יש לו צורך להצדיק את המנדט הפרלמנטרי העצום שקיבל – ובאמון העולם. הצעדים הראשונים היו חיוניים ונכונים, אבל בסופו של דבר, יש לזכור, האמון הזה ייקבע באמצעות מה שיקרה בשטח.
אחלה. סופר מעניין. מה הכוונה ב ״ראשי הערים המטרופוליטניות״. כמה יש כאלה ומה תפקידם? באנגליה יש אינסוף ערים ועיירות עם ראש עיר. הוא הרי לא פגש את כולם. אשמח להסבר
תודה על התגובה.
בבריטניה ישנן מספר ערי מטרופולין גדולות, שמורכבות משילוב של רובעים מנהליים קטנים יותר. לדוגמה עיריית לונדון רבתי, שמורכבת מווסטמינסטר, ברומלי, האקני, ריצ’מונד מעל התמזה ועוד כ-30 רובעים מנהליים נוספים. כאלו ישנם רק 12.
מי הם השרים הבכירים בממשלת הלייבור החדשה? ולמה זה לא מצוין בכלי התקשורת הישראלית?
היי ברוך.
אני לא יודע למה כלי התקשורת בישראל לא פירטו על כך ושיקוליהם עמם, אבל הרחבתי על המינויים יותר בפוסט על יומו הראשון של סטארמר בתפקיד: https://www.yesminister.co.il/2024/07/06/%d7%9e%d7%94%d7%9c%d7%9b%d7%99-%d7%a4%d7%aa%d7%99%d7%97%d7%94-3/