אמש (ו’) פצצה נפלה בווסטמינסטר: ראש הממשלה לשעבר בוריס ג’ונסון הודיע שהוא עוזב את הפרלמנט. ג’ונסון סיפר שוועדת האתיקה הודיעה לו שמסקנותיה בעניינו לא חיוביות, מה שעלול להביא לענישה חמורה ובסופו של יום להדחתו מהפרלמנט. הוא החליט להקדים תרופה למכה ולהתפטר תוך כדי הטחת האשמות כבדות ביושרה של חברי הוועדה, במה שהיה מופע פופוליסטי. וכעת יש השלכות חריפות לעניין: בחירות ביניים ייערכו במחוז הבחירה שלו, שבהן השמרנים צפויים להפסיד, מה שיוסיף עוד לפילוג בתוך המפלגה השמרנית המתפוררת גם כך. כי בוריס ג’ונסון לא סתם הולך, הוא דואג שיהיה איזה בניין שיתפוצץ מאחוריו כמו בסרטים | צילום: נשיאות אוקראינה
עשיית כותרות מזה שהתפטרתם כשאתם בתפקיד ראש הממשלה לא דורשת כישרון מיוחד. לעשות כותרות מזה שהתפטרתם אחרי שאתם כבר לא ראש הממשלה, זה כבר משהו מיוחד. ובוריס ג’ונסון הוא ללא ספק משהו מיוחד. אחרי שהוא התפטר מתפקיד ראש הממשלה בקיץ האחרון, אתמול (ו’) הוא הודיע על התפטרותו מהפרלמנט. ג’ונסון לא היה חבר פרלמנט בולט במיוחד, אבל אין ספק שההליכה שלו הולכת לעשות גלים, שיפגעו בעיקר ברישי סונאק.
רגע, מה?!
אני לא חושב שיש מישהו שלא הופתע. בוריס ג’ונסון עשה רושם של מי שמתכוון לעשות את כל המאמצים כדי לחזור לדאונינג 10, גם אם זה יעלה למפלגה השמרנית בבחירות. אבל אז, אתמול בערב (לילה שעון ישראל), יצאה הצהרה מטעמו, באורך של יותר מאלף מילה (כי כנראה שאין לפרשנים הפוליטיים מה לעשות בשישי בערב). הוא סיפר שהוא קיבל מכתב מוועדת האתיקה, שהיא מתכוונת “להוציא אותי מהפרלמנט”. כלומר, כנראה שהתכוונו להטיל עליו עונש של עשרה ימי השעיה או יותר, מה שבתורו היה מביא להוצאת עצומת הדחה, שאם עליה היו חותמים יותר מ-10% מבעלי זכות הצבעה במחוז הבחירה של ג’ונסון, הוא היה מודח מהפרלמנט וכדי לחזור היה צריך להתמודד בבחירות ביניים. בכל מקרה, ג’ונסון הסביר שהוועדה לא הייתה הוגנת איתו (כבר אפרט), ושאין לאף אחד אינטרס שהיא תמשיך בפעילותה “עוד יום אחד נוסף”. לכן הוא כתב לסניף המפלגה המקומי והודיע שהוא פורש ומביא לבחירות ביניים.
יש עוד הרבה מה להגיד על תוכן ההצהרה הזו, אבל לפני זה קצת רקע: בסוף 2021 התפוצצה פרשת המסיבות, שכונתה בכינוי העצלני “פארטיגייט”. בפרשה, בקצרה, התגלה שבדאונינג 10 נערכו התקהלויות, חלקן בגדר מסיבות של ממש, שנגדו את תקנות הקורונה שהיו בתוקף בשיא המגיפה. ג’ונסון הסתבך כי כשהפרשה רק התפוצצה הוא נשאל בפרלמנט אם אכן הייתה מסיבה והוא התעקש שכל הכללים נשמרו, מה שמהר מאוד התברר כלא נכון. מאחר שבקודים הפוליטיים של בריטניה הטעיה מכוונת של הפרלמנט על-ידי שר דורשת את התפטרות אותו שר, ג’ונסון הסתבך (וזה שהוא נקנס בהמשך על אחת ההתקהלויות בהן נכח בטוח לא עזר). בסופו של דבר הוחלט להעביר את העיסוק בשאלה אם ההטעיה הייתה מכוונת לאחת משתי השלוחות של ועדת האתיקה (ועדת החסינות). ג’ונסון ותומכיו טענו במשך זמן רב שאין לוועדה שום ראיה שהוא הטעה את הפרלמנט ושלמעשה היא לא פועלת בתום לב (למשל, בגלל שיו”ר הוועדה הארייט הרמן אמרה בפומבי שג’ונסון שיקר).
לצלול לעומק ההצהרה
חייבים להגיד כמה מילים יותר בהרחבה על הצהרת ההתפטרות הזו. אם לסכם אותה ממש במשפט, הרי שזה נראה כמו הצהרת התפטרות שהיה כותב דונלד טראמפ, אם היה לו אוצר מילים. בכל מקרה, ג’ונסון האשים את ועדת האתיקה בכך שערכה לו “משפט ראווה”, לא פחות. לדבריו, למרות שכל הראיות הן לטובתו, חברי הוועדה הגיעו מראש עם מטרה לא להגיע לחקר האמת אלא לסלק אותו. לדבריו, בהתחשב בכך שרוב חברי הוועדה (שחשוב לציין, רובם שמרנים) הביעו בפומבי את דעתם על העניין, “זה היה נאיבי מצדי” לחשוב שההליך יהיה הוגן. ובכל זאת, הוא רצה להאמין בתהליך. זה, במחילה, בולשיט. אמת, ג’ונסון היה יכול לחסום באמצעות הרוב הפרלמנטרי של השמרנים את החקירה הזו, אבל זה היה מציג אותו כמי שיש לו מה להסתיר והיה מתפוצץ לכולם בפנים. הוא לא עשה שום דבר מטוב לבו. ובכל זאת, הוא החליט להראות את עצמו כקורבן ל”ציד מכשפות”, עוד מונח טראמפיסטי שנכתב במפורש בהצהרה.
ג’ונסון לא חבט רק במערכת כאחרון הפופוליסטים, אלא גם בראש הממשלה הנוכחי רישי סונאק, שנחשב לאחראי המרכזי לנפילתו של ג’ונסון. הוא טען שכשהוא היה ראש הממשלה הפער בינו לבין הלייבור היה מזערי, ואילו כעת הוא עצום. זאת מפני שהשמרנים כבר לא ממש מתנהגים כשמרנים. למשל, כך ג’ונסון, יש צורך להוריד מסים במקום להעלות אותם (אני אזכיר ששר האוצר סונאק העלה מסים תחת ראש הממשלה ג’ונסון). עוד הוא טען שהממשלה לא מנצלת את ההזדמנויות שהביא איתו הברקזיט, ושלמעשה דוחפים אותו החוצה כחלק מקונספירציה להשיב את הברקזיט לאחור. שוב, פופוליזם טהור. בכל מקרה, הוא טען שיש חובה לקיים את הבטחות המצע השמרני מבחירות 2019 כחלק מההליך הדמוקרטי (ושוב, אזכיר שתחת ג’ונסון הופרו לא מעט הבטחות משם).
מהות המהלך
כעת נשאלת השאלה: בשביל מה? הרי ג’ונסון חתר תחת סונאק מהרגע בו האחרון נפגש עם המלך צ’רלס לקבל את המינוי. אז עכשיו הוא פשוט הולך? פשוט מוותר? לעניות דעתי, הסימנים מראים שהוא לא ויתר כמו שהוא ביצע נסיגה טקטית. כפי שהסבירו ב-BBC, היה אמור לקחת עוד קצת זמן עד שנשמע מוועדת האתיקה, אבל ג’ונסון הקדים אותם, בזמן שכל אחד אחר היה הולך בשקט ומקבל את הדין. ג’ונסון אמנם הולך, אבל לא בשקט ולא מראה שהוא מקבל את הדין. להבנתי, ג’ונסון מבקש במהלך הזה לקבע את הנרטיב לפני שמסקנות הוועדה יתפרסמו, ובכך להקשות לבחון אותן בלב פתוח ונפש חפצה. בנוסף, כפי שעוד הסבירו ב-BBC, ייתכן מאוד שהוא ינסה לחזור לפרלמנט בהמשך. הצעד של ג’ונסון יביא לבחירות ביניים בהן השמרנים כנראה יפסידו. אם אכן כך יקרה, הדבר יערער עוד יותר את מנהיגותו של סונאק במפלגה ויאפשר לג’ונסון לחכות לו בסיבוב. איני יודע מתי הוא ינסה לשוב, אבל הוא עוד מפנטז על קאמבק.
מניע נוסף הציעה הביוגרפית של ג’ונסון, סוניה פורנל: כסף. לדבריה, ג’ונסון יהיה במצב נחות יותר מבחינה פיננסית לו יפסיד הצבעה בבית הנבחרים על העונש שלו מאשר במצב הנוכחי, בו הוא פורש מבעוד מועד. וגם פה יש את העניין של קיבוע הנרטיב: כשהוא עושה זאת כך, כשיזמינו אותו להרצות תמורת תשלום שמן, הוא יהיה ראש הממשלה שעשה את הברקזיט, לא הפוליטיקאי שהפסיד את הקריירה אחרי שהביא על עצמו קלון אחרי קלון.
סאם קואטס, הפרשן הפוליטי של סקיי ניוז, דווקא מניח שג’ונסון מכיר בכך שזה הסוף. אבל גם הוא מאמין שמדובר ברצון לקבע נרטיב, פשוט באופן אחר. באופן בו הוא עוזב הוא משמר את המיתוס סביב עצמו. המשימה תהיה קשה בהרבה לו ג’ונסון היה נאלץ לעמוד לבחירות ביניים ובסבירות לא מבוטלת מפסיד.
התגובות
כמובן, לאירוע כזה לא יכולות שלא להיות תגובות. בוועדת האתיקה לא ממש התלהבו מההצהרה של ג’ונסון, ומטעמה נמסר שהוועדה פעלה בהתאם למנדט שניתן לה ובהתאם לכללים. היא האשימה את ג’ונסון ב”פגיעה ביושרת בית הנבחרים” ושבשבוע הבא היא תתכנס כדי להצביע על המסקנות ולפרסמן. זה אומר שאלא אם הממשלה תציע לבטל את כל העניין – דבר שאני בספק שהיא תעשה בהינתן המשמעויות התקשורתיות של זה – אנחנו נראה בקרוב בדיוק את מסקנות הוועדה. זאת למרות שמההצהרה של ג’ונסון עולה בבירור שהוא מציע לזנוח את העניין. זה כנראה לא יקרה.
גם פוליטיקאים מיהרו לחגוג. אנג’לה ריינר, סגנית ראש הלייבור, כתבה שלציבור נמאס מ”אופרת הסבון הבלתי נגמרת של השמרנים”. סטיבן פלין, ראש ה-SNP בווסטמינסטר, צייץ ש”אף דמעה לא תזלוג הלילה בסקוטלנד אל מול החדשות האלו”. ראש הליברל-דמוקרטים אד דייווי טען שג’ונסון “קפץ לפני שנדחף” ושבכל מקרה “הוא מעולם לא התאים להיות חבר פרלמנט, שלא נדבר על ראש ממשלה”.
Boris Johnson broke the law and lied about it, now he’s jumped before he was pushed.
He was never fit to be an MP let alone Prime Minister of our great country.
— Ed Davey (@EdwardJDavey) June 9, 2023
גם לבעלי בריתו של ג’ונסון היה מה להגיד. חבר הפרלמנט ברנדן קלארק-סמית’ תיאר את ההתפטרות כ”התוצאה הסופית של ציד מכשפות פרלמנטרי שהיה מבייש רפובליקת בננות”. פריטי פאטל, שרת הפנים של ג’ונסון, הלכה על קו יותר מעודן והבטיחה ש”המורשת שלו תעמוד במבחן הזמן”. חבר הפרלמנט מארק ג’נקינסון הלך על קו שמשלב את השניים: “כשציד המכשפות הזה יישכח, דורות העתיד יסתכלו אחורה בתדהמה”. עוד הוא הוסיף: “ברקזיט והקורונה הטריפו את המדינה”.
מזכרת מבוריס
חשוב לציין ששעות לפני שהוא הודיע על התפטרותו, ג’ונסון הספיק לסגור מול סונאק את “רשימת הכבוד” שלו (מינויים לבית הלורדים וגם כמה תארי אבירות) שנהוג לתת לראש ממשלה שמתפטר. הרשימה של ג’ונסון שנויה במחלוקת בגלל שהוא התפטר בקלון, ונראה שסונאק עשה מאמצים לשים לה מקלות בגלגלים. אבל הנה, בסוף היא אושרה. בגדול, הרשימה הזו נראית כמו צ’ופרים לנאמנים של ג’ונסון. ג’ייקוב ריס-מוג יקבל תואר אבירות ופריטי פאטל תקבל תואר דיים (המקבילה הנשית לתואר אבירות). גם מרטין ריינולדס, שעבד בדאונינג 10 והיה חלק מפרשת המסיבות, קיבל אבירות. לבית הלורדים יישלחו, בנוסף למועמד השמרני לראשות עיריית לונדון ב-2021 שון ביילי, גם אנשים שפשוט עבדו אצל ג’ונסון כיועצים או ראשי סגל.
מי שבניגוד לציפיות לא היו ברשימה לבית הלורדים היו חברי פרלמנט מכהנים. הדבר כנראה גרם לחמש דקות לסונאק לנשום לרווחה, שכן החשש ממקרה בו חברי פרלמנט יישלחו לבית הלורדים היה שדבר כזה יביא לבחירות ביניים, בהן השמרנים כנראה היו מפסידים. למה רק לחמש דקות? ובכן, כי שעות ספורות לפני שג’ונסון התפטר, גם נאדין דוריס התפטרה מהפרלמנט. דוריס הייתה שרת התרבות תחת ג’ונסון ומי שלפי השמועות הייתה אמורה לקבל מעבר לבית הלורדים, יחד עם עוד שלושה חברי פרלמנט שמרנים. לפי דיווחים, סונאק הטיל וטו על כלילתם של הארבעה ברשימת הכבוד לבית הלורדים (מטעמו טענו שלא הייתה התערבות כזו). אבל הנה, היא בכל זאת כופה על סונאק בחירות ביניים, בנוסף לאלו של ג’ונסון.
לאן מכאן?
לא בטוח מה יעלה בעתידו של בוריס ג’ונסון. יכול להיות שהוא יחזור (אני משער שהוא ינסה, לא בטוח שיצליח). יכול להיות שסאם קואטס צודק ושג’ונסון מכיר בתבוסה שלו, ושלא נשמע ממנו יותר מעבר לפרשנויות פה ושם. אבל אלו דברים שאנחנו נגלה רק בעתיד.
אבל יש לעניין השלכות מידיות: המפלגה השמרנית בבעיה רצינית. כריסטופר הופ, פרשן פוליטי בטלגרף, דיווח שחברי פרלמנט שמרנים נוספים סיפרו לו על כוונתם להתפטר מהפרלמנט. בן קנטיש מ-LBC סיפר שחברי פרלמנט שמרנים כתבו לו שהמפלגה “קורעת את עצמה לגזרים”. חבר פרלמנט שמרני אמר לדיילי אקספרס שחבריו למפלגה הם “נחשים” ושהוא לא יכול לבטוח במפלגתו שלו. חבר הפרלמנט האירופי לשעבר (שמרני) דייוויד באנרמן אמר בקולו שזה “בפועל פילוג במפלגה השמרנית”.
למה זה ככה? מספר סיבות. ראשית, סונאק כאמור נחשב למי שהפיל את ג’ונסון, והצורך של ג’ונסון ללכת יתדלק את תומכיו שוב. כמובן, ג’ונסון עמד לאבד את מושבו כראש הממשלה בגלל ועדת האתיקה, כך שחוץ מלמנוע משבר חוקתי סונאק לא באמת תרם לדבר בעניין הזה. שנית, אנחנו בדרך לבחירות ביניים, עם סיכוי טוב להפסיד. זה יערער את מנהיגותו של סונאק את המפלגה. שלישית, הצהרת הפרישה של ג’ונסון מלאה בהאשמות נגד סונאק, מה שבטוח לא יחזק את מעמדו. רביעית, ג’ונסון הלך על הקו הפופוליסטי. זה אומר שהשמרנים יצטרכו לבחור אם הם תומכים בחברי ועדת האתיקה או בג’ונסון, וטוב זה לא יעשה לאף אחד. בטח לא עם ההבטחות של סונאק ליושרה.
המזל של סונאק, כפי שהצביע כריסטופר הופ, זה שמקומו יחסית מובטח עכשיו כי עם לכתו של ג’ונסון אין מישהו רציני שיאתגר אותו (ליז טראס בעיקר מפנטזת). אבל השליטה במפלגה השמרנית תהיה קשה יותר. וגם ככה המפלגה הזו בקושי מצליחה לתפקד. מבחינה הזו ג’ונסון הוסיף דלק למדורה שגם ככה יצאה משליטה. אני לא יודע מה יקרה בשבועות הקרובים, אבל לא אתפלא אם לסונאק יש בובת וודו של ג’ונסון בארון.