ראש הממשלה רישי סונאק החליט לסדר את הממשלה מחדש עם לישתם של שלושה משרדים והפיכתם לארבעה משרדים חדשים. זאת בנוסף למינוי מחליף לנאד’ים זהאווי בתפקיד מנכ”ל המפלגה השמרנית, יותר משבוע אחרי שזה פוטר. סונאק מבקש להראות בכך סדר עדיפויות חדש לממשלה, אבל רבים תוהים על היעילות של המהלך. וזה שברקע ממשיכות השביתות והפרשה החדשה של בוריס ג’ונסון ממשיכה להסתעף וכוללת בתוכה אף אזכור של סונאק עצמו לבטח לא עוזרת | צילום: ממשלת בריטניה

שלשום בערב (ב’) הבטיחו לנו שביום למחרת (ג’) ייעשה ארגון מחדש של הממשלה, אבל בקטנה, מה שנקרא באנגלית mini-reshuffle. כשמדברים על reshuffle הכוונה היא לכך שכמה שרים מחליפים מקום, כמה מודחים מהממשלה כי פישלו יותר מדי ואחרים זוכים לקידום. אבל הארגון מחדש של הממשלה הפעם היה יותר reorganisation, עם שלושה משרדים שאוחדו ופוצלו לכדי ארבעה משרדים חדשים, בלי שמישהו שילם על כך במשרתו. אה, אבל סוף-סוף יש מחליף לנאד’ים זהאווי כמנכ”ל המפלגה השמרנית, יותר משבוע לאחר שפוטר בשל הפרת הקוד המיניסטריאלי.

מה ידענו?

נתחיל קצת בטיזרים שהתקבלו לפני המהלך (זו כמובן דוגמית בלבד והיו עוד עיתונאים רבים שדיווחו). שלשום (ב’) בשעה 23:01 (שעון ישראל) בן ריילי-סמית’, הכתב הפוליטי של הטלגרף, צייץ שרישי סונאק מתכנן לעשות “רישאפל קטן” ביום למחרת. לדבריו, זה הסביר למה במשך שבוע לא מונה מחליף לנאד’ים זהאווי, עד יום ראשון שעבר מנכ”ל המפלגה השמרנית ושר בלי תיק, שפוטר לאחר שנמצא שהפר את הקוד המיניסטריאלי כשלא דיווח כיאות על החקירות של רשות המסים נגדו. ריילי-סמית’ הציע את האפשרות שגם שר המשפטים וסגן ראש הממשלה דומיניק ראב, שמסובך עד מעל הראש בשל האשמות שהתעמר בעובדי משרד המשפטים, עשוי כחלק מהרישאפל הזה למצוא את עצמו בחוץ.

שלוש דקות לאחר מכן, ב-23:04 (שעון ישראל) ג’ון סטיבנס, העורך הפוליטי של הדיילי מירור, צייץ גם הוא: רישי סונאק מתכוון לערבב את משרד הסחר הבינלאומי, משרד העסקים והאנרגיה ומשרד הדיגיטל, התרבות, התקשורת והספורט ולהוציא מהם שלושה משרדים חדשים. כלומר, זה כבר הרבה יותר ממשחקי כיסאות של שרים, זה ממש להביא כיסאות חדשים ולמעשה לשנות את האופן בו הממשלה הבריטית מנהלת את המדינה (גם אם לא באופן רדיקלי).

עם שתי הידיעות האלו הלכנו לישון וחיכינו לבוקר למחרת (ג’).

מה היה בסוף?

ובכן, ריילי-סמית’ קצת הגזים, בזמן שסטיבנס פספס במעט. נעשה סדר: קודם כל, אף אחד לא פוטר או שונמך. זה לא מובן מאליו ברישאפל, ולרוב זה דווקא כלי של ראש הממשלה להלך אימים על שריו שחושבים שהמשרד שלהם רשום על שמם. כמובן, סונאק עדיין לא ארבעה חודשים בתפקיד, כך שלהתחיל לעשות כיסאות מוזיקליים עלול להיראות קצת מופרך בשלב הזה. פירוש הדבר הוא גם שדומיניק ראב כרגע ניצל, למרות הלחץ על סונאק להשעותו עד שהחקירה בעניינו תסתיים.

הלאה, מי החליף את זהאווי? הכירו את גרג הנדס (Hands). הנדס היה שר למדיניות סחר במשרד העסקים והאנרגיה, ועכשיו יש לו את הג’וב הלא כיפי של לנסות להכין את המפלגה לבחירות המקומיות במאי, משימה שנכון לסקרים הנוכחיים תתמקד בעיקר בצמצום נזקים. לסגנו מונה לי אנדרסון, שמינויו הביא ללא מעט הרמות גבה. גורם אנונימי במפלגה אמר לסם קואטס מסקיי ניוז שאנדרסון הוא ייצוג של “כל מה שרע במותג השמרני כרגע”. כוונתו לכך שלא פעם אנדרסון בעיקר רוצה למשוך לקיצון עם טיעונים מאוד פשטניים, נגיד טענתו שעניים שנזקקים לסיוע מבנק אוכל פשוט לא יודעים לנהל תקציב.

גרג הנדס
המנכ”ל החדש. גרג הנדס (צילום: רורי ארנולד, דאונינג 10)

בואו נדבר על ארגון המשרדים. אכן אלו היו המשרדים בהם נקב סטיבנס ששונו, אבל הם הפכו לא לשלושה אלא לארבעה משרדים חדשים: משרד הביטחון האנרגטי ואפס פליטות (net zero), משרד העסקים והסחר, משרד המדע, החדשנות והטכנולוגיה ומשרד התרבות, התקשורת והספורט. כתבים חדי עין שמו לב שהמשרדים האלו מאוד מזכירים את האופן בו היו מסודרים המשרדים לפני שהשמרנים חזרו לשלטון ב-2010. מה זה אומר? לא המון, אבל בעיקר שסונאק לא ממציא פה משהו יוצא מגדר הרגיל.

ומי יעמדו בראש המשרדים החדשים? שר האנרגיה והעסקים גרנט שאפס הפך לשר הביטחון האנרגטי. השרה לשוויון קים בדנוק קיבלה בנוסף את משרד העסקים והסחר. שר התרבות מישל דונלן היא עכשיו שרת המדע והטכנולוגיה. לוסי פרייזר, שהייתה שרה לבינוי, קודמה והפכה לשרת התרבות.

הצהרת כוונות

למה בעצם לארגן את המשרדים האלו מחדש? ארגון מחדש של הממשלה מצביע גם על סדר עדיפויות חדש. זה מתחיל כבר בשמות: לא “משרד האנרגיה”, אלא “משרד הביטחון האנרגטי ואפס פליטות”. יש פה שלוש הצהרות: ראשית, בצל המלחמה באוקראינה, המשימה הראשונה היא לא ניהול של משק האנרגיה, אלא להבטיח שתהיה מספיק ממנה. שנית, משבר האקלים הוא נושא שמצדיק שימונה עליו שר במשרה מלאה. שלישית, ששני הדברים הראשונים קשורים: הדרך להשיג ביטחון אנרגטי ולסיים את התלות ברודנים כמו פוטין או מוחמד בן סלמאן היא אנרגיה ירוקה. משרד המדע, החדשנות והטכנולוגיה מבהיר שיש לסונאק גם כוונה להצעיד את בריטניה להיות מעצמת הייטק (הם ממש רוצים). שני המשרדים האחרים הם בעיקר שילוב הגיוני של האגפים שנשארו, וההצהרה נותרת ברורה: סונאק משנה את העדיפויות של הממשלה. הדבר דומה לכך שלמשרד הבינוי נוספה הכותרת “levelling up”, השם של תכנית הדגל של בוריס ג’ונסון לבריטניה של אחרי הברקזיט.

התנגדות

למרות שהיו מי שתמכו במהלך, לא כולם התרשמו מהצהרת הכוונות של סונאק. אלכס תומאס מהמכון לממשל (Institute for Government, מעין גרסה בריטית של המכון הישראלי לדמוקרטיה), שהתמחותו היא שירות המדינה, הסביר שרק לעתים נדירות ארגונים מחדש של הממשלה מסוג זה באמת יוצר שינוי ושווה את הכסף שהוא עולה. כריסטין ג’רדיין הליברל-דמוקרטית האשימה את הממשלה שהעניין הזה יעלה מיליונים למשלמי המסים ולא יפתור שום דבר מהבעיות האקוטיות שבריטניה מתמודדת עמן. מחקר של המכון לממשל מ-2019, אגב, מצא שפתיחה של משרד חדש עולה לפחות 15 מיליון ליש”ט. זה לא המון כסף, אבל מאחר שבריטניה מתמודדת עם משבר יוקר מחיה חריף, עם ירידה מהחמורות בהיסטוריה ברמת החיים ועם תחזית מאוד עגומה לביצועים ב-2023 זה נראה מנותק. עובדי מדינה במשרדים ששונו אמרו שלא לציטוט שהדבר הזה צפוי בעיקר לתקוע את עבודת הממשלה בטווח הקרוב.

צל מעל הכל

אבל התחושה לא הייתה מאוד חגיגית, עם אירועים שהעיבו על האווירה. זוכרים את השביתות של בערך כל תחום במגזר הציבורי? הן עדיין לא נגמרו. הממשלה סובלת מכך מאוד, שכן היא לא מצליחה להעביר את הציבור לצד שלה בחלק גדול מהשביתה, היא גם נראית כמי שנכשלת לנהל את המדינה וגם ההתנהלות שלה לגבי כל מה שנוגע למשא ומתן על התשלום נראה פשוט מוזר.

וגם היה חתיכת בום: זוכרים את השערורייה החדשה של בוריס ג’ונסון, זו שבה במקרה ריצ’רד שארפ שערב לו להלוואה מונה כמה שבועות לאחר מכן לתפקיד יו”ר ה-BBC? ובכן, במקביל לארגון מחדש של סונאק שארפ העיד בפני ועדת התרבות, התקשורת והספורט וחשף שם פרט מעניין: עד כה ידענו שהוא סייע לג’ונסון לקבל הלוואה ובאורח פלא כלשהו כמה שבועות לאחר מכן קיבל את המינוי בו חשק. כעת מתברר שהוא יידע מראש את ג’ונסון וגם את סונאק (שהיה אז שר האוצר של ג’ונסון) באופן אישי על כוונותיו להגיש מועמדות לתפקיד. זה אומר שני דברים: ראשית, שייתכן שעומק השחיתות שהיה פה גדול יותר ממה ששיערו בהתחלה. שנית, שלא ברור מה סונאק ידע או לא ידע מראש. הוא כרגע מתעקש שכל הליך המינוי של שארפ נעשה בצורה תקינה ושקופה, אבל הדבר מעורר שאלות גם לגביו.

קשה לחזות מה יהיה האפקט של מה שסונאק עשה אתמול, אבל הצרות שלו בטוח רחוקות מלהיגמר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *