חדשות בקטנה: קצת השלמות פערים. בית המשפט אישר שתכנית רואנדה, במסגרתה מבקשי מקלט שחוצים את התעלה יישלחו לאפריקה, חוקית. ובכל זאת, הממשלה לא ניצחה לחלוטין ויש סיבה שעדיין אין טיסות. השביתות ממשיכות והממשלה ממשיכה בסירובה אפילו להיכנס למשא ומתן. ועוד שערורייה הקשורה במפלגה השמרנית, כי הרבה זמן לא הייתה אחת | צילום: הפרלמנט הבריטי

הפוליטיקה הבריטית עדיין בחופשת חג המולד, מה שנותן הזדמנות מצוינת להשלים בקטנה ובמהירות כמה פערים שצריך לסגור.

למה לא רואנדה?

זוכרים את תכנית רואנדה? בתחילת השנה, כשבוריס ג’ונסון עוד היה ראש הממשלה (היו ימים) ופריטי פאטל עוד הייתה שרת הפנים נחתם הסכם עם רואנדה. לפי ההסכם הזה, מבקשי מקלט שמגיעים לבריטניה באמצעות חציית תעלת למאנש יישלחו לרואנדה ושם יישקלו בקשות המקלט שלהם. אפשר לדבר על זה שלמרבית הפליטים אין דרך לבקש באופן חוקי מקלט בבריטניה, אבל נשים את זה בצד כרגע. התכנית הזו זכתה לביקורת רבה, בין השאר כי למרות שהאו”ם בעצמו משתף פעולה עם רואנדה בכל מיני מיזמים של קליטת פליטים, הרקורד שלה בזכויות אדם עדיין לא משהו. הדבר גם הגיע לביקורת שיפוטית, גם בבית המשפט באנגליה וגם בבית הדין האירופי לזכויות אדם. האחרון עצר ביוני את הטסתם של מספר מבקשי מקלט לרואנדה, הראשון נתן את פסיקתו בשבוע שעבר.

בית המשפט פסק שהתכנית להעביר מבקשי מקלט לרואנדה היא חוקית ולא סותרת את אמנת הפליטים של האו”ם. ניצחון מוחץ לממשלה? רגע. השופטים גם קבעו שהממשלה צריכה לבחון לגבי כל מגורש אם יש סיבות מיוחדות לבחון את בקשת המקלט שלו דווקא בבריטניה. אותם אנשים שבית הדין האירופי לזכויות אדם מנע את גירושם? בית המשפט הגיע למסקנה שבריטניה לא בחנה את המקרים שלהם כמו שצריך וצריכה לשקול מחדש. מעבר לכך, צפויות להגיע עתירות נוספות שעשויות לדחות את הגירושים בהם הממשלה חפצה בחודשים, ולכן כרגע היא נמנעת מהבטחות של לוח זמנים.

וינסנסט בירוטה ופריטי פאטל
הוסר מכשול מהדרך. פריטי פאטל במעמד החתימה על ההסכם עם רואנדה (צילום: משרד הפנים הבריטי)

האישור המשפטי כמובן לא אומר שהאופוזיציה מרוצה מהתכנית לגרש מבקשי מקלט לרואנדה. שרת הפנים בממשלת הצללים, איווט קופר, למשל, טענה שהתכנית “לא ישימה” ו”מזיקה”. קלייר מוזלי, מייסדת של עמותה למען מבקשי המקלט הללו, אמרה שמי שעוברים את דרך החתחתים לבריטניה דרך התעלה לא צריכים גם להתמודד עם הטראומה של גירוש. גם ארכיבישוף קנטרברי התבטא נגד התכנית. אבל שרת הפנים הנוכחית סואלה ברוורמן הבהירה שבכוונתה לשלוח מבקשי מקלט לרואנדה וביקרה את הלייבור שמנסה להציג תכנית עם חותמת מבית המשפט כלא לגיטימית. אבל הממשלה כאמור ניצחה בנקודות, אבל הסיפור לא נגמר.

שובתים ונהנים

כבר דיברנו על ים השביתות שבריטניה חווה כרגע במאבק של עובדים על העלאות שכר שיותאמו לאינפלציה הגבוהה (או לפחות יוכלו לשכך את הנזק שלה) או על שיפור בתנאים. ובכן, יש התפתחויות. ראשית, ראש הממשלה רישי סונאק ממשיך להתעקש שלא לשאת ולתת עם הארגונים השובתים. לדבריו, לפעול בהתאם להמלצות של הגופים הציבוריים שאמונים על תשלומים לעובדי ציבור זה “הוגן והגיוני”, ושבטווח הארוך “הדבר הנכון לכל המדינה הוא להביס את האינפלציה”. הוא כמובן צודק שהצמדה של השכר לאינפלציה עלולה להיות בעייתית, אבל ההתעקשות שאפילו לא לשאת ולתת תמוהה פוליטית. הרבה יותר הגיוני מצדו להיכנס למשא ומתן. משם יכולות להיות שתי אפשרויות, שתיהן ייטיבו עם סונאק: או שהוא יגיע להסכם עם האיגודים המקצועיים, או שהמו”מ יקרוס והוא יוכל להגיד שהוא ניסה. כרגע הוא נראה כמי שמנסה לצאת מרגרט ת’אצ’ר, למרות שיש תמיכה ציבורית בחלק מהשביתות.

שנית, שנובע גם מהחלק הראשון, זה שבינתיים הוכרזו שביתות נוספות. האחיות הכריזו על ימי שביתה נוספים בינואר, אלא אם ייפתח משא ומתן (שימו לב: מניעת השביתה לא תלויה בהיענות לדרישות אלא בפתיחת משא ומתן, מה שהופך את ההתעקשות של סונאק לתמוהה עוד יותר). נהגי האמבולנסים ביטלו את השביתה שתוכננה למחר (ד’), אבל הכריזו במקום על יום שביתה אחר בינואר. שר הבריאות סטיבן ברקלי אמר על החלטת האחריות שהוא “מאוכזב” מההחלטה, ושהיענות לדרישות השכר שלהן תיקח כסף מ”הקו הקדמי” של שירותי הבריאות. חכו שהוא ישמע שהאחיות מהוות חלק מהקו הקדמי הזה. בסקוטלנד, למרות הצעה נדיבה של הממשלה שם, עדיין צפויה שביתה. שר הבריאות הסקוטי המזה יוסף טוען שאין לו עוד כסף לתת, אבל בניגוד לסונאק הוא לפחות יכול להגיד שהוא ניסה.

ובגלל שהזכרנו נהגי אמבולנס: הממשלה שימשה באנשי צבא כדי לכסות על הפערים (שקיימים גם בלי שביתה), ומשרד ההגנה הודיע שאנשי הצבא האלו יקבלו בונוס של 20 ליש”ט לכל יום כזה. זה בהחלט נחמד, אבל הממשלה נראית כמו בדיחה כשהיא צריכה להשתמש בצבא כדי לכסות על עובדים חסרים.

גועל טוֺרי

זה סיפור שנמשך מאז סוף החודש שעבר, ועמכם הסליחה על העיכוב בדיווח עליו, אבל יש גם התפתחויות מהימים האחרונים. ענייננו הוא הברונית מישל מוֺן (שמרנית). מון מואשמת בכך שעשתה לובינג מאוד אגרסיבי בתחילת מגפת הקורונה כדי שהממשלה תרכוש ציוד מגן מחברה שמון עצמה הרוויחה ממנה. הדבר הביא ללחץ על רישי סונאק להשעות אותה מהמפלגה השמרנית, מה שהוא לא עשה (שם מחכים למסקנות ועדת האתיקה של הלורדים). לבסוף, בתחילת החודש מון לקחה צעד אחורה מבית הלורדים עד שיטוהר שמה, השעיה זמנית משם אם תרצו. היא לא תוכל להשתתף בישיבות בית הלורדים להצביע או כל דבר אחר שחבר בבית יכול לעשות. כעת היא נמצאת בחקירה של סוכנות הפשע הלאומית (שהתחילה עוד לפני החשיפה בתקשורת).

אבל מון היא לא היחידה שבצרות. גם הממשלה, זו שנתנה לחברה של מון את הכסף, על הכוונת. בתחילת החודש, במקביל להשעיה העצמית של מון מבית הלורדים, בית הנבחרים הצביע שהממשלה תשחרר לוועדה הפרלמנטרית הרלוונטית את המסמכים שיסבירו כיצד קרה שמון קיבלה את החוזה. אבל הממשלה מנסה להתחמק בטענה שיש קודם כל לתת לסוכנות הפשע הלאומית לסיים את החקירה שלה. אבל על האופוזיציה זה לא מקובל, ובשבוע שעבר טענו שם שאין שום הצדקה לעיכובים מהסוג הזה בפרסום המסמכים. כעת, האופוזיציה תנסה ללחוץ על שחרור מהיר והממשלה צפויה לנסות למנוע מהמסמכים המביכים עבורה לצאת כמה שיותר זמן.

הדבר שוב מציף שערוריות שקשורות במפלגה השמרנית, מה שזכה לכינוי “גועל טוֺרי” (Tory sleaze), שלפני כשנה נישא בפי כל בעקבות פרשת פטרסון. אחרי שרישי סונאק הבטיח בנאום הפתיחה שלו כראש הממשלה שממשלתו תיבנה על יושרה, ההתנהלות הזו קצת מעיבה על ההבטחה הזו. אמנם מינוי חדש של יועץ אתי לממשלה, אחרי חודשים שלא היה אחד, מנסה להתכתב עם ההבטחה הזו, אבל השערורייה הזו, בטח אם הממשלה תנסה להתחמק משחרור המסמכים, עלולה להעיב על זה ולהציג את ההבטחה באור נלעג.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *