בריטניה מתכוונת להתנתק מהפחם בכל הנוגע לייצור אנרגיה עד 2024, ובכל זאת היא אישרה שלשום (ד’) פתיחת מכרה חדש במערב קאמבריה. הפחם הזה לא ישמש לייצור אנרגיה אלא לתעשיית הפלדה, ושר השיכון מייקל גוב הבטיח שהדבר ייצור יותר מ-500 עבודות באזור וכמעט לא תהיה לה תוספת לפליטות הפחמן. חברי האופוזיציה, הארגונים הירוקים ואפילו כמה שמרנים טוענים שזה בהחלט יוסיף לזיהום, שתעשיית הפלדה הבריטית בקושי תשתמש בפחם הזה ושאפשר ליצור הרבה יותר עבודות עם תעשייה ירוקה. כעת פעילים מתכוונים להיאבק בתכנית הזו, כך שעתיד המכרה כרגע ממש לא ברור | הדמיה: חברת הכרייה של מערב קאמבריה
לרובנו המושג קוק (coke) יגרום לחשוב על קוקה קולה או על הקיצור לקוקאין, אבל זה גם מושג מתחום התעשייה. בלי להיכנס יותר מדי לענייני כימיה, מדובר בזיקוק של פחם מסוגים מסוימים, כאלה שאין בהם הרבה לחות, גופרית, אפר ועוד. התוצר של הזיקוק הזה, הקוק, מביא למה שיכול להיות חומר בעירה שיוצר מעט מאוד עשן, וגם יכול להיות חומר מבודד טוב ולכן נמצא בשימוש רב בתעשיית הפלדה. גם בזו הבריטית. עד כה בריטניה בעיקר ייבאה את הפחם הנחוץ ליצירת הקוק, אבל כעת היא מתכוונת להביא את הפחם מהבית. שלשום (ד’) שר הבינוי מייקל גוב הודיע שהוא מאשר פתיחה של מכרה פחם חדש בוויית’הבן שבמערב קאמבריה (צפון מערב אנגליה) כדי לכרות פחם שמתאים ליצירת קוק. אבל הרבה מאוד אנשים, גם המפלגה השמרנית, ממש לא מרוצים מזה.
המכרה בקאמבריה
קצת רקע על המכרה הזה, שנמצא בשיח כבר שנים. הבקשה הראשונה לפתוח אותו הוגשה למועצת קאמבריה כבר ב-2017. המועצה אישרה את הפרויקט ב-2019, ובגלל שינויים שצורפו לבקשה הייתה צריכה לאשר אותו עוד פעמיים, כך שהתהליך אצלה נגמר באוקטובר 2020. הדבר עורר את חמתם של פעילי אקלים רבים, בטענה שהדבר יפגע במטרות האקלים של בריטניה. בהתחשב בכך שב-2021 בריטניה הייתה אמורה לארח את פסגת האקלים של האו”ם (COP26) זה גם היה עשוי להיראות ממש לא טוב שבריטניה בדיוק תפתח מכרה פחם חדש, שכן פחם נחשב לאחד ממקורות האנרגיה המזהמים ביותר. הדבר הביא לכך שנשיא COP26, אלוק שארמה, לחץ על שר הבינוי דאז רוברט ג’נריק (שאחראי גם על השלטון המקומי) להתערב. במרץ 2021 ג’נריק אכן כתב למועצת קאמבריה שהמכרה הזה הוא לא עניין של שלטון מקומי בלבד ולכן יידרש גם אישורו שלו.
הממשלה הזיזה את הדדליין להחלטה שוב ושוב, כולל פעם אחת בה מועד ההחלטה הוזז מה-8 בנובמבר 2022 ל-8 בדצמבר, כדי שההחלטה לא תתקבל במקביל לוועידת האקלים השנתית, הפעם בשארם א-שייח’, COP27. אבל יום לפני הדדליין, ב-7 בדצמבר (שלשום, ד’), משרד הבינוי – עכשיו כבר תחת השר מייקל גוב – הודיע שהוא נותן אישור למכרה בקאמבריה להיפתח. מדובר בפעם הראשונה זה שלושים שנה בה נפתח מכרה פחם חדש בבריטניה.
למחר היום מייקל גוב הגיע לפרלמנט כדי לתת הצהרה בנושא. גוב הבהיר שלא מדובר במדיניות אנרגיה, שכן הממשלה נשארת מחויבת להבטחה שלה להפסיק את השימוש בתחנות כוח פחמיות עד 2024, ומדובר רק בפחם שישמש להכנת קוק.
לב הוויכוח
ההחלטה לפתוח את המכרה הזה היא שנויה במחלוקת, בטח באקלים פוליטי ששם את משבר האקלים בראש סדר העדיפויות (לפחות לכאורה). הנה עיקרי הטיעונים בעד ונגד המכרה הזה.
The government has approved the UK’s first new deep coal mine for 30 years. It’s estimated most of the coal it produces will be exported. 4 mins on the Cumbria mine decision and the arguments around it. Produced Mary Fuller, Michael Cox and Ellyn Duncan. https://t.co/lAjRkzpuDE pic.twitter.com/cplLUlOwAp
— Ros Atkins (@BBCRosAtkins) December 8, 2022
בעד
מייקל גוב נתן בהצהרה שלו מספר נימוקים בעד פתיחת המכרה. ראשית, קוק חשוב מאוד לתעשיית הפלדה, ולפיכך יש צורך בפחם המתאים ליצירת קוק. זה לא טיעון חדש. כשב-2019 הפרלמנט ערך דיון על הכרזת מצב חירום אקלימי, ראש הלייבור דאז ג’רמי קורבין הגן על החלטת מועצת קאמבריה לאשר את המועצה (המועצה נשלטת על-ידי קואליציה של הלייבור והליברל-דמוקרטים) עם הטיעון הזה בדיוק. מאחר שזה המצב, מסביר גוב, ומאחר שגם באיחוד האירופי מכירים בקוק כאמצעי מעבר חשוב בדרך של תעשיית הפלדה להפוך לתעשייה ירוקה, רצוי שהשימוש בפחם הזה ייעשה בבית. לגבריו, כרגע היצואניות הגדולות של פחם הן אוסטרליה, ארצות הברית והדמון הגדול רוסיה. ב-2021 אכן בריטניה ייבאה 27% מהפחם בו השתמשה מרוסיה, אבל מאז המלחמה באוקראינה נאסר בבריטניה ייבוא הפחם ממנה.
עוד טוען גוב שהקמת המכרה תביא ליצירת 532 משרות חדשות, שיעזרו מאוד לכלכלת קאמבריה, ושהמכרה יסייע לשוק העבודה שם בעשורים הקרובים. בנוסף, את הפחם שלא ישמש את בריטניה יהיה אפשר לייצא לאירופה, שנכנסה גם היא לבעיה בעקבות המלחמה באוקראינה, ויעזור לכלכלת בריטניה כולה.
לגבי העניין הסביבתי, גוב מבטיח שבריטניה תייצר לראשונה בעולם קוק בשיטה שתביא לאפס פליטות בתהליך הייצור. לפי דוח המפקח העצמאי עליו התבסס גוב בנאומו, הקמת המכרה ותפעולו לא צפויים לגרום לנזק למגוון הביולוגי בסביבה ולהיות עם השפעת ניטרלית על פליטות הפחמן של בריטניה.
גם מארק ג’נקינסון, חבר הפרלמנט השמרני מטעם וורקינגטון שבמערב קאמבריה, גם תומך בפתיחת המכרה. לדבריו, מעבר לכך שבתעשיית הפלדה מעוניינים בפחם הזה, גם עדיין לא נמצאה הדרך לייצר פלדה בקנה מידה גדול בלי להשתמש בקוק, ולכן כרגע אין בררה אלא להוציא את הפחם הנדרש לייצורו מהאדמה.
נגד
יש לדבר הרבה מאוד התנגדויות. בדיון בו מייקל גוב הציג את הדברים, הגיבה אליהם מקבילתו בממשלת הצללים ליסה ננדי (יצוין שהתגובה התעכבה בגלל חוסר הלימה בין טקסט ההצהרה שגוב שלח לפרלמנט מראש לבין מה שננאם בפועל). היא פתחה בשאלה: “מה לעזאזל עובר לו בראש?” לדבריה, ענקיות הפלדה מתחילות להתנתק מהפחם, כך שעד אמצע העשור הבא במקרה הטוב תעשיית הפלדה תעשה שימוש ב-10% מהפחם. לכן, כבר בעשורים הקרובים לא יהיה צורך במכרה הזה והעבודות שהוא ייצור הן לטווח הקצר בלבד. לדבריה הממשלה דחתה בקשה להקים שם תחנת כוח גרעינית, שהייתה מייצרת הרבה יותר מקומות עבודה ולטווח ארוך בהרבה.
לגורמים הירוקים היה הרבה מה להגיד על זה. קרוליין לוקאס, חברת הפרלמנט היחידה של המפלגה הירוקה, טוענת גם היא שתעשיית הפלדה נוטשת את הקוק לטובת שיטות ייצור דלות פחמן. מה גם שרוב רובו של הפחם הזה ייוצא, כך שאין פה יותר מדי מחשבה על תעשיית הפלדה המקומית (מה גם שברגע שהפחם מיוצא אי-אפשר באמת להתחייב שהוא לא ישמש לאנרגיה). לורד דבן (שמרני), יו”ר ועדת שינוי האקלים (גוף ממשלתי עצמאי), אמר שכל המומחים טוענים שממש אי אפשר לטעון שהשפעת פתיחת המכרה על כמות הפליטות תהיה ניטרלית. ההתנגדות מטעמי אקלים, בטענה שפתיחת המכרה סותרת את המחויבויות של בריטניה בנושא, משותפת גם להרבה מאוד חברי פרלמנט שמרנים, ביניהם אלוק שארמה. השסע הפנימי הזה מקבל דגש אחרי שסונאק רק לאחרונה ביצע פניית פרסה כדי להקל על בניית חוות רוח בעקבות לחץ בתוך המפלגה.
מה הלאה?
יש זמן עד שהמכרה ייפתח, וכנראה שגם יוגשו עתירות נגד הפתיחה שלו. בינתיים, תושבי קאמבריה שמתנגדים לפתיחת המכרה כבר עובדים על הפגנות ומחאות. אחד הטיעונים שהפעילים מתכוונים להשתמש בהם הוא מנהלי: המכרה למעשה יוציא פחם מתחת לים, כך שאישורו של מייקל גוב לא מספיק ויש צורך גם באישור של ארגון הניהול הימי. עקרונית החוק לא מזכיר באופן מפורש כרייה כפעילות שעליה הארגון צריך לתת את הדעת, אבל כן מבנים ותשתיות, ולכן הפעילים מקווים שהדבר יוכל לעכב את בניית המכרה. בינתיים, הם גם מתכוונים לנסות להביא את הממשלה לחזור בה מההחלטה.
קשה להגיד בשלב הזה מה יקרה למכרה הזה ואם ייפתח. אבל הדבר מדגיש גם כמה הנושא הסביבתי עלה לראש סדר העדיפויות בפוליטיקה הבריטית (גם אם הביצוע לוקה בחסר), אבל לטענת רבים הפעולה האחרונה גם מראה שעדיין רישי סונאק מנסה לרצות את כל חבריו במפלגה, והפעם הוא בחר בפלג שמעוניין במכרה. יצוין שהרבה מהתומכים במכרה הם חברי פרלמנט מצפון אנגליה, אזור שבו הרבה מושבים עברו לשמרנים מהלייבור לראשונה בבחירות 2019 (ביניהם מושבו של מארק ג’נקינסון). אם אכן ההחלטה לא הגיעה ממניעים ענייניים, ייתכן שבממשלה מקווים שיצירת מקומות העבודה שם תעזור להם להשאיר את המושבים האלו בידי המפלגה בימים כאלו שהסקרים ממש לא מחמיאים. האם זה יעזור והאם בכלל יהיה מכרה? נצטרך לחכות ולראות.