שביתות רבותיי, שביתות! עוד ועוד איגודים במגזר הציבורי מכריזים על שביתות, מבריאות דרך מורים ועד תחבורה. דצמבר וינואר מלאים בשביתות שצפויות להכביד מאוד על הציבור. השביתות לא נועדו רק לדרוש שכר יותר גבוה אלא גם להתמודד עם העובדה שגם בלי שביתות העסק לא באמת מתפקד. הממשלה מבהירה שהיא לא יכולה לממן את דרישות האיגודים, האיגודים טוענים שלא יושבים איתם למשא ומתן ובינתיים העסק לא זז. בינתיים בממשלה עמלים על חקיקה שתגביל את היכולת לשבות בזמן שבלייבור עדיין לא מצליחים לגבש עמדה קונקרטית לגבי השביתות. בינתיים התקדמות לא ממש באופק | צילום: סטיבן איסון (התמונה מיוני)
אם להשתמש באנדרסטייטמנט בריטי טיפוסי, אז עבור הממשלה הבריטית הנוכחית התקופה היא, ובכן, מאתגרת. חג המולד הקרוב הולך להיות סיוט, עם שלל שביתות בסקטורים שונים בשירותים חיוניים יותר או פחות (בעיקר יותר). אחיות, נהגי אמבולנס, דואר, עובדי רכבות, עובדים בשדות התעופה ועוד ועוד מכריזים על שביתות. הממשלה מבטיחה חוקים שימנעו שביתות כאלו, אבל בינתיים נראית בעיקר חסרת אונים. מי שעוד חסרת אונים זו מפלגת האופוזיציה הראשית, הלייבור, שנקרעת בין מחויבויותיה ההיסטוריות לאיגודי העובדים לבין הרצון שלה לא לתת לסיפור הזה לדפוק לה את העלייה לשלטון. ובינתיים העובדים נאנקים, האזרחים סובלים ומעשים אין ממש.
אילו שביתות יש ומתי?
כבר בקיץ עובדי הרכבות התחילו בשביתות, אבל בינתיים נוספו אליהם עוד הרבה מאוד איגודים. אתמול (ד’) שבתו מורים ומרצים בסקוטלנד ובמכללת דרלינגטון. היום תימשך שביתת המורים בסקוטלנד ותתקיים שביתה בחברת האוטובוסים אבליו לונדון. מחר יצטרפו למורים ונהגי האוטובוסים גם עובדי הדואר. בראשון ישבתו עובדי הדואר והעובדים בחלק מקווי הרכבות. בשני עובדי הדואר יחזרו לעבודה אבל לעובדי הרכבת יצטרפו, שוב, העובדים ממכללת דרלינגטון. בשלישי שביתת הרכבות תהפוך לכללית ואליה יצטרפו הטסטרים באנגליה וסקוטלנד, כך שבאותו יום לא יתקיימו מבחני נהיגה. הדבר יימשך גם ביום רביעי, ואליהם יצטרפו שוב עובדי הדואר. יום חמישי הבא (15.12) כבר עמוס בשביתות: דואר; אחיות באנגליה, ויילס וצפון אירלנד; שביתה בחלק מקווי הרכבות; אבליו לונדון; הטסטרים ועובדים בשתי אוניברסיטאות.
רגע, לא סיימנו. בשישי ישבתו עובדי הרכבות וגם המאבטחים ברכבת יורוסטאר (שמקשרת בין לונדון ליבשת), עובדי אבליו לונדון, עובדי הדרכים המהירות בחלקים נרחבים מאנגליה, טסטרים ועובדי המטען בשדה התעופה הית’רו. שנעבור לשבת, ה-17.12? רכבות, דרכים מהירות, טסטרים ועובדי מטען בהית’רו. יום לאחר מכן קצת יותר רגוע, רק טסטרים והמאבטחים ביורוסטאר. בשני רק הטסטרים. בשלישי יצטרפו אליהם האחיות. ברביעי ישבתו שוב הטסטרים וגם נהגי האמבולנסים. בחמישי ישבתו עובדי הדרכים המהירות, מאבטחי יורוסטאר והטסטרים. בשישי (23.12) ישבתו עובדי הדואר והרכבת, אנשי בידוק בשדות התעופה, הטסטרים ומאבטחי יורוסטאר.
My cartoon Thursday @TheTimes. Everybody out! Just about everyone is striking for Christmas. #ambulances #Nurses #RoyalMail #RMT #Teachers etc etc…. pic.twitter.com/tbp9O0GSC7
— Peter Brookes (@BrookesTimes) December 1, 2022
למחרת, ערב חג המולד, ישבתו הרכבות, הדואר, מאבטחי יורוסטאר, אנשי הבידוק והטסטרים. בחג המולד וביום לאחריו ישבתו הרכבות, אנשי הבידוק ומאבטחי יורוסטאר. ביום למחרת יימשכו שביתות הרכבות ואנשי הבידוק, בעוד מאבטחי יורוסטאר יחזרו לעבודה ב-6 בבוקר. למחרת (28.12) תוכלו לנסוע, אבל עובדי האמבולנסים וה-NHS ישבתו, וגם אנשי הבידוק בשדות התעופה יחזרו לשבות, והם ימשיכו בכך גם ביום למחרת. ב-30 וב-31 בדצמבר ישבתו עובדי הדרכים המהירות ואנשי הבידוק. בתחילת ינואר יהיו ארבעה ימי שביתה של הרכבות ועובדי הדרכים המהירות.
זה לבינתיים.
משמעויות
יצוין שלא בכל הימים השביתה תהיה בכל המדינה, אבל המטרה לא הייתה לתת לכם רשימה אם אתם נמצאים בחופשה (בשביל זה אפשר ללחוץ על הלינק), אלא להעביר את הנקודה שעד תחילת 2023 כמעט בכל יום תהיה שביתה איפשהו. תושב בריטניה יוכל, טכנית, לא להרגיש אותה אם הוא מתכוון לא לצאת מהבית, לא לחלות או להיפצע ולא לחכות לשום דבר דואר בתקופה הזו. קשה להגיד שחופשות חג המולד הולכות ללכת חלק השנה, וגם רצוי לא להזדקק לטיפול רפואי. וזאת מעבר לעובדה שרק בדצמבר יותר ממיליון ימי עבודה צפויים לרדת לטמיון, ומגזרים משמעותיים בתעשייה (לדוגמה, סקטור האירוח) עשויים לאבד הכנסות רבות בגלל ההפרעות האלו.
למה יש שביתות?
אוקיי, אנחנו יודעים למה כל הסקטור הציבורי בערך החליט לשבות, אבל למה? ובכן, כפי ששמתם לב, יש איזה משבר כלכלי קטן שבאירופה גם כולל אינפלציה דוהרת. חלק מאיגודי העובדים רוצים העלאת שכר ריאלית, כלומר קצת מעל לשיעור האינפלציה. אבל זה עולה המון כסף והוגדר על-ידי הממשלה כ”לא ניתן למימון”. במקרים אחרים, נגיד הדואר, יש גם ויכוח על תנאי העבודה של העובדים. וכדאי לזכור שבסקטורים מסוימים, למשל סיעוד, יש חוסר רציני בכוח אדם שהופך את תנאי העבודה לשוחקים למדי. בחלק מהמקרים, יצוין, הצליחו להגיע להסכם העסקה שמנע שביתה, נגיד במקרה של הפרקליטים.
הממשלה מצדיקה את עצמה בכך שהיא מסתמכת על הצעות הגופים העצמאיים שאחראים על ייעוץ בנושאי שכר, שלא פעם המליצו על העלאות שכר קטנות משיעור האינפלציה, כלומר קיצוצים במונחים ריאליים. אבל האיגודים לא מקבלים את העמדה הזו, והדבר הוגדר כמסך עשן שנועד הימנעות ממשא ומתן רציני, או במקרים מסוימים מניעה מהמעסיקים הפרטיים לשים הצעות ריאליות על השולחן. מה גם שלדברי האיגודים, בכל מה שקשור לשביתות ב-NHS, העסק כמו שהוא עכשיו מסכן חיים ולכן חייבים לשפר את התנאים בצורה שתשלים את החוסרים בכוח האדם. בקיצור, עושה רושם שהעסק תקוע.
Sunday’s @thetimes cartoon https://t.co/LNvJegstyN pic.twitter.com/1wOlUgE1GJ
— Morten Morland (@mortenmorland) November 27, 2022
אז מה הממשלה מציעה?
הממשלה כמובן רוצה לסיים את העסק הזה עם כמה שפחות כסף שיוצא על העניין. ויש לחברי הממשלה דרכים שונות להציע את זה. נאד’ים זהאווי, מנכ”ל המפלגה השמרנית, התראיין לסקיי ניוז וביקש מהאחיות להסכים להצעת הממשלה לקיצוצים במונחים ריאליים כדי – ואני לא ממציא – “לשלוח מסר לפוטין”. זהאווי הפך בעקבות זאת לבדיחה ורבים תהו למה כדי לשלוח מסר לפוטין יש צורך שהאחיות יקבלו קיצוץ ריאלי ולא נגיד חברי הפרלמנט, שקיבלו תוספת שכר נאה דווקא. מה גם שאת פוטין כנראה יותר מרגשים צבאות, ואת זה הממשלה טרחה גם טרחה לספק: הממשלה שוקלת לגייס אנשי צבא כדי לתפעל חלק משירותי החירום.
אבל יש גם גורמים במפלגה השמרנית שמעוניינים במשהו אחר: חקיקת אנטי-שביתה. למעשה כבר יש חקיקה בפרלמנט שדורשת שירות ברמת מינימום בשביתת רכבות (חקיקה שהובטחה במצע הבחירות השמרני ב-2019), אבל היא מתעכבת. אחד השרים הזהיר שאם השביתה של ערב חג המולד תתקיים כמתוכנן הרי שלא יהיה מנוס מקידום החקיקה. אבל למעשה רישי סונאק נמצא תחת לחץ לקדם את החקיקה הזו כבר עכשיו. ונראה שהלחץ עושה את שלו, כיוון שאתמול (ד’) בשאלות לראש הממשלה הוא אמר: “מאז שנהייתי ראש הממשלה התחלתי לעבוד על חוקים חדשים וקשוחים כדי להגן על הציבור מההפרעות האלו”. כרגע כל האופציות נמצאות על השולחן, ולא ממש ברור איזו אפשרות תקודם בסופו של דבר. מה שבטוח זה שלסונאק יש אפשרות להיות כאן אפקטיבי (לא בהכרח לטובה, אבל אפקטיבי), שכן בעניין הזה יש לו גב מהמפלגה. בכל מקרה, חקיקה כזו כנראה שלא תושלם בזמן כדי להציל את התקופה שסביב חג המולד.
מפלגת הפועלים
בעברית השתרש השם “מפלגת הלייבור”, למרות שלמעשה היינו אמורים לקרוא לה “מפלגת העבודה”, או לפחות “מפלגת העבודה הבריטית” כדי לא לבלבל עם זו שלנו (בעוד המפלגה הקונסרבטיבית היא המפלגה השמרנית בפי רוב). זו אמורה להיות מפלגת פועלים. אז מה עמדתה בנושא הזה? ובכן, דיברנו על זה קצת, והם מאוד לא רוצים להיכנס לזה. ראש המפלגה קיר סטארמר רוצה שהלייבור תצטייר כ”ממשלה שבדרך”, ולכן אוסר על חברי ממשלת הצללים להצטרף למחאות השובתים. אחד מחבריה כבר פוטר בגלל שהפר את ההנחיה (הטיעון הרשמי הוא שאותו חבר בממשלת הצללים התראיין ללא אישור).
קשה להגיד שהמצב מאוד השתפר בכל מה שנוגע ליכולת של המפלגה הזו לנקוט עמדה באופן רציני. זה לא אומר שסטארמר באמת מצליח למנוע מחברי פרלמנט אחרים של הלייבור להשתתף במחאות (מה שזכה ללעג מצד סונאק), אבל העמדה נשארה. גם לא נראה שהם מצליחים ממש לתת תשובה על מה בדיוק צריכים לקבל השובתים, בהנחה שאכן אין מספיק כסף להעלות לכולם בהתאם לאינפלציה. ליסה ננדי, שרת הבינוי בממשלת הצללים, ניסתה להתחמק ולהגיד ש”בהתאם לאינפלציה” זה רק ביטוי שנועד להגיד ששכרם של השובתים נשחק תחת 12 שנות שלטון שמרני. זה כמובן בולשיט. הדרישות של האיגודים מאוד ברורות וקונקרטיות. או שהלייבור הייתה מעלה בהתאם לדרישות האיגודים או שלא. להגיד רק כל הזמן שהממשלה צריכה כבר לשבת למשא ומתן זה טוב ויפה, אבל הלייבור בסוף צריכה להסביר מה היא הייתה עושה עם הדרישות ממי שמהווים חלק מהבסיס המבני של המפלגה.
בנוסף, סטארמר זכה לחץ חדש מכיוונו של סונאק. ראש הממשלה שאל את ראש האופוזיציה בפרלמנט: “האם הוא יאשר שהוא יהיה שם בשביל האנשים העובדים” ויתמוך בחקיקת הממשלה שתמזער את היכולת לשבות כשזו תגיע. “האנשים העובדים” אינם האנשים ששובתים, והם במקרה גם אנשים עובדים. הכוונה היא לאנשים שנפגעים מהשביתות. סונאק אולי מעט פתטי בניסיון שלו להחזיר אליו את המצביעים שבוריס ג’ונסון הביא ונטשו, אבל הזיהוי של הלייבור עם האיגודים עשוי לפגוע בה אם דברים ייצאו משליטה.
לסיכום
דצמבר 2022 וכנראה שגם ינואר 2023 יהיו חודשים מאוד לא נוחים. לא בהכרח קשים כמו “חורף חוסר הנחת” ב-1978/9, שהביא לעלייתה של מרגרט ת’אצ’ר (למרות שדווקא לקראת סוף כהונתה אבדו הכי הרבה ימי עבודה בעשורים האחרונים בגלל שביתות), אבל מאוד לא נוחים ומאוד מתסכלים עבור הציבור. אבל בינתיים עושה רושם שהממשלה בקושי טורחת לנהל משא ומתן רציני ומפלגת האופוזיציה הראשית עדיין מנהלת משא ומתן עם עצמה לגבי מה היא רוצה לעשות לגבי זה. בינתיים יש ציבור שסובל וסקטורים שלמים שגם בלי שביתות מתקשים לתפקד והממשלה זזה לאט מדי בעניין. גם אם יאסרו על שביתות לחלוטין, את הבעיות האלו זה לא יפתור, ואולי גם יחריף. בהצלחה בחגים.