פוסט אורח: הברקזיט מייצר לא מעט אתגרים עבור בריטניה, אבל בממשלה מסתכלים גם על ההזדמנויות. אחת ההזדמנויות האלו היא להפוך את בריטניה למעצמה עולמית של בינה מלאכותית. עמוס איתן מהבלוג “עו”ד אחד בהייטק” מסביר מה אומרת האסטרטגיה הממשלתית להביא את בריטניה ליעד הזה, מה היא מקווה להשיג ומה מייחד אותה משאר העולם | תמונה: מייק מקינזי
בספטמבר 2021 נפל דבר בממלכה המאוחדת. פורסם מסמך, בסך הכל כ-60 עמודים אורכו, שמנסה לכוון מחדש את הספינה הטכנולוגית בממלכה המאוחדת. לכוון מחדש ספינה, בוודאי ספינה טכנולוגית, זה לא דבר כל כך פשוט. אז מה בעצם הכוונה, מה רוצה הממלכה המאוחדת מבינה מלאכותית, והאם זה מה שיציל את החדשנות הטכנולוגית הבריטית?
הזדמנויות בברקזיט
נתחיל, כרגיל, בהתחלה. לשם שינוי, ההתחלה של סיפורנו איננה בקרב הייסטינגס ב-1066 אלא בברקזיט. יציאתה של הממלכה המאוחדת מהאיחוד האירופי הציבה בפניה אתגרים רבים, ביניהם אתגרים משפטיים (למשל, סאגת הגירוש לרואנדה של מבקשי המקלט) ואתגרים כלכליים (למשל, כאן את הסיכום לשנת הברקזיט הראשונה). לצד האתגרים הללו, הברקזיט מהווה מבחינת הבריטים גם הזדמנות להשתחרר מעול הבירוקרטיה האירופית, ולהפוך את בריטניה לגדולה פעם נוספת (אמירות דומות לאלה הופיעו במצע הבחירות של ג’ונסון, מי זוכר בכלל שהיה פעם ראש ממשלה כזה).
אחד הצעדים המרכזיים שהממשלה הבריטית נוקטת בו, ללא קשר לזהות ראש הממשלה (ובתקווה שעד הפוסט הזה יתפרסם לא נמצא את עצמו עם מישהו חדש) – זו האסטרטגיה הלאומית של בריטניה בתחום הבינה המלאכותית. חשוב לציין ששני השרים שחתומים על המסמך הזה, שר העסקים והאנרגיה דאז קוואזי קווארטנג ושרת הדיגיטל, התרבות, התקשורת והספורט דאז נאדין דוריס, כבר לא מכהנים כשרים בממשלה הבריטית הנוכחית, בראשות רישי סונאק. עם זאת, נראה שהממשלה הנוכחית בבריטניה מתכוונת להמשיך באותה אסטרטגיה, וראו לדוגמה את נאומו של רישי סונאק בפני ה-CBI, ארגון התעשיינים הבריטיים. בנאום התייחס סונאק לרצון של הממשלה בראשותו להפוך את בריטניה לגן עדן לחדשנות, כולל התייחסות לתחום הבינה המלאכותית.
בונים מעצמה
אז מה זו האסטרטגיה הזו, מה היא כוללת, למה היא חשובה, ולמה כדאי לשים לב. על כך נדבר היום.
המגרש של הגדולים
אז קודם כל – הכותרת. הכותרת אומרת הכל והיא זו: “התכנית העשר-שנתית שלנו להפיכת בריטניה למעצמת-על גלובלית של בינה מלאכותית”. (Our ten-year plan to make Britain a global AI superpower). אז כן, כבר מההתחלה אפשר להבין שמדובר במסמך שחשוב לממשלה הבריטית, ובשאיפה יסייע לה להפוך להיות (שוב?) מעצמת-על. חשוב להזכיר את מיקומה של הממלכה המאוחדת עד כה על מגרש המחקר של בינה מלאכותית – היא לא הייתה שם. כשמדברים על בינה מלאכותית מדברים על האמריקנים (והנה האסטרטגיה הלאומית שלהם) ועל הסינים (והנה האסטרטגיה שלהם). זהו. אלה שתי מעצמות העל הרלוונטיות למחקר בתחום הזה (ישראלים חושבים שגם ישראל שם). חשיבותו של המסמך, אם כך, היא גם מעצם קיומו – הממלכה המאוחדת שמה את עצמה במגרש של הגדולים, וזה כשלעצמו כבר מעניין.
שלוש מטרות משנה
לאסטרטגיה הלאומית יש שלוש מטרות-משנה: הראשונה היא השקעה ותכנון ארוך-טווח של הצרכים שיידרשו כדי לתמוך במנהיגותה של הממלכה המאוחדת בתחומי המדע והבינה המלאכותית. השנייה היא לאפשר מעבר לכלכלה מאפשרת-בינה-מלאכותית כדי להשיג את היתרונות הגלומים בחדשנות הבריטית לכל הסקטורים. השלישית להבטיח שהממלכה המאוחדת מצליחה ליצור משטר רגולטורי נכון, שיאפשר לעודד חדשנות ויגן על הציבור ועל הערכים הבסיסיים של הממלכה המאוחדת. בין היתר, באמצעות האסטרטגיה הזאת הממלכה המאוחדת מקווה להשיג צמיחה במספר ההמצאות שאפשר אחר-כך למסחר אותן.
רגולציה על בינה מלאכותית
הנקודה השלישית היא המעניינת ביותר בעיניי. הניסיונות בעולם להטיל רגולציה של תחום הבינה המלאכותית הם רבים – ארצות הברית, סין, האיחוד האירופי ואפילו ישראל, כולם מנסים למצוא את נוסחת הפלא שתאפשר צמיחה ופיתוח טכנולוגי, לצד הבטחת זכויותיהם של אזרחי המדינה וההגנה עליהם מפני הסכנות שבינה מלאכותית עלולה להציב. לעומת זאת, הבריטים אומרים דבר אחר. העמדה הבריטית היא זו: “מטרת הממשלה היא לבנות את מערכת הממשל לבינה מלאכותית הכי אמינה ומעודדת חדשנות שיש בעולם” (Government’s aim is to build the most trusted and pro-innovation system for AI governance in the world).
יש פה שינוי קל, אבל דרמטי, לעומת העמדה הדומיננטית היום בקרב רגולטורים. לא רק התמקדות בסכנות ובאתגרים המשפטיים שמציבה בינה מלאכותית, כפי שעושים רגולטורים רבים בעולם, תוך שהם משלמים מס שפתיים לצורך התפתחויות טכנולוגיות. בכל מה שקשור לבינה מלאכותית הבריטים הם “pro-innovation”, תוך שהם משלמים מס שפתיים לצורך בהגנה על אזרחים מפני הסכנות הטמונות בבינה מלאכותית. או במילים אחרות, מעתה אמרו – הבריטים רוצים פטנטים!