חדשות בקטנה: הבנק המרכזי העלה את הריבית וחוזה את אחד המיתונים הארוכים בהיסטוריה המודרנית של בריטניה. עכשיו הכדור עובר למגרש של הממשלה. בינתיים, שר הבריאות לשעבר מאט הנקוק החליט להשתתף בתכנית ריאליטי והביא על עצמו ביקורת מכל הקשת הפוליטית. רישי סונאק התחיל עם שלל פניות פרסה, כשהבולטת שבהם היה הניסיון להתחמק מהשתתפות בוועידת האקלים COP27, והשמרנים נראים פחות ופחות אמינים. וגם כמה ידיעות קטנות על שביתות, צפון אירלנד והשגרירות שכבר לא תועבר לירושלים | צילום: סיימון דוסון, דאונינג 10
הריבית עולה
נתחיל בחדשות הקשות של השבוע: אתמול (ה’) בנק אנגליה, הבנק המרכזי, הודיע על העלאת הריבית ב-0.75 נקודות אחוז. זו ההעלאה הגדולה ביותר זה 33 שנה, וכעת הריבית עומדת על 3%. פירוש הדבר הוא מכה כואבת למדי, במיוחד למי שצריכים לשלם משכנתא. החדשות הרעות לא נגמרות כאן: לפי הערכות הבנק, בריטניה הולכת להיכנס למיתון הארוך ביותר מאז שהחלו המדידות, והוא צפוי להימשך כשנתיים. והדובדבן שבקצפת: השווקים הפיננסים חוזים שעד 2025 הריבית כמעט תכפיל את עצמה, ל-5.25%. בקיצור, בריטניה עומדת בפני ימים קשים.
צריך להגיד: לא בטוח שהריבית באמת תזנק עד כדי כך. העלאת הריבית לגובה כזה צפויה להביא להתכווצות הכלכלה ב-2.9% ותוריד את האינפלציה ל-1.4%, ותמשיך לרדת עוד יותר. אבל אינפלציית המטרה של בנק אנגליה אינה 0%, אלא 2%. כלומר, זה קצת יותר מדי נמוך ובשביל מיתון כלכלי רציני. לפי תחזית של בנק אנגליה עצמו, אם הריבית תישאר על 3% האינפלציה תיפול ל-2.2%, והכלכלה עדיין תתכווץ אבל “רק” ב-1.7%. כלומר, נראה שבבנק סבורים שהריבית לא תצטרך לעלות כל-כך הרבה. אנחנו כמובן נצטרך לחכות ולראות.
זה היה התור של בנק אנגליה לפעול, והפעם הבאה בה תתכנס הוועדה למדיניות מוניטרית, הגוף בבנק שאחראי על החלטות כמו העלאת הריבית, תהיה רק ב-15 בדצמבר. בעוד קצת פחות משבועיים, ב-17 בנובמבר, יגיע תורה של הממשלה. כשרק נכנס לתפקיד שר האוצר, ג’רמי האנט הבטיח שמה שהוא מתכנן לא יהיה ברמות של מדיניות הצנע שדייוויד קמרון וג’ורג’ אוסבורן הביאו איתם ב-2010. ועדיין, הוא כבר מכין את האזרחים לכך שלא תהיה בררה אלא להדק את החגורה. כל ההחלטות האלו לא רק יכאבו לציבור בכיס, אלא גם למפלגה השמרנית מבחינה אלקטורלית. בלייבור כרגע קצת מתקשים לתקוף את סונאק מעבר למינוי המוזר של סואלה ברוורמן לשרת הפנים, אבל אם אנחנו באמת נכנסים למיתון של שנתיים שיכלול גם הרבה מאוד קיצוצים והעלאות מסים, הלייבור עוד עשויה למצוא ישועה.
כוכב ריאליטי
ונעבור למה שבאמת עשה כותרות השבוע: מאט הנקוק, שר הבריאות לשעבר. הפעם האחרונה בה דנו בו ברצינות הייתה ב-2021, כשנאלץ להתפטר מתפקידו לאחר שנתפס מקיים רומן מחוץ לנישואים בזמן הגבלות הקורונה. השבוע הנקוק, כיום חבר פרלמנט מהשורה, שוב חזר לעשות רעש לאחר שפורסם שהוא הולך להשתתף בתכנית הריאליטי I’m a Celebrity… Get Me Out of Here. בגדול, מדובר בתכנית נוסח “הישרדות”, רק בהשתתפות ידוענים. הנקוק לא קובע תקדים כפוליטיקאי, וגם שרת התרבות לשעבר נאדין דוריס השתתפה בתכנית ב-2013. בהמשך פורסם שהוא הולך לקבל על ההשתתפות הזו לא פחות מ-400 אלף ליש”ט.
אבל זה לא התקבל יפה, במיוחד מכיוון שהדבר נעשה בזמן שהפרלמנט מתכנס, ולא בזמן פגרה. מטעם הנקוק נטען שחבר הפרלמנט מאמין ב”תקשורת ישירה” עם המצביעים ולכן הוא הולך “לאיפה שהאנשים נמצאים”. אני אישית חושב שהוא יופתע כמה קשה לתקשר עם המצביעים דרך הפורמט הזה. בכל מקרה, זה לא הרשים את הציבור, ו-61% מהמצביעים מעוניינים בהפסדו של הנקוק בתכנית. גם את המפלגה השמרנית זה לא שכנע, והנקוק הושעה מהמפלגה הפרלמנטרית. יצוין שגם דוריס הושעתה מהמפלגה בזמנו. יש גם חברי פרלמנט, למשל כריס בריאנט (לייבור), שהציעו שאם הנקוק הולך להיעדר מהעבודה, אז לאפשר למחוז הבחירה שלו לבחור נציג חדש. גם בסניף המפלגתי במחוז הבחירה של הנקוק פחות התלהבו, וסגן יו”ר הסניף אנדי דרמונד אמר לתקשורת: “אני מצפה לראות אותו (הנקוק – אב”מ) אוכל פין של קנגורו. תצטט אותי. אתה יכול לצטט אותי אומר את זה”. ביקשת, קיבלת.
פניות פרסה
גם לראש הממשלה החדש רישי סונאק לא היו חסרות צרות, ולא רק בגלל ברוורמן. ביום חמישי שעבר יצאה הודעה מטעם סונאק שהוא לא יגיע למצרים לטובת ה-COP27, ועידת האקלים של האו”ם. הנימוק לכך היה שלסונאק יש דברים דחופים יותר לעסוק בהם בבית, אבל הדבר לא ממש הסתדר עם הניסיון שלו לעשות שואו ב-COP26 בגלאזגו ועם ההבטחות שלו למחויבות אקלימית בזמן הבחירות לראשות המפלגה השמרנית בקיץ. מטעם סונאק הבהירו שהוא עדיין מאוד מחויב למטרה לצמצם את פליטות הפחמן לאפס עד 2050, ובכל זאת הדבר גרר ביקורת רבה. הביקורת הגיעה גם מאלוק שארמה, נשיא ה-COP26 ועד כניסתו של סונאק לדאונינג 10 גם בעל מושב בקבינט. גם החלטתו להפוך את החלטתה של ליז טראס, כך שיתאפשר למלך צ’רלס להגיע לפסגה, לא עשתה טוב לסונאק.
ביום ראשון הפייננשל טיימס פרסם שבדאונינג 10 התחילו לשקול את העניין הזה מחדש. אחד הגורמים ללחץ הזה היה, בנוסף לביקורת מהאופוזיציה ומבקבנצ’רס ממורמרים, גם העובדה שראש הממשלה לשעבר בוריס ג’ונסון התכוון להגיע לוועידה במצרים. ג’ונסון, למרות שרבים טענו שאיתו זה היה אחד בפה ואחד בלב, ניסה ליצור לעצמו שם של פעיל אקלים נלהב לא פחות מגרטה תונברי, רק בצירוף הטענה שאפשר להגיע ליעד גם עם כלכלה קפיטליסטית. דבר כזה היה עלול להביא מבוכה רבה לסונאק, בעיקר כי סונאק נתפש בעיניי רבים כאחראי לנפילתו של ג’ונסון. יום לאחר מכן (ב’) דאונינג 10 כבר הודו באופן רשמי שהנסיעה של סונאק למצרים נמצאת “תחת בחינה”. שלשום (ד’) סונאק צייץ: “אגיע ל-COP27 בשבוע הבא”.
There is no long-term prosperity without action on climate change.
There is no energy security without investing in renewables.
That is why I will attend @COP27P next week: to deliver on Glasgow’s legacy of building a secure and sustainable future.
— Rishi Sunak (@RishiSunak) November 2, 2022
זה כבר קטע שמרני: לכולם ברור מה הצעד הנכון, מוסרית ופוליטית, ובכל זאת השמרנים מחליטים לנקוט בו רק בסוף, אחרי שניסו כל דבר אחר וביזו את עצמם בדרך. אם תוסיפו לזה שהדוברת של סונאק אמרה שכל ההבטחות שלו מהמרוץ להחליף את בוריס ג’ונסון נמצאות תחת בחינה מחדש, תקבלו שערך המילה השמרנית נמצא בירידה מתמדת.
ועוד כמה דברים זריזים
יש עוד כמה דברים קטנים שקרו, שאפשר להקדיש להם איזו שורה או שתיים: אחרי שליז טראס הבטיחה שתשקול את העברת השגרירות בישראל מתל-אביב לירושלים, סונאק הודיע שהדבר כבר לא עומד על הפרק. זה היה צפוי במיוחד, שכן אפילו לבנות על זה בתקופת טראס היה בגדר לונג שוט, וגם במפלגה השמרנית לא רוצים כרגע להיכנס לזה. ייתכן מאוד שתוצאות הבחירות בישראל סייעו לכך, אבל גם לפני כן ספק שתכנית כזו הייתה יוצאת לפועל.
חבר הפרלמנט השמרני אנדרו ברידג’ן עומד בפני השעיה של חמישה ימים מבית הנבחרים, לאחר שנמצא שהפר באופן בוטה את חוקי הלובינג עבור חברי פרלמנט. למזלו מדובר בעונש לא מספיק כדי להוציא נגדו עצומת הדחה. ברידג’ן אמר שהוא “מאוכזב” מהחלטת ועדת האתיקה שיש להשעותו (הפרלמנט עוד צריך להצביע על כך), אבל גם שהוא מקבל אותה ויסור למרות ההחלטה אם זו תתקבל.
שר צפון אירלנד, כריס היטון-האריס, בישר שלא יתקיימו בחירות לאסיפת צפון אירלנד בדצמבר. כזכור, הזמן להרכיב ממשלה חדשה בצפון אירלנד הגיע לסופו, והחוק דורש ללכת לבחירות נוספות, והיטון-האריס החליט שכך אכן ייעשה, למרות שטכנית ניתן לשנות את החקיקה בווסטמינסטר כדי להימנע מכך. כעת, כך נראה, הוא נותן פניית פרסה. הוא אמור לפרוש תכנית בפני הפרלמנט בשבוע הבא, ואחרי שתינתן יהיה ניתן לנתח אותה.
וגם התפתחות חיובית: סדרה של שביתת רכבות שהייתה אמורה להתחיל מחר (ש’) הוקפאה. מזכ”ל האיגוד של עובדי הרכבות מיק לינץ’ אמר שהאיגוד נכנס ל”תקופה אינטנסיבית של משא ומתן” ושהאיום בשביתה “גרם למעסיקים לחשוב בהיגיון”. אם הממשלה תוכל לסייע כדי לספק את התנאים המתאימים ולהגיע להסכם בלי שביתות נוספות בדרך, סונאק יוכל לרשום לזכות עצמו הישג.