אז איך הייתה הפתיחה של רישי סונאק בתפקיד ראש הממשלה? סונאק הגיע כנושא בשורה קשה והבטיח שימים לא פשוטים עומדים בפני בריטניה, אבל שיהיה ניתן לצאת מהם. הממשלה שמינה, בהנגדה מוחלטת לקודמתו ליז טראס, כוללת שרים מכל הסיעות השונות של המפלגה השמרנית, כחלק מהניסיון לאחד את המפלגה. מינויים שנויים במחלוקת היו של שרת הפנים סואלה ברוורמן והשר ללא תיק גווין ויליאמסון, שכן לשניים יש רקורד רע בכל הנוגע לשמירה על מידע רגיש. באופוזיציה כבר דורשים חקירה של העניין, מה שעלול בעתיד לסבך את סונאק בסקנדל חדש. ההכרזה הפיסקלית נדחתה לאמצע נובמבר כדי להפוך אותה לתקציב של ממש, וכרגע אף אחד לא בטוח אילו קיצוצים יהיו ומי ייפגע מהם. ובסוף יש לזכור שסונאק הוא ראש מפלגה חלש יחסית בשל הנסיבות, והוא יצטרך להתחזק לפני שיוכל לפעול כפי שבאמת היה רוצה | צילום: לורן הארלי, דאונינג 10
שלשום (ג’), שוב, בוצעו חילופים בבריטניה. ליז טראס, לאחר שנשאה נאום פרידה בדאונינג 10, נסעה לארמון בקינגהאם כדי להגיש את התפטרותה למלך צ’רלס ולהמליץ בפניו על רישי סונאק. לאחר מכן סונאק הגיע לבקינגהאם וקיבל את הזמנתו של המלך להרכיב ממשלה. משם הוא נסע לדאונינג 10, נשא נאום בפתח הבית, ולאחר מכן עבר לכתוב פקודה למפקדי הצוללות הגרעיניות ולמנות את חברי הממשלה. בואו נקווה שבניגוד לפעם הקודמת, הפעם לא נקבל רגע אחרי הלוויה מלכותית.
נאום סגירה
רגע לפני שנעבור לרישי סונאק, מילה על נאום הפרידה של ליז טראס. היא החמיאה לממשלתה על הפעולות ההחלטיות בהן נקטה והסבירה כמה חשוב לעודד צמיחה ולהוריד מסים. הייתה שם התעלמות גורפת מכך שהגישה הכלכלית שלה לא רק יצרה בלגן בשווקים, אלא גם בסופו של דבר הביאה לנפילת הממשלה, לא לפני שטראס נאלצה לסגת כמעט מכל הצעדים שבנויים על הגישה הכלכלית הזו. זה לא מפתיע: טראס מראש הגיעה בגישה שלא לתת לאזהרות של כולם להפריע לה, ואין שום סיבה שתכיר במציאות עכשיו. כהונה שהוענקה על גבי אשליות והופסקה בגלל התנפצות האשליות על הסלעים, מסתיימת בניסיון אחרון למכור את האשליה שהגישה שלה מתאימה בתקופה כזו.
נאום פתיחה
הלאה. אחרי שהוא קיבל את המינוי מהמלך, ראש הממשלה סונאק הגיע לדאונינג 10 לשאת נאום. הוא נפתח במחמאות לשליחות שטראס חשה, אבל שטעויות נעשו, והוסיף: “חלק מהסיבה שנבחרתי להיות ראש המפלגה שלי וראש הממשלה שלכם היא כדי לתקן אותן”. פתיחה שמרנית קלאסית: אנחנו בשלטון כבר שנים, אבל תשכחו מכל מה שהיה בעבר, זה לא אני. בהמשך הוא גם הבטיחה שבממשלה שלו “יושרה, מקצוענות ואחריותיות” ישחקו תפקיד “בכל שלב” – נתק ברור מבוריס ג’ונסון, שנאלץ לפרוש לאחר שהסתבך בשערורייה אחת יותר מדי.
כדי לתקן את הטעויות האלו, סונאק הבטיח להפוך את היציבות הכלכלית למטרת ליבה של ממשלתו, מה שיצריך גם “החלטות קשות”. הוא לא מתכוון להשאיר את החשבון על ההתמודדות עם המצב הנוכחי לדור העתיד, קרי לא יסתמך על חובות. אבל לדבריו הוא כבר הראה שהוא מסוגל לכך כשהיה שר האוצר תחת הקורונה. ובסוף, יהיה אפשר לצלוח את התקופה.
והיה לו גם מסר נוסף: המנדט שקיבלה המפלגה השמרנית לא שייך לג’ונסון בטאבו. הוא נשען על המצע עליו רצה המפלגה השמרנית ב-2019. סונאק הבטיח לממש את המנדט שניתן למפלגה, לשפר את ה-NHS ולהפוך את הרחובות לבטוחים יותר. היה מדובר במסר כפול. אחד לאופוזיציה, שאין צורך בבחירות כלליות כל עוד המצע המנצח נשאר בפרונט. השני לג’ונסון ותומכיו, לבל ינסו לחתור תחתיו כפי שהשמרנים כל-כך אוהבים לעשות.
הנאום עצמו נישא ברוח רצינית משהו, בהנגדה מוחלטת לאופטימיזם שאפיין את עידן ג’ונסון. הדבר גם התבטא באופן בו סונאק הצטלם מחוץ לדאונינג 10 לאחר הנאום, שם הוא טרח לשמור על ארשת רצינית, למרות שהצלמים ניסו לשדל אותו לחייך ולמרות שהחיוך שלו מהווה חלק מהכריזמה שלו. סונאק הוא האיש שבא לדרוש מהאזרחים להדק את החגורה בתקופה הקרובה, והוא לא הולך לרכך את זה עם חיוך.
חילופים
ואז, אחרי שהוא כתב פקודה לצוללות הגרעיניות, הגיע הזמן לבצע מינויים לקבינט. הרבה מהממשלה של טראס לא שרדו את החילופים. שר העסקים והאנרגיה ג’ייקוב ריס-מוג, שר המשפטים ברנדון לואיס, מצליפת הסיעה ונדי מורטון ועוד שמונה שרים התפטרו, פוטרו או התפוטרו. לא כולם קיבלו את הדברים ברוח טובה, וג’ייקוב ריס-מוג כבר באותו היום השתתף כבקבנצ’ר בדיון בפרלמנט והראה מרירות משהו.
אבל היו גם מי שנשארו. ג’רמי האנט נשאר בתפקיד שר האוצר, צעד מתבקש בהתחשב בחוסר היציבות והצורך לרצות את השווקים. ג’יימס קלברלי נשאר שר החוץ, עוד צעד מתבקש בהתחשב בכך שמדובר באחד המינויים היותר מקצועיים של טראס. בן ולס נשאר שר ההגנה, מה שלא מפתיע כי הוא אחד השמרנים היחידים שנמצאים בקונצנזוס. פני מורדנט, שניסתה להתחרות בסונאק על ההנהגה, נשארה מנהיגת בית הנבחרים, למרות שהסברות הן שהיא קיוותה למשרה נחשקת יותר. קמי בדנוק נשארה שרת הסחר הבינלאומי וקיבלה גם את תפקיד השרה לענייני שוויון. כריס היטון-האריס נשאר שר צפון אירלנד, בדיוק בזמן לקראת הדדליין להקים ממשלה בצפון אירלנד לפני הליכה לבחירות. טום טוגנדהאט נשאר בתפקידו כשר לביטחון, פרס שלא ממש מגיע למי שהתגלה כאופורטוניסט חסר בושה.
היו גם מי שחזרו מתהום הנשייה. דומיניק ראב, סגן ראש הממשלה ושר המשפטים בימי בוריס ג’ונסון חזר בדיוק לאותם תפקידים. סטיבן ברקלי, שכיהן כשר הבריאות בימי הברווז הצולע של בוריס ג’ונסון, חזר לתפקיד. מייקל גוב, שהיה שר הבינוי של ג’ונסון עד שפוטר על-ידו ולאחר מכן הפך לאחד ממנהיגי המורדים בליז טראס, חזר לתפקידו מימי ג’ונסון. סואלה ברוורמן חזרה לתפקידה כשרת הפנים, ימים בודדים לאחר שהתפטרה בעקבות הפרת הקוד המיניסטריאלי. גווין ויליאמסון, שר החינוך לשעבר שאפילו בוריס ג’ונסון הבין שצריך לפטר, קיבל תפקיד של שר בלי תיק שינכח בישיבות קבינט.
והיו גם כאלו שקיבלו תפקידים חדשים. שרת הבריאות והסגנית של טראס, תריז קופי, הפכה לשרת החקלאות והסביבה. שר הפנים קצר הימים גרנט שאפס הפך לשר העסקים והאנרגיה. נאד’ים זהאווי הפך למנכ”ל המפלגה השמרנית, פרס לא רע אחרי הגמישות שהציג כשעבר בערך בין כל המועמדים לראשות המפלגה.
מה שהיה ברור זה שסונאק רוצה להביא אנשים מכל המחנות של המפלגה בניסיון לאחד אותה. היו שם את אנשי שלומו, אבל גם את אנשי טראס, ג’ונסון ומורדנט. דיי ברור שסונאק למד מהטעויות של קודמתו, שמינתה רק את אנשי שלומה וכך מצאה את עצמה מוקפת ביסמנים שלא הזהירו אותה מפני המדיניות שלה. סונאק רוצה לאחד את המפלגה, והוא מבין שהוא לא יוכל לעשות זאת בלי לתת אתנן לשאר חבריו. יצוין שלפי מקורות הוא מעוניין להיפטר מחלקם בשנה הקרובה. כרגע, בגלל שהוא למעשה הבחירה השנייה של המפלגה, הוא נמצא בנקודת חולשה.
היום השני
ביטחון לאומי
כפי שהיה ניתן ללמוד אתמול (ד’) מהסשן הראשון של סונאק בשאלות לראש הממשלה (בו סונאק זכה לשלל ברכות חמות מהאופוזיציה על היותו ראש ממשלת בריטניה הראשון ממוצא אסייתי), שני מינויים של סונאק לקבינט התקבלו בהרמת גבה. הראשון הוא של סואלה ברוורמן, שרת הפנים, שכן היא שלחה מידע רגיש באמצעות המכשיר הנייד שלה. השני הוא של גווין ויליאמסון, שפוטר ב-2019 מתפקיד שר ההגנה על-ידי ראשת הממשלה דאז ת’רזה מיי, לאחר שעלו חשדות שהדליף מידע רגיש.
ראש האופוזיציה קיר סטארמר, ראש ה-SNP בווסטמינסטר איאן בלאקפורד וחבר הפרלמנט סטיבן קינוק (לייבור) העלו כולם את הסברה שהמינויים האלו לא היו מקצועיים, אלא סחר חליפין של סונאק עם האגפים השונים של המפלגה (במקרה של ברוורמן, האגף הימני הקשה), כדי שיאפשרו לו לאחוז בשלטון. הוא נשאל למה הוא חושב שהמינויים האלו ראויים וגם אם קיבל אזהרות כלשהן מגורמי הביטחון לגבי השניים. סונאק השיב לגבי ברוורמן שהיא “הכירה” ב”ליקוי בשיקול הדעת” ולמדה מכך, וסירב לענות לגבי תדרוכים מגורמי הביטחון לגבי מי מהשניים. במקום זאת, הוא העדיף להזכיר ללייבור את ימי ג’רמי קורבין ולבלאקפורד את הפשיעה בסקוטלנד.
הלייבור והליברל-דמוקרטים דורשים חקירה של כל עבירות הביטחון של ברוורמן, שחלקן מיוחסות לה עוד מימיה כתובעת הכללית בממשלת בוריס ג’ונסון. לפי הטיימס, גם מזכיר הממשלה סיימון קייס לא חש בנוח עם המינוי הזה, ושרים בממשלה לא היו מסוגלים לענות אם ברוורמן זכתה לאישור מגורמי הביטחון. מנכ”ל המפלגה הקודם ג’ייק ברי הזהיר שלברוורמן יש ברזומה עוד עבירות רבות על הקוד המיניסטריאלי. זה לבטח לא מעודד עבור ראש ממשלה שהבטיח להתבסס על “יושרה, מקצוענות ואחריותיות”, ואז לפתוח את תיבת הפנדורה הזו ביום הראשון לכהונתו. כפי שלימדה אותנו פרשת המסיבות, לדברים האלו יש פוטנציאל להתלקח ולשרוף ממשלה שמרנית נוספת.
כלכלה
עוד נושא היה הכלכלה. עקרונית שר האוצר ג’רמי האנט היה אמור לשאת הצהרה בשבוע הבא (ב’) בה יפרט על המדיניות הפיסקלית בה ממשלתו תנהג. אבל אתמול דאונינג 10 הודיע שההכרזה נדחתה ל-17 בנובמבר, ותשודרג להכרזת תקציב מלאה. בסך הכל נראה שצעדיו הראשונים של האנט כשר אוצר, שהם בגדול לבטל כמעט את כל מה שליז טראס רצתה לעשות, יחד עם הכניסה של סונאק לדאונינג 10, הרגיעו את השווקים והורידו את עלות החוב הממשלתי, כך שהאנט הרוויח מעט זמן כדי להציג תכנית יותר מפורטת ומלאה.
אבל עולה השאלה מה בדיוק יכלול התקציב הזה. אף אחד לא ממש מספק תשובות, אבל כולם חוזים קיצוצים וייתכן שגם העלאות מסים. וזה לא שהאופוזיציה לא ניסתה. בשאלות לראש הממשלה ניסו להבין ממנו: האם הקצבאות יעלו בהתאם לאינפלציה? האם תבוטל הטבת המס non-dom, המאפשרת לעשירים החיים בבריטניה כתושבים לשלם סכום של כמה עשרות אלפי ליש”ט בשנה ולקבל פטור ממס מהכנסות מחו”ל? השאלה השנייה הייתה כואבת במיוחד עבור סונאק, שכן הגילוי מוקדם יותר השנה שאשתו נהנתה ממעמד כזה פגע בתדמית של סונאק. בכל מקרה, סונאק סירב להשיב משהו קונקרטי וביקש מכולם לחכות. מה שהוא כן הבטיח זה לתמוך בחלשים כפי שעשה כשהיה שר האוצר בקורונה. רבים סבורים שהמדיניות תהיה צנע, אבל נצטרך לחכות עוד שלושה שבועות כדי לגלות מה הוא והאנט מכינים לנו.
איכות הסביבה
דבר אחד בו סונאק כן ריצה את האופוזיציה היה הנושא של קידוח פצלי שמן, עניין השנוי במחלוקת בגלל הקישור שלו לרעידות אדמה. בשאלות לראש הממשלה הוא הבטיח לקרוליין לוקאס, הנציגה היחידה של הירוקים בפרלמנט, להחזיר לאחור את המדיניות של קודמתו, שרצתה לבטל את האיסור על הפרקטיקה. סונאק ודאי זכר שזה היה אחד הקשים על גב הגמל שהיה הכהונה של טראס, שכן גם שמרנים רבים מאוד מתנגדים לעניין הזה.
לסיכום
סונאק, ייאמר לזכותו, למד לא מעט מהטעויות של ליז טראס. אבל הוא גם חלש כרגע, נמצא שם לא כמועמד שהמפלגה רצתה כמו המועמד שלא היה בררה אלא לשים לאחר הכאוס שחוללה קודמתו בתפקיד. זה מביא לכך שרבים משריו הם אנשים שהוא לא היה רוצה לראות שם, ונראה שכדי לרצות את הפלג הימני של המפלגה הוא מוכן גם למינויים שמסכנים את סונאק בהסתבכות בשערוריות נוספות שרק יגבירו את הכאוס הפוליטי. כרגע בחירות כלליות לא נראות באופק, כך שלסונאק יש זמן לתקן, אבל הוא יצטרך לעבוד קשה. המבחן הראשון שלו יהיה התקציב של האנט בעוד שלושה שבועות.