העדכון השבועי על מלחמת רוסיה-אוקראינה מהזווית הבריטית, והפעם: בוריס ג’ונסון טס לפסגת נאט”ו והציג שם את הצעדים הבאים בהם המערב מתכוון לנקוט. הוא מגביר את הסיוע הצבאי וגם מנסה למנוע מרוסיה להשתמש ברזרבות הזהב שלה, אבל רחוק מלהסכים לתת לזלנסקי את מה שהוא רוצה: מטוסים וטנקים. הלחץ בעניין מינויו של יבגני לבדב ללורד ממשיך לגדול, וכעת בלייבור דורשים לפרסם את חוות הדעת הביטחונית לגביו במלואה. אחרי ששרי ההגנה והפנים נפלו קורבן למתיחה של בדרנים רוסים שהתחזו לראש ממשלת אוקראינה, הממשלה הבריטית נאלצה להילחם ביוטיוב כדי שלא יאפשרו לתעמולה בדמות הקלטה ערוכה של השיחות להמשיך לרוץ ברשת. ושר האוצר רישי סונאק נאלץ להתמודד עם שאלות על המניות של אשתו בחברה הודית שפועלת ברוסיה | צילום: אנדרו פרסונס, דאונינג 10

עוד שבוע של לחימה באוקראינה עבר, עוד פוסט על הפוליטיקה הבריטית בהקשר הזה. והפעם על הצלחת: פסגת נאט”ו, המשך סאגת לבדב, הניסיון להוליך שולל את בן ולס ופריטי פאטל והמניות של אשתו של רישי סונאק.

פסגת נאט”ו

בשבוע שעבר (ה’) נערכה פגישות חירום של מנהיגי נאט”ו, מדינות ה-G7 והאיחוד האירופי, ובהתאם בוריס ג’ונסון נסע לבריסל. מה היה בפגישה? ג’ונסון הבטיח את הצבתם של כוחות בריטיים על אדמתן של בולגריה, פולין ואסטוניה. זאת כחלק מהחלטה של נאט”ו לשלוח כוחות למדינות שונות במזרח אירופה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ביקש מנאט”ו אחוז מהמטוסים ואחוז מהטנקים של המערב, אבל דיי ברור שהוא לא יקבל את זה (ג’ונסון כבר הבהיר מזמן שאוקראינה לא הולכת להצטרף לנאט”ו בקרוב).

בדרכו לפסגה הזו, בריטניה הטילה סנקציות על עוד 65 אינדיבידואלים ועסקים עם קשרים לקרמלין. אבל כעת, כך ג’ונסון, יש לפעול כדי שרוסיה לא תוכל להשתמש ברזרבות הזהב שלה כדי להקל על עצמה את ההתמודדות עם הסנקציות. בוריס ג’ונסון יכול לרשום לזכותו כמה הצלחות ברתימת המערב להטלת סנקציות על רוסיה, ונראה שהוא מעוניין להמשיך עם הרצף הזה.

לתקשורת

בואו נסתכל על מה שהיה לבוריס ג’ונסון להגיד לתקשורת לאחר הפסגה, כפי שעלה ממסיבת העיתונאים שערך לפני שלושה ימים (ה’) והריאיון שנתן ל-BBC יום לאחר מכן. שני נושאים עיקריים שהיו היה הגדלת התמיכה באוקראינה ותגובת המערב במקרה שרוסיה תשתמש בנשק לא קונבנציונלי. ג’ונסון הבהיר שכרגע אין כוונה להיענות לבקשותיו של זלנסקי לסגור את שמי אוקראינה או לספק לה כלי נשק מסוג טנקים או מטוסים. כמו כן, הוא נמנע בהתחייבות להכניס את כוחות נאט”ו לתמונה במקרה שייעשה שימוש בנשק לא קונבנציונלי. אפשר לנחש למה: ג’ונסון ומנהיגים אחרים בנאט”ו לא מעוניינים לתת לפוטין עילה להגיד שהמערב נגדו (מה שעשוי להתחזק בעקבות ההחלטה הרוסית שלשום להתרכז במחוזות הבדלניים לכאורה במזרח אוקראינה), וכלי נשק התקפיים לאוקראינה או הצבת אולטימטום לרוסיה עשויים לעשות בדיוק את זה (לא אתפלא אם רבים בנאט”ו לא בדיוק נוחים מאמירתו של ג’ו ביידן אתמול שיש להחליף את משטרו של פוטין).

האם למעשה המערב מפקיר את אוקראינה להסתדר לבדה? ג’ונסון אומר שזה לא יהיה בלתי הגון לטעון כך, אבל טוען שלא ומבקש להבהיר את הרציונל: במערב מאמינים שרוסיה לא באמת תצליח לשלוט באוקראינה, גם אם האחרונה תיכבש. המערב מבקש לספק לאוקראינה כלי נשק הגנתיים ואימונים לכוחותיהם כדי להבטיח ששום ניסיון כיבוש רוסי, גם בעתיד (ג’ונסון אמר שהוא לא מאוד אופטימי לגבי שיחות השלום בין רוסיה ואוקראינה), לא יוכל להצליח.

עוד נושא שעלה היה הגדרתו של ג’ונסון על-ידי הקרמלין כ”המשתתף הפעיל ביותר במרוץ להיות אנטי-רוסי”. ג’ונסון פטר את ההאשמות בכך שהוא ראש הממשלה היחידי בתולדות בריטניה ששמו בוריס (ועל כך ניתן להוסיף ששמו הראשון הוא אלכסנדר, גם שם נפוץ ברוסיה). בנימה יותר רצינית, ג’ונסון אמר שהוא מגדיר את עצמו כרוסופיל שאוהב מאוד את השפה והתרבות של רוסיה, ושלכל המערב יש סימפטיה לעם הרוסי שנאנק תחת הסנקציות. הוא גם שמח להשתמש בעניין הזה כדי להזכיר שלהיראות אנטי-רוסים משחק לידיו של פוטין, אחרי ששוב שאלו אותו לגבי הלורד לבדב.

ואפרופו לבדב

אם הרימו לג’ונסון להנחתה, אתן לו להנחית לי. בפעמים הקודמות דיברתי על הפרסומים שהלורד יבגני לבדב, בנו של סוכן קה-גה-בה לשעבר, קיבל את המינוי לבית הלורדים רק לאחר שבוריס ג’ונסון פעל כדי ששירותי הביטחון יסירו את האזהרה הביטחונית שנתנו לגבי לבדב. ג’ונסון, וגם הרבה משריו, כפי שכבר הוזכר נותנים את התירוץ התמוה שמדובר במשחק לידיו של פוטין כשמתנגדים לכל רוסי באשר הוא, תוך התעלמות מוחלטת מכך שהייתה חוות דעת קונקרטית של שירותי הביטחון. אם לדברי הממשלה שירותי הביטחון נוטים לפרופיילינג והם עצמם מתנגדים לשיטה הזו, הם מוזמנים לספר מה הם עושים כדי לפתור את העניין הזה. חלק מהשרים, ייאמר, הכחישו שהוצגה להם כל חוות דעת כזו, ובתגובה היועץ הפוליטי של בוריס ג’ונסון בעבר והנקמן בכל ממדי הזמן, דומיניק קאמינגס, טען שמדובר בשקרים.

במפלגת הלייבור, שנמצאת במסע להוכיח שהיא דואגת לביטחון הלאומי יותר מהשמרנים, החליטו לדרוש את פרסום חוות הדעת המלאה על לבדב כפי שהוגשה לנציבות המינויים של בית הלורדים. סגנית ראש המפלגה, אנג’לה ריינר, כתבה אתמול (ש’) לשר הקבינט סטיבן ברקלי בדרישה לפרסם את חוות הדעת. בנוסף, ריינר דרשה מברקלי לבחון מחדש את האופן בו ממונים הלורדים, שכן נראה שאם ראש הממשלה יכול לגרום לחוות דעת ביטחונית להשתנות אז משהו בהליך לא תקין. אנחנו כעת מחכים לתגובת הממשלה, אבל בינתיים נראה שבאופוזיציה מעוניינים להפוך את הסיפור הזה לפרשת המסיבות הבאה, לאחר שזו מתה בחסות המלחמה.

אנג'לה ריינר
דורשת שקיפות. אנג’לה ריינר (צילום: 70023venus2009, פליקר)

מתיחת וידאו

עניין נוסף שקרה בבריטניה הוא הניסיון להתל בשר ההגנה בן ולס ובשרת הפנים פריטי פאטל. לפני עשרה ימים (17.3) ולס צייץ שמישהו ניסה להתחזות מולו לראש ממשלת אוקראינה, דניס שמיהל. לדברי ולס, לאחר סדרת שאלות מטעות ש”שמיהל” הציג בפניו, ולס החל לחשוד וניתק את השיחה. פריטי פאטל סיפרה שמוקדם יותר באותו שבוע ניסו לעשות לה את אותו התרגיל. בשבוע שעבר (ב’) הממשלה האשימה באופן רשמי את רוסיה בניסיון להוליך את שני השרים שולל, והסבירה שזו טקטיקה רוסית מוכרת לקבלת מידע. בהמשך גם התגלה שהחקיין ניסה לרמות גם את שרת התרבות והתקשורת נאדין דוריס.

הגרסה הרשמית הייתה שלא ולס ולא פאטל אמרו משהו בעייתי, אבל הממשלה הזהירה שעשויים להתפרסם צילומים מזויפים או מטופלים. ואלו אכן לא איחרו להגיע: וידאו של ולס מדבר עם “שמיהל” עלה לרשתות, ובו ולס נראה דן – בהססנות ובלבול – על סיוע לתכנית הגרעין האוקראינית, שלכאורה היוותה עוד סיבה לרוסיה לפלוש לאוקראינה. על הווידאו לקחו אחריות צמד הקומיקאים הרוסים ווֺבַן ולקסוס, אבל הם הכחישו כל קשר לקרמלין. לפי מקורות במשרד ההגנה, הווידאו הזה הוא לא הווידאו המלא, וש”נפל בעריכה” הקטע בו ולס אומר למי שהיה אמור להיות ראש ממשלת אוקראינה שבריטניה לא יכולה לעזור לאוקראינה בשאיפותיה הגרעיניות, בגלל שהיא חתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני.

בסופו של דבר, יוטיוב הסירה שלשום (ו’) את הערוץ של וובן, בו הופץ הסרטון, בטענה שהפר את תנאי השימוש. לפעולה הזו לקח כמה ימים, מה שהביא ללא מעט ביקורת מגורמים בממשלה הבריטית. מקור במשרד ההגנה אמר שיוטיוב עלולה לסייע לתעמולה הרוסית ובכך לסכן את חייהם של אנשים.

הקשרים של סונאק

כבר דיברנו על זה שנטען שבהרבה מובנים בריטניה נשכרת מאחור כשזה נוגע לסנקציות אישיות, פשוט כי יש לחברי הממשלה אינטרסים אישיים. בשבוע שעבר הדבר הפך לסיבה למתקפה על שר האוצר רישי סונאק. זאת מאחר שלאשתו, אקשטה מורטי, יש מניות באינפוסיס, חברה הודית שפועלת ברוסיה גם עתה. למה היא מושקעת דווקא בחברה הזו? כנראה כי אביה הוא אחד מהמייסדים, ומשתלם דיי להחזיק במניות האלו, שמהוות 0.9% מהחברה ושוות לפי ההערכות כ-400 מיליון ליש”ט. מטעם סונאק נמסר שלא למורטי ולא לאף אחד מבני משפחתה יש מעורבות כלשהי בניהול החברה, לאחר שאביה פרש.

אבל זה לא מה שיעצור את האופוזיציה: לואיז הייג, שרת התחבורה בממשלת הצללים, אמרה שלסונאק יש “שאלות רציניות לענות עליהן בעניין זה”. לדבריה, העובדה שמשפחתו של סונאק מרוויחה, במישרין או בעקיפין, מיחסים כלכליים עם רוסיה היא מזעזעת. לדבריה, בהתחשב בכך שסונאק קרא לעסקים בריטיים להימנע מסחר עם רוסיה, עליו לוודא שגם משפחתו עוקבת אחר ההנחיה. כריסטין ג’רדין, דוברת המפלגה הליברל-דמוקרטית לענייני האוצר, דרשה שסונאק יספק פרטים על כל ניגוד אינטרסים שעשוי להיות לו.

רישי סונאק
יש ניגוד עניינים? רישי סונאק (צילום: משרד האוצר הבריטי)

כשסונאק נשאל על כך ישירות, הוא אמר שלו באופן אישי אין שום קשר לחברה. ההחלטה, לדבריו, היא אישית של אשתו. הוא צודק שראוי שאת ההחלטה מה לעשות במניות של אקשטה מורטי תקבל אקשטה מורטי, ולא רישי סונאק, גם אם יש לו המלצות מסוימות. גם סביר להניח שהממשלה הבריטית לא תנסה להטיל סנקציות על אינופסיס כך או כך, שכן מדובר בחברה הודית. אבל בהתחשב בכך שהפוליטיקה המפלגתית בבריטניה כבר חזרה לסורה (כמו גם מפלגת השלטון), סביר להניח שבאופוזיציה ינסו להגביר את הלחץ על סונאק להצהיר על ניגוד עניינים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *