הלבנת כספים: הסוף? שרת הפנים פריטי פאטל הכריזה על סיומה המידי של הוויזה למשקיעים, שמאפשרת למיליונרים לקבל ויזה לבריטניה ובתנאי שישקיעו בה לפחות 2 מיליון ליש”ט. בפועל, הוויזה אפשרה לאוליגרכים מרוסיה להפוך את לונדון למכבסת כספים מפוקפקים, ואפילו האפקט הכלכלי של הוויזה עומד בספק. הביקורת הזו ידועה שנים, עם יותר מדוח אחד שיצא על האופן בו היא חושפת את בריטניה להשפעות זרות לא חיוביות, ובכל זאת כמעט הממשלה כמעט שלא עשתה דבר עד כה. כעת, טוענים רבים, לא רק שזה מאוחר מדי זה גם לא מספיק כדי להתמודד עם ההון המפוקפק ששוטף את בריטניה. מה ההסבר לתגובות המאוחרות? כל עוד הממשלה לא תספק הסברים סבירים, יהיה קשה שלא לחשוד שיש קשר לתרומות שהמפלגה השמרנית מקבלת מאותם אוליגרכים | צילום: ג’ק סוברין, דאונינג 10
צרה רצינית שיש לבריטניה היא שאוליגרכים מכל העולם, ורוסים בפרט, הפכו אותה למלבנת הכספים הפרטית שלהם. על רקע הסברה שפלישה רוסית לאוקראינה נמצאת מעבר לפינה והרצון הבריטי להוביל את ההגנה הבינלאומית על אוקראינה, הגבלת הלבנת כספים זרים יכולה להיות דרך לפגוע ישירות באליטה המקורבת לפוטין. אתמול (ה’) בריטניה התחילה בצעדים בתחום. כמובן, נשאלת השאלה, למה לא קודם? וכשאני אומר קודם, אני מדבר על שני אחורה.
ויזת משקיעים
הכירו את הוויזה למשקיעים רמה 1 (tier 1 investors visa), המכונה גם “ויזת הזהב”. הוויזה הזו אפשרה לחיות בבריטניה, לעבוד וללמוד בה. תושבות לכל דבר, בקיצור. כל זה בלי שום צורך בכל התנאים של ויזת עבודה או לימודים. הוויזה כללה קצת בירוקרטיה, אבל באמת שזה הרבה יותר כיף מאשר להתחיל לחפש ספונסר או להתחנן למלגות. מה צריך בשביל הוויזה הנכספת? בקטנה: 2 מיליון ליש”ט בכסף נזיל שאותם תהיו מוכנים להשקיע בבריטניה. הוויזה הזו קודמה אחרי המשבר הפיננסי של 2008, שגרם לבריטניה להזדקק להרבה כסף קל ומהר. התקווה הייתה שוויזות קלות יחסית לעשירי העולם, שבתמורה ישקיעו מהונם בבריטניה, יזרימו את הכסף הזה.
איך זה הלך? אלפי ויזות משקיעים הונפקו, רבות מהן לאזרחי רוסיה. רק שהתברר שהוויזה הזו יותר מהכל מזמינה הלבנת כספים בסיטונאות. נכון, הוויזה דרשה גם להוכיח “אישיות טובה”, אבל נראה שהאכיפה הייתה רשלנית. דבר אחד שתרם לכך היה שעד 2015 לא הייתם זקוקים לחשבון בנק כדי לקבל את הוויזה, ואז כשביקשתם לפתוח חשבון בנק הניחו שאתם לקוחות לגיטימיים כי קיבלתם את הוויזה. זה יצר הרבה מאוד אפשרויות למלביני הכספים. ומילא הלבנת כספים, אבל גם התברר שהוויזה הזו אפילו לא תרמה באמת לכלכלה הבריטית, כי במקום להשקיע בבריטניה הם בעיקר קנו אגרות חוב ממשלתיות. כלומר, במקום שהם ישקיעו במוסדות או בעסקים של בריטניה הם הלוו לממשלה כסף.
ב-2018 הוקמה ועדה שבחנה את השפעת הוויזות האלו על בריטניה. המסקנות מעולם לא פורסמו, אבל ממה שהגיע לתקשורת נראה שהייתה ביקורת רצינית על האופן בו הוויזות האלו עובדות. אבל הממשלה המשיכה עם הוויזות האלו, גם אחרי דוח של ועדת המודיעין והביטחון של הפרלמנט מ-2020. ממשלות בריטניה השונות חטפו בדוח ביקורת על כך שהן לא ממש שאלו שאלות לגבי הכסף הרוסי שנכנס לבריטניה. הוועדה גם המליצה לערוך תיקונים בוויזות המשקיעים כדי להפסיק את הניצול הרוסי של המערכת הבריטית. הכותרת שנתנו מחברי הדוח לפרק שעסק בכסף הרוסי הייתה “מקבלים אוליגרכים רוסים בזרועות פתוחות”.
ועכשיו מה?
בטח שמתם לב שכתבתי על הוויזה בלשון עבר. אתמול (ה’) שרת הפנים פריטי פאטל הודיעה על סיום הוויזה לאלתר. היא הבהירה שיש לה “אפס סובלנות” כלפי ניצול מערכת ההגירה הבריטית על-ידי “אליטות מושחתות שמאיימות על הביטחון הלאומי שלנו ומעבירים כסף מלוכלך בין הערים שלנו”. היא גם הבטיחה ש”זו רק ההתחלה” בכל הנוגע למלחמה בהונאות פיננסיות. אם אתם מיליונרים שתמיד פנטזו על ויזה לבריטניה, אין צורך לדאוג: פאטל גם אמרה שמשרד הפנים יעבוד על מסלול חדש לאנשים שרוצים להשקיע מהונם בכלכלה הבריטית. ואכן, אם תסתכלו באתר הממשלתי תראו ש”אינכם יכולים להירשם לוויזת משקיעים חדשה”.
Today we’ve taken further action to clamp down on illicit finance by closing down the Tier 1 Investor Visa Route.#NewPlanForImmigration🇬🇧
For more information ⤵️ https://t.co/CY0E8aHI01
— Home Office (@ukhomeoffice) February 17, 2022
בשורה מעולה? תלוי את מי שואלים. יש כאלו שלא כל-כך התרשמו מהעניין. הטיעון העיקרי הוא, ובכן, בוקר טוב. זוכרים את הדוח ההוא מ-2018? אז פריטי פאטל, אז חברת פרלמנט מן השורה, הייתה אחת מחברות הוועדה שחיברה אותו. מי שגם היה שותף לכתיבת הדוח, כריס בריאנט (לייבור), לעג ואמר: “אני שמח שפריטי פאטל סוף-סוף קראה את הדוח שהיא חתומה עליו”. וגם בלי העניין הזה: למה בעצם חיכו עם זה עד עכשיו? הרי גם אחרי שסתמו חלק מהפרצות ב-2015 המשיכו למצוא את הוויזות האלו כבעייתיות שאפשרו הלבנת כספים. למה התעוררו רק עכשיו? אגב, רבים באופוזיציה דורשים שהממשלה תפרסם את הדוח מ-2018. ביקורת אחרת היא שעם כל הכבוד זה לא מספיק, כי הלבנת כספים על-ידי אוליגרכים זרים יכולה להיעשות בבריטניה גם בלי הוויזה הזו.
ויש עוד עניין: שימו לב שההודעה באתר היא “אינכם יכולים להירשם לוויזת משקיעים חדשה“. מי שהשיגו ויזה בזמן יכולים להאריך אותה. כמו כן, הרבה מהאוליגרכים האלו כבר קיבלו אזרחות או לכל הפחות זכאים לה. כלומר, סוגרים את הדלתות אחרי שהסוסים כבר ברחו מהאורווה. לילה מוראן (ליברל-דמוקרטית) ביקרה את הממשלה בשל כך.
פרסום הדוח
למה בעצם הדוח מ-2018 לא התפרסם עד היום? ובכן, אין לי גישה למה שקורה מאחורי הקלעים, אבל זה לא יהיה בלתי סביר להניח שזה קשור לכך שהמפלגה השמרנית שוחה בכסף רוסי. לאחר פרשת סולסברי מ-2018, בה רוסיה הרעילה על אדמת בריטניה מרגל לשעבר שלה, שהייתה אחד הטריגרים לכתיבת הדוח מלכתחילה, ראשת הממשלה דאז ת’רזה מיי הבטיחה להרחיק את המפלגה מהתורמים הרוסים. איך זה הלך? ובכן, לא משהו, בהתחשב בכך שבמסמכי פנדורה, השם שניתן להרבה מסמכים לא מחמיאים שנחשפו בשנה שעברה על בעלי כוח וממון ברחבי העולם, נחשפו גם הקשרים של תורמים רבים למפלגה לעסקים רוסים. לטענת הלייבור (לא מצאתי לכך תימוכין), מאז שבוריס ג’ונסון נהיה ראש המפלגה, אוליגרכים עם קשרים לרוסיה תרמו למפלגה או למי מחבריה 1.93 מיליון ליש”ט.
ביולי 2020 ועדת המודיעין של הפרלמנט פרסמה דוח שלה על המעורבות הרוסית בפוליטיקה הבריטית. הדוח היה מוכן כבר ב-2019, אבל הממשלה עיכבה את פרסום את הדוח. ככל הנראה, הדבר קרה משיקולי בחירות. ג’ונסון הסביר בזמנו שהוא לא היה יכול לפרסם את הדוח כשהפרלמנט מפוזר, אבל מעטים מאמינים לזה. בכל מקרה, לחבר הפרלמנט בן בראדשו (לייבור) סיפק בזמן הבחירות הסבר אחר: “זה בגלל הקשרים החזקים והמתחזקים בין כסף רוסי למפלגה השמרנית”.
האם באמת המפלגה השמרנית כל-כך מושחתת שלטובתה האישית היא מנעה יישום מוקדם של הצעדים האלו? אם לא, אז פריטי פאטל צריכה לתת הסברים: היא הייתה שרת הפנים מיולי 2019, והיא חתומה על המלצות הדוח מ-2018. למה היא לא יישמה אותם מיד? ואם לא מיד, למה לא ב-2020, אחרי שפורסם דוח ועדת המודיעין? למה היה צריך לחכות עד שרוסיה תאיים על גבול אוקראינה כדי ליישם את הדברים האלו? האם יכול להיות, כפי שיש מי שסוברים, שהצעדים ננקטים רק כדי להראות שמשהו נעשה נגד אותה הלבנת כספים של אוליגרכים רוסים? זה יסביר למה אחרי שיש הסכמה גורפת שצריך לטפל במכבסת הכספים שרוסיה עשתה מלונדון, נעשה כל-כך מעט. יכול להיות שיש הצדקות אמיתיות לכל זה, אבל הממשלה תצטרך להתחיל לספק אותן.