דומיניק ראב על הגריל: שר החוץ הגיע לתשאול בוועדת החוץ של הפרלמנט כדי לספק הסברים על התנהלות הממשלה אל מול קריסת אפגניסטן וכיבושה על-ידי הטליבאן. הממשלה עומדת לביקורת נוקבת עקב שורת כשלים במבצעי החילוץ של אזרחים בריטים וסייענים אפגנים מהאזור, בין השאר שחלקם נשארו מאחור ושלא יודעים אפילו כמה. ראב עצמו נמצא תחת לחץ לוותר על תפקידו שכן נראה שהוא סירב לתת לקריסת הממשלה האפגנית להפריע לחופשתו, וישנן אפילו שמועות שבוריס ג’ונסון מתכוון להיפטר ממנו. התשאול צלב את ראב מכל הכיוונים, ולא פעם הוא ניסה להתחמק בחוסר חן. רבים לא משוכנעים שהוא סיפק את התשובות, ונראה שלפחות יו”ר הוועדה טום טוגנדהאט לא מתכוון להרפות בקלות מהנושא | צילום: הפרלמנט הבריטי
אתמול (ד’) שר החוץ דומיניק ראב עבר תשאול בוועדת החוץ של הפרלמנט על התנהלות הממשלה והתנהלותו האישית מול ההתרחשויות באפגניסטן. ראב גם כך נמצא תחת לחצים כבדים להתפטר בשל מה שנחשב להתנהלות קלוקלת מצדו, כך שהוא לא היה יכול לצפות לחיבוקים מחברי הוועדה (בלי קשר לזה שיש קורונה וכדאי להיזהר עם חיבוקים). והתשאול הזה אכן לא הוציא ממנו את המיטב.
קצת רקע
אני לא אפתיע אתכם אם אספר לכם שארצות הברית, ובעקבותיה שאר המדינות עם נוכחות צבאית באזור, החליטה להוציא את כוחותיה מאפגניסטן אחרי 20 שנה. מהר הרבה יותר מכל הציפיות, ארגון הטרור טליבאן השתלט על עוד ועוד חלקים במדינה, עד שהפיל את הבירה קאבול. עד כאן הכל ידוע, וגם נכתב כאן בהרחבה על הדיון המיוחד בפרלמנט הבריטי בשל כך ועל התכנית הבריטית לקליטת פליטים אפגנים. בכל מקרה, בתוך כל הסיפור הזה, בריטניה הייתה צריכה להוציא מאפגניסטן לא רק את חייליה, אלא גם הרבה מאוד אזרחים שעבדו בשגרירות באפגניסטן ובמקומות נוספים, וכמו כן משתפי פעולה אפגנים. רבים מתוכם אכן חולצו מאפגניסטן בימים האחרונים שנותרו לפני שטליבאן לקח פיקוד באופן סופי.
ועדיין, כמה חורים בביצוע כל-כך זועקים לשמיים, שלא ניתן שלא לתהות אם מדיניות הפרטאצ’ הישראלית היא פשוט ירושה מנדטורית. הנה כמה דוגמאות: הטיימס מצא שהרבה מאוד מסמכים בשגרירות הבריטית בקאבול, שהכילו פרטי קשר של משת”פים אפגנים שחלקם לא חולצו, לא הושמדו. פירוש הדבר שאם עקרונית הטליבאן ידע שהוא רוצה לנקום במשת”פים אבל היה צריך לחפש, עכשיו כבר יש לו שמות וכתובות. שנית, לא כל האזרחים הבריטיים חולצו מאפגניסטן, למרות שקרוב ל-20 אלף הוצאו משם מאז אפריל. כמה נשארו שם? הייתם יכולים לצפות שלממשלה יהיה מושג כמה אנשים היא צריכה להוציא מאפגניסטן במקרה של השתלטות מהירה של ארגון טרור לא סימפטי. ובכן, לא. אין לממשלה מושג בכמה אנשים מדובר. ראב דיבר על כמה “מאות בודדות”. וזה בנוסף ל-800 עד 1,100 אפגנים ששיתפו פעולה עם הבריטים, לפי שר ההגנה בן ולס. או במילים אחרות, גם אם עכשיו הממשלה תצא למבצע חילוץ, אין לממשלה איך לדעת שהיא הוציאה את כולם. מקצועי לעילא.
דומיניק ראב על הסכין
בלי קשר לכל הכשלים שתוארו לעיל, דומיניק ראב נמצא תחת לחץ כבד להתפטר מתפקידו. בזמן שהטליבאן הגיע לשיאי הכיבושים שלו, ראב שהה בחופשה. עד כאן זכותו. אבל לפי הדיווחים, הוא לא ענה לשיחות משרים אחרים, בילה בים של כרתים, וחוסר התקשורת שלו הביא גם לכך שאיש לא דיבר עם שר החוץ האפגני. לא ברור עד כמה הנוכחות של ראב באמת הייתה תורמת למשהו בשטח, אבל רבים טענו שהוא נהג בצורה לא מקצועית בשעת חירום שכזו, ולכן דורשים את פיטוריו. הדלפות לדיילי מייל חוזות שראב “חולה השליטה” (כך המדליפים) יפוטר מתפקידו בארגון מחדש (reshuffle) הבא של הממשלה. אני רק חייב להגיד שמההתנהלות שלו בזמן החופשה, אני מקבל תחושה שלהיות בשליטה דווקא לא כזה קריטי לו. בכל מקרה, לפחות כלפי חוץ בוריס ג’ונסון מגבה את ראב, כמו שהוא מגבה כל שר כושל שלו. ראב דוחה את הקריאות להתפטר.
בוועדה
כאמור, ראב הגיע לתת תשובות על התנהלות משרד החוץ ושלו באופן פרטי בפני ועדת החוץ של הפרלמנט. ראב סיפר לוועדה שהפיקוד הבריטי הופתע מהמהירות בה אפגניסטן נפלה, אבל יו”ר הוועדה טום טוגנדהאט – ששירת בעצמו באפגניסטן כששירת בצבא הבריטי – טען שדוח של משרד החוץ מסוף יולי דווקא חזה “סכנה אמיתית” של קריסת הערים האפגניות ברגע שצבא ארצות הברית יעזוב. כנראה שהוא תפס את ראב לא מוכן, כיוון שטוגנדהאט סיפר ל-BBC שהוא קיבל את הרושם שראב שמע על המסמך לראשונה בדיון. אבל במשרד החוץ הגיבו לאחר מכן שהיה מדובר בדוח חודשי שלא התבסס על הערכות מודיעיניות.
למידת ההפתעה מקריסת אפגניסטן הייתה חשיבות לתשאול הזה, כיוון ששאלה שעלתה לא מעט בתשאול הייתה למה ראב יצא לחופשה בתזמון כזה. לאיש לא היה ספק שראב, כמו כל אחד אחר, זכאי לצאת לחופשה ולהתרענן מדיי פעם. אבל אולי כדאי לתכנן אותה לזמנים פחות רגישים? קו ההגנה של ראב היה שלו היה יודע מראש לא היה יוצא לחופשה, אבל המודיעין חזה שהממשלה האפגנית לא תיפול לפני סוף השנה. כלומר, יש פה שתי אפשרויות: או שהמודיעין הבריטי סיפק מחדל בסדר גודל של מלחמת יום כיפור אבל לפחות ראב יצא לחופש כשהידע שברשותו אפשר לו, או שהיו הערכות מודיעיניות הרבה יותר פסימיות וראב במקרה הטוב לא הקשיב.
בכל מקרה, החופשה שלו עלתה שוב ושוב. חלק מהשאלות ניסו להבין את מצבת כוח האדם: חלק שאלו אותו על כך שיצא לחופשה במקביל לראש הממשלה, ובכך הותירו ואקום בניהול יחסי החוץ. אחרים שאלו כמה מהשרים הזוטרים במשרד החוץ היו זמינים, אך ראב לא ידע להשיב במדויק. אחרים ניסו להבין את לוח הזמנים של החופשה לעומת האירועים באפגניסטן.
ראב גם נשאל על מספר הבריטים והמשת”פים האפגנים שנותרו מאחור, והוא עדיין לא היה יכול לתת תשובה מדויקת. על חשיפת הטיימס הוא השיב שהוא הורה על “בחינה מלאה” של המקרה ושהשמות שהעיתון העביר לממשלה נמצאים כעת בבטחה בבריטניה. רבים גם שאלו אותו אם בכוונתו להתפטר.
ההופעה
קשה להגיד שזו הייתה הופעה מוצלחת עבור דומיניק ראב. בהרבה מאוד מהתשובות שנתן הייתה תחושה שהוא מנסה “לערבב” את חברי הוועדה כדי לצאת מהסבך בשלום. העניין הוא שאם כשבוריס ג’ונסון נוקט בגישה דומה ומתחמק ממענה ענייני לשאלה, דמות הטמבל החביב שלו עוד מוסיפה לזה טיפה חן (גם אם זה נשחק), לראב אין את זה. הוא עשה מאמצים רבים לא לענות ישירות לשאלות על החופשה שלו, אבל הניסיון שלו להתחמק היה שקוף. הוא נראה לחוץ בחלקים גדולים מהתשאול. כשחברי אופוזיציה שאלו אותו אם הוא שוקל להתפטר הוא תקף בחזרה שהם פועלים ממניעים מפלגתיים. התשובות הענייניות שלו לסיבות שהוא היה צריך לשקול את מקומו היו הרבה פחות מספקות. היה ניכר שהוקל לו שהתשאול נגמר, והיה ניתן לראות לרגע סימני בעתה כשטום טוגנדהאט אמר שיהיה תשאול נוסף בקרוב.
Actual video here, though trust me, it’s very similar: https://t.co/UJqQUoX21m
— Larry the Cat (@Number10cat) September 1, 2021
התגובות בחוץ
לאחר התשאול, טום טוגנדהאט התראיין לסקיי ניוז. הוא ביקר את דומיניק ראב על כך שלא ידע להגיד כמה אנשים שצריכים חילוץ בריטי תקועים באפגניסטן, ומכך שנראה שראב לא קרא את דוח הסיכונים של משרד החוץ מיולי שחזה קריסה מהירה. במשרד החוץ הבהירו שמדובר במסמך פנימי שלא נשען על מודיעין שנועד להעריך סיכונים, ושזה “שגוי ומטעה” לטעון שהוא מנוגד לדוחות המודיעיניים. ובכן, רצוי אם ככה שתעשו סדר לציבור, כי בינתיים נראה שאו שאתם מעריכים באופן לא מודיעיני הרבה יותר טוב משירותי המודיעין, או שראב חרטט. בכל מקרה, עוד בדיון טוגנדהאט חזר על דבריו משיא הקריסה האפגנית, לפיהם מדובר במשבר הגדול ביותר במדיניות החוץ הבריטית מאז משבר סואץ. כלומר, הוא מראש רואה בכל הסיפור הזה כישלון של הממשלה – למרות היותו שמרני – כך שראב היה צריך להיות קשה כדי לקבל ממנו קצת הפוגה.
שרת החוץ בממשלת הצללים, ליסה ננדי, סיפקה שרשור עם כל כשלי ראב שעלו בתשאול. ואלו הדברים ש”הצלחנו ללמוד” מהתשאול למרות ניסיונותיו של ראב להתחמק: הוא לא יודע כמה בעלי אזרחות בריטית תקועים באפגניסטן; שומרי השגרירות בקאבול, אפגנים, ננטשו מאחור; הוא לא זוכר מתי דיבר לאחרונה עם שר החוץ של אפגניסטן או של כל מדינה אחרת באזור, או עם כל אחד מהשגרירים הבריטיים שהוצבו במדינות אלו; הוא לא ביקר באפגניסטן או פקיסטן מאז שמונה לתפקיד שר החוץ ב-2019; הוא לא הכיר את דוח משרד החוץ אותו הזכיר טוגנדהאט; סירב לומר אם יצא לחופשה לפני או אחרי האזהרה האמריקאית מפני עליית הטליבאן; סירב להתנצל בפני המפונים והחיילים הבריטיים שהגיעו לחלץ אותם על הנסיבות בהן זה קרה; למרות שהכשלים האלו הגיעו אחרי שהיו 18 חודשים להתכונן, החרטה היחידה שלו היא על יציאה לחופשה. חלק מהדברים פה הם כמובן דמגוגיה, אבל הרבה מהכשלים האלו אכן קרו, ויש מי שנשארו מאחור בשל כך.
1/ The Foreign Secretary seemed keen to dodge the hard questions when he appeared before the Foreign Affairs Select Committee – but here’s what we managed to learn anyway… ⬇️
— Lisa Nandy (@lisanandy) September 1, 2021
לסיכום
בכל מה שקשור למבצע פינוי הבריטים והאפגנים ששיתפו עמם פעולה, הממשלה הנוכחית כשלה באופן סדרתי. אמת, רובם פונו והגיעו לבריטניה בבטחה. אבל רבים אחרים נשארו מאחור ונתונים כעת לחסדי הטליבאן. לא ברור כמה מזה באמת באשמת התנהלות לא מוצלחת של דומיניק ראב – לא רק בחופשה, אלא בכל 18 החודשים שמאז שדונלד טראמפ הגיע להסכמות עם הטליבאן – אבל כשר בכיר בממשלה (וסוג-של סגן ראש הממשלה) הוא לא יכול להתחמק מאחריות. ביום שני הפרלמנט יחזור מפגרת הקיץ (ואחרי שבועיים יצא שוב לפגרה לכבוד עונת כנסי המפלגות), ואז הלחץ עליו יוגבר. האופוזיציה הנוכחית אמנם דיי גרועה בהיצמדות לסיפור אחד למשך יותר משבועיים-שלושה, אבל הפעם הסיפור יהיה שונה. טוגנדהאט, בגלל העבר שלו, מושקע לא רק מקצועית אלא גם רגשית בסיפור האפגני. הוא כנראה לא ירפה כל-כך מהר. הוא ינצל את מעמדו כיו”ר ועדת החוץ כדי ללחוץ ולקבל תשובות. האם זה יגרום להתפטרותו או לפיטוריו? עם הממשלה הזו קשה לדעת.