העובדה שבאנגליה גם מחוסנים מחויבים בבידוד יצרה מושג חדש: פינגדמיה. המושג הוא על-שם צליל ה”פינג” שאפליקציית הקורונה הממשלתית עושה כאשר נדרשים להיכנס לבידוד. מאות אלפים קיבלו את ההודעה בשבוע החולף, וצופים עוד מיליונים שייאלצו לעשות כן עד ה-16 באוגוסט, אז יתחיל הפטור למחוסנים. בינתיים, בוריס ג’ונסון ניסה להיכנס לפיילוט שיאפשר לעובדים להחליף בידוד בבדיקות יומיות, והואשם בכך שהוא מתחמק ממתן דוגמה אישית. בסוף, הוא נאלץ לבצע פניית פרסה. בשוק העבודה מתלוננים על כך שעוד ועוד עובדים נאלצים להתבודד ולא יכולים לעבוד, מה שכבר יצר מחסור במוצרים מסוימים בחלק מהסופרמרקטים. לממשלה יש תכנית שתאפשר לעובדים חיוניים לצאת לעבודה, אבל רבים טוענים שזה לא מספיק | צילום: סיימון דוסון, דאונינג 10

מאחר שבגלל מעבר דירה לא הגעתי לכתוב בבלוג בשבוע החולף, הייתי בטוח שהפוסט הזה יהיה לקט של כל הדברים החשובים מהשבוע. וזה לא שלא היו עוד דברים חשובים שקרו, אבל אין ספק שהשבוע החולף היה בסימן הבידודים. המושג “פינגדמיה” – או “מגיפת הפינגים”, בתרגום לעברית – שלט בדיון הציבורי. בהתאם, הדברים התנקזו גם לפוליטיקה.

מה זה פינגדמיה?

ל-NHS יש אפליקציה – הזמינה באנגליה ובוויילס – שמטרתה לנהל את המגיפה. אחת האופציות שלה היא שכאשר מישהו מאובחן כחיובי, הוא יכול לבחור לשתף זאת באופן אנונימי. האפליקציה תשלח הודעה למי שהיו במגע הדוק עם המאובחן ונדרשים לבידוד – דבר המחושב באמצעות אלגוריתם – כולל משך הזמן שנותר לבידוד. כאשר מקבלים התראה על צורך להיכנס לבידוד, צליל הנוטיפיקציה הוא “פינג”. הדבר הוביל לכך שהמושג “got pinged” נהפך לשגור עבור אנגלים שקיבלו התראה באפליקציה שעליהם להיכנס לבידוד.

נכון לעכשיו, באנגליה חובת הבידוד חלה על כולם, כולל מחוסנים. הדבר אמור להשתנות ב-16 באוגוסט, ואז מי שעברו לפחות שבועיים מקבלת המנה השנייה שלהם יהיו פטורים מבידוד. עד אז, קבלת הצליל “פינג” פירושה בידוד למעט במקרים מאוד ספציפיים. בגלל שמספר המאומתים היה בעלייה בתקופה האחרונה, כך גם מספר מקבלי הפינג. הדבר הוביל למושג “פינגדמיה” – מגיפת הפינגים. מספר המבודדים כבר הגיע למאות אלפים בשבוע החולף, וצפוי להגיע לעוד מיליונים עד אמצע אוגוסט. לדבר יש השלכות חשובות, שכן כל פינג כזה פירושו אדם שלא יכול להגיע לעבודה. זה לא אסון אם מדובר במישהו שיכול לעבוד מהבית. אבל מה לגבי מקצועות שחייבים להגיע פיזית? פירוש הדבר הוא שגם אם לא מכריחים לסגור שום דבר – מה שהחל להיות נכון באנגליה החל מיום שני – הרבה עסקים יתקשו לתפקד.

פיילוט נוח

סאגת הבידודים התחילה ביום ראשון (18.7), יום לפני שאנגליה הסירה את רוב המגבלות הקיימות בה. שר הבריאות הטרי סאג’יד ג’אוויד אובחן חיובי לקורונה. לא איזה שוס: בגל הראשון גם בוריס ג’ונסון ושר הבריאות דאז מאט הנקוק אובחנו חיוביים. ג’ונסון אפילו הגיע לטיפול נמרץ בשל כך. ג’אוויד נכנס לבידוד, בלי שאלה. שניים שקיבלו “פינג” היו ראש הממשלה בוריס ג’ונסון ושר האוצר רישי סונאק. אבל בהתחלה דאונינג 10 הודיע לתקשורת שהשניים לא ייכנסו לבידוד. הוסבר שהשניים ייקחו חלק בפיילוט בו הם ייבדקו באופן יומי ויימנעו ממפגשים חברתיים, כדי שיוכלו להגיע לעבודה באופן פיזי.

הדבר עורר חמת זעם רבה. ראש האופוזיציה קיר סטארמר, ראש ה-SNP בווסטמינסטר איאן בלאקפורד, ראש המפלגה הליברל-דמוקרטית אד דייווי ואחרים תקפו את ג’ונסון על העניין. כולם טענו שג’ונסון אמור לשמש דוגמה ולהיכנס לבידוד, במקום להיכנס לפיילוטים שלא ברור מאיפה הם באים. חלק מהטענות היו שהדבר משקף ש”יש חוק אחד עבור חברי הממשלה וחוק אחר עבור כל השאר”. דייווי תהה למה מורים לא נמצאים בפיילוט הזה. שר הבינוי רוברט ג’נריק ניסה להגן על הפיילוט ולטעון שזו תכנית שקיימת זמן רב ולא עומדת רק לרשותם של פוליטיקאים. אולי, אבל לא נראה שמישהו שמע על הפיילוט הזה, ולרבים זה נראה כאילו הוא צץ בתזמון מושלם עבור ראש ממשלה שלא רוצה להיות בבידוד ב”יום החופש”, הכינוי שניתן ליום הסרת ההגבלות.

הדבר לא החזיק זמן רב: עוד באותו יום בוצעה פניית פרסה מפוארת, ודאונינג 10 הודיע שהשניים דווקא ייכנסו לבידוד. ג’ונסון הסביר בסרטון בטוויטר ש”בחנו בקצרה את האפשרות לקחת חלק בפיילוט”, אבל שהגיעו למסקנה שיותר חשוב שכולם ישמרו על הכללים. או בקיצור, לא הצליח לו עם שיטת מצליח. האופוזיציה לא מוכנה לסלוח, וסטארמר, בלאקפורד ודייווי טענו שג’ונסון נבהל מהתגובה הציבורית ולא באמת הבין את הבעייתיות במה שעשה.

שרשרת האספקה

יום לאחר מכן הגיע “יום החופש” המדובר. ג’ונסון, ממקום בידודו בבית הקיט של ראשי הממשלה בצ’קרס, קיים מסיבת עיתונאים דיגיטלית. רוב הכותרות משם היו על כך שהחל מספטמבר, אחרי שלמעשה לכל הבוגרים אמורה להיות הזדמנות להתחסן לחלוטין, יהיו מקומות, כמו מועדוני לילה, שכניסה אליהם תחויב באישור התחסנות. בדיקה שלילית לא תספיק. הדבר עורר הדים שכן בבריטניה הרעיון של דרכון ירוק שנוי במחלוקת הרבה יותר מאשר בישראל. אבל לא בזה אגע עכשיו, אלא בנקודה אחרת שעלתה. ג’ונסון ביקש להרגיע ולהבטיח שגם בעיצומה של הפינגדמיה, לא תהיה פגיעה בשרשרת האספקה ובמקצועות החיוניים. לכן, הוא בישר שמספר מוגבל של עובדים חיוניים יהיו רשאים לצאת מבידוד ביתי לצורכי עבודה בלבד.

הבידודים ההמוניים מביאים גם לבעיות בשרשרת האספקה, ובחלק מהסופרמרקטים באנגליה מורגש מחסור במוצרים מסוימים. הדבר קורה, למשל, בגלל שהרבה מהמבודדים הם נהגי משאית שאמורים לשנע את האספקה. בעלי המסעדות והמלונות מתלוננים על קשיים להתנהל כשכל יום עובד אחר נכנס לבידוד.

כדי להתגבר על כך, קידמו את התכנית עליה ג’ונסון דיבר. במסגרת התכנית, עובדים בתעבורה, מפעלי מזון, סופרמרקטים, משטרה, מכבי אש וכיוצא בזה יוכלו להגיע לעבודה גם אם סומנו לבידוד. הדבר יותנה בכך שהם ייבדקו על בסיס יומי, באמצעות תחנות מיוחדות שייפתחו בשבוע הקרוב. בסקטורים רבים התלוננו שגם הם זקוקים לתכניות כאלה, כולל מקומות שמכינים ארוחות לבתי חולים.

שר הסביבה והחקלאות ג’ורג’ יוסטיס אמר שהוא מבין את התסכול, אבל שלא ניתן לתת עכשיו לכל אחד להחליט שהוא עובד חיוני. זה נכון לחלוטין ואין ספק שזו צריכה להיות הממשלה שמחליטה מי זכאים להשתתף בתכנית הזו ומי לא. אבל זה אומר שצריך לבדוק אם הממשלה מקבלת את ההחלטות הנכונות. הבעיה עם ברמנים ומלצרים, לצורך העניין, היא שהם באים במגע ישיר עם הלקוחות, ועלולים להפיץ את הנגיף (בעיקר כעת, כשמסכות לא מהוות חובה בשום מקום כמעט). אבל האם לא כדאי ששירותי קייטרינג לבתי חולים ומשטרות יוכלו לפחות במעמד הייצור ליהנות מהפריווילגיה?

פינגדמיה
מגיע לו פטור? צילום: ניל מוראלי

יש פינגדמיה?

ישנו גם דיון ברשתות האם באמת מדובר בפינגדמיה, או בפנדמיה. כלומר, בסופו של דבר הראשונה היא נגזרת של האחרונה: יש עלייה דרסטית במאומתים, אז יש עלייה דרסטית במבודדים. לכן, חלק טוענים שצריך לטפל בפנדמיה, ולא בפינגדמיה. כל דיבור על בעיית המבודדים בעיניי עצמה חוטא לצורך האמיתי.

אבל אני חושב שזה לא יהיה מדויק: הפינגדמיה היא גם תוצר של מדיניות. לפי הנתונים, בפברואר היה מספר מאובחנים יומי דיי דומה לזה שבתחילת יולי. אבל מספר המבודדים היה פחות מחצי ממה שהיה בתחילת יולי. לדבר יש הסבר פשוט: בפברואר רק התחילו לפתוח, מאוד לאט, את ההגבלות. לכן, למרות שאז היו רבים שאובחנו חיוביים, הם פגשו פחות אנשים אותם הם היו יכולים להכניס לבידוד. בתחילת יולי ההגבלות היו קלות בהרבה, אנשים יכלו להיפגש יותר ולהתקהל, כך שכל אחד מהווה פוטנציאל בידוד להרבה יותר אנשים. בתוספת העובדה שבניגוד לישראל, באנגליה חיסון לא מהווה פטור מבידוד, מקבלים את העובדה הפשוטה שלבידודים יש R משלהם, שממש לא תלוי רק ב-R של הנגיף.

כשלא היו חיסונים, לא דובר על פינגדמיה כיוון שההגבלות הקשו על הבידודים להתפשט, אבל יותר מפגשים פירושם יותר בידודים. כמובן, אם יהיו פחות מאובחנים, כך יהיו פחות מבודדים. ועדיין, כל ממשלה צריכה לשאול את עצמה: האם החיסונים מאפשרים לפטור מבידוד? אם כן, אז הפינגדמיה היא תוצאה של מדיניות לא מעודכנת. אם לא, אז כל דיבור על “יום החופש” הוא במסגרת פרודיה ולא יותר. במקרה כזה, בכל מקרה ראוי להגביל יותר. התכנית של הממשלה ל-16 באוגוסט מראה שבממשלה סבורים שהפינגדמיה היא כבר ממש לא רק באשמת הפנדמיה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *