הבחירות לסנד’ קמרי, הפרלמנט הוולשי, נמצאות ממש מעבר לפינה. מערכת הבחירות כרגע בהשהיה בגלל מותו של הנסיך פיליפ, מה שנותן הזדמנות מצוינת להסביר בדיוק איך המערכת הזו פועלת: איך מצביעים? מי השחקנים הראשיים? ולמה יש מפלגה שרוצה לבטל את הסנד’ לחלוטין? הכל בפנים | בתמונה: בניין הסנד’ (צילום: Pymouss, ויקיפדיה)

יציאת המערכת הפוליטית להפסקה בשל מותו של הנסיך פיליפ היא הזדמנות לא רעה להשלים את הפוסט האחרון במרתון הבחירות. ב-6 במאי יתקיימו בחירות לרשויות המקומיות באנגליה, לראשות עיריית לונדון, לפרלמנט הסקוטי, לפרלמנט הוולשי (סנד’) וגם בחירות ביניים בהרטלפול בשביל מקום בפרלמנט הבריטי. כל מערכות הבחירות הללו קיבלו סקירה למעט שתיים: בחירות הביניים בהרטלפול, שתקבל טיפול לקראת מועד הבחירות שכן המבנה הפוליטי בבחירות לפרלמנט דיי ידוע, והבחירות לסנד’. הפוסט הזה יציג את המבנה הפוליטי הנדרש כדי להבין את הבחירות הללו. שנתחיל?

מתי מצביעים?

כאמור, ב-6 במאי. כמו בסקוטלנד, גם כאן הספירה לא תתחיל מיד באותו הלילה אלא רק בבוקר שאחרי, מה שיעכב מעט את התוצאות הסופיות. הדבר קורה בגלל הקורונה, מה שגם הביא לכך שהמצביעים יתבקשו להביא איתם עט משלהם כדי לסמן את הבחירה שלהם.

איך מצביעים?

שיטת הבחירות לסנד’ (או בשמו המלא, סנד’ קמרי, “הפרלמנט הוולשי” בוולשית) היא שיטת החברים הנוספים (Additional Member System, או AMS). זו השיטה הנהוגה בבחירות לפרלמנט הסקוטי, ולכן כדי להבין לעומק כיצד היא עובדת מומלץ לקרוא כאן. אבל בקצרה, ארבעים מתוך שישים חברי הסנד’ נבחרים בשיטה זהה לזו של הפרלמנט הבריטי: המועמדים מתמודדים במחוז בחירה מסוים, ומי שמקבל יותר קולות מכל אחד אחר (אין צורך ברוב מוחלט) נהיה לנציג המחוז. עשרים החברים הנוספים נבחרים על בסיס חלוקה יחסית לרשימות מועמדים, בתוספת של שקלול של נציגי המחוזות שנבחרו מטעם כל מפלגה. הבחירה לרשימות היא על בסיס אזורי, כשחמשת אזורי הבחירה מכילים בתוכם את מחוזות הבחירה הבודדים.

כמה צריך בשביל רוב?

מספר הקסם הוא 31. בסוף 2020 ועדה המליצה להוסיף בין עשרים לשלושים חברים נוספים, אבל זה לא יקרה בבחירות האלו. בפועל, הכי הרבה שמפלגה כלשהי הצליחה להשיג היה 30. מאז הקמת הסנד’ בשנות התשעים (אז המוסד נקרא האסיפה הלאומית של ויילס, ורק ב-2020 הוחלט לשנות את שמו ל”הפרלמנט הוולשי” באנגלית ובוולשית), הלייבור תמיד הייתה מפלגת השלטון. בגלל שמעולם לא הצליחה להשיג רוב, הממשלות שלה תמיד היו ממשלות מיעוט או קואליציה עם הליברל-דמוקרטים או פלייד קמרי.

מה הנושא העיקרי?

הבחירות לסנד’ צפוי להיות פחות יצריות מאשר הבחירות לפרלמנט הסקוטי. אל תבינו לא נכון, המפלגות בהחלט נחושות לנצח גם פה, אבל פחות מונח על הכף. מדובר על בחירות בהן הלייבור ככל הנראה תמשיך להחזיק בהובלה. הרצון הוא בעיקר לא לפשל ולכל הפחות לא לרדת. מה שיעמוד למבחן כנראה יהיה התגובה של השר הראשון מארק דרייקפורד לקורונה. התגובה שלו לא הייתה טובה בהרבה מזו של הממשלה הבריטית, מה שהביא לכך שוויילס הייתה הראשונה להיכנס לסגר שני. גם כל מיני איסורים כמו מכירת אלכוהול היו תמוהים. רוב הוולשים אמנם מאמינים שהוא פעל בצורה טובה, אבל יותר משלישי שסבורים אחרת מהווים הרבה מאוד אנשים שעשויים להצביע נגדו. זה כנראה לא יספיק כדי להפיל אותו, אבל עושה רושם שלכל הפחות הוא ירד בסקרים.

מי המפלגות?

אלו השחקנים הראשיים שעשויים להופיע פה מפעם לפעם בחודש הקרוב.

מפלגת הלייבור

מארק דרייקפורד - סנד'
צילום: ממשלת ויילס
ראש המפלגה

קיר סטארמר

ראש השלוחה הוולשית

מארק דרייקפורד

מספר מושבים נוכחי

29

המצב בסקרים

לפי הסקרים האחרונים של YouGov, המפלגה צפויה לקבל 32% מהקולות בהצבעה לנציגי המחוזות ו-31% בהצבעה לרשימות

על סדר היום

המפלגה מבטיחה השקעה בבתי ספר וב-NHS, יצירת עבודות ירוקות, הבטחת חינוך והכשרות לבני פחות מ-25 ועוד. דרייקפורד גם הבטיח לא להעלות את מס ההכנסה לפחות עד שהקורונה תהיה חלק מהעבר ותפסיק להשפיע על חיינו. בקיצור, רעיונות קיינסיאניים של השקעה בתשתיות ובעבודות, בהנחה שהיא תאיץ את הכלכלה ותחזיר את עצמה. בכל מקרה, לא איזה מצע מהפכני במיוחד בשביל הלייבור. בסטנדרט.

תחזיות

גם הסקרים הלא מחמיאים במיוחד ללייבור חוזים שהיא תישאר המפלגה הגדולה ביותר ובעלת הסיכויים הטובים ביותר להרכיב קואליציה או לפחות לסגור דילים. מה שכן, ייתכן שהליברל-דמוקרטים לא יספיקו, ושיהיה שוב לחזור לקואליציות עם פלייד קמרי תומכת העצמאות הוולשית.

המפלגה השמרנית

אנדרו ר"ט דייוויס - סנד'
צילום: סנד’
ראש המפלגה

בוריס ג’ונסון

ראש השלוחה הוולשית

אנדרו ר”ט דייוויס

מספר מושבים נוכחי

10

המצב בסקרים

30% בהצבעה לנציגי המחוזות ו-28% בהצבעה לרשימות

על סדר היום

השמרנים לא מציעים משהו מאוד שונה מהלייבור. כלומר, הקפאת מסי המועצה (המקבילים לארנונה) לשנתיים והשקעה בתשתיות, חינוך, NHS ומדיניות סביבתית שתעמוד ביעדי הסכם פריז – שמרנים או לייבור? כמובן, לשמרנים בוויילס אין ממש בררה אלא לזוז שמאלה. ויילס היא מעוז של השמאל הפועלי, מהסוג שהצביע בעד הברקזיט, והשמרנים כמו השמרנים יודעים לכוון את עצמם לפי דעת הקהל. אז השמרנים אולי מעט יותר ימינה מהלייבור, אבל לא יותר מדי.

תחזיות

למרות שהסקרים חוזים לשמרנים ראש בראש עם הלייבור, כנראה שכשיספרו מושבים הפער יהיה רציני. בבחירות 2016 דייוויס הצליח להביא פחות מושבים מפלייד קמרי. למעשה, הוא פרש מהתפקיד שנתיים לאחר מכן, והוחזר רק כי קודמו בתפקיד פול דייוויס נתפס מפר הנחיות קורונה. עם זאת, כנראה שהפעם השמרנים יצליחו להפוך את עצמם למפלגת האופוזיציה העיקרית.

פלייד קמרי

אדם פרייס
צילום: פלייד קמרי
ראש המפלגה

אדם פרייס

מספר מושבים נוכחי

10

המצב בסקרים

23% בהצבעה לנציגי המחוזות ו-22% בהצבעה לרשימות

על סדר היום

פלייד קמרי, שפירוש שמה בוולשית הוא “מפלגת ויילס”, היא סוג-של ה-SNP של ויילס. היא מעוניינת בעצמאות ולשית מהממלכה המאוחדת, מעלה את השפה הוולשית על נס ודוגלת במדיניות פרוגרסיבית. עם זאת, היא מעולם לא הצליחה להגיע לממדים של ה-SNP, ומעולם לא שלחה יותר מ-4 נציגים לפרלמנט הבריטי מתוך 40 הנציגים שמוקצים לוויילס כיום. בסנד’ היא מצליחה יותר ובשיאה הגיעה ליותר מרבע מהמושבים, כך שבניגוד ל-SNP מעולם לא הייתה מפלגה השלטון בוויילס. ככל הנראה, מסיבה זו היא קצת פחות מוקצית על-ידי המפלגות האחרות, וכאמור אפילו נכנסה לקואליציה עם הלייבור בעבר.

תחזיות

הסקרים האלו מהווים עלייה עבור פלייד קמרי, כך שייתכן שכוחה יגדל מעט גם במספר חברי הסנד’. הפעם גם ייתכן שלא יהיה ניתן להגיע לרוב בלעדיה, בניגוד לפעם בה הוקמה קואליציה בהשתתפותה. הדבר תלוי בעיקר בהישגי הליברל-דמוקרטים, אבל לא נראה שהם הולכים להצליח למלא את הריק שיחסר ללייבור.

המפלגה הליברל-דמוקרטית

ג'יין דודס
צילום: המפלגה הליברל-דמוקרטית
ראש המפלגה

אד דייווי

ראשת השלוחה הוולשית

ג’יין דודס

מספר מושבים נוכחי

1

המצב בסקרים

5% במחוזות ו-4% ברשימות

על סדר היום

הליברל-דמוקרטים שמים את עיקר הדגש שלהם על הנושא הסביבתי. מעבר לכך, יש גם הבטחה להקפאת הארנונה לעסקים וניסוי של הכנסה אוניברסלית. וכמובן, כמו כולם בערך, גם הם מבטיחים השקעה בתשתיות, בדיור ובעבודות חדשות שיסייעו ביציאה מהמשבר הכלכלי.

תחזיות

המצב של הליברל-דמוקרטים בוויילס הוא של דעיכה מרובת שנים. זה נכון בפרלמנט הבריטי וזה נכון גם בסנד’. ב-2019 ג’יין דודס, להזכירכם, רצה בבחירות הביניים לפרלמנט הבריטי בברקון ורדנורשייר וניצחה. הדבר קרה בעיקר הודות לכך שמפלגת הברקזיט (היום מפלגת הרפורמה) לקחה קולות לשמרנים. מספר חודשים לאחר מכן נערכו הבחירות הכלליות ודודס הפסידה את מושבה. לכן, קשה לראות איך הליברל-דמוקרטים מצליחים לעשות בבחירות האלו משהו שהוא יותר משמירת המושב הבודד שלהם. הבעיה היא שאם הלייבור תרד משמעותית, היא לא תועיל אפילו לקואליציה.

המפלגה לביטול האסיפה הוולשית

המפלגה לביטול אסיפת ויילס - סנד'

ראש המפלגה

ריצ’רד זכרזבסקי (Suchorzewski)

מספר מושבים נוכחי

1, וגם זה בזכות עריקה של מארק רקלס ממפלגת הברקזיט, אליה ערק בכלל מ-UKIP

המצב בסקרים

3% במחוזות ו-7% ברשימות

על סדר היום

אני חושב שזה דיי ברור: המפלגה מעוניינת לבטל את הסנד’ (ולא עדכנה את השם עם עדכון השם של האסיפה). לטענת המפלגה, הסנד’ יקר מדי, בטח ביחס לתועלת המוגבלת שלו. לכן, המפלגה מעוניינת להיפטר מהסנד’, או לפחות לבלום העברת כוחות נוספים אליו.

תחזיות

לא הייתי מתייחס ביותר מאזכור למפלגה הזו, לולא תחזיות שמראות שהיא עשויה להכניס כמה חברי סנד’ חדשים. המפלגה רצה בעיקר במסגרת הרשימות, ומקווה להכניס חבר סנד’ אחד מכל אחד מאזורי הבחירה. כך הסנד’ יכיל יותר מ-7% חברים שיהיו מעוניינים להיפטר ממנו. זו לא הפעם הראשונה שמפלגות מהסוג הזה רצות בבריטניה. כשבלונדון שלטה מועצת לונדון רבתי, רצה בה מפלגה שדרשה לבטל את המועצה. המפלגה לא הצליחה אלקטורלית, ובסוף היא השיגה את מבוקשה בגלל החלטות של מרגרט ת’אצ’ר.

מפלגות נוספות

בנוסף לכך, ירוצו מפלגת רפורמה לבריטניה (לשעבר מפלגת הברקזיט), המפלגה הירוקה, מפלגת פרופל שהתפצלה מפלייד קמרי ו-UKIP. כולן, במקרה הטוב, יקבלו מושב בודד.

אז מה יהיה?

כנראה שלא משהו מאוד מרגש. מארק דרייקפורד כנראה ידמם קצת מושבים, אבל עדיין הלייבור תהיה המפלגה הגדולה בסנד’. הליברל-דמוקרטים יאבדו כמעט כל רלוונטיות, וללייבור יהיה צורך בשיתוף פעולה הדוק יותר עם פלייד קמרי. זו אמורה לשמור על הלגיטימיות שלה בהנחה שהיא לא תהפוך לאיום רציני במשאל עם על עצמאות ויילס, סנריו שלא סביר שיקרה.

תזכורת

בבחירות לסנד’ אין צורך באזרחות בריטית, ותושבות קבע תספיק. אם אתם חיים בוויילס, אתם יכולים להירשם להצביע עד ה-19 באפריל ב-23:59 (שעון בריטניה).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *