הנסיך פיליפ, דוכס אדינבורו הלך לעולמו. למרות שלפחות ברמה הרשמית פיליפ לא היה חשוב במיוחד, פרקטית הייתה לו משמעות אדירה בכל הנוגע למצבו של בית המלוכה. אז מי היה הנסיך פיליפ? מה הייתה החשיבות שלו? ומה קורה עכשיו? ניסיון לתת מענה לכל התשובות האלו, כולל למה זה חשוב | בתמונה: הנסיך פיליפ ב-2013 (צילום: ג’יימי מקארפי)

כנראה ששמעתם על מותו של הנסיך פיליפ, דוכס אדינבורו. למקרה שלא, פיליפ הלך לעולמו היום (ו’), חודשיים ויום לפני שחגג את יום הולדתו ה-100. כמו שאתם יודעים, אני לא מרבה לכתוב על משפחת המלוכה, בגלל שרוב החדשות לגביה הן רכילותיות ולא פוליטיות. אבל מותו של פיליפ הוא לא עוד מוות של חבר במשפחת המלוכה. למלוכה יש משמעות פוליטית לא בטלה, ולפיליפ היה חלק בכך. ולכן, בלי הקדמות נוספות, הבה נדבר על מותו הנסיך.

כמה מילים על האיש

פיליפ נולד ב-10 ביוני 1921 באי היווני קורפו והחזיק בתואר נסיך יוון ודנמרק. ב-1947 הוא התחתן עם נסיכה בריטית בשם אליזבת’, בתו של מלך הממלכה המאוחדת ג’ורג’ השישי. כשעשה כן הוא ויתר על תאריו ביוון ודנמרק והפך לדוכס אדינבורו. פיליפ התכוון להתקדם במעלה סולם הדרגות של הצי המלכותי הבריטי אליו הצטרף ב-1939. רק שמותו של ג’ורג’ השישי ב-1952 הגיע מוקדם בהרבה מהצפוי. ברגע זה אשתו הפכה לאליזבת’ השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת. זה דרש ממנו לקחת חלק במשימותיה הציבוריות, מה שדיי חיסל את האפשרויות של פיליפ בצי המלכותי. בהתחלה הוא התקשה למצוא את מקומו, אבל בסופו של דבר הוא הצליח למצוא אותו: האיש שיעביר את בית המלוכה את תהליך המודרניזציה לו נזקק.

חוזקו של בית המלוכה הבריטי הוא היכולת להשתנות ולהתאים את עצמו לרוח הזמן, תוך כדי שהוא משמר את המסורות. פיליפ היה האיש הנכון לעשות את ההתאמה לעולם שנוצר אחרי מלחמת העולם השנייה. שידור טקס ההכתרה של אליזבת’ ב-1953, הסרט התיעודי על משפחת המלוכה (שנגנז לאחר שלא היה מוצלח במיוחד) ועוד דברים שלמעשה נתנו לציבור הבריטי יותר גישה למשפחת המסתורית הזו היו פרי עבודתו של פיליפ מאחורי הקלעים. אבל פיליפ גם תמך באליזבת’ כבעל, והיא ראתה בו מקור של תמיכה ויציבות. במשך יותר מ-70 שנה הוא סיפק אותן. הוא מחזיק בשיא כהונה כבן/בת הזוג של המלכ/ה.

הנסיך פיליפ לא רק סייע לבית המלוכה, אלא גם עשה קמפיינים משלו. אחת הדוגמאות הבולטות היא הנושא הסביבתי, בו פיליפ פעל הרבה לפני שזה היה פופולרי. הוא דיבר נגד דיג יתר כדי לא לפגוע בדגה. הוא גם היה מודאג לגבי המשמעות של היכולת לספק מספיק משאבים לכל תושבי כדור הארץ עם גדילת האוכלוסייה.

ב-2017 הוא החליט שקצת נמאס לו והודיע על פרישה מהחיים הציבוריים. מאז, נשאר בעיקר בן הזוג של המלכה, וכמו כן אבא, סבא וסבא רבא. לא עם כל בני המשפחה היו לו יחסים טובים, אבל זה כבר בתחום הרכילות.

משמעות המוות

למותו של הנסיך פיליפ אין כל משמעות במובן החוקתי. תפקידו לא נתן לו כוח כלשהו, אפילו לא כזה שהוא מפעיל לבקשת ראש הממשלה. הוא היה איפשהו בתחתית רשימת סדר הירושה, ככה שגם פה אין פה איזה עניין רב. אבל למוות הזה יש בהחלט משמעות לפוליטיקה הבריטית.

ראשית, ברמה הכי אישית. מדובר בבעלה של המלכה, ואחת מאוד פופולרית (כאמור, הרבה מהפופולריות הזו היא חבה לו). נכון שמסדרות כמו “הכתר” ניתן לחשוב שהיחסים ביניהם היו יחסית קרים, אבל הוא היה מאוד חשוב לאליזבת’. וברמה הכי בסיסית ואנושית, זה לא סוד שלא פעם מוות של מישהו עלול לגרום לשברון לב אצל שותפתו לחיים, דבר שמקדם גם את המוות שלה. המלכה כבר לא מאוד צעירה. אמנם הבדיחה אומרת שהיא עוד תקבור את כולנו (או לפחות את צ’רלס, כדי שלא ימלוך), ואני חלילה לא אומר שימיה קצובים, אבל תאורטית (מקווה שלא בפועל) ייתכן שמותו של פיליפ קידם גם את מותה שלה.

המלכה אליזבת' עם הנסיך פיליפ
חשיבות אישית. המלכה אליזבת’ עם הנסיך פיליפ (צילום: Kiefer, ויקיפדיה)

וגם ברמה הציבורית. למרות שהוא לא היה המלך, רבים בבריטניה חשו שמותו של הנסיך פיליפ הוא סופו של עידן במובן מסוים. אמת, הרבה מאלו שחלקו לו כבוד אחרון הודו לו בעיקר על התמיכה שהיווה לשחקנית הראשית, המלכה. למרות שהרשויות מאוד ביקשו שלא להתקהל, רבים הגיעו לשים זרי פרחים לזכרו בנקודות רלוונטיות כמו ארמון בקינגהאם וטירת וינדזור.

במערכת הפוליטית

מה עם קצת פוליטיקה? בכל זאת, בשביל זה הגענו. אז בגדול, המערכת הפוליטית מיהרה להגיב. הדגלים בבקינגהאם אבל גם בדאונינג 10, בנייני הממשלה ובפרלמנט הבריטי הורדו לחצי התורן לאות אבל. בוריס ג’ונסון ספד לנסיך פיליפ מחוץ לדאונינג 10, והביע את צערו על האובדן. גם קיר סטארמר, ניקולה סטרג’ון, מארק דרייקפורד וארלין פוסטר ספדו. אפילו מישל אוניל, סגנית השרה הראשונה של צפון אירלנד וראשת השין פיין באזור, רפובליקנית עם קבלות שחברי מפלגתה שנבחרים לפרלמנט מסרבים לקחת את מקומם כדי לא להישבע אמונים למלכה, שלחה את תנחומיה למלכה. המשותף לכולם הוא שהם הוקירו את פיליפ על שירותו לבריטניה וגם על תמיכתו במלכה. בסופו של דבר, הנסיך פיליפ הוא בעיקר על תקן שחקן המשנה של המלכה, והרבה פחות שחקן בפני עצמו.

כזכור לכם, תושבי הבריטי ילכו לקלפיות במאי כדי להצביע לרשויות המקומיות או לפרלמנטים הסקוטי והוולשי (מחר פוסט בעניין). כל המפלגות הודיעו על כוונתן להשעות את קמפייני הבחירות לפחות למשך סוף השבוע, כאות כבוד למותו של פיליפ. אם לצטט את ראש השלוחה הסקוטית של השמרנים, דאגלס רוס, “עכשיו זה לא הזמן לקמפיינים פוליטיים. זה זמן לאבל לאומי”. כן כן, אבל לאומי. לפי מה שקראתי, אפילו ברדיו החלו לשדר שירים עצובים (וזה בלי להיכנס לכך שרשתות הטלוויזיה והרדיו שידרו כמה שעות של דיווחים על המוות). יהיה אפשר להמשיך להעליב את המפלגות בשבוע הבא.

הלוויה בימי קורונה

נשאלת כמובן השאלה איך מקיימים הלוויה למישהו חשוב כל-כך בימי קורונה. אמנם יש הקלות, אבל לא משהו שמאפשר התקהלויות גדולות. לפי הדיווחים, שנמסרו ברובם על-ידי הכתבים לענייני המלוכה של רשתות החדשות, בית המלוכה הכין פרוטוקולים להלוויה בהתאם למצב הידוק הסגרים שיהיה בשעת המוות. ההלוויה בכל מקרה לא תוכל להיות המונית, אבל הנסיך פיליפ בכל מקרה לא היה מעוניין בהלוויה כזו. הוחלט שההלוויה תהיה צבאית במקום מלכותית, ולפי פרשן ה-BBC, שדיבר ברדיו 4, פיליפ עצמו כנראה היה מרוצה מהעניין הזה. בכל מקרה, כרגע עדיין לא ברור מה הסדרי ההלוויה המלאים.

הארמון והרשויות גם עשו מאמצים רבים למנוע התקהלויות גדולות. מעבר לבקשות לציבור שלא להתקהל, נעשו עוד כמה צעדים. כך למשל, נהוג שכאשר אחד מבני משפחת המלוכה הולך לעולמו, תולים על כך מודעה קטנה על הגדר של ארמון בקינגהאם. לרוב, היא תלויה שם למשך 24 שעות. הפעם, היא נתלתה למשך שעה אחת בלבד לפני שהוסרה, כדי שהמגיעים להניח זרי פרחים לא יתקהלו סביב המודעה.

לסיכום

הנסיך פיליפ היה אישיות מעניינת, ללא ספק. מצד אחד, הוא היה חסר חשיבות רשמית. מצד שני, הוא ידע איך ליצור לעצמו חשיבות, שנתנה לא רק לו תפקיד למלא כדי להרגיש טוב עם עצמו, אלא גם חשיבות אמיתית על בריטניה כולה. הדבר השתקף בעיקר דרך הפופולריות של המלכה אליזבת’ ובמעמדו המתחדש של בית המלוכה, אבל הוא גם ידע לצבור לעצמו קרדיט משלו בקרב הציבור. למותו לא יהיו השפעות מרחיקות לכת על הממלכה, אבל זה כן יהיה יותר מסתם אדוות על המים. משפחת המלוכה, ללא ספק, עשתה צעד נוסף לקראת סופו של עידן.

ועוד דבר אחד קטן

התראיינתי לתכנית “שרון ואורי” של כאן 11 כדי לדבר על מותו של פיליפ. מוזמנים לצפות, החל מדקה 13.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *