בריטניה מעלה הילוך במלחמתה בקורונה, אבל עדיין נמצאת מאחורי מדינות רבות בעולם. מוסדות החינוך עדיין פתוחים, התקהלויות מותרות וכדומה. ראשי מערכת הבריאות הסבירו שהדבר נעשה מאחר שיש חשיבות לתזמון בו נעשה שימוש באמצעים: אמצעי שיינקט מוקדם מדי עשוי להישחק לפני הזמן בו יש צורך באפקט שלו, פשוט כי אנשים לא יצליחו להתמיד. רבים, וביניהם שר הבריאות לשעבר ג’רמי האנט, מפקפקים בגישה הזו וחושבים שצריך לקחת צעדים אגרסיביים בהרבה. במקביל, שר האוצר החדש רישי סונאק הציג את התקציב לשנת 2020, שמבטיח סיוע ענף לכלכלה ולמערכת הבריאות כדי להתמודד עם המחלה והמשבר הכלכלי שמגיע עמה. התקציב גדול במיוחד, ולא ממש ברור מאיפה הכסף. הצנע נגמר, אבל לא ברור מי ישלם על השתייה לחגיגה | צילום: דאונינג 10

אתמול (ה’) בריטניה עברה שלב בתכנית שלה להתמודדות עם הקורונה (או בשמה הרשמי של המחלה הספציפית הזו, COVID-19), משלב ההכלה לשלב העיכוב. כחלק מכך, במסיבת העיתונאים שקיים בוריס ג’ונסון יחד עם המדען הראשי פטריק ולאנס וראש המערך הרפואי כריס ויטי, הוצגו הוראות חדשות לאזרחים. העיקרית שבהן היא שכל מי שחש בסימפטומים קלים שמזוהים עם המחלה, גם אם הם לא אובחנו כחולים בה, יבודדו את עצמם לשבעה ימים. כמו כן, מבוגרים התבקשו להישאר בבית ככל הניתן. נכון לעכשיו, התקהלויות גדולות לא נאסרות ובתי הספר נשארים פתוחים.

רגע, מה?!

זה נראה קצת מפתיע, בהתחשב בכך שישראל, אירלנד ומדינות רבות אחרות סגרו את בתי הספר ואסרו על התקהלויות. שלא במפתיע, בפיד הבריטי שלי, בעיקר מצד ישראלים שחיים בבריטניה, עלו תהיות על ההתנהגות הזו. אבל, חשוב להגיד: הממשלה הבריטית לא אדישה ולוקחת את זה במלוא הרצינות. צפיתי לא מעט בבוריס ג’ונסון מדבר, ונאומיו לציבור בנוגע לקורונה הם הפעם הראשונה בה נראה שהוא לא נהנה מהתפקיד שלו ולא נמצא במהלך עוד איזשהו קמפיין, אלא באמת מבין את גודל האחריות שנפלה על כתפיו. גם קשה להגיד שראש ממשלה שמזהיר שמשפחות רבות עומדות לחוות אובדן לא לוקח את הנושא ברצינות.

בכל מקרה, הממשלה יוצאת מנקודת הנחה מאוד ספציפית. לפי ולאנס ו-וויטי, לתזמון יש חשיבות. חלק מהאמצעים יהיו קריטיים בהרבה סמוך יותר לשיאה של המגיפה, ולא בשלב הנוכחי. בגלל שאנשים לא באמת מסוגלים להמשיך עם האמצעים האלו לזמן ממושך בלי שיישחקו ויתחילו לשבור את הכללים. לכן, הממשלה, בהדרכת המדענים, מפעילה את האמצעים האלו בתזמון הנכון (להבנתם). האמצעים שהופעלו עכשיו הם לא האחרונים, ובזמן הקרוב יופעלו עוד. כמו כן, לפי דבריהם של השניים, כרגע סגירת בתי הספר תביא אנשים רבים להיעזר באוכלוסייה הקשישה והפגיעה ביותר כדי לשמור על אותם ילדים, כך שהדבר עשוי להזיק יותר מאשר להועיל. לסיום, הם גם אמרו שנכון לעכשיו ההתקהלויות הגדולות – שבכל זאת רצוי להימנע מהן אם אפשר – הן לא המקום המועד ביותר לפורענות. לא הן, אלא דווקא משקי הבית.

לכן, חשוב להבהיר, הממשלה הבריטית לא פועלת מתוך טמטום או שאננות. באמצעות אנשי מקצוע, היא עובדת מתוך רציונל אחר כיצד ניתן להקטין את הנזק של המגפה: לשטח את עמודה הנפגעים.

וזה יעבוד?

אין לי מושג. אין לי ידע רפואי ואני לא מתכוון לתת אפילו בצחוק ייעוץ רפואי. אבל בכל מקרה, כמאמר המם המפורסם, יהיה מדובר בהצלחה אדירה או בהתרסקות ענקית. ייתכן מאוד שהתגובה המדודה הזו של הממשלה היא היא הגישה הנכונה להתמודדות עם מגיפה מסוג זה. במקרה כזה, ג’ונסון יצליח לא רק לנהל קרב בלימה יחסית מוצלח עם המגיפה, אלא גם לגרום לכך שהנזק הכלכלי לבריטניה לא יהיה עמוק מדי. מצד שני, אם הדבר הנכון הוא לעשות מהלכים הרבה יותר אינטנסיביים בזמן הרבה יותר קצר, בריטניה תעמוד מול שוקת שבורה. במקרה כזה, ג’ונסון יוכל להיפרד לשלום מהקריירה הפוליטית שלו.

ממש לא במקרה, ג’ונסון נשאל מה יקרה אם הוא נוקט בגישה הלא נכונה. ג’ונסון לא היה יכול לעשות הרבה מעבר להסברת הרציונל מאחורי הגישה בשנית, והבטחה שהוא מודרך על-ידי המדע ועושה ככל שביכולתו.

המערכת הפוליטית פחות מתרשמת

אבל העובדה שיש רציונל מאחורי הגישה הזו, ולמרות שאירועי ספורט שונים כן בוטלו (למרות שקיום משחק בליברפול עם קהל, בו נכחו הרבה ספרדים הביא לביקורת רבה), המדיניות מביאה ללא מעט הרמות גבה. שר הבריאות לשעבר ג’רמי האנט אמר שההחלטה לדחות את ביטול ההתקהלויות הגדולות היא “מפתיעה ומדאיגה”. לדבריו, בריטניה נמצאת ארבעה שבועות בלבד לפני שתגיע לשלב בו איטליה נמצאת כרגע, ולכן יש צורך באמצעים יותר מרחיקי לכת. כמו כן, כך האנט, אלו המדינות שהגיבו במהירות שהצליחו לעצור את המגיפה בשטחן.

האופוזיציה אפילו יותר ספקנית לגבי הגישה הזו. הלייבור, ה-SNP, הליברל-דמוקרטים ופלייד קמרי טענו שהממשלה לא נותנת הנחיות ברורות מספיק לציבור. למשל, לא ברור עד כמה יש לשמור מרחק זה מזה, ושיקול הדעת נותר לאזרחים. כמו כן, באופוזיציה ביקשו לראות ראיות למדע ההתנהגותי שעומד מאחורי הגישה הזו.

אבל פטריק ולאנס מתעקש: כבר עכשיו ההנחיות לאזרחים מכבידות מספיק, והסכנה הרצינית שאורבת להם היא לא באירועים גדולים כמו מבני משפחתם. בנוסף, הוא אמר, הממשלה שוקלת ברצינות להורות למשקי בית בהם נמצא אדם אחד חולה להיכנס לבידוד כללי, תסמינים או לא תסמינים. גם אמצעים שכרגע לא ננקטים בבריטניה אבל כן במדינות אחרות עשויים להיכנס לתמונה כאשר יגיע הזמן הנכון. לפי ולאנס, הרשויות עם האצבע על הדופק והן ממש לא מתייחסות בזלזול למגיפה הזו. האם זה יעזור? נצטרך לחכות ולראות.

פטריק ולאנס - קורונה
משוכנע בצדקתו. פטריק ולאנס (צילום: דאנקן האל)

עדכון מה-14.3.20: במקביל לפרסום הפוסט הזה, פורסם בגארדיאן שגם גורמים בארגון הבריאות העולמי מפקפקים באסטרטגיה הבריטית.

מימון למלחמה בקורונה

שלשום (ד’), יום לפני המעבר הרשמי לשלב העיכוב, שר האוצר הטרי רישי סונאק הציג בפרלמנט את התקציב לשנת 2020. אז מעבר לכך שלאורך הנאום של סונאק שר החוץ דומיניק ראב הרבה להשתעל ובכך הצדיק את הדרישה גם מנושאי הסימפטומים הקלים להישאר בבית, יש גם לא מעט דברים בתקציב עצמו שצריך להתייחס אליהם.

זה היה אמור להיות תקציב הברקזיט ושעתו היפה של סונאק. מאחורי הקלעים, זה היה אמור להיות התקציב שבוריס ג’ונסון ויועצו דומיניק קאמינגס רצו כל הזמן הזה, בלי התנגדות מטעמו של שר האוצר הקודם סאג’יד ג’אוויד. בפועל, קיבלנו תקציב קורונה, שצריך לפני הכל ומעל הכל לאפשר ל-NHS – שגם כך נמצא במשבר לא פשוט – לצלוח את המגיפה הזו בלי לקרוס, וכמו כן לסייע לכל העסקים והעובדים שנפגעו מהצעדים למניעת התפשטות המחלה.

רישי סונאק
צל על שעתו היפה. רישי סונאק (צילום: משרד האוצר)

אז מה בתקציב?

תודה ששאלתם. הנה מספר נקודות מפתח מהתקציב: 12 מיליארד ליש”ט לטובת סיוע למי שנפגעו מהאמצעים למלחמה בקורונה. 6 מיליארד ליש”ט תוספת ל-NHS, ועד 2024 הוא כבר ייהנה מתוספת של כמעט 34 מיליארד ליש”ט. בנוסף לכך, עוד מאות מיליונים יוזרמו לבניית בתי חולים חדשים ולמשרד הבריאות.

אבל די עם הדיכאון, בואו נראה מה יש שם עוד חוץ מקורונה: השקעות ענק בחינוך, בתרבות, במדע, תשתיות, תחבורה, בינוי ועוד. גם חבילת סיוע לעסקים שייפגעו – למשל דחייה או אפילו פטור מתשלום הארנונה – תמצאו שם, בגודל 30 מיליארד ליש”ט. בקיצור, אם צריך לתת שורה תחתונה: הצנע מאחורינו. לא ניתן למגיפה קטנה למנוע את החלום של השקעות ענק בתשתיות. ומאיפה זה ישולם? לא ממסים: התקציב גם מבטיח קיצוץ במסים, העלאת הרף למדרגת המס הבאה, ביטול מע”מ על טמפונים, העלאת שכר המינימום ועוד.

ואתם לא היחידים שתוהים איך הולכים לשלם על תקציב הענק הזה, שגדול יותר מהתקציב שמפלגת הלייבור הבטיחה במצע הבחירות שלה. ת’רזה מיי וסאג’יד ג’אוויד הזהירו שניהם מהסיכונים שבפריצת מסגרת התקציב כפי שמשתקפת מהמסמך שהוצג. לפי אחד המומחים, מדובר בתקציב יותר גדול ממה שהיה בימיו של טוני בלייר ועם הלוואות גדולות יותר ממה שהיה בימי גורדון בראון, שמשל בבריטניה בימי המשבר הפיננסי של 2008. אבל, לא בטוח שיש בררה אחרת: משבר הקורונה מסתמן כמשבר בקנה מידה היסטורי, ואם הממשלות ירצו להימנע מהתמוטטות מוחלטת ייתכן שלא תהיה בררה אלא ללוות.

ואיך הגיבו לתקציב באופוזיציה? חגגו, בגדול. ג’רמי קורבין טען שהתקציב הזה הוא “הודאה בכישלון” של תרבות הצנע שהנהיגו השמרנים בבריטניה בעשור הקודם. עם זאת, הוא לא האמין שאפשר לסמוך גם על התקציב הנוכחי שיעזור באמת לעניים ולבני מעמד הפועלים. שר האוצר בממשלת הצללים ג’ון מקדונל טען דברים דומים, והזהיר מפני המשבר המתקרב. מי מכם שיסתכלו ברשתות החברתיות יוכלו לראות גם האשמות קשות נגד השמרנים שבגלל מדיניות הצנע שלהם ה-NHS הגיע לאן שהגיע, וגם שגודל התקציב מראה שהלייבור הפסידה בבחירות אך ניצחה בוויכוח.

Jeremy Corbny | Budget 2020

Their Budget is an admission of failure.#Budget2020

Posted by Jeremy Corbyn on Wednesday, March 11, 2020

לאן עכשיו?

לא ידוע. נצטרך לחכות ולראות, בכל מקום בעולם, איך הדברים יתפתחו. האם גישת ה-keep calm and carry on של הממשלה הבריטית תשתלם, או שתתברר כנזק לא יאומן? האם התקציב המובטח יצליח להציל את הכלכלה הבריטית מקריסה, או שלממשלה לא יהיה אפילו כסף כדי להוציא אותו? וכל הדברים האלו יקרו כשברקע האופוזיציה עומדת להתחלף, וששיחות על הסכמי סחר צריכות להתקיים. הדברים הרבה פחות ברורים עכשיו מאשר שהיו לפני חודש, ולא בטוח שבעוד חודש הם יהיו ברורים יותר.

לנו נותר רק לשטוף ידיים, להקשיב להנחיות (במדינות בהן אנו חיים) ולקוות לטוב.

הערה לסיום

בגלל שלא ברור לאן הדברים הולכים, הממשלה הודיעה היום (ו’) שהבחירות המקומיות שאמורות להתקיים במאי יידחו בשנה. הדבר לא בהכרח סותר את הגישה היחסית מדודה של הרשויות כרגע, שכן הצפי הוא שעד מאי יהיה צורך באמצעים נוקשים הרבה יותר.

ובשביל ההומור

למקרה שפספסתם, הנה קטע שרץ כעת ברשת מתוך “כן, אדוני השר”, ש”חוזה” את התנהלות הממשלה עם המשבר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *