מפלגת הלייבור נמצאת תחת מתקפה: אתמול שידר ה-BBC תחקיר באורך שעה על האופן בו הנהגת הלייבור מאז שג’רמי קורבין נבחר לעמוד בראש ב-2015, פגעה בבירורים נגד חברי מפלגה שנתפסו באמירות שנחשבו לאנטישמיות. התחקיר הביא גם את הרב הראשי של בריטניה, אפרים מירוויס, לתקוף את קורבין וחבריו. המפלגה עצמה מפוצלת סביב הדרך כיצד יש לנהוג מעתה, כשחלק חושבים שהתחקיר לא שיקף את המציאות באופן הוגן, ואחרים חושבים שהגיע הזמן להעלות הילוך במלחמה באנטישמיות. עכשיו נראה מה קורבין יעשה | צילום: Chatham House
אתמול (ד’) שודר ב-BBC תחקיר על האנטישמיות במפלגת הלייבור. אמנם חלק מהמעשים הבעייתיים ביותר של ג’רמי קורבין גם קיבלו שם מקום, אבל הם לא היו מרכז התחקיר. במרכז, עמדה הדרך בה, מאז שקורבין נהיה ראש המפלגה ב-2015, הנהגת המפלגה לא רק נכשלה בהתמודדות עם גורמים אנטישמיים שהחלו לצמוח בה, אלא אפילו הכשילו את הגורמים שכן ניסו. לתחקיר התראיינו לא רק חברי מפלגה יהודים שטענו שחשו את האנטישמיות הזו על בשרם, אלא גם אנשים שהחזיקו בתפקידי מפתח במפלגה, כולל חקירה של התלונות על אנטישמיות שהגיעו אליהם. לא כל המרואיינים טענו שקורבין עצמו הוא אנטישמי, אבל המסקנה הכי מקלה שאפשר להסיק מצפייה בתחקיר היא שקורבין אפשר למפלגת הלייבור להפוך לחממת גידול לאנטישמים, שלא מסוגלים להבחין בין תמיכה במאבק הפלסטיני לבין קריאה ליהודים בריטים “חזירים ציונים” (כפי שמעיד אחד המרואיינים היהודים לכתבה).
זה חשוב, כי עד כה מפלגת הלייבור החזיקה במוניטין של מפלגה שלא מצליחה להתמודד עם האנטישמיות בתוכה. כעת, התחקיר טוען, הנהגת המפלגה לא סתם נכשלה, אלא שמה רגליים ביודעין. אמנם, יש לציין, המפלגה כן סילקה מתוכה מספר חברים שהתבטאו באופן אנטישמי מובהק. עם זאת, בתחקיר מתוארות התערבויות מלמעלה בעבודת הגוף המשמעתי של המפלגה, שאמור להיות עצמאי. הדברים לא נעשו על-ידי קורבין עצמו – והתחקיר לא מביא הוכחות כלשהן שבהוראתו – אבל כן על-ידי רבים מהמעגל הקרוב שלו. וכעת, המפלגה בסערה.
לפני שאתחיל בפירוט, יש לציין: ישנו ויכוח האם כל הטענות לגבי אנטישמיות בלייבור נכונות, או שלגבי חלקן מדובר באנטי-ציונות (בתחקיר אחד המרואיינים התייחס לנושא, וטען שלמעשה אימצו את הרטוריקה האנטישמית המוכרת כלפי הציונות). אין לי כוונה להיכנס לוויכוח הזה כאן, ואסתפק בלהגיד שבהחלט יש גם אמירות אנטישמיות בלייבור, וגם כאלו שמהוות ביקורת על ישראל (לעתים מסוכנת) אבל כזו שבעייתי להגדיר כאנטישמית. אנסה בעתיד הקרוב להכין כתבת עומק על הסיפור של האנטישמיות במפלגה.
התזמון
מפלגת הלייבור לא הייתה יכולה לבקש לעצמה זמן יותר גרוע לפרסום התחקיר – למעט, אולי, תקופת בחירות. התחקיר מפורסם באותו שבוע בו שלושה לורדים הודיעו על פרישתם מהמפלגה על הרקע הזה. כמו כן, נגד המפלגה יש עכשיו חקירה עצמאית של הנציבות לשוויון וזכויות אדם בנוגע לנושא האנטישמיות בלייבור. אם בנציבות ישתמשו בחומרי התחקיר לחקירה, זה עלול להסב נזק גדול מאוד ללייבור. לא פלא, אם כן, שהמפלגה ניסתה למנוע את שידור התחקיר.
התגובות
במפלגה
במפלגת הלייבור, לא קיבלו יפה את הסיפור הזה. הרבה מהתגובות הרשמיות לתחקיר (שאורכו כשעה), לא רק הכחישו את הטענות שקורבין לא מחויב למאבק באנטישמיות (בהנחה שלוקחים את הפרשנות המיטיבה של התחקיר), אלא גם טענו שהרבה מהמרואיינים לתחקיר הם יריבים פוליטיים פנים-מפלגתיים. הכוונה היא לבלייריסטים, התומכים בגישה של טוני בלייר. כשבלייר נהיה לראש המפלגה, הוא לקח אותה ימינה תחת המיתוג “ניו לייבור”. כל כך ימינה, שמרגרט ת’אצ’ר תיארה את המפלגה החדשה כהישג הגדול ביותר שלה. מאז, יש מאבק בתוך המפלגה בין הבלייריסטים, הקרובים יותר למרכז הקשת הפוליטית עם נטייה קלה לשמאל, לבין אנשי השמאל הקשה הכוללים בין השאר את ג’רמי קורבין.
תגובות מהסוג הזה לא עברו בנחת. סגן ראש מפלגת הלייבור, טום ווטסון, טען שהיה שגוי להאשים כך את המרואיינים. לדבריו, המפלגה אכן נכשלה בכל הנוגע להתמודדות עם אנטישמיות בתוכה. הוא הבטיח שלו אין כוונה להעלים עין מאנטישמיות במפלגה, וקרא לשינוי משמעותי בהתנהלות המפלגה ובחוקיה. עם זאת, כשנשאל אם קורבין יכול לתקן את המפלגה, הוא ענה: “לא רק שאני חושב שהוא יכול לתקן אותה, אני חושב שהוא היחידי שיכול לתקן אותה”. יש לציין שבמפלגת הלייבור, הסגן נבחר במקביל לראש המפלגה על-ידי החברים, כך שאין ביכולתו של קורבין לפטרו. לכן, ווטסון יכול לדבר באופן יחסית חופשי. ג’ון מקדונל, שר האוצר בממשלת הצללים, ניסה גישה יותר מתונה. לדבריו, הוא תקופה ארוכה מתלונן על כך שהטיפול באנטישמיות בתוך המפלגה הוא לא מספיק אפקטיבי. עם זאת, כך טען, בתקופה האחרונה המצב מאוד השתפר.
הרבה טענות הופנו גם כלפי ה-BBC. גורם במפלגה טען שהכתבה “אינה הוגנת או מאוזנת”. בתלונה שנשלחה מטעם המפלגה ל-BBC טרם השידור, נטען שמדובר בהתערבות פוליטית מטעם הערוץ, כל עוד אין בכוונת אנשי ה-BBC לתקוף גם את נושא האסלאמופוביה במפלגה השמרנית. זה גם היה חלק מדף המסרים שקיבלו תומכי המפלגה ברשתות החברתיות.
הקהילה היהודית
הרב הראשי של בריטניה, אפרים מירוויס, תקף את המפלגה לגבי התנהלותה בנושא האנטישמיות. הוא טען שבמשך יותר משלוש השנים בהן קורבין מנהיג את המפלגה “הרבה מאוד נאמר, אבל מעט מאוד הושג” בכל הנוגע למלחמה באנטישמיות בתוך המפלגה. לדבריו, אחרי התחקיר של ה-BBC, “כבר לא מדובר בחוסר המסוגלות של הנהגת המפלגה להתמודד עם נגע האנטישמיות, אלא בשותפות הישירה שלה בו”.
תנועת הלייבור היהודית (JLM) גינתה את הנהגת המפלגה לגבי התערבותה של הנהגת המפלגה במקרה ספציפי, לטובת פעיל המקורב לקורבין, שיימוס מילן. לדברי ה-JLM, הנ”ל מחזיק בהיסטוריה עשירה של אמירת דברי שטנה. אפילו דחו שם את הטענות לכך שהציטוטים בגינם מילן בכלל נחקר לגבי אנטישמיות הוצאו מהקשרם, שכן בהקשר רחב הם אפילו גרועים יותר.
ההמשך
עכשיו נשאלת השאלה מה יהיה בהמשך. קשה לדעת אם הנהגת הלייבור תעשה צעד כלשהו שבאמת ישנה את הדרך בה היא מתנהגת, או שתמשיך לספר שהכל בסדר גם כך ושאין שום צורך בצעדים רציניים. אבל התשובה הזו היא מה שיקבע מה יהיה בשני מישורים: היכולת של המפלגה להתמודד מול מפלגות מתחרות, ושלמות המפלגה.
אם המפלגה תמשיך להתנהג כאילו עסקים כרגיל, יהיה למפלגות אחרות מאוד קל לתקוף אותה. קורבין תוקף באופן תדיר את המפלגה השמרנית בשל הטענה לאסלאמופוביה בתוכה (טענה שכנראה לא תלושה מהמציאות, בהתחשב בעובדה ששר הפנים סאג’יד ג’אוויד קרא לקיים חקירה עצמאית בנושא). אחרי התחקיר הזה, השמרנים, וגם מפלגות אחרות, קיבלו תחמושת למכביר, שתוכל לקחת חלק במערכות הבחירות שייערכו כל עוד קורבין הוא ראש המפלגה.
אבל, ויותר חשוב אולי, זה הנושא של הקרע בתוך המפלגה. אמנם בכירי המפלגה מכחישים כל קרע כזה, אבל הוא קיים. לקורבין יש מתנגדים רבים בתוך המפלגה. חלקם החליטו לפרוש מהמפלגה והקימו את מה שהפך עם הזמן לקבוצה העצמאית לשינוי. אחרים עדיין במפלגה, אבל מתקילים את קורבין וחבריו בכל הזדמנות. התחקיר הזה יוכל להוות עבורם עוד תחמושת נגדו, במטרה להדיחו מתפקידו. הדבר הזה עלול להחליש מאוד את המפלגה, שתצטרך להציג חזית אחידה. ואז, גם זה יהפוך לתחמושת בידי המפלגות היריבות.
אם, לעומת זאת, במפלגה יתייחסו ברצינות לכך שההנהגה נתפסת כמי שמתערבת בחקירות נגד חברי מפלגה שייתכן שסרחו, הדברים יכולים להיראות אחרת. השאלה היא רק אם ג’רמי קורבין באמת יפעל באופן הזה.