אחד הנושאים שמטרידים את הבריטים לגבי ביקור טראמפ, הוא מה שנראה כמו המטרה האמיתית של הנשיא האמריקאי: הכנסת ארצות הברית בכל הכוח לנושא הבריאות באמצעות הסכם סחר. הדבר כולל מתן דריסת רגל לחברות פרטיות אמריקאיות לשירות הבריאות הלאומי, ה-NHS. כמו כן, גם האפשרות לייצא לבריטניה עופות שמנוקים בשיטות בעייתיות בארצות הברית. הפוליטיקאים מבטיחים לא לתת לזה לקרות, אך זה בעיקר תלוי בדרך בה בריטניה תעזוב את האיחוד האירופי | צילום: גייג’ סקידמור
סיכום הביקור של הנשיא דונלד טראמפ בבריטניה יתפרסם לאחר שהביקור יסתיים, אבל בינתיים שווה להתייחס לנושא שמטריד בריטים רבים לגבי ביקור הנשיא. הנושא הזה הוא בריאות. שני דברים מאוד ספציפיים לגבי הבריאות, אם להיות מדויקים. הראשון הוא שירות הבריאות הלאומי, והשני הוא ההיגיינה של העופות שהולכים להיכנס לממלכה. על שניהם, כך סבורים בריטים רבים, טראמפ מאיים באמצעות הסכם הסחר עם בריטניה בו הוא מעוניין.
ה-NHS
הנושא הראשון, כאמור, הוא שירות הבריאות הלאומי, הידוע בעיקר בראשי התיבות שלו, NHS. מדובר בשירותי בריאות שנוצרו לאחר מלחמת העולם השנייה, ומטרתם להבטיח שכל אזרח בריטי יקבל טיפול רפואי ראוי, ללא קשר למצבו הכלכלי. למרות שתפקודו של ה-NHS שנוי במחלוקת, למרות שהוא מצוי במשבר ולמרות שליברלים רבים טוענים שהוא ראיה לשירות ממשלתי כושל – עבור רוב הבריטים ה-NHS מהווה מקור לגאווה לאומית. המפלגה השמרנית מכנה את עצמה “המפלגה של ה-NHS”, כיוון שבמהלך מלחמת העולם השנייה היה זה חבר ממפלגה זו שהעלה את הרעיון לשירותי בריאות שכאלה. מפלגת הלייבור, מצדה, דורשת את הקרדיט לעצמה, כיוון שזו הייתה ממשלת לייבור שיצרה את ה-NHS בפועל, בזמן שהשמרנים הצביעו נגד הקמתו.
ועכשיו, חוששים, ארצות הברית תחת טראמפ זוממת לנצל את הברקזיט כדי לאפשר לחברות אמריקאיות לקרוע את ה-NHS לגזרים. הכוונה היא, שכחלק מהסכם סחר, האמריקאים ידרשו מספר צעדים שיפגעו ב-NHS. ראשית, העלאת מחירי התרופות האמריקאיות שנמכרות ל-NHS, מתוך הנחה של טראמפ שזה יאפשר לחברות התרופות להוזיל את המחירים בתוך ארצות הברית. שנית, לאפשר לחברות אמריקאיות להתחרות על חוזים עם ה-NHS. החשש העיקרי של בריטים רבים הוא בעיקר מפני הצעד השני. הם רואים בו את מה שיציף את ה-NHS בגורמים פרטיים, עד שבפועל יופרט לחלוטין.
האמריקאים, מצדם, לא ניסו להרגיע. כשהשגריר האמריקאי בלונדון, וודי ג’ונסון, התראיין ל-BBC, הוא אמר ש”כל הכלכלה, בהסכם סחר, כל הדברים שנסחרים יהיו על השולחן”. כשנשאל אם זה כולל את ה-NHS, ג’ונסון השיב שלדעתו זה המצב. פוליטיקאים רבים התרעמו. שר הבריאות בממשלת הצללים, ג’ונת’ן אשוורת’, והמתמודד על ראשות המפלגה הליברל-דמוקרטית, אד דייווי, מיהרו מן הסתם לגנות. אבל לא רק הם: גם שר הבריאות מאט הנקוק ושר הבריאות בעבר ושר החוץ בהווה ג’רמי האנט, מיהרו להרגיע ש”ה-NHS אינו למכירה”.
יש לציין, עם זאת, שכבר כיום ה-NHS אינו מופעל רק על-ידי המדינה. ה-NHS עובד עם חברות פרטיות בתחומים מסוימים, כמו תרופות ומכשור. יש גם שילוב מצומצם של ביטוחי בריאות פרטיים בבריטניה. ועדיין, רבים חוששים שטראמפ יביא להפרטה מוחלטת.*
עוף נקי
חשש נוסף, כאמור, הוא נושא של מזון, ועוף בפרט. נכון להיום, התקנות לגבי ייבוא מזון לא מאפשרות לייבא לבריטניה עופות המנוקים באמצעות כלור. זו שיטת ניקוי שאהובה על חלקים נרחבים מתעשיית הבשר האמריקאית, ובממשל טראמפ מקווים לייצא עופות כאלו לממלכה. גם מעצם הרעיון הזה, בריטים רבים אינם מאושרים. הדבר נובע מכך ששיטת ניקוי מסוג זה נחשבת ללא בריאה. יש לציין שיש הטוענים שאין בכך בעיה בריאותית.
גם לנושא הזה וודי ג’ונסון הגיב. לדבריו, הרעיון הוא לתת לבריטים חופש בחירה. אם יחפצו בעוף זול שנוקה בכלור, יקנו. אם לא יחפצו בעוף כזה, לא יקנו. העיקר, מבחינת הנשיא האמריקאי, הוא לתת למוצרים אמריקאים הזדמנות בשוק הבריטי. הוא גם הוסיף שאין ממש בהתרעות מפני העופות הללו, ושהם בטוחים לחלוטין לאכילה. בריטים רבים לא משוכנעים.
מה יקרה?
זו שאלה מצוינת, ותלויה באופן בו בריטניה תצא מהאיחוד האירופי. אם יקרה הבלתי יאומן, ובריטניה תצליח לצאת עם הסכם, מצבה יהיה טוב. לתרחיש כזה ישנו שתי אפשרויות. הראשונה היא הישארות באיחוד המכסים. זה יהפוך את האפשרויות להסכמי סחר עצמאיים עם ארצות הברית למוגבלות בהרבה, כך שטראמפ לא יוכל להשיג את מבוקשו. השנייה היא שיצליחו לרבע את המעגל, ולהוציא את בריטניה מאיחוד המכסים תוך שמירה על גבול פתוח בצפון אירלנד. במקרה כזה, בריטניה תצא מהאיחוד כשיש לה הסכם סחר מולו, ואז תלותה בארצות הברית תפחת, ועמדתה במשא ומתן תהיה טובה מספיק כדי להתנגד לחלק מהרצונות של טראמפ.
לעומת זאת, אם יקרה התרחיש הסביר יותר, בו בריטניה תצא ללא הסכם, היא תהיה בעמדה חלשה בהרבה. בריטניה תשווע להסכמי סחר עם כל מי שיהיה מוכן לחתום על אחד. אז אם יהיה מדובר בהסכם עם מדינה כמו ישראל, עם כלכלה קטנה יותר מזו הבריטית, כנראה שהבריטים יצליחו לשמור על האינטרסים שלהם. אבל מול כלכלה ענקית כמו ארצות הברית, שכבר עכשיו מתפקדת כשותפה הדומיננטית ביחסים המיוחדים בין המדינות? בריטניה תצטרך להתפשר על הרבה מאוד דברים.
לכן, ג’רמי האנט יכול להבטיח שמירה על קווים אדומים בנושאי הבריאות ובנושאים אחרים – לא בטוח שלבריטניה תהיה הפריבילגיה להתעקש עליהם.
*יש לציין שלא כל הבריטים מתנגדים לרעיון הכניסה של חברות פרטיות אל ה-NHS. נייג’ל פרג’, למשל, נראה כמי שדווקא תומך.
עדכון: אם היה ספק שאולי ג’ונסון דיבר רק בשם עצמו, טראמפ אישר שמבחינתו ה-NHS “על השולחן”. לפרטים נוספים.