ועוד שערורייה בלייבור: השר הזוטר אנדרו גווין (בתמונה) פוטר מהממשלה והושעה מהמפלגה לאחר שנחשפו הודעות שלו בקבוצת ואטסאפ שכללו אמירות גזעניות, סקסיסטיות, אנטישמיות וגם כאלו שסתם איחלו לאנשים שלא הצביעו לו למות. לא עברו 48 שעות וגם חבר פרלמנט נוסף, אוליבר ראיין, הושעה מהלייבור על בדיחות להט”בופוביות שהוא סיפר בקבוצה. בנוסף, שלושה חברי מועצה מטעם המפלגה ויתרו על התיקים שלהם בעקבות חלקם באותה קבוצה. כעת נשאלות הרבה שאלות: האם קיר סטארמר באמת הצליח לנקות את הלייבור מאנטישמיות? כמה עמוק הטיוח של התופעה? וכמה ממשתתפי הקבוצה פשוט נתנו לכל ההערות הבעייתיות האלו לעלות ולא אמרו כלום? איך שלא יהיה, זה לא מקרין טוב על הלייבור | צילום: בית הנבחרים הבריטי

מתי התבדחויות בין חברים הופכות למרושעות מדי ודורשות שמישהו יגיד משהו? גם באיזה פורום ניתן להתבטא באופן שהוא לחלוטין לא פוליטיקלי קורקט ושזה יהיה בסדר, ומתי אותה בדיחה בדיוק תהווה עבירה של הגבול? כפי שגילו השר הבריטי אנדרו גווין וכמה מחבריו למפלגת הלייבור, יש דברים שעדיף לא להגיד גם בפורומים פרטיים.

ההתכתבויות של אנדרו גווין

הסיפור מתחיל לפני שלושה ימים (ש’), אז הדיילי מייל חשף שאנדרו גווין, שר זוטר לבריאות הציבור, כתב כמה דברים בעייתיים בקבוצת ואטסאפ בה חברים הוא ו”לפחות עוד חבר פרלמנט אחד”, חברי מועצה וחברי לייבור אחרים, כולם מפאתי מנצ’סטר. וב”בעייתיים” אני מתכוון ל”מה לעזאזל?”. הנה כמה דוגמיות: דייוויד סדגוויק, אחד מחברי המועצה שנמצאים בקבוצה, העלה בה מכתב שקיבל מפנסיונרית תושבת המועצה, שכתבה שהיא אמנם לא סייעה לבחירתו מחדש של סדגוויק למועצה, אבל תשמח להעלות את נושא איסוף האשפה בעיר. תוך דקות, אנדרו גווין הציע נוסח תשובה: “תושבת יקרה, שתזד**ן האשפה שלך. נבחרתי מחדש בלי הקול שלך. לכי חפשי. נ.ב. מקווה שתתפגרי עד הבחירות הבאות”. מקסים, ללא ספק. במקרה אחר, גווין הביע את תקוותו שתושב שפעל למען עוד מסלולי אופניים באזור מגוריו ייפגע ממשאית זבל.

פורטרט של אנדרו גווין
התבטאויות מקוממות. אנדרו גווין (צילום: ריצ’רד טאונזנד)

אבל על זה אפשר להגיד שנו, מילא. ייתכן שזו בדיחה מטומטמת, ולא בטוח שבמעשיו הוא גם נוהג כך. אבל יש עוד. למשל, כשבאוקטובר 2019 דיאן אבוט הפכה לאישה השחורה הראשונה לייצג את מפלגת האופוזיציה הראשית בשאלות לראש הממשלה. בקבוצה של גווין, בה הובן שזה נבע מכך שהיה מדובר בחודש ההיסטוריה השחורה, לא כולם התלהבו: “דייוויד לאמי לא היה זמין?” תהה אחד מהם. “הייתי מסתפק גם בגופה של ברני גרנט”, חבר לייבור שמת ב-2000. גווין הוסיף: “או דסמונד סוויין? ג’סטין טרודו?” הראשון חבר פרלמנט שמרני והשני ראש ממשלת קנדה, שניהם צבעו את פניהם בשחור לצורך תחפושת. לזכותם יצוין שההופעה של אבוט הייתה רחוקה מלהדהים, אבל זו התייחסות לא יפה לקולגה. גם אנג’לה ריינר, היום סגנית ראש הממשלה, זכתה ללעג: לאחר שב-2021 התברר שהיא ניסתה לקבל החזר על אוזניות אלחוטיות יקרות מתקציב קשר עם הבוחר, גווין שיתף בקבוצה ציוץ שרמז שאמר שזה כי קשה לקיים מין אוראלי עם אוזניות רגילות.

והדובדבן שבקצפת: לקראת ישיבת מפלגה, אחד החברים בקבוצה שאל אם הפסיכולוג והמגשר האמריקאי מרשל רוזנברג יגיע. גווין השיב: “לא. הוא נשמע יותר מדי מיליטריסטי ויותר מדי יהודי. הוא במוסד?”

התגובה

אם אנדרו גווין היה רק משחרר קיטור בקבוצה על מי שלא הצביעו בשבילו אבל היה נהנה מחמת הספק שהוא עדיין עובד בשבילם – דיינו. אם הוא היה יורד מאחורי הגב על קולגות אבל היה יכול לטעון שזה הומור חברי – דיינו. זה כמובן לא אמין ולא מוצדק, אבל עוד אפשר לעשות הנחות. אבל לכו תצדיקו אמירה עם ניחוח אנטישמי כמו זו שנאמרה על רוזנברג. רוזנברג ז”ל אכן היה יהודי, אבל “יותר מדי יהודי” וקישור ישיר בינו לבין המוסד על בסיס השם בלבד זה לא מוצלח במיוחד. בלשון המעטה. אגב, רק להבהיר, הדיילי מייל חשף עוד כמה פנינים מהקבוצה, אבל מפאת מקום ויתרתי.

בכל מקרה, עוד באותו ערב ראש הממשלה קיר סטארמר הראה שמבחינתו אלו לא דברים שאפשר לשתוק עליהם רק בגלל שנאמרו בפורום מצומצם, וגווין פוטר מהממשלה וחברותו במפלגת הלייבור הפרלמנטרית הושעתה לפי שעה. זה בתורו מיהר לצייץ שהוא “מתחרט עמוקות על הערותיי הרעות להחריד” והתנצל בפני מי שנפגע מהן. בנוסף, הוא הוסיף שהוא מבין לחלוטין את ההחלטה של סטארמר ושהוא יתמוך בממשלה למרות הכל. היו מי שהדבר נראה להם כמו התנצלות “סליחה אם פגעתי” קלאסית, ושלו היה רציני היה מודיע על התפטרותו מהפרלמנט. בכל מקרה, במקביל המשטרה הודיעה שהיא רשמה על שמו של גווין תקרית שנאה לא פלילית.

אבל זוכרים שיחד עם גווין היה בקבוצה “לפחות עוד חבר פרלמנט אחד”? ובכן, למחרת (א’) התברר שמדובר בחבר הפרלמנט, אוליבר ראיין. בזמן ההתכתבויות הוא היה חבר מועצה מטעם הלייבור, ונבחר לפרלמנט רק בבחירות האחרונות. ראיין, לפי המיוחס לו בדיילי מייל, לקח חלק בהתבדחויות על חשבון הנטייה המינית של אחד מחברי הפרלמנט מהמפלגה (שמו שמור במערכת הדיילי מייל), למרות שהוא בעצמו הומוסקסואל. למחרת גם הוא הושעה מהמפלגה, ובתגובה ראיין לא רק התנצל על ההתבטאויות שלו שנחשפו, אלא גם על כך שלא מחה בפני האחרים בקבוצה על הבדיחות שלהם. בנוסף, שלושה חברי מועצת טיימסייד שבמנצ’סטר רבתי התפטרו מהתיקים בהם החזיקו במועצה בשל חברותם בקבוצה.

תמונה של חבר הפרלמנט הבריטי אוליבר ראיין נואם בבית הנבחרים
נתפס הושעה גם הוא. אוליבר ראיין (צילום: בית הנבחרים הבריטי)

תקינות ההליך

בסך הכל, כך נראה, הנהגת הלייבור פעלה לא רע: תוך זמן קצר מאוד המעורבים שהיו ידועים הושעו מהמפלגה עד מיצוי ההליכים. זאת בניגוד לגרירת רגליים בסקנדלים שהתגלו תחת הממשלות השמרניות. נראה שגם לא חייבים לקפוץ לפרשנות שהלייבור היא עדיין כר פורה לאנטישמיות. כן, יש עדיין הרבה עבודה בעניין, אבל מפלגה אינה אנטישמית בגלל שנמצא בה אנטישמי. אין דרך לסנן את כל האנטישמים, וגם לאחר ניסיונות טיהור יהיו כאלו שיישארו. לכן מה שצריך לשאול זה לא האם מדיי פעם מוצאים אנטישמים בלייבור, אלא מה המפלגה עושה כשזה קורה. בעניין הזה סטארמר הגיב נכון.

אבל קשה להגיד שההתנהלות שלה באמת הייתה מושלמת. ראשית, לאחר ההשעיה של אנדרו גווין, ולפני שנחשף שמו של אוליבר ראיין, השר לבינוי ותכנון מת’יו פניקוק נשאל אם כל מי שהיו בקבוצת הוואטסאפ הזו ייזרקו מהמפלגה. פניקוק התחמק מלענות, ורק אמר שכל מי שישתמש בשפה כזו לא יוכל להמשיך בחברותו בלייבור. זה לכאורה מתחייב, אבל זה לא. מילא אם היה אומר שכל מי שיוכח שלקח חלק בקבוצה ולא פעל נגד המתרחש בה יסולק, מה שנותן אווירה של הליך תקין. אבל הוא רק אמר את הדבר המעורפל הזה, שלצורך העניין לא עושה דבר עם העומדים מהצד. בנוסף, לחקירה הפנימית של הלייבור בנושא לא נקבעה מסגרת זמן, מה שלא תורם לנראות של הסיפור.

תמונה של השר הבריטי מת'יו פניקוק בוועדה של בית הלורדים
נראה מתחמק. מת’יו פניקוק (צילום: בית הלורדים)

רבים גם מעלים את השאלה אם יש כוונה לסלק את חברי הקבוצה מהמפלגה לצמיתות או רק להשעות ולהחזיר. כמובן, לא סתם המפלגה השמרנית ניסתה ללחוץ על הנקודה ולהגיד שסטארמר חייב לפעול במהירות נגד כל החברים בקבוצה ו”לא להתחבא מאחורי ההליך”. זה קצת מוגזם, שכן לא סתם סילוק לצמיתות נמצא בידי מנגנון נפרד מסטארמר, כדי שלא יוכל לעשות השתלטות עוינת. אבל כן, הוא יצטרך להראות פעולה מהירה.

אבל חמור מכל, הגארדיאן חשף אתמול (ב’) שג’רלד קוני, לשעבר ראש מועצת טיימסייד, הזהיר את הנהגת הלייבור בצפון-מערב אנגליה מפני קיומה של קבוצת הוואטסאפ הזו. כלומר, לחלק מהבכירים קשה להגיד “לא ידעתי”.

משמעויות

גם אם ניתן לקיר סטארמר ליהנות מהספק שהאזהרה של קוני לא עלתה גבוה, המצב ממש לא טוב. כי זה אומר שכן היה טיוח באיזושהי רמה. וזה אומר שסטארמר צריך לעשות עוד הרבה מאוד כדי שיוכל באמת להשוויץ בהצלחתו בתחום מיגור האנטישמיות מהמפלגה. אמת, גורמי המקצוע הגיעו למסקנה שהוא עשה הרבה, אבל המצב הוא שעדיין יש כיסים שצריך לטפל בהם, ולא רק תאים בודדים. אז אי הידיעה נותנת לסטארמר פטור מזה שהוא מינה את אנדרו גווין לשר, אבל למפלגה עדיין אין פטור. בטח לא כשיש בה מספיק אנשים שעומדים מנגד.

בנוסף, זה לא מוסיף לתדמית של הלייבור בנושא השערוריות. כן, הלייבור פחות גוררת רגליים לעומת השמרנים ברגע שצצה שערורייה. אבל כשזה מגיע לאחר ההתפטרויות של שרת התחבורה לואיז הייג והשרה למלחמה בשחיתות טוליפ סידיק בגלל סקנדלים, עכשיו גם אנדרו גווין מפוטר בנסיבות כאלו. פיטורים הם אף פעם לא עניין מלבב במיוחד, אבל עדיף שזה יהיה בגלל ביצועים כושלים מאשר בגלל חרפה שכזו. וכל זה, כשברקע יש גם את סקנדל מדריכת הקול של קיר סטארמר עצמו.

תמונה של ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר נואם
מתקשה לעמוד בפרץ. קיר סטארמר (צילום: סיימון דוסון, דאונינג 10)

ויש גם משמעות פרקטית: יכול מאוד להיות שיופעל לחץ על גווין וראיין להתפטר ממושבם בפרלמנט. הם לא חייבים, כמובן, משום שהם נבחרי ציבור, ולפי שעה לא נראה שהם עשו משהו שיגרום לוועדת האתיקה של הפרלמנט תעסוק בכך או תטיל עליהם עונש שיאפשר לציבור להדיח אותם. אבל, ייתכן שהרף המצופה מהפוליטיקאים הבריטים יביא ללחץ מספיק כדי שאלו יאותו להתפטר. זה אומר בחירות ביניים בשני מחוזות בחירה בהם ניצחה הלייבור בבחירות האחרונות. האם היא תצליח לשמור עליהם? לאור ביצועי הממשלה בשבעת החודשים האחרונים, ממש לא בטוח.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *