ג’סטין ולבי הסתבך בפרשת טיוח של התעללות מינית בילדים ונאלץ לפנות את כס ארכיבישוף קנטרברי אחרי 11 שנים. מי שנחשב למנהיג הדתי הכי פרוגרסיבי אי פעם בכנסיה האנגליקנית משאיר אחריו נעליים גדולות במיוחד וגם הרבה דילמות לכנסייה | צילום: הכנסייה הקתולית באנגליה ו-וויילס

ג’סטין ולבי – הנושא במשרה הדתית הבכירה ביותר בכנסייה האנגליקנית, ארכיבישוף קנטרברי – התפטר מתפקידו ביום שלישי על רקע האשמות בדבר טיוח התעללות מינית בילדים על ידי איש כנסייה. איך קורה שדווקא הארכיבישוף הכי פרוגרסיבי אי פעם מסתבך בפרשה כזו, איזו מורשת הוא משאיר אחריו ובכלל, למה למישהו אכפת באנגליה של 2024 מה אומר או עושה ארכיבישוף?

קצת רקע

נתחיל מהנסיבות שהביאו את ולבי לפרישה, שכבר תוארו בקצרה כאן. עורך הדין ואיש הכנסייה האנגליקנית ג’ון סמיית’ ניהל עבור הכנסיה קרן צדקה שבין היתר הפעילה מחנות קיץ בבריטניה ברוח הנצרות האנגליקנית. במחנות האלה, סמיית’ היכה קשות והתעלל מינית בילדים רבים בשנות השבעים והשמונים. בכירים בכנסייה ידעו על מעשיו של סמיית’, ובמקום לדווח עליהם למשטרה, אפשרו לו לעבור תפקיד ולעסוק בפעילות כנסייתית בזימבבואה. אחרי מותו של נער בן 16 בטביעה במחנה הקיץ של סמיית’ בזימבבואה, הרשויות חקרו אותו ובחרו שלא להגיש כתב אישום, אבל סמיית’ עבר לדרום אפריקה שם המשיך במעשיו ככל הנראה עד יום מותו ב-2018.

ולבי מונה לארכיבישוף קנטרברי רק ב-2013, אבל דוח עצמאי על התנהלות הכנסייה בפרשה קבע ש”מאוד לא סביר” שהוא אומר אמת בכך שלא ידע על מעשיו של סמיית’ עד 2013. הוא נכח במחנות הקיץ האלה והוזהר מפני סמיית’. עם זאת, גם ולבי הודה בכך שגם אם הוא אומר אמת, הכנסייה לא דיווחה על מעשיו של סמיית’ למשטרה, ששמעה עליהם ממקומות אחרים, ולכל הפחות מדובר כאן ברשלנות חמורה, אפילו אם לא בטיוח מכוון ממש.

תמונה של ארכיבישוף קנטרברי ג'סטין ולבי
מה הוא ידע? ג’סטין ולבי (צילום: משרד החוץ הבריטי)

לכן, ולבי הולך הביתה שנה מוקדם מהצפוי (בשנה הבאה ימלאו לו 70, הגיל בו הארכיבישוף אמור לפרוש) ומועצה של בישופים, כולל נציגי המלך (שהוא ראש הכנסיה האנגליקנית) והממשלה יבחרו ארכיבישוף חדש. הוא יקבל מושב בבית הלורדים, יעבור לגור בארמון למבת’ שבלונדון, וייחשב ל”ראשון בין שווים” ולאישיות הדתית החשובה ביותר באנגליה.

ג’סטין ולבי: האיש שהגדיר את התפקיד מחדש

מי שזה לא יהיה שיכהן כארכיבישוף קנטרברי החדש, יש לו נעליים גדולות במיוחד להיכנס אליהן. אחרי רואן ויליאמס האפור משהו, ג’סטין ולבי הצליח להביא רוח חדשה לתפקיד הארכיבישוף, וגם בעידן בו פחות ופחות אנגלים מגדירים עצמם נוצרים אנגליקנים, ולבי שאף להיות מנהיג רוחני ומצפן מוסרי אמיתי. הוא התבטא, בין היתר, נגד פערים חברתיים ונגד הורדת המסים של ליז טראס. הוא התבטא בנושא שינויי האקלים והחשיבות שבשמירה על כדור הארץ. בנושא ברקזיט הוא מצד אחד מחה נגד “הפילוג בחברה הבריטית” ומצד שני קרא לתומכי ההישארות באיחוד “להפסיק להתבכיין”. יחסיו של ולבי עם הקהילה היהודית היו טובים, אך בסוגיה הישראלית הוא הביע תמיכה בחוות הדעת של בית הדין הבינלאומי בהאג לפיה הכיבוש של הגדה המערבית אינו חוקי.

בחייו האישיים, ולבי עבר טלטלה כשגילה שאביו, גאווין ולבי (בן למשפחה יהודית), אינו אביו האמיתי והוא בנו מחוץ לנישואים של מזכירו האישי של וינסטון צ’רצ’יל, שניהל רומן עם אמו. ולבי זכה לשבחים על הדרך האמיצה והכנה שבה חשף את סיפורו כמו גם את הבושה שהוא חש על כך שאבותיו (הביולוגיים) היו בעלי עבדים בג’מייקה.

בנושאים השנויים במחלוקת בכנסייה, כמו כהונת נשים ונישואים חד-מיניים – ולבי תמך בצד הפרוגרסיבי יותר. בנושא הנישואים החד-מיניים – ולבי שינה את עמדתו והוא תומך בכל מערכת יחסים מונוגמית, כולל ברכה על נישואים חד-מיניים. הוא שילם מחיר על כך כאשר מספר כנסיות אנגליקניות בארצות הברית, ברזיל, אסיה ואפריקה הודיעו שהן לא מכירות בו עוד כמנהיג.

תמונה של ארכיבישוף קנטרברי ג'סטין ולבי בבית הלורדים
הגדיר מחדש את התפקיד. ג’סטין ולבי (צילום: רוג’ר האריס, בית הלורדים)

תומכיו של ג’סטין ולבי בירכו על השינויים שערך בכנסייה ועל כך שלא חשש להביע את דעתו: כומר לא יכול לעסוק רק בענייני כנסייה ולהתעלם ממה שקורה בארצו ובעולם. מבקריו של ולבי סברו שהוא איש שמאל שלוקח את הכנסיה לכיוון Woke מדי ומנכר נוצרים שלא מחזיקים בעמדות פרוגרסיביות כשלו.

ולבי הגדיר את התפקיד לשנים קדימה, ולא רק כי הוא הארכיבישוף הראשון מזה שבעים שנה שהכתיר מלך. ממחליפו יצפו להתבטא גם בסוגיות פוליטיות או שנויות במחלוקת, וכנראה שהוא לא יוכל להישאר בין כותלי הכנסייה. מנגד, יכול להיות שזה תפקיד שאין באמת איך להצליח בו: הציבור הפרוגרסיבי ממילא לא אוהב במיוחד את הכנסייה האנגליקנית, והציבור הנוצרי האדוק לא חי בשלום עם עמדות כמו של ולבי בנושאי כלכלה, סביבה וחברה. איך לא לעשות טעויות מצד אחד ולהשאיר את הכנסייה רלוונטית מצד שני? הארכיבישוף החדש יזדקק לרצון טוב ולהרבה אמונה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *