הדקו את החגורות, משני הסוגים. ראש הממשלה קיר סטארמר נשא נאום במהלכו הסביר שהירושה שממשלתו קיבלה קשה ממה שהיה נראה טרם הבחירות, וכעת יהיה צורך לנקוט בצעדים קשים. סטארמר הבטיח שהתקציב הקרוב יביא לכך שמצב הדברים יידרדר לפני שישתפר, ושלציבור לא יהיה קל בתחילה. בסוף, הוא אמר, היסודות של המדינה יתוקנו כך שתהיה מדינה מתפקדת כפי שהיה בעבר. באופוזיציה תקפו אותו על מה שנראה כמו תכנית צנע, ומומחים האשימו אותו שהוא לא היה כן טרם הבחירות. אבל לפעמים אין בררה, ובאמת כדאי להכין את הציבור לדרך לא פשוטה | צילום: סיימון דוסון, דאונינג 10

ב-2013 שר האוצר הטרי של ישראל, יאיר לפיד, קידם תקציב שכלל קיצוצים בגובה 18 מיליארד ש”ח ועוד העלאות מסים בגובה 5 מיליארד. “צריך להיחלץ מגירעון של 35 מיליארד שקל”, הוא הסביר בישיבת סיעה את מה שנראה כתקציב גזירות. “לא נסתתר מאחורי הגירעון אלא להיפך, נסתכל עליו כעל הזדמנות כי הוא מאפשר לנו ומכריח אותנו לשנות סדרי עדיפויות במדינת ישראל – מתרבות של קצבאות לתרבות של עבודה […] לבנו יוצא לכל אדם שלא גומר את החודש, אבל אמפתיה לא יכולה להחליף מדיניות […] נכון שיהיו [בתקציב] קיצוצים והעלאות מסים, אבל זה דבר קצר מועד. יש תקלה, זה יכאב, יבוא וילך לטובת דברים גדולים הרבה יותר שיש בו”. כמו כן אמר שתוך שנתיים “כל ישראלי יחוש בשינוי”.

רגע, אל תברחו. באתם לבלוג על פוליטיקה בריטית, ופוסט על פוליטיקה בריטית תקבלו. הסיבה שפתחתי באנקדוטה הזו היא שאתמול (ג’) ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר נאם נאום לאומה מהגן של דאונינג 10, בו הכין את הציבור לתקציב עליו תכריז שרת האוצר רייצ’ל ריבס ב-30 באוקטובר. ריבס עצמה כבר עשתה הכנה שיהיה מדובר בתקציב לא פשוט בגלל הבור התקציבי שירשה, אבל סטארמר הלך רחוק יותר: דברים יהיו גרועים יותר לפני שישתפרו. אולי זה מוכר לכם ממשהו שקראתם לפני פסקה?

תוכן הנאום

בלי הקדמות נוספות, הבה נעבור לתוכן הנאום. הוא פתח בכך שכשהוא נכנס לתפקידו כראש הממשלה, הוא הבטיח מחוץ לדאונינג 10 שהממשלה תשרת את האנשים העובדים, את משרתי הציבור, בעלי העסקים הקטנים ועוד. “הבטחתי שנשתלט על הבעיות עמן אנו מתמודדים, ושנישפט בהתאם למעשינו, לא בהתאם למילותינו”, הוסיף.

סדרי עדיפויות

סטארמר הסביר שהעדיפות הראשונה שלו היא הגברת הצמיחה הכלכלית, ולכן נעשו הרבה פעולות בנושא, כמו מאמצים לסיים את השביתות. לדבריו, לא ניתן לקדם צמיחה אם אנשים לא יכולים להגיע לעבודה בגלל בעיות התחבורה או לא יכולים לחזור לעבודה בגלל שהם תקועים ברשימות ההמתנה הבלתי נגמרות של ה-NHS. לדבריו, “עשינו בשבעת השבועות האחרונים יותר ממה שעשתה הממשלה הקודמת בשבע שנים”.

עם זאת, הוא הזהיר, השיפור לא יגיע מיד. “כשיש ריקבון עמוק בלב המבנה, אי-אפשר פשוט לטייח את זה או לתקן באופן חובבני או מהיר”, הוא הסביר. “צריך לעקור את הבעיה מהשורש, אפילו אם זו עבודה קשה שלוקחת יותר זמן”. אם לא עושים את זה, הריקבון חוזר, חמור יותר, ומתפשט לעוד מקומות במבנה. לכן, הסביר, המשימה שממשלתו לקחה היא “לתקן את היסודות שלנו”. המילים האלו לא נבחרו במקרה, שכן הסלוגן על הפודיום שלו היה “מתקנים את היסודות”.

הירושה

לדברי סטארמר, “המצב גרוע יותר ממה שדמיינו”. לדבריו, ישנו חור פיננסי של 22 מיליארד ליש”ט שטויח על-ידי קודמיו בתפקיד, וכמו כן הממשלה הוציאה מיליארדים יותר ממה שהתחזית הרשמית צפתה. בנוסף, ישנה הבעיה של אנשי הימין הקיצוני שפרעו בתחילת החודש, שצמחו בגלל כישלונות במדינה הבריטית שהתרחשו תחת “עשור של פופוליזם” שנועד לכסות על כישלונות הממשלה השמרנית. לדבריו, המצב כה חמור שהממשלה הייתה צריכה לבדוק כל יום שיש מספיק מקומות כליאה כדי לעצור ולשפוט במהירות את כל הפורעים בשל מצוקת בתי הכלא, ושהפורעים יצאו מנקודת הנחה שלא יהיה איפה לכלוא אותם.

תמונה של קיר סטארמר עם שוטרים בעקבות מהומות הימין הקיצוני באנגליה
הפרעות אילצו לקבל החלטות קשות. קיר סטארמר עם שוטרים לאחר מהומות הימין הקיצוני (צילום: סיימון דוסון, דאונינג 10)

החלטות לא פשוטות

לכן, הסביר סטארמר, יש צורך בפוליטיקה מסוג אחר, שתטפל בבעיות האלו. חלק מהפוליטיקה האחרת הזו היא להסביר בשקיפות לציבור מה ההחלטות הקשות עמן צריכה הממשלה להתמודד. “ובכנות”, אמר, “המצב יידרדר לפני שישתפר”. הדבר יצריך פעולות שלא תמיד יהיו נעימות, במטרה לתקן היסודות. לכן שוחררו אסירים מוקדם, כדי לפנות מקום לפורעים שייעצרו. לכן הוחלט לתת את קצבאות החורף רק לפנסיונרים שחיים על קצבאות באופן כללי, כדי לאפשר לסתום את הבור בתקציב. אלו לא החלטות שהוא רצה לקבל, אבל הן הכרחיות כדי שיהיה ניתן לעקור את הריקבון מהשורש.

וזו, הוא הבטיח, רק ההתחלה. “אני לא אתחמק מלקבל החלטות לא פופולריות עכשיו אם זה הדבר הנכון למדינה בטווח הארוך”, אמר. לדבריו, בריטניה לא צריכה להיות מדינה “בה נראה ששום דבר כבר לא עובד”. הירושה הקשה שירש מהשמרנים אינה סתם נתונים כלכליים, אלא החיים של בני אדם. הוא האשים את השמרנים בכך שהם עדיין מתחמקים מאחריות למחדליהם כשהיו בשלטון ולתוצאות של מחדלים אלו. ממשלתו שלו, אמר, לא תמיד תהיה מושלמת, אבל הציבור יהיה בלב עשייתה.

בשבוע הבא, הזכיר, הפרלמנט יחזור מהפגרה, ועמו “עסקי הפוליטיקה”. אבל, הוא אמר, “אלו לא יהיו עסקים כרגיל”. הוא הבטיח שלל מעשים גדולים, כמו בניית עוד בתים, החזרת הרכבות לבעלות ציבורי והקמת חברת אנרגיה בבעלות הציבור. אבל, הוא הזהיר, יש גם תקציב בדרך “והוא הולך לכאוב”. לדבריו, אין בררה בשל הסיטואציה אליה נקלעה בריטניה. הוא מאמין שאלו עם “הכתפיים הרחבות ביותר” צריכים לשאת ביותר נטל, אבל שגם האנשים מהשורה יקריבו קורבן. עם זאת, הוא אמר, שהכאב הזה יהיה קצר מועד, שכולם יעברו את זה ביחד ושהצד השני של המנהרה יהיה מדינה מתפקדת עם מערכת שעובדת עבור כולם.

ניתוח

ראשית, הסלוגן על הפודיום. לא תוכן הסלוגן, אלא הימצאותו. כשסטארמר נכנס לתפקיד, הוא קיים מסיבת עיתונאים בה על הפודיום היה רק סמל הממשלה. זה היה אמור להיות בהנגדה לבוריס ג’ונסון ורישי סונאק, שהשתמשו בדאונינג 10 לנאומים עם אופי מפלגתי, כשעל הפודיום מופיע סלוגן שמשרת את מפלגתם. סטארמר ניסה להראות שהוא משרת את כולם, ולא משחק בפוליטיקה מפלגתית. ואז רייצ’ל ריבס אירחה מסיבת עיתונאים עם אותו סלוגן. והנה, כעת גם הוא עושה זאת. זה אמנם היה יותר עדין, שכן הוא לא השתמש בצבעי מפלגתו אלא בצבע השחור המזוהה עם סמל הממשלה והדלתות ברחוב דאונינג. ועדיין, נראה שסטארמר מאמץ את הנורמה הבעייתית שיצרו קודמיו במקום להתנער ממנה. הדבר, יחד עם חלק מתוכני הנאום, נותן לכל האירוע ניחוח מפלגתי משהו.

תמונה של קיר סטארמר נואם בחצר דאונינג 10
אימץ את הגימיק. קיר סטארמר עם הסלוגן (צילום: סיימון דוסון, דאונינג 10)

ונעבור לתוכן הנאום: אם לוקחים את המסר הגדול של הנאום של סטארמר, לא מקבלים תפנית גדולה מהקו של קמפיין הבחירות. סטארמר חזר שוב ושוב על כך ש”אין מטה קסמים”. הדברים שנשא כאן הם ברוח דומה, וטוב שהוא אמר אותם. כדי שהציבור יירתם למשימה לא פשוטה, חשוב לבנות אצלו אמון. צריך להסביר לציבור למה מה שכואב בטווח הקצר יועיל בטווח הארוך, כמו שוויתור על תענוגות היום יעזור לקנות משהו גדול יותר מחר.

אבל היו לו כמה נקודות בעייתיות. בעייתי להאשים את כל 14 שנות השמרנים האחרונות בפופוליזם. היו חמישה ראשי ממשלה שמרנים. ליז טראס הייתה פופוליסטית ואיבדה את מקומה במהירות. רישי סונאק נכנע לפופוליסטים במפלגתו ואימץ חלק מהרטוריקה והמעשים שלהם. בוריס ג’ונסון שיחק על הגבול שבין פוליטיקה פופולרית לפופוליסטית רוב כהונתו, ולאחר שהסתבך בשערוריות הלך על פופוליזם בכל הכוח. אבל קשה להגיד שדייוויד קמרון ות’רזה מיי היו פופוליסטים. כן, הם פחדו מהפופוליסטים וניסו לרצות אותם, בעיקר בענייני הגירה, אבל הם עדיין היו בתוך הפוליטיקה הממסדית. בנוסף, כפי שכבר הוסבר, גם אם גודל הברוך התגלה במלואו רק לאחר חילופי השלטון, עוד בזמן הבחירות היה ברור לכולם שהברוך גדול. לכן, מגוחך להפיל הכל על טענות לטיוח.

משמעויות פרקטיות

כאמור, סטארמר בעיקר הכין את הציבור לתקציב, שנראה שיכלול העלאות מסים וגם קיצוצים. סטארמר דיבר על הצורך שבעלי הכתפיים הרחבות ביותר, קרי העשירים, יישאו בנטל. לכן, סביר להניח שהמסים שיועלו הם כאלו שנוגעים בעיקר לעשירים ביותר: מדרגת המס הגבוהה ביותר של מס הכנסה, מס ירושה, מס רווחי הון, מס לעשירים זרים ומס חברות. חלק מהעלאות המסים האלו נמצאו פופולריות בקרב הציבור. עם זאת, ישנה גם ספקולציה שאולי גם יוטלו מסים על הפנסיות. איך שלא יהיה, בשאלות שלאחר הנאום, סטארמר הבהיר שהמסים האישיים – מס הכנסה, מע”מ וביטוח לאומי – לא יועלו. הבעיה בהעלאות המסים האלו היא שהן עלולות לפגוע בצמיחה.

תמונה של שרת האוצר הבריטית רייצ'ל ריבס נואמת בפרלמנט הבריטי
צפו לגזירות. שרת האוצר רייצ’ל ריבס (צילום: הפרלמנט הבריטי)

וכאמור, כנראה שיהיו קיצוצים. אנחנו יודעים על קצבאות החורף, אבל כנראה שיהיו עוד דברים. מתוך כל המשרדים שהתקציב שלהם לא זוכה להגנה מקיצוצים (כמו שלטון מקומי או בתי כלא), יהיה צריך לקצץ בין 9 ל-19 מיליארד ליש”ט. מה הקיצוצים יהיו? לא ברור, ויש הרבה אפשרויות, אבל מהנאום של סטארמר ברור שהם יכאיבו גם לאנשים מהשורה. יש לזה שם: צנע. לזה למעשה סטארמר מכין את הציבור בנאום הזה.

ביקורות

אתם יכולים לנחש שבמפלגות המתחרות חגגו על העניין. “הנאום של קיר סטארמר היום היה האינדיקציה הברורה ביותר למה שהלייבור תכננה כל הזמן”, צייץ ראש האופוזיציה רישי סונאק, “להעלות את המסים שלכם”. עושה רושם שסונאק, שעתידו הפוליטי מאחוריו, פשוט רצה ליהנות טיפה מתחושת ה”אמרתי לכם” שהוא יכול להגיד לציבור, שכן הוא הזהיר במשך חודשים שסטארמר יעלה את המסים. במפלגת הרפורמה טענו שסטארמר הודה שדברים “יהיו גרועים יותר תחת הנהגתו”. זה פשוט לא נכון, ואמור להיות ברור לכל אחד עם יכולת בסיסית בהבנת הנשמע שסטארמר דיבר על ירידה לצורך עלייה.

גם משמאל הייתה ביקורת. אד דייווי, ראש המפלגה הליברל-דמוקרטית, הבטיח שמפלגתו “תעבוד על פתרונות חיוביים למצב” ותפקח על הממשלה כראוי לנוכח הדברים שאמר סטארמר. סטיבן פלין, ראש ה-SNP בווסטמינסטר, תהה אם סטארמר התייחס לעלויות של הברקזיט. הכוונה היא שבעוד סטארמר התחייב שלא להחזיר את בריטניה לאיחוד האירופי, הרי שלפי פלין העלות של ההחלטה הזו פוגעת בצמיחה ובקופת האוצר. חשבון הטוויטר של המפלגה גם שמח להזכיר שראש השלוחה הסקוטית של הלייבור, אנאס סארוואר, הבטיח לפני הבחירות שלא יהיה עוד צנע.

אבל הייתה ביקורת גם מאנשי המקצוע. פול ג’ונסון, שעומד בראש המכון למחקרים פיסקליים (IFS), אמר ששתי המפלגות הגדולות – הלייבור והשמרנים – לא היו כנות לפני הבחירות. לדבריו, עוד טרם “הגילויים הגדולים” של סטארמר על גודל הבור התקציבי היה ברור שיהיה צריך להעלות מסים, לקצץ בהוצאות או לשנות את הכללים הפיסקליים, אבל שתי המפלגות נמנעו מלהגיד את זה בצורה שקופה.

לסיכום

קיר סטארמר, כמו יאיר לפיד, קיבלו ירושה לא פשוטה. שניהם צריכים לטפל בה, והחליטו לבצע צעדים שיכאיבו לציבור בטווח הקצר בתקווה שבטווח הארוך המצב יהיה הרבה יותר ממה שהיה לפני שנכנסו לתפקיד. שניהם גם התנהגו כאילו לא ידעו איזו ירושה הם הולכים לקבל, למרות שהיה ברור לכל מי שמתעדכנים בחדשות מדיי פעם שזה בדיוק המצב, ושלפעמים גם הם דיברו על זה. כמובן ששניהם גם לכלכו קצת על קודמיהם בתפקיד, כדי להבהיר שמה שקורה הוא לא כי הם רעים, אלא כי אין בררה. מה שאני מנסה להגיד בהשוואה הזו היא לא שלפיד טוב כי הוא כמו סטארמר או שסטארמר רע כי הוא כמו לפיד. מה אתם חושבים על כל אחד מהם זה לשיקולכם. מה שאני מנסה להגיד זה שאין פה משהו חדש, ולרוב ככה מתמודדים עם ירושה קשה (בהנחה שיש רצון להתמודד עמה, כמובן).

סטארמר גם הלך כאן מאוד על פוליטיקה מפלגתית. אין פה שום דבר חדש, אבל הוא מתיימר לייצג סוג אחר של פוליטיקה, וגם עשה מאמצים להראות באמצעות הסימבוליקה שהוא אכן מייצג אותה. אבל הוא ויתר על הייצוגים, ואימץ חלק מהמנהגים הקלוקלים של קודמיו בתפקיד. יש הבטחות שמתפיידות מהר.

אבל בסוף, כמו שסטארמר עצמו אמר, מדובר פה בחיים של אנשים. והם לא הולכים להשתפר בזמן הקרוב. השאלה היא כמה זמן ייקח עד שהמצב ישתפר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *