תיראו מופתעים, אבל ועדת החקירה הלאומית למשבר הקורונה קבעה שבריטניה, שישית בעולם ממתים מקורונה, לא הייתה מוכנה. אז מה ממליץ הדוח לממשלה החדשה לעשות? ולמה משפחות המתים לא מרוצות ממנו? | צילום: ג’ף הנסון
ועדת החקירה הלאומית לתפקוד בריטניה במגיפת הקורונה פרסמה את הדוח הראשון שלה לגבי מוכנות הממשלה למגיפה, דוח ראשון מבין סדרת דוחות שיעסקו גם בחיסונים, ברכש ממשלתי של ציוד מגן (מסיכות למשל) ובמערכות האיכון ששימשו את הממשלה להורות לאנשים להיכנס לבידוד לאחר שנחשפו לחולים.
מה במנה הראשונה של הוועדה שמונתה עוד בימי בוריס ג’ונסון? 240 עמודים של דו”ח חמור במיוחד שכתבה הוועדה בראשות השופטת בדימוס הברונית האלט. בשורה התחתונה: בריטניה ממש לא הייתה מוכנה למגיפת הקורונה. זה לא צריך להפתיע אף אחד, בעיקר לא את משפחות 230 אלף המתים. בריטניה במקום השישי בעולם ממתים מקורונה, הרבה יותר ממדינות אירופיות בגודל דומה כמו צרפת או גרמניה, ואפילו יותר מאיטליה שהפכה לסמל של המגיפה בימיה הראשונים.
קונספציה?
על פי הדוח, יש לחוסר המוכנות הזו כמה סיבות: ראשית, בריטניה התכוננה שנים למגיפה הלא נכונה. היה מקובל להניח שמגיפה גדולה, אם תבוא, תהיה מגיפת שפעת, לא וירוס קורונה. ההכנות למגיפה כזו הן שונות לגמרי. כמו שהודה שר האוצר לשעבר ג’ורג’ אוסבורן: “לא הייתה לנו תכנית למצב שבו אנשים נאלצים להסתגר בבתים במשך חודשים על חודשים”. בעיה נוספת שהיא שהגופים האחראים על מוכנות בריטניה למצבי חירום הם מסובכים וביורוקרטיים מדי. בנוסף, לא הוצגו בפני הפוליטיקאים השונים, שרי אוצר, בריאות וראשי ממשלה, מגוון אמיתי של דעות מדעיות. נוצר מעגל קסמים הרסני של קיבעון מחשבתי בממשלה הבריטית, שהזין את עצמו כי לא נשמעו דעות אחרות.
אם זה נשמע כאילו הפוליטיקאים מנוקים מאחריות כי לא הוצגו בפניהם דעות אחרות – ההיפך הוא הנכון. הדו”ח קובע במפורש שהאחריות הבלעדית על הקצאת משאבים למצבי חירום נופלת על הדרג הנבחר, השרים, ולא על פקידי השירות הציבורי הממונים. מדובר בעיקר באוסבורן, ג’רמי האנט (כשר בריאות) ומאט הנקוק. המשמעות היא שהיה עליהם להקצות משאבים לא רק לתרחיש הסביר ביותר, אלא גם לתרחישים אחרים, שאולי לעולם לא יתממשו. אבל אם הם מתממשים – הנזק עצום. הדו”ח קובע חד משמעית שהכנה טובה יותר של בריטניה למצב החירום הייתה מצילה חיים.
יש לציין שכל ארבע האומות של בריטניה לא היו מוכנות לקורונה: באנגליה זו אשמת השמרנים מקמרון ועד ג’ונסון, אבל בוויילס זה היה באחריות השר הראשון מארק דרייקפורד מהלייבור ובסקוטלנד זו הייתה בעיקר השרה הראשונה ניקולה סטרג’ן מה-SNP. שניהם לא מכהנים יותר, אבל מעניין ששניהם, בניגוד לג’ונסון, דווקא נתפסו כמנהיגים יעילים מאוד בתקופת הקורונה שאחראים לכך שמצבן של ויילס וסקוטלנד היה טוב מזה של אנגליה. מסתבר שגם אם הם ניהלו היטב את המשבר, בכל הקשור למוכנות לפרוץ המגיפה – הם לא עשו מספיק.
המלצות לעתיד
הדוח ממליץ על הקמת מערך חירום חדש שיחליף את ריבוי הגופים העוסקים בנושא, שיתרגל מצב מגיפה אחת לשלוש שנים. כמו כן, יוקם “צוות אדום” שתפקידו למצוא פגמים בהכנה ולהציג את הדעה ההפוכה, כדי למנוע קבעון מחשבתי בממשלה. ראש הממשלה סטארמר כבר אמר שילמד את ממצאי הדוח ויפעל ליישם אותם. הדוח הזה לא יוצר קושי פוליטי עבורו – בתקופה המדוברת הלייבור לא הייתה בשלטון והוא אפילו עוד לא היה מנהיג האופוזיציה.
משפחות המתים מקורונה וגם האיגודים המקצועיים רצו להאשים את הצנע והקיצוצים של אוסבורן ודייוויד קמרון שפגעו במוכנות ה-NHS. גם אם זה נכון, הדוח אמנם עוסק בחוסר ההבנה של הממשלה את ההשפעה הקטלנית של המגיפה על העניים ובני המיעוטים, אבל המילה קיצוצים או צנע לא מופיעות בו. גם אין המלצה להשקיע מיליארדים ב-NHS. לכל היותר, יש הכרה בכך שכאמור, מוכנות למצבי חירום עולה כסף ועל הממשלה היה להשקיע אותו.
אכן, המשפחות כמו גם איגוד הרופאים ערכו מסיבת עיתונאים בה הביעו את מורת רוחם מהדוח שלא הלך לדבריהם מספיק רחוק. ארגון המשפחות היה רוצה לראות דוח שקובע חד משמעית שהקיצוצים במערכת הבריאות ואי השוויון הם שגרמו לאי המוכנות של בריטניה, וכנראה שגם השפה המאוד מתונה של הדוח לא לרוחם. העובדה שההמלצות של הדוח הן בעיקרן ארגוניות (אחריות של גוף ממשלתי זה או אחר, איחוד או פיצול של גופים) לא נתנה להם את הצדק שהם חיפשו.
אז מה הלאה? נכון, הקורונה כבר לא מוגדרת כמגיפה, יש חיסונים זמינים והחיים חזרו למסלולם. אין השלכות לדוח הזה לאף אחד בממשלת בריטניה הטרייה שבוודאי מקדמת בברכה כל הזדמנות להדגים עד כמה כושלים היו השמרנים ב-14 השנים האחרונות. אבל צריך לזכור שאיום המגיפה לא חלף, להיפך: בהחלט ייתכן שבעתיד הקרוב או קצת אחרי זה תגיע לחיינו מגיפה אחרת – אולי הפעם זו באמת תהיה שפעת, ואולי לא. כשזה ייקרה, ממשלת בריטניה תצטרך להוכיח שהמסקנות יושמו, הלקח נלמד והפעם אולי המדינה תתמודד עם המגיפה טוב יותר. עד אז – זו עוד מטלה די דחופה לרשימת המטלות הארוכה למדי של קיר סטארמר.