היום (ה’) תושבי רוצ’דייל ילכו לבחירות ביניים בעקבות מותו של טוני לויד. לאחר שמועמד הלייבור אזהר עלי איבד את תמיכת המפלגה בגלל אמירות אנטישמיות, המועמד המוביל אצל סוכני ההימורים הוא ג’ורג’ גאלוויי. גאלוויי – שמזוהה עם עמדות שמאל קיצוני ואנטי-ישראליות – היה בעבר חבר פרלמנט מטעם הלייבור, אבל מאז שנאלץ לעזוב אותה נמצא במסע מתמיד לאגף אותה משמאל. מלבד גאלוויי ועלי (שמתמודד כעת כעצמאי), יתמודד גם סיימון דנצ’וק, שהושעה גם הוא מהלייבור וכעת מייצג את מפלגת הרפורמה, מפלגת הימין הפופוליסטי. במילים אחרות, לאנשי פוליטיקת המיינסטרים יהיה קשה עם התוצאות | צילום: טים גרין

יש לאחרונה הרבה מאוד בחירות ביניים, ויש כנראה עוד בדרך לפני שנגיע לבחירות הכלליות. ברובן אנו צופים ברישי סונאק מפסיד עוד מושב שמרני, במה שנראה כמו פלסטר שנתלש באיטיות המרבית. אבל בחירות הביניים שיתקיימו היום (ה’) במחוז הבחירה רוצ’דייל הן שונות. ראשית, כי הפעם הן על מחוז בחירה שהיה בשליטת הלייבור. שנית, כי הלייבור לא תשתתף בהן בגלל אמירות בעייתיות עם ניחוח אנטישמי על טבח ה-7 באוקטובר. שלישית, כי מי שעלול לעלות בגלל הסיפור הזה מטריד את הקהילה היהודית בבריטניה הרבה יותר.

למה מלכתחילה?

הסיבה לכך שתושבי רוצ’דייל ילכו היום לקלפיות היא מותו של חבר הפרלמנט טוני לויד (לייבור) מסרטן הדם. רוצ’דייל היה מחוז הבחירה השלישי מטעמו כיהן לויד בפרלמנט מאז 1983 (עם הפסקה בין 2012 ל-2017), כשהמשותף לשלושתם היה השתייכותם למנצ’סטר רבתי. לויד, יצוין, גם כיהן במטרופולין כראש עיריית מעבר, לאחר ייסוד הרשות המטרופוליטנית וההמתנה לבחירתו של מישהו באופן מסודר. הוא רצה לנסות להתמודד על המשרה באופן דמוקרטי, אבל הפסיד את מועמדות הלייבור לאנדי ברנהם. בכל מקרה, מותו המצער בגיל 73 מאלץ לבחור לרוצ’דייל נציג חדש.

טוני לויד, הנציג של מחוז הבחירה רוצ'דייל עד לפטירתו
מותו הביא לבחירות ביניים. טוני לויד (צילום: רוג’ר האריס)

מה על הכף?

עקרונית, בחירות הביניים היו אמורות להיות על השאלה האם הלייבור תצליח לשמור על מחוז הבחירה שברשותה ברצף מאז 2010. אבל אז המועמד מטעמה אזהר עלי אמר שממשלת ישראל אפשרה במכוון את טבח ה-7 באוקטובר כדי לעשות ככל העולה על רוחה בעזה ושחבר פרלמנט שהושעה מהלייבור בגלל “אנשים בתקשורת מחוגים יהודיים מסוימים”. לאחר שהתקשורת חשפה את האמירה הראשונה, עלי התנצל ובלייבור עוד ניסו להגן על המועמדות שלו, אך לאחר שנחשפה גם האמירה השנייה כבר לא הייתה לראש הלייבור קיר סטארמר בררה והוא כבר נאלץ למשוך את תמיכת המפלגה במועמדות של עלי (למרות שבטופס ההצבעה עלי עדיין יופיע כמועמד הלייבור). כך, השאלה הפכה להיות מי תהיה המפלגה שתשים את יד על מחוז הבחירה הזה, לפחות עד הבחירות הכלליות.

המצב הפוליטי

אז על איזו קרקע ירוצו המתמודדים? רוצ’דייל נחשב למחוז בחירה שנוטה לשמאל הכלכלי, אבל שמרני חברתית ושיעורי התמיכה שם בעד ברקזיט היו גבוהים יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. פרט שכדאי לדעת הוא ש-23.6% מאוכלוסיית מחוז הבחירה הם מוסלמים. למה זה משנה? ובכן, בדרך כלל זה לא, אבל בהתחשב בזה שמלחמת חרבות ברזל והעמדה של קיר סטארמר נגד הפסקת אש חד-צדדית מביאות לכך שהלייבור מאבדת גובה בקרב מצביעים מוסלמים, היו הרבה פרשנים שהניחו שאולי הלייבור תתקשה לזכות מחדש במחוז הבחירה שלה. ויש מי שצפויים להרוויח מהמצב הזה, אפילו יותר אחרי משיכת התמיכה של הלייבור בעלי.

רוצ'דייל
שמאל כלכלי עם שמרנות חברתית. רוצ’דייל (צילום: קית’ מארי)

מי נגד מי?

מעבר לאזהר עלי שכאמור מתמודד מטעם עצמו, ישנו מועמד נוסף שהתמיכה המפלגתית בו נמשכה: גאי אוטן, שהיה אמור להתמודד מטעם המפלגה הירוקה, הושעה מהמפלגה לאחר שנמצאו ציוצים ישנים שלו נגד האסלאם (ביניהם שהקוראן “לא מתאים למאה ה-21”). כמו במקרה של עלי, גם אוטן יופיע על טופס ההצבעה כמועמד הירוקים. מעבר לשני המושעים, יש עוד תשעה מתמודדים: ארבעה עצמאיים, מועמד פרודי, המועמד השמרני פול אליסון, המועמד הליברל-דמוקרטי איין דונלדסון, מועמד מפלגת הרפורמה סיימון דנצ’וק וראש מפלגת העובדים ג’ורג’ גאלוויי.

המובילים

מי שתופסים את מרב תשומת הלב הם דנצ’וק וגאלוויי. שניהם כיהנו בעבר בפרלמנט מטעם הלייבור, ואולצו לעזוב: דנצ’וק הושעה לאחר שנתפס שולח מסרים לנערה בת 17, עשה את מה שנראה כמו טקסטבוק של המחצית הראשונה של המאה הקודמת ועבר ממפלגת שמאל למפלגת ימין פופוליסטי. גאלוויי פרש מהלייבור בלחץ המפלגה בעקבות התנגשות חזיתית עם הנהגת המפלגה תחת טוני בלייר לגבי מלחמת עיראק (יצוין שגאלוויי נפגש עם סדאם חוסיין ב-2002). מאז הוא במסע נקמה מתמשך בלייבור, כולל השתלטות על שני מושבי לייבור (ב-2005 וב-2012, כשבפעם הראשונה הוא הדיח חברת פרלמנט מכהנת) וניסיון נוסף כזה ב-2021, במחאה על מדיניות החוץ של קיר סטארמר. רוצ’דייל היה אמור להיות ניסיון נוסף לעשות זאת. כעת אין לו ממש חבר לייבור לנצח, אבל הוא עדיין מתכוון לנסות להראות תמיכה במדיניות שלו, שבתחום החוץ כוללת אנטי-ציונות כבדה. השניים לא בוחלים באמצעים בקמפיין שלהם, מה שהביא לתיאור “בחירות הביניים הרדיואקטיביות ביותר”.

אבל מי באמת מובילים? נכון לכתיבת שורות אלה, 49% מהמהמרים שמו את הכסף שלהם על גאלוויי. עמדותיו לגבי ישראל כבר יצרו חששות אצל הקהילה היהודית, ואחת הסיבות לכך שהיהודים בלייבור לא הביעו תמיכה בדבריו של אזהר עלי, אבל לא התלהבו לזרוק אותו כדי לפנות לגאלוויי את הדרך. ואפרופו עלי, הוא במקום השני, עם 28% מההימורים עליו. אחריו בתור נמצא דנצ’וק, עליו הימרו 10% מהמהמרים. כלומר, בסך הכל, 59% מהמהמרים סבורים שמועמד קיצוני כלשהו ינצח, ויש עוד 28% שסבורים שזה יהיה האיש שנזרק מהלייבור לאחר שהתבטא בצורה אנטישמית.

ג'ורג' גאלוויי
חביב המהמרים. ג’ורג’ גאלוויי (צילום: וינס מילט)

בקיצור, קשה להגיד שלמי שלתושבי רוצ’דייל שנמצאים איפשהו בספקטרום הקונצנזוסיואלי של הפוליטיקה יש מועמד ריאלי להאמין בו. יש מי שחוששים מהבמה שגאלוויי יקבל אם הוא יחזור לפרלמנט ויקבל שם במה קבועה לדעותיו, אבל זה לא שהמתחרים שלו הם הסחורה הכי חמה בשוק.

בינתיים, דבר אחד אפשר להגיד בביטחון כמעט מוחלט: המנצח יהיה מישהו שנבעט בשלב כלשהו מהלייבור.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *