חוזרים ללימודים? תלוי איפה. השבוע שנת הלימודים בבריטניה נפתחה כסדרה ברוב הממלכה המאוחדת. למה ברוב? כי רגע לפני פתיחת השנה מבנים של כ-150 בתי ספר הוגדרו כמסוכנים וקיבלו צווי סגירה מידיים. הסיבה לכך היא שבבתי הספר האלו השתמשו בסוג מאוד בעייתי של בטון, שעלול לקרוס בלי אזהרה. הממשלה מתעקשת שהיא פעלה בנחישות הנדרשת מרגע שהיא הבינה את הסכנה, אבל רבים טוענים שהיה אפשר למנוע מראש את הסיפור הזה לו הממשלה הייתה משקיעה יותר בשיקום מבנים ומקשיבה לאזהרות המומחים. כך, הממשלה נראית יותר כמי שמכבה שריפות מאשר באמת מתפקדת. ובינתיים, גם הממשלות של ויילס וסקוטלנד לא תפקדו באופן מיטבי | צילום: סיימון ווקר, דאונינג 10
השבוע חזרו בתי הספר בבריטניה ללימודים, אבל באנגליה חלק מההורים נתקלו בבעיה קטנה: כ-150 בתי ספר ברחבי הממלכה לא יכולים להכיל את התלמידים. הסיבה היא לא מחסור במקום, אלא שהמבנים עצמם מכילים סוג של בטון (RAAC) שעלול לגרום להם להתמוטט בלי אזהרה על ראשי התלמידים והמורים. ובתוך זה, גם תפקוד הממשלה לא בדיוק מעודד.
צו סגירה
שבוע שעבר (ה’), ביום האחרון של אוגוסט, משרד החינוך הוציא צווים ליותר מ-150 בתי ספר, מעונות יום ומכללות. ההוראה בצווים: סגירה מידית של מבנים מסוכנים. מדוע הם מסוכנים? בגלל הבטון בהם השתמשו, הנודע בשם RAAC (קיצור של reinforced autoclaved aerated concrete), שנעשה בו שימוש נרחב בבנייה בין שנות החמישים לשנות התשעים, בגלל משקלו הקל יחסית. הבעיה היא – שבגללה לא משתמשים בו מאז 1994 – שהוא לא מחזיק לאורך זמן, בערך שלושה עשורים, ומומחים מזהירים שבניינים שעשויים ממנו עלולים לקרוס בהתראה מאוד קצרה או בלי התראה כלל. בעקבות כמה מקרים של התרסקות חלקי מבנים מהחומר הזה, למרות שמצבם היה אמור להיות טוב, בממשלה החליטו להחמיר את הגישה לבטיחות וגם נפתחה חקירה שמטרתה לגלות באילו מבני ציבור – לא רק בתי ספר – השתמשו ב-RAAC, שנמשכה 11 חודשים. בהתאם, הוצאו צווים לא רק לבתי ספר אלא גם, לדוגמה, לבניין בית משפט. היום (ג’) דווח שאפילו מבני הפרלמנט נבדקים.
אם נחזור לבתי הספר, שמשכו את עיקר תשומת הלב (בעיקר לאור הסמיכות לפתיחת שנת הלימודים), הרי שפירוש ההוראה הוא שהלימודים יצטרכו להתקיים במבנים זמניים או אפילו אונליין, לפרק זמן שיכול להימשך בין מספר ימים למספר שבועות. במבנים החלופיים, לפי הערכות מסוימות, יהיה צורך לפרק זמן שיכול להגיע לעשור. כשזה מגיע רגע לפני פתיחת השנה, זה מוסיף לחץ למערכת.
גם כן התנהלות
אוקיי, אמנם התזמון לא נוח, אבל נראה שהממשלה פעלה היטב, לא? בכל זאת, נשמע שזה עדיף על פני זה שתלמידים ילמדו בכיתות שעלולות לקרוס עליהם בכל רגע נתון. אבל לרבים נראה שהממשלה עשתה את המינימום המתבקש אחרי שהצליחה לפשל בגדול. הממשלה טענה שההחלטה הבהולה נעשתה לאור “ראיות חדשות”. רק שלפי ממצאים שפורסמו בעיתון i, כבר ב-2019 נשלחו אזהרות בנושא למשרד החינוך ולאגודת השלטון המקומי. זאת בעקבות גג RAAC של בית ספר שהתמוטט שנה קודם לכן. משרד החינוך ואגודת השלטון המקומי הסכימו שיש לנטר את המבנים באופן קבוע, אבל הנה רק עכשיו, ובהחלטה של הרגע האחרון, נעשה משהו בעניין. גורמים בממשלה מסרו ל-i שיש הבדל משמעותי: ב-2019 דיברו על “התראה קצרה מאוד” לפני קריסת המבנה, ואילו עכשיו מדובר על קריסה “ללא אזהרה”.
העובדה שניק גיב, השר לבתי ספר במשרד החינוך, הודה שכנראה יהיו עוד בתי ספר שיקבלו צווים דומים, בזמן שלא פורסמה רשימה מסודרת של כל בתי הספר שנדרשו לסגור מבנים, לא תרמה להרגעת הרוחות. גיב הבטיח שלהורים אין מה לדאוג ושבתי הספר שצריכים לסגור מבנים קיבלו הודעה. אבל כשהכל מתנהל בכאוס, קשה לבנות על הבטחות כאלה.
לכך נוספו גם פרסומים שהחלטת משרד החינוך תפסה את שאר משרדי הממשלה לא מוכנים, ועם הרבה מרמור על תפקוד המשרד, שכן כעת זה מאלץ גם אותם לנקוט באותו קו נוקשה במבנים שלהם. אמנם זה בפני עצמו לא נורא, כי זה עדיף על-פני מבנים שמתמוטטים על יושביהם, אבל ההתנהלות של משרד החינוך השאירה את כולם לא מוכנים. בממשלה גם מאשימים את הרשויות המקומיות של עשו את חלקן בביצוע הסקרים הנדרשים על מצב בתי הספר בתחומן, אבל לרבים זה נראה כמו התחמקות. בקיצור, הממשלה נראתה לא כמו מי שפעלה במהירות ובנחישות, אלא כמי שישנה בעמידה ונזכרה לעשות משהו רק ברגע האחרון.
הממשלה תחת אש
ניתן לדבר על שני אישים עיקריים בממשלה שספגו אש. הראשונה היא ג’יליאן קיגן, שרת החינוך. את רוב הרעש היא עשתה אתמול (ב’), כשלאחר ריאיון לטלוויזיה היא נתפסה אומרת: “מישהו אי-פעם אומר, את יודעת מה, עשית פאקינג עבודה טובה בזמן שכל השאר ישבו על התחת ולא עשו כלום? שום סימן למשהו כזה?” קיגן התנצלה על השפה בה השתמשה, והבהירה שהתסכול היה כלפי המראיין ולא אצבע מאשימה כלפי גורם ממשלתי או ציבורי כלשהו. גם אין יותר מדי מה לדוש בתקרית, כי אם הייתי רוצה לכתוב על שרים שמתבכיינים שלא מחמיאים להם הבלוג היה על פוליטיקה ישראלית. בואו נתעסק במהות שקיגן ניסתה להעביר: לדבריה, באמת הצטברו ראיות חדשות במהלך הקיץ, ולכן היה צורך לפעול במהירות.
Education secretary Gillian Keegan is recorded on camera saying others ‘have been sat on their a***s’ on schools Raac crisis and shares frustration about not being thanked for doing ‘a f***ing good job’https://t.co/c02gI4dXiM pic.twitter.com/jWbYTVZl5D
— ITV News Politics (@ITVNewsPolitics) September 4, 2023
השני הוא ראש הממשלה רישי סונאק, בעיקר בגלל כהונתו כשר האוצר תחת בוריס ג’ונסון. זאת לאחר שג’ונת’ן סלייטר, ששימש כמנכ”ל משרד החינוך, טען שסונאק קיצץ בתקציבים שנועדו לשיקום מבני בתי הספר. סונאק מצדו טוען שכשר האוצר הוא דווקא הוסיף תקציבים לתכניות כאלה. בפועל, סונאק אכן העלה את התקציבים שנועדו לכך, אבל ביחס לשפל אליו הם הגיעו מאז שהשמרנים עלו לשלטון ב-2010, כך שזה עדיין לא מספיק. העובדה שניק גיב שיער שסונאק כשר אוצר פשוט תעדף דברים אחרים במקום לספק יותר תקציב לא בדיוק עזרה.
צפירת הרגעה
מי שניסתה להרגיע את הרוחות הייתה ג’יליאן קיגן. בסרטון הסברה שפרסמה, עם נעימת רקע שכנראה נבחרה על-ידי מישהו שהפסיד בהתערבות, היא הסבירה שרוב בתי הספר (יותר מ-22 אלף כאלו במדינה) לא הושפעו, ושאלו שכן מקבלים תמיכה מהממשלה. בהמשך, היא פרסמה סדרת ציוצים כשבאחד מהם נכתב בגדול “רוב בתי הספר לא הושפעו”. סונאק שחרר סרטון עם מסרים דומים. זה אמנם נכון, אבל זה זכה בעיקר ללעג, שכן הדבר נראה כהתגאות בכך שהממשלה הצליחה לפקשש רק עם מיעוט של בתי הספר, ושאת רובם היא השאירה עומדת על תלם. זה לא בהכרח שיפוט הוגן, אבל מי שהיה אחראי על דף המסרים היה צריך לזכור כמה נלעג מסר כזה נשמע מממשלה כל-כך לא פופולרית.
מחוץ לאנגליה
כאמור, הממשלה המרכזית אחראית על החינוך באנגליה. לוויילס ולסקוטלנד יש ממשלות משלהן שאמורות לפעול בתחום בעצמן, וקשה להגיד שהן עשו עבודה מדהימה. בעקבות החלטת משרד החינוך הבריטי, הן החליטו לפעול בשטחן. התוצאה הייתה שני בתי ספר שנסגרו בוויילס (הנשלטת על-ידי הלייבור) ואפס בסקוטלנד (שנשלטת בידי קואליציה של ה-SNP והירוקים). נשמע הרבה פחות גרוע מאנגליה, אבל המצב יותר מסובך מזה. בוויילס התהליך לאיתור המבנים המכילים RAAC נחשב לאיטי מדי ולכזה שלא הושלם, ובסקוטלנד לא לגמרי בטוחים שהפיקוח על הנושא הזה מספק, ויש טענות לבתי ספר שפתוחים אבל בפועל מסוכנים. כך, שתי הממשלות נראות כמי שמספרות שהכל בסדר בזמן שהן לא מבצעות את עבודתן. שלא במפתיע, בשתי הממשלות האלו, כמו בממשלה המרכזית, ממשלת השלטון נמצאת שם הרבה מאוד זמן וייתכן שהגיע הזמן לנסות את המושבים של האופוזיציה.
לסיכום
לא בטוח של מי האשמה כאן. עושה רושם שהממשלה לחלוטין ישנה בעמידה ונזכרה ברגע האחרון. צריך להיות הוגנים ולהודות שזה עדיף על כלום, אבל עושה רושם שהיה אפשר להימנע מהכאוס הזה. בין אם על-ידי מתן יותר תקציבים מלכתחילה, הקשבה טובה יותר למומחים בזמן אמת ועוד. כעת, אנחנו כבר בשלב של מזעור הנזקים. צריך להיות הוגנים, בכל הנוגע לזה הממשלה עושה ככל הניתן, והאנשים בשטח מעידים שהם מקבלים לא מעט תמיכה מהרשויות. אבל אחרי שסונאק נכנס לתפקידו כדי לכבות את השריפות שהשאירה קודמתו, הסאגה הזו מציגה אותו שוב כמי שבעיקר מנסה לתקן את הנזקים שנוצרו תחת שלטון המפלגה שלו (ייתכן שגם לממשלות הלייבור יש חלק באשם, אבל אחרי יותר מ-13 שנות שלטון רצופות קשה להיאחז בתירוץ הזה ברצינות).
Monday’s @EveningStandard #cartoon pic.twitter.com/tFAdb9LBcm
— Christian Adams (@Adamstoon1) September 4, 2023
בינתיים, נקווה שלא ייפלו לאף תלמיד או תלמידה חתיכות גג על הראש באמצע השיעור.