האם השביתות בבריטניה עומדות בפני סיום? אתמול (ה’) ראש הממשלה רישי סונאק הודיע על קבלת המלצות הגופים העצמאיים להעלאות השכר במגזר הציבורי לשנת הכספים הקרובה. מדובר בהעלאות לא מבוטלות, בטווח של 5-7%, וסונאק הודיע שזו ההצעה הסופית ושלא יהיה עוד מו”מ על השכר של השנה הקרובה. חלק מהאיגודים קיבלו בברכה את ההעלאות האלו, בעוד אחרים ממש לא מרוצים. בינתיים לא ברור איך זה ישפיע על השביתות, וגם נשאלת השאלה אילו דברים יסבלו מקיצוצים כדי לממן את כל זה | צילום: סיימון ווקר, דאונינג 10
כשרוצים להעלות שכר במגזר הציבורי הממשלה תמיד צריכה להתחשב בשאלה כמה תקציב ניתן להקצות להעלאה הזו. אבל לממשלה הבריטית יש עניין נוסף להתחשב בו בימים אלו: האינפלציה. הרי כשהשכר עולה ובכך נכנס למעשה עוד כסף למערכת, הדבר מקשה להשתלט על האינפלציה. זו הסיבה להעלאות הריבית. וכשהממשלה מעוניינת להיצמד לכללים כלכליים נוקשים כדי לבלום את האינפלציה, העלאות שכר הן עניין מורכב אפילו יותר מבחינתה. מצד שני, כשכבר חודשים על גבי חודשים יש שביתות כמעט בכל שלוחה של המגזר הציבורי בדרישה להעלאות שכר, כמה אפשר להתחמק מכך? אז מזל שאתמול (ה’) ראש הממשלה רישי סונאק הגיע להחלטה בעניין.
קצת רקע
בריטניה כבר סובלת תקופה ארוכה מגל שביתות של הרבה מאוד גורמים: עובדים במערכת הבריאות, ברכבות, במערכת החינוך ועוד. הדבר גורם לבריטניה להרגיש פחות כמו מדינה חברה ב-G7 ויותר כמו מדינת עולם שלישי. האיגודים דורשים העלאות שכר גבוהות, לעתים גבוהות מהאינפלציה, כדי שלהעלאה תהיה גם משמעות ריאלית ולא רק נומינלית. בממשלה מסרבים, בטענה שזה רק יתדלק את האינפלציה, וחוץ מזה צריך לממן את העניין.
עניין שהממשלה מאוד אוהבת להיתלות בו הוא המלצות הגופים העצמאיים לבחינת השכר. מדובר בגופים חוץ-ממשלתיים שמייעצים לממשלות (הבריטית ובמקרים מסוימים גם לממשלות האזוריות) בכל הנוגע לתנאים של העובדים במגזר הציבורי. לרוב מדובר בשכר, אבל לעתים הגופים האלו דנים בפנסיות, בשעות העבודה, בחופשות השנתיות ועוד. ישנם בסך הכל שמונה גופים כאלה, לתחומי העבודה השונים.
הממשלות לא מחויבות לקבל את ההמלצות, וגם יש לא מעט דוגמאות מהעבר בהן הן אכן החליטו שלא לאמץ את ההמלצות במלואן. אבל בסאגה הנוכחית מאוד נוח לממשלה להיתלות בהמלצות הגופים האלו, שכמובן יותר נמוכות מדרישות האיגודים, כביכול כדי לכבול לעצמה את הידיים. בכל מקרה, גם לגבי ההמלצות לשנה הקרובה היה צריך לקבל החלטה, ובכך עוסק הפוסט שלפניכם.
מהות ההחלטה
בלי הקדמות נוספות נעבור לנאום של סונאק מאתמול (ה’). הוא הסביר שכאשר הוא מקבל החלטות מהסוג הזה, עליו להיות הוגן לשני הכיוונים. מצד אחד, הוגן עם עובדי הציבור שעושים לא מעט בעבור הציבור וזכאים לתמורה הולמת, ומצד שני הוגן עם משלמי המסים שאמורים לממן את ההעלאות האלו. דרך המלך להגיע לכך, הסביר סונאק, היא הגופים העצמאיים לבחינת השכר, שלדבריו הוקמו לדרישתם של איגודי העובדים.
סונאק הסביר שהגופים האלו המליצו על העלאת שכר משמעותית למדי, שדרשה מהממשלה זמן רב לבחון את המצב כדי להחליט אם לקבל את ההמלצות או לדחות אותן. סונאק הכריז שהממשלה החליטה לקבל את המלצות הגופים העצמאיים, אבל שהדבר לא ימומן באמצעות העמקת הגירעון או העלאת מסים. פירוש הדבר הוא, כך סונאק, שמשרדי הממשלה השונים יצטרכו “להתייעל”, מילה יפה לקיצוצים.
סונאק אמר שבתמורה להעלאת השכר הזו, הוא מצפה מאיגודי העובדים שעוד שובתים לסיים עם העיצומים השונים ולחזור לעבודה. הוא סיפר לעיתונאים שבקהל שלמעשה איגודי המורים כבר הודיעו לו על סיום השביתות. הוא יצא בפנייה מיוחדת לעובדים השובתים שלוקחים חלק במערך ה-NHS, שכן הצלת שירות הבריאות הלאומי מקריסה הפכה למשימה לאומית שהוא מנסה לקדם. לכן הגיע הזמן שהצוותים יחזרו לעבודה. כדי להבהיר שהוא רציני, סונאק אמר שזו ההצעה הסופית של הממשלה ושלא יהיה עוד משא ומתן על תנאי התשלום של שנת הכספים הנוכחית.
כמו ששמתם לב, סונאק לא נקב במספרים, אז הנה כמה. חשוב לזכור שבגלל המבנה הסמי-פדרלי של בריטניה, הסמכות של הממשלה המרכזית נוגעות בעיקר לאנגליה ולעתים גם לוויילס. בכל מקרה, הנה כמה דוגמאות: שוטרים וסוהרים באנגליה ובוויילס יקבלו העלאה של 7%, מורים באנגליה יקבלו 6.5% ורופאים מתמחים באנגליה יזכו להעלאה של 6%. כדאי לא לתת יותר מדי דוגמאות קונקרטיות, אסכם בכך שההעלאות הן בטווח של בין 5% ל-7%. לא הייתי מתנגד לאחת כזו בעצמי.
מאיפה הכסף?
בסוף צריך מימון לדבר הזה. כאמור, סונאק לא מוכן להעלות עוד מסים או להגדיל את הגירעון (לגבי האחרון, הוא הסביר שהדבר יחריף את האינפלציה). סונאק, בתשובתו לשאלת ה-BBC, הסביר שחלק מהמימון לסיפור הזה יבוא באמצעות העלאת האגרה שמהגרים צריכים לשלם כדי להגיש בקשה לוויזה וכמו כן את האגרה שהם משלמים כדי לקבל גישה לשירותי ה-NHS. זה לבדו אמור לגייס יותר ממיליארד ליש”ט למערכת. הדבר זכה לביקורת על הפיכת המהגרים ל”פרה חולבת”, אבל סונאק טען במסיבת העיתונאים שהאגרות האלו לא עודכנו כבר שנים רבות ולכן מוצדק כעת להעלות אותן.
אבל כמובן יש עוד כמה מיליארדים שצריך להביא מאיפשהו. כאמור, הפתרון של סונאק הוא קיצוצים. סליחה, התייעלות. סונאק הסביר שהרעיון הוא לא לקצץ אלא “לתעדף מחדש” את עבודת המשרדים כך שתשלומים להעלאת המשכורות יהיו במקום גבוה יותר בסדר העדיפויות. לדבריו, במשך זמן רב נעשה תחקור של כל סעיף וסעיף בתקציב של כל משרד, כדי להבין מאילו דברים קטנים ניתן לקחת. למשל, אם נמצא משהו שמוציאים עליו פחות מהמתוכנן. זה לדבריו אמור לכסות את העניין. עם זאת, העיתונאים בחדר לא השתכנעו, וגם העובדה שסונאק אמר שפירוש הדבר הוא להחליט החלטות קשות מעיד על כך שכן יהיו קיצוצים פה ושם (במסגרת ההבטחה שלא בשירותים העיקריים). נראה שסונאק בעיקר רצה להימנע מכותרות באמצעות נאום של שר האוצר בפרלמנט על הקיצוצים הקרובים.
דבר האיגודים
אז יש העלאות שכר. אבל האם זה יספיק כדי לרצות את האיגודים שעודם שובתים? איגודי המורים, כאמור, קיבלו את הבשורה בשמחה. גם ב-FDA, איגוד לעובדי מדינה, בירכו על ההעלאה המתוכננת. אבל לא כולם מרוצים. למשל ב-BMA, האיגוד של מקצועות הבריאות, אמרו שההעלאה הזו רחוקה מלהספיק, בעיקר בהתחשב בכך שבעשור האחרון השכר שלהם נשחק. צריך לזכור שלמרות שמדובר בהעלאה מכובדת, היא נמוכה משיעור האינפלציה בבריטניה, ולכן במונחים ריאליים עדיין מהווה קיצוץ. שרון גראהם, מזכ”לית האיגוד Unite, אמרה שהיא מאמינה שההעלאה הזו רחוקה מלהספיק ושהיא מאמינה שהצעד הזה יביא לעוד שביתות.
בסופו של דבר, מי שיצטרכו להחליט על כך הם חברי האיגודים. מאז ימי מרגרט ת’אצ’ר החוק לא מאפשר למנהיגי האיגודים פשוט להשבית את המשק, ודורש מהם לקבל את הסכמת החברים. כלומר, בסופו של דבר כדי להמשיך בשביתות, גם אם ראשי ה-BMA ירצו להמשיך לשבות, הם יצטרכו לקבל את הסכמת החברים. לכן בשלב הזה קשה להגיד אם הרטינות של חלק מהאיגודים מבשרות שהעסק רחוק מלהיגמר.
ואז כמובן תעלה השאלה איך תנהג הממשלה אם השביתות ימשיכו למרות הכל. נכון, סונאק הבטיח שלא יהיו עוד הצעות או מו”מ. יש גם את הצעת החוק שתדרוש מינימום שירות בשירותי חירום. אבל בסופו של דבר מה שמעניין את הציבור זה אם הוא מקבל שירות או לא. כשהסקרים גם ככה לוחצים על השמרנים, האם הם יוכלו להתמודד עם מצב בו השירותים לאזרח ממשיכים להידרדר בגלל שביתות? נצטרך לחכות ולראות, אבל מה שבטוח זה שיש עוד הרבה קצוות לא סגורים בסיפור הזה.