השבוע החולף בפוליטיקה הבריטית היה בסימן החוק: ה-SNP עברה פשיטה משטרתית על משרדיה ומעצר של מנכ”ל המפלגה לשעבר. במפלגה השמרנית חבר פרלמנט מטעמה נתפס מוכן לספק שירותי לובינג לחברת דמה בניגוד לכללים. בלייבור פתחו בקמפיין שמנסה למצב את השמרנים כחלשים אל מול הפשיעה והואשמו בשימוש במשרוקית כלבים. וכל זה כשנושא ה”חוק וסדר” תופס מקום יותר ויותר מרכזי במערכת הבחירות הקרבה | צילום: ניק וידאל-הול

השבוע החולף בפוליטיקה הבריטית היה בסימן אכיפת החוק ופשיעה. או יותר נכון, איך המפלגות הגדולות בפרלמנט (שמרנים לייבור ו-SNP) התעקשו להוכיח שהן לא בדיוק החומר הכי מוצלח לזה. זאת לאחר שהמשטרה פשטה על משרדי ה-SNP ועצרה את פיטר מארל, בעלה של ניקולה סטרג’ן; חבר פרלמנט שמרני נתפס מוכן לספק שירותי לובינג לחברות הימורים, אחרי שכבר חברים אחרים במפלגה ניסו למכור את שירותיהם; והלייבור התחילה בקמפיין “חוק וסדר” שהפך מעל הכל לפארסה. לאיזו מפלגה הייתם נותנים סמכות על המשטרה?

הפשע הסקוטי

בזמן שרבים מאיתנו היינו בהכנות אחרונות לליל הסדר (ד’) אתרי החדשות הבריטיים התחילו לעדכן: פיטר מארל נעצר. מארל, למי שלא זוכרים, הוא בעלה של ניקולה סטרג’ן, עד לפני פחות משבועיים ראשת ה-SNP והשרה הראשונה של סקוטלנד, וגם עד ממש לא מזמן מנכ”ל ה-SNP. את התפקיד הוא עזב לא בשל התפטרותה של סטרג’ן, אלא בעקבות ניסיון טיוח של מספר המתפקדים שעזבו את ה-SNP בתחילת 2023. המעצר בוצע כחלק מחקירה שנפתחה ב-2021 בעקבות כספים (600 אלף ליש”ט, אם לדייק) שנתרמו למפלגה לטובת קמפיין למשאל עם שני, שעקבותיהם לא נודעו. זאת בנוסף להלוואות מפוקפקות שמארל עצמו נתן ל-SNP. לפני מספר שבועות המשטרה הגיעה לתפנית בחקירה, ואחרי התייעצות עם הגורמים הרלוונטיים הגיעה את הפעולה. לא פלא שרבים סבורים שעכשיו אנחנו מבינים למה ניקולה סטרג’ן באמת פרשה מהתפקיד.

המשטרה לא רק עצרה את מארל לחקירה, אלא גם פשטה על ביתו בגלאזגו (שהוא גם ביתה של סטרג’ן) ועל מטה המפלגה באדינבורו, והחרימה משם לא מעט מסמכים וממצאים מרשיעים אחרים. אם זה לא הספיק, אז גם חברת רואי החשבון שעבדה עם ה-SNP הודיעה בעקבות החקירה על הפסקת הקשרים. המזה יוסף, שהחליף את סטרג’ן בתפקיד, הסביר שהוא שמע על פעולות המשטרה רק לאחר שבוצעו, וסירב להגיב על חקירה שטרם נסגרה. כמו כן, למרות שיוסף נחשב למועמד ההמשכיות של סטרג’ן, הוא דאג להרחיק את עצמו ממנה וממארל, כשאמר שיש צורך ביותר פתיחות ושקיפות ב-SNP לטובת אמון הציבור. במילים אחרות: ניקולה – גלגלי אוטובוס; גלגלי אוטובוס – ניקולה. אתמול (ש’) סטרג’ן עצמה הגיבה לראשונה לכל הדברים הללו. התגובה רק הבהירה שאין ביכולתה לדבר על החקירה וביקשה לכבד את הפרטיות שלה.

ה-SNP נראית כרגע כמו מפלגה שהסתאבה אחרי 16 שנות שלטון רצופות וכעת עומדת בפני קריסה. מצבה בסקרים מידרדר, בין השאר כי יוסף לא קרוב לפופולריות ממנה נהנתה סטרג’ן, והיריבות הפוליטיות כבר מריחות הזדמנות להדיח אותה מהדומיננטיות בסקוטלנד. החקירה הזו לבטח לא מוסיפה לה.

לוביסט בהזמנה

ומה-SNP למפלגה השמרנית. הכירו את סקוט בנטון, חבר פרלמנט של המפלגה מטעם מחוז הבחירה בלאקפול דרום. לפני שלושה ימים (ה’) הטיימס חשף כיצד בנטון הציע את שירותיו כלוביסט לחברת הימורים. אזכיר: למרות שחברי פרלמנט רשאים לעבוד במקביל בעבודה נוספת, היא לא יכולה להיות לובינג או לחלופין ייעוץ שיסביר לחברות כיצד להידחק לתוך המנגנונים של הפרלמנט והממשלה. על רקע הכוונה לערוך רפורמה בהימורים שעשויה לפגוע ברווחיהן של חברות ההימורים, הטיימס פברקו חברת הימורים ופנו לבנטון לעזרה. בנטון הבטיח להם הדלפות של מסמכי מדיניות, גישה ישירה לאוזנם של שרים ועוד. על העבודה הזו הוא התכוון לגבות כמה אלפי ליש”ט בחודש. בתגובה בנטון טען שלאחר אותה שיחה עם אנשי הטיימס הוא פנה לגורמים המוסמכים בפרלמנט, שהבהירו לו שהדבר נוגד את הכללים, ולכן הוא מעולם לא שלח קורות חיים לחברה המפוברקת. או שהסברת הכללים בפרלמנט היא על הפנים, או שבנטון מבלשט.

הדבר הגיע פחות משבועיים אחרי ששר הבריאות לשעבר מאט הנקוק ושר האוצר לשעבר קוואזי קווארטנג הסכימו לשמש כיועצים של חברה מזויפת אחרת, שלכאורה ממוקמת בדרום קוריאה. הם היו קצת יותר גרידיים, ודרשו 10,000 ליש”ט (הנקוק) או דולר (קווארטנג) לחודש לפחות. במקרה שלהם אין באמת האשמה בעבירה על הכללים, שכן הייעוץ לא היה כיצד לעקוף את הפרלמנט, אבל זה פשוט מאוד לא חכם מצדם. מאז פרשת פטרסון שפרצה בנובמבר 2021, כל נושא העבודות הנוספות של חברי הפרלמנט נצבע באור מאוד לא מחמיא ויש קריאה להגביל אותן מאוד. לדרוש כאלו סכומים בשביל עבודה נוספת פשוט נראה רע.

המפלגה השמרנית תציין בחודש הבא 13 שנות שלטון רצופות (מתוכן חמש בקואליציה עם הליברל-דמוקרטים ועוד שנתיים עם תמיכה מבחוץ של ה-DUP), וגם היא נראית כמו מפלגה שהסתאבה אחרי שהתרגלה יותר מדי לכוח. דברים כאלו רק מחזקים את התחושה הזו, והמקרה של בנטון – שצריך לזכור שאנחנו לא יודעים למה באמת הוא לא שלח קורות חיים – גם מראה שהשמרנים עוד לא הבינו מה הכניס אותם לבוץ מלכתחילה.

משרוקית כלבים

מי שאמורה ליהנות מירידת קרנן של ה-SNP והמפלגה השמרנית היא מפלגת הלייבור. הדבר מהווה עבורה את האפשרות לחזור לשלטון בבחירות הכלליות ב-2024 ואולי על הדרך גם לחזור לבכורה בסקוטלנד. אז למה לא להרוס את זה? לקראת הבחירות המקומיות שיתקיימו בתחילת החודש הבא, נראה שהלייבור מנסה לנתץ את המונופול שיש לשמרנים על התואר “מפלגת החוק והסדר”, ולכן לפני שלושה ימים (ה’) היא התחילה עם קמפיין חדש. במודעה שרצה ברשתות החברתיות, נכתב: “אתם חושבים שבגירים שמורשעים בפגיעה מינית של ילדים צריכים ללכת לכלא? רישי סונאק לא”. כל זה ליד תמונה של סונאק, חתימתו, והסבר שתחת השמרנים 4,500 אנשים שהורשעו בעבירה הנ”ל לא ריצו עונש מאסר. המודעה נחתמה במילים: “לייבור תנעל מתעללים בילדים”. ועל כל זה, הטקסט הנלווה למודעה בטוויטר היה: “לייבור היא המפלגה של חוק וסדר”, רפרנס ישיר לכינוי שהמפלגה השמרנית נוטה להצמיד לעצמה.

המודעה הזו בעייתית מכמה סיבות. ראשית, הסטטיסטיקה הזו כוללת נתונים מאז 2010, וסונאק נכנס לפרלמנט רק ב-2015. שנית, בחלק מהזמן הזה ראש הלייבור קיר סטארמר היה פרקליט המדינה, ככה שזה גם הרקורד שלו שם. אבל יותר מהכל, לרבים העניין הרגיש כמו פוליטיקה מאוד נמוכה, שכן סונאק מואשם כאן כאילו הוא בעצמו הלך ושחרר את אותם עברייני מין. מאחר שסונאק הוא ממוצא הודי, ושבאותו שבוע שרת הפנים האשימה ספציפית אנשים ממוצא פקיסטני בפיתוי ילדות לבנות, לחלק הדבר הרגיש כמו עוד משרוקית כלבים גזענית. לאחרים, הדבר הזכיר את הרטוריקה הטראמפיסטית של בוריס ג’ונסון כשטען שקיר סטארמר על כך שהטורף המיני ג’ימי סאוויל לא עמד לדין. למרות הביקורת הרבה, שהגיעה גם מתוך הלייבור, הנהגת המפלגה הגנה על הקמפיין, ובינתיים העלתה עוד שתי מודעות באותו סגנון.

בינתיים, פורסם באובסרוור, סטארמר ושרת הפנים בממשלת הצללים איווט קופר לא יודעו מראש על הקמפיין הזה. כמובן, זה היה יכול עוד איכשהו לתפוס אם המודעה הראשונה הייתה יורדת במהירות. בפועל, כאמור, הקמפיין ממשיך וקיבל פרופיל גבוה. אי-ידיעה במקרה הזה באמת לא יכולה לפטור מעונש.

לסיכום

אחת החובות הבסיסיות של מדינה – עליה יסכימו תומכי מדינת הרווחה וגם תומכי מדינת שומר הלילה – היא שמירה על הסדר והחוק. יש ויכוחים מה הדרך הנכונה לבצע את החובה הזו, אבל אין ויכוח שהיא קיימת. עם זאת, שתי מפלגות לא מצליחות לשמור על החוק בתוך עצמן והשלישית מבטיחה לשמור עליהם תוך שימוש ברטוריקה מתסיסה שלא בדיוק מוסיפה לאלו. בזמן שבריטניה משוועת לפתרונות אמיתיים לגבי הפשיעה בקרבה, המפלגות שאמורות לדאוג לזה עושות רושם שהן אינן כשירות לכך ומעדיפות במקום זה להיתפס לשחיתות בעצמן או להציע רעיונות פופוליסטיים. בקושי חוק ומעט מאוד סדר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *