דו”ח חמור במיוחד של הברונית קייסי קובע שמשטרת לונדון היא ארגון שיש בו סקסיזם, הומופוביה וגזענות מוסדיים והוא כושל במיוחד בטיפול בנפגעות עבירות מין ואלימות. ראש עיריית לונדון (מהלייבור) ושרת הפנים (השמרנית), שניהם בני מיעוטים בעצמם, מתחרים זה עם זו מי לוקח פחות אחריות על המשבר | צילום: מארק נורמן פרנסיס
הברונית לואיז קייסי פרסמה אתמול (ג’) דו”ח חמור במיוחד שהזמינה ממנה המשטרה המטרופוליטנית של לונדון (the Metropolitan Police, או פשוט the Met) שחקר את התרבות בארגון. ממצאי הדו”ח הם מהחמורים ביותר שאי פעם נמצאו בדו”ח לגבי ארגון בריטי כלשהו, וייתכן שיובילו לשינויים משמעותיים במערכת אכיפת החוק הבריטית. ראשית, אציג את הרקע לדו”ח, לאחר מכן – אפרט בקצרה מה היו הממצאים, ואסיים בהצגת התגובות במערכת הפוליטית והמשמעויות של הדו”ח.
חבית של תפוחים רקובים
משטרת לונדון הזמינה את הדו”ח בעקבות רצח שרה אוורארד: אישה צעירה מלונדון שנאנסה ונרצחה על ידי השוטר ויין קוזנס בשנת 2021. הוא אמנם נתפס והורשע, אבל הפרשה חשפה את המשטרה לביקורת קשה: איך ייתכן שקוזנס, שהתגלה כאנס ורוצח, עבר את המבחנים ושירת כשוטר בכוח ההגנה על שגרירויות ודיפלומטים, יחידה עילית של המשטרה? איך ייתכן ששלוש נשים התלוננו בעבר שחשף עצמו בפניהן, אך לא ננקטה נגדו כל פעולה, והוא המשיך לשרת במשטרה ולשאת נשק? יש לציין כי היותו של קוזנס שוטר חמוש היא חריגה: רוב השוטרים הבריטים אינם חמושים. אז איך האחריות הגדולה הזו נפלה דווקא בחלקו של אדם נתעב כזה?
אם זה לא מספיק, המחאה שפרצה בעקבות הפרשה נגד המשטרה דוכאה באמתלה של הפרת תקנות קורונה. גם שרת הפנים (אז) פריטי פאטל וגם ראש עיריית לונדון סאדיק קאן גינו את המשטרה על השימוש הלא מידתי בכוח, שנראה רע במיוחד כשמדובר במחאה נגד המשטרה עצמה.
‘The moment that Sarah Everard was abducted, raped and murdered by a serving police officer was a moment that change needed to come, and change didn’t come.’
Baroness Louise Casey says her report into the Met Police showcases a ‘racist, misogynistic and corrupt’ institution. pic.twitter.com/0tvrgY4wL0
— GB News (@GBNEWS) March 21, 2023
בחודש שעבר נגזר דינו של דייוויד קאריק, בן 48, גם הוא שוטר ביחידת עילית, שהורשע באונס 12 נשים. נכון, איש לא טוען שכל שוטר הוא רוצח או אנס, חלילה. אבל, למשל, בתחנת צ’רינג קרוס שבמרכז לונדון נחשפו התכתבויות בין שוטרים בהם כמה מהם מתרברבים שקיימו יחסי מין עם עובדת מין שהובאה לתחנה, מתבדחים בנושא אונס ואלימות של שוטרים כלפי בנות זוג, ולא פוסחים גם על בדיחות הומופוביות או סתם גזעניות נגד שחורים, מוסלמים ויהודים. ואלה האנשים שאמורים להיות הכתובת הראשונה לנפגעי עבירות. בעקבות הפרשות הללו, הברונית קייסי התבקשה לבדוק האם יש בעיה מערכתית במשטרה. לא במפתיע, התשובה היא כן. בכירים לשעבר במשטרה דחו את האמירה לפיה קוזנס או קאריק הם “תפוחים רקובים”, כלומר – בודדים שמעשיהם לא משליכים על ערכיו של הארגון כולו, וכינו את המשטרה כולה “חבית של תפוחים רקובים”.
אז מה בעצם מצאה הברונית קייסי? כשמדובר בנפגעי עבירות – לא נראה שיש בלונדון על מי לסמוך. רוב עבירות המין כלל לא נחקרות, עד כדי כך שאונס בלונדון הוא “חוקי בפועל” לדברי קצין במשטרה. במקרים מסוימים – ראיות קריטיות לעבירות מין הושמדו בגלל טיפול כושל של שוטרים (כולל שמירת ראיות במקרר עם ארוחת הצהריים). גם בכל הקשור לשוטרים – הארגון יצר סביבה רעה ורעילה. שוטרים הומואים מפחדים מבריונות, שוטר מוסלמי מצא בייקון בנעליים, שוטר סיקי נתפס על ידי חבריו שגזזו את זקנו בכוח, ועוד ועוד מקרים כאלה שהיו נחשבים מזעזעים אם היו מתרחשים בבית ספר תיכון, לא כל שכן בגוף שאמון על אכיפת החוק. על טיפול בהטרדה מינית של שוטרות בתוך הארגון אין מה לדבר בכלל. יחידות העילית של המשטרה, שהוציאו מתוכן גם את קוזנס וגם את קאריק, הוגדרו כ”פינה חשוכה” בארגון. הדו”ח בדק גם את אמון הציבור במשטרה, והמסקנה הלא מפתיעה היא שהאמון הוא הנמוך ביותר אי פעם, בעיקר בקרב שחורים.
אחריות ריקה
לארגון המקולקל הזה יש שני הורים, שלא מחבבים זה את זו: קודם כל ראש עיריית לונדון, סאדיק קאן, שממונה על המשטרה, וכבר מכהן שבע שנים בתפקיד. בנוסף, המשטרה אחראית גם בפני משרד הפנים בו מכהנת שרת הפנים, סואלה ברוורמן. היא אמנם זמן מועט בתפקיד, אבל המפלגה שלה בשלטון מאז 2010.
הגדיל לעשות סאדיק קאן באומרו כי הוא “לוקח אחריות מלאה” על הממצאים. ואז הוא, ובכן, לא לקח שום אחריות. במצב הקשה במשטרה הוא האשים את מדיניות הצנע השמרנית שפגעה במשאבי המשטרה כמו בכל השירות הציבורי, ואמר כי הדו”ח הוא “קריאת השכמה”. לא ברור מי בדיוק צריך להתעורר. הבעיות במשטרה, לדבריו, הן “לאומיות”, כלומר – קיימות בכל המשטרה הבריטית ועל כן, במשתמע, לא אשמתו. לזכותו ייאמר שהדו”ח אכן מגבה את הטענה לפיה הקיצוצים של השמרנים פגעו קשות במשטרה. לייחס את התרבות הסקסיסטית, גזענית והומופובית אך ורק לקיצוצים הללו – זה כבר הרבה יותר שנוי במחלוקת, וגם לא מתאים לכך שהתופעות המכוערות הללו לא בדיוק נולדו ב-2010: דו”ח מקפרסון ב-1999 כבר קבע שיש בעיית גזענות במשטרה. לזכותו הוא גם יוכל לומר שהוא דאג שקרסידה דיק, נציבת משטרת לונדון בזמן פרשת שרה אוורארד, תתפטר. אבל אם מישהו חשב שמינויה של דיק, האישה הראשונה והלסבית הראשונה לכהן בתפקיד נציבת המשטרה, יחסל את האווירה הסקסיסטית – הוא טעה. כך גם מי שחשב שתחת שתי שרות פנים ממוצא הודי (פאטל וברוורמן) וראש עירייה ממוצא פקיסטני (קאן) תטופל בעיית הגזענות במשטרה. כנ”ל מי שחשב שלפטר את דיק, ראש הארגון, יעביר מסר מספיק חזק שיגיע לכל הארגון.
גם שרת הפנים ברוורמן קיבלה את ממצאי הדו”ח וכמובן הביעה זעזוע מהמקרים המתוארים. גם היא לקחה אחריות. לא עבור עצמה, כמובן, או עבור הממשלה שהיא חברה בה. בפרלמנט, קראה ברוורמן לתושבי לונדון “להתייחס לנציב המשטרה ולראש העירייה כאחראים ולשפוט אותם לפי מעשים, לא מילים”.
הפיל שבחדר: המשטרה תפורק?
ומה הלאה? הברונית קייסי מציעה, במפורש, לפרק את משטרת לונדון לגופים קטנים יותר. כיום, משטרת לונדון היא כוח המשטרה הגדול בבריטניה, ורבע מכל השוטרים הבריטים, 35 אלף, עובדים בו. אם זה יקרה, זו תהיה סגירת מעגל אירונית במיוחד: אבי משטרת לונדון המודרנית הוא ראש הממשלה סר רוברט פיל שהקים אותה ב-1839 כאיחוד של גופי אכיפת חוק קדומים יותר, ואף ניסח את הקוד האתי שלה. אז, כוח משטרה אחד נתפס כצעד הכרחי למאבק בפשע. הפיצול בין משטרת המטרופולין למשטרת הסיטי של לונדון (שקיים עד היום), למשל, הפריע עשרות שנים אחר כך לחקירה בפרשת ג’ק המרטש. מאז, “בובי”, השוטר הלונדוני החובש את הכובע הייחודי, הפך לסמל של לונדון. משטרת לונדון, שכונתה “סקוטלנד יארד” על שם המפקדה הישנה שלה, נחשבה לכוח המשטרה הטוב בעולם והמסביר פנים ביותר לאזרח. הברונית קייסי התייחסה לכך בדוח שלה וקבעה שהמשטרה מעלה בחובה שהטיל עליה פיל – לעסוק בשיטור בהסכמתו ובאמונו של הציבור.
ראש האופוזיציה קיר סטארמר מיהר לשפוך מים על המדורה, ואמר כי לדעתו דרוש שינוי עמוק, אך אין צורך לפצל את המשטרה או להזיז גופים ממקום למקום כפתרון לבעיה. בהנחה הסבירה שהשמרנים לא ירצו לערוך שינוי גדול כל כך בשלב הזה של כהונת הממשלה, למעשה דיי בטוח שמשטרת לונדון כרגע לא תפורק, והתירוץ יהיה שרוצים לתת לנציב החדש, סר מארק רולי, הזדמנות לעבוד וליישם את הממצאים. ממילא, כדי ששינוי כזה יקרה, המשטרה צריכה אמא ואבא שיעבדו יחד. עד אז היא תמשיך להיות הילד הבעייתי שאף אחד לא לוקח עליו אחריות.