החטא ועונשו: נאד’ים זהאווי, מנכ”ל המפלגה השמרנית ושר בלי תיק, פוטר מהממשלה על-ידי רישי סונאק. הדבר קרה לאחר שהיועץ האתי לממשלה השלים את חקירתו בעניין פרשות המס של זהאווי. לפי הממצאים, זהאווי לא דיווח על החקירה נגדו ברשות המסים או על ההסדר אליו הגיע עם הרשות במספר אירועים בהם הדבר היה נדרש ממנו. לכן היועץ הגיע למסקנה שזהאווי הפר את הקוד המיניסטריאלי, קודקס ההתנהגות לשרי הממשלה. סונאק, כאמור, פיטר את זהאווי, אבל לא בלי להיראות כמי שמצמידים לו אקדח לרקה כדי לעשות זאת, מה שעורר זעם באופוזיציה. גם במפלגה השמרנית יש גורמים שנוטרים טינה לסונאק, בטענה שזהאווי לא זכה להליך הוגן. ובסופו של דבר סונאק נראה כמי שיכול לגלות יותר יושרה מג’ונסון, אבל שזה רף מאוד נמוך לעמוד בו | צילום: משרד האוצר הבריטי
שבועיים – חלק יגידו שבועיים יותר מדי – מהרגע בו נחשף כי נאד’ים זהאווי, שר ללא תיק ומנכ”ל המפלגה השמרנית, שילם קנס בן שבע ספרות לרשות המסים בגלל שלא דיווח על הכנסותיו כראוי ועד שאתמול (א’) ראש הממשלה רישי סונאק הודיע לזהאווי על סיום תפקידו בממשלת הוד מלכותו. אבל למרות שסונאק סוף-סוף יכול להראות שדיבוריו על ממשלה של “יושרה, מקצוענות ואחריותיות” שווים משהו, הוא נותר חבול מול מפלגתו שלו ומול האופוזיציה.
מי זה נאד’ים זהאווי?
כמה מילים על האיש: נאד’ים זהאווי הגיע לחיינו כשקיבל את המינוי לשר לענייני חיסונים במשרד הבריאות, תפקיד במסגרתו ניהל את מבצע חיסוני הקורונה המוצלח של בריטניה. כגמול, בוריס ג’ונסון מינה אותו בספטמבר 2021 לתפקיד שר החינוך. ביולי 2022, סביב גל ההתפטרויות מממשלתו של ג’ונסון, זהאווי דרש וקיבל את תפקיד שר האוצר. הוא כיהן בתפקיד חודשיים, ואז ליז טראס החליפה את בוריס ג’ונסון ומינתה את זהאווי לתפקיד שר לתיאום פנים ממשלתי בתוך משרד הקבינט. טראס לא החזיקה חודשיים ובאוקטובר רישי סונאק החליף אותה, ומינה את זהאווי לתפקיד שר בלי תיק ומנכ”ל המפלגה השמרנית. מדובר בתפקיד מפתח עם אחריות גדולה בניהול המפלגה וגם במי שנוכח בישיבות הממשלה.
מה עשה נאד’ים זהאווי?
אז מה הסיפור? נתחיל בתזכורת מהפוסטים הקודמים: ב-14 בינואר הסאן חשף שנאד’ים זהאווי, ממייסדי מכון הסקרים YouGov, שילם קנס של יותר ממיליון ליש”ט לרשות המסים, כחלק מהסכם עם הרשות כדי להסדיר את מה שנראה כמו התחמקות דיי גדולה ממס מצד משפחתו (זאת בנוסף למס עצמו שהיה על זהאווי לשלם, בגובה 3.7 מיליון ליש”ט). בהמשך התגלה שביולי האחרון, כשבוריס ג’ונסון מינה את זהאווי לשר האוצר לשתי דקות, נודע לו על כך שיש לזהאווי איזה עניין עם רשות המסים, והוא בכל זאת המשיך עם המינוי. את ההסדר עצמו עם הרשות, אגב, זהאווי השיג כשהוא כבר כיהן כשר האוצר ובכך אחראי עליה. אבל זהאווי טען שברשות המסים הכירו בכך שמדובר בהתרשלות ולא בהתחמקות מכוונת. באופוזיציה לא התרשמו ודרשו מראש הממשלה רישי סונאק לפטר את זהאווי מהממשלה. סונאק אמר שיש לו “אמון מלא” בזהאווי, אבל הורה ליועץ האתי לממשלה לורי מגנוס לרדת לשורש העניין.
ועכשיו נתקדם קצת מאותם פוסטים: בינתיים הלחץ מצד האופוזיציה עלה, כולל קריאה של ראש האופוזיציה קיר סטארמר לפיטוריו המידיים של זהאווי. סונאק לא נרתע ואמר שלא יעשה דבר לפני שחקירתו של מגנוס תושלם. אבל אף אחד לא חיכה למגנוס: ג’ים הארה (Harra), מנהל רשות המסים, הגיע להעיד בפרלמנט ונשאל מתי מדברים ברשות המסים על התרשלות, מה שזהאווי השתמש בו להגנתו. הארה הסביר שאם תוך הפניית מספיק תשומת לב לדיווחי המס בכל זאת נפלה טעות תמימה, אז לא יוטל קנס. בהתרשלות, לעומת זאת, כלומר כשנפלה טעות לא בגלל טעות תמימה אלא בגלל חפיפניקיות, אז זו כבר עבירה שנושאת עמה קנס. המשתמע מהדברים זה שהטענה של זהאווי שהוא רק התרשל ולא העלים במכוון אולי יכולה להפחית בעונש, אבל הוא עדיין עבר עבירה.
הממצאים
אתמול בבוקר (א’), בזמן מהיר למדי – פחות משבוע (כנראה המהירה ביותר אי פעם) – לורי מגנוס כבר הגיש את ממצאי החקירה שלו לסונאק. הם לא השתמעו לשתי פנים. מגנוס, חשוב להבהיר, לא בדק את דיווחי המס של נאד’ים זהאווי, זה עניין לרשות המסים, אלא רק כיצד זהאווי התנהל לאור החקירות נגדו. או במילים אחרות, בהתאם להגדרת תפקידו, הוא בדק שנשמרו כללי האתיקה לחברי הממשלה כפי שאלו מנוסחים בקוד המיניסטריאלי. לפי המוסכמה הבריטית, רק אזכיר, הפרה של הקוד המיניסטריאלי אמורה לגרור התפטרות או פיטורים של השר/ה הסורח/ת. בוריס ג’ונסון שינה את הקוד כך שיהיו מקרים בהם יהיה ניתן להסתפק בהתנצלות פומבית וקנס, אבל באיזושהי דרגת חומרה לא יהיה ניתן להסתפק בכך. במילים אחרות, חקירה כזו היא לא צחוק.
בכל מקרה, אם נחזור לסיפור, מגנוס בחן שלושה קריטריונים במסגרת המנדט שלו: גילויים נאותים מצד זהאווי על החקירה נגדו עד אוגוסט, גילויים נאותים מצדו על ההסדר עם רשות המסים החל מאוגוסט, ונכונות ההצהרות שלו לציבור בעניינים אלו.
גילויים נאותים
רשות המסים החלה לחקור את עניינו של נאד’ים זהאווי באפריל 2021, כשהיה עדיין שר לענייני חיסונים במשרד הבריאות, וביוני 2021 זהאווי אף הגיע עם יועציו לרשות כדי לענות על כמה שאלות. זהאווי סיפר למגנוס שהוא חשב שרק מבררים איתו כמה דברים פעוטים. אתם יודעים, דברים פעוטים בשווי מיליונים. גם מגנוס לא התרשם וכתב שזהאווי היה אמור להבין שבהתאם לאופי החקירה הוא עומד בפני עניין רציני. ביולי 2022, כשבוריס ג’ונסון מינה אותו להיות שר האוצר, זהאווי מילא הצהרת ניגוד עניינים ולא עלה בדעתו להזכיר איזו חקירה קטנה שרשות המסים מנהלת מולו. עשרה ימים לאחר מכן, אחרי שקיבל עדכון מרשות המסים, הוא עדכן את ההצהרה אבל בלי לתת יותר מדי פרטים. על סמך כך, מגנוס הסיק שגם בין שני התאריכים האלו, בספטמבר 2021, כשזהאווי מונה לשר החינוך, הוא לא הצהיר על החקירה.
עד כאן הצהרות על החקירה. מה לגבי ההסדר? זה לא השתפר במיוחד. כאמור, באוגוסט האחרון, לאחר שמונה למשרד האוצר, זהאווי הגיע להסדר, ומתברר שהוא לא עדכן את הצהרת ניגוד העניינים שלו כדי לספר שהושג אחד (עם הרשות עליה היה מופקד כשר האוצר). וכל זה רק תחת כהונתו של בוריס ג’ונסון. הרי בספטמבר האחרון ליז טראס החליפה את ג’ונסון ובאוקטובר רישי סונאק החליף אותה. תחת שניהם זהאווי קיבל תפקידים בממשלה. ובשני המקרים האלו הוא עדיין לא סיפק הצהרת ניגוד עניינים מספקת כדי שאנשי שירות המדינה יוכלו ליידע את ראשי הממשלה את מי הם הולכים למנות לתפקיד שר. אבל זה לא שזהאווי לא עדכן בכלל את הצהרת ניגוד העניינים שלו. זה קרה לפני שבועיים בדיוק, יומיים אחרי החשיפה של הסאן. בקטנה.
הצהרות פומביות
עד כאן עניינים רשמיים. אבל מה עם דבריו לתקשורת? ביולי האחרון, אחרי שבוריס ג’ונסון התפטר והחל המרוץ להחליפו, זהאווי פרסם הודעה לתקשורת בה טען שיש שמועות שרשות המסים וכמו כן גורמי אכיפה אחרים בוחנים את האפשרות שהוא ביצע הונאה. לדבריו, הוא “לא מודע לזה”, והבטיח לענות על כל שאלה מטעם רשות המסים (דברים דומים נאמרו גם בריאיון לסקיי ניוז). טוב, הגיוני, בשלב הזה הוא כבר היה אחרי מענה להרבה שאלות שלה. בחקירה של מגנוס זהאווי טען, כאמור, שהוא לא הבין שהוא תחת חקירה. מגנוס, כפי שכבר הוסבר, לא קיבל את התירוץ הזה. זהאווי, אגב, תיקן את ההצהרה הזו רק בשבת שעברה.
מסקנות
ומה מסקנתו של סר לורי מגנוס? לדבריו, זהאווי לא עמד הן בעקרונות הכלליים של הקוד המיניסטריאלי, והן בדרישות נקודתיות יותר כמו כנות, פתיחות עם הציבור ודוגמה אישית. כמו כן, כפי שאפשר לראות מהדוח, אנחנו מדברים פה על כמה וכמה פעמים שבהן זהאווי הפר את הקוד המיניסטריאלי.
ואם רק יורשה לי לומר איזה “אמרתי לכם”: כאמור, סונאק הגן על זהאווי בטענה שיש לו “אמון מלא” במנכ”ל המפלגה שלו. זה מה שכתבתי בתגובה לזה: “אספר שמאז שפתחתי את הבלוג הזה עוד לא נתקלתי בצירוף ‘אמון מלא’ שנאמר בנסיבות שבהן באמת היה ניתן לחוש שמומלץ לתת אמון מלא באותו אדם”. עכשיו זה גם מגובה במסמך של היועץ האתי לממשלה.
גזר הדין
אז פסק הדין ניתן: נאד’ים זהאווי אכן עבר על הקוד המיניסטריאלי. מה היה גזר הדין של ראש הממשלה רישי סונאק, שההחלטה מה לעשות בממצאים היא רק שלו (ולמעשה גם אם לקבל אותם)? טוב, אתם כבר יודעים, זה ממש מופיע בפסקת הפתיחה: פיטורים. במכתב לזהאווי סונאק כתב שהוא הבטיח עם כניסתו לתפקיד ממשלה של “יושרה, מקצוענות ואחריותיות”, ולכן הוא הזמין את החקירה הזו. בהמשך כתב: “בעקבות ממצאי החקירה של היועץ האתי […] ברור שהייתה הפרה רצינית של הקוד המיניסטריאלי. לכן, אני מיידע אותך על החלטתי להעבירך מתפקידך בממשלת הוד מלכותו”. בהמשך סונאק הודה לזהאווי על ההישגים שהיו לו בתפקידיו השונים בממשלה.
Nadhim Zahawi sacked by Rishi Sunak: “it is clear there has been a serious breach of the ministerial code” pic.twitter.com/JcclbUOMeg
— Harry Horton (@harry_horton) January 29, 2023
זהאווי כתב בחזרה לסונאק. לא היו במכתב הזה התנצלות או בושה. רק גאווה ברקורד שהיה לו בממשלה והאשמות נגד התקשורת. לדבריו, “לא מצאתי כותרת אחת” על תקיפה של חבר פרלמנט. עכשיו, אני מודה שלא בדקתי אם היו כותרות או לא, אבל אני חייב להעיר שתי הערות. ראשית, אין קשר בין שני הדברים. שנית, אני באמת חושב שמי שלעדותו שלו פספס תשלום מס בשווי מיליונים ולא הבין שהוא בחקירה לא אמור לספר לנו לאילו דברים הוא שם לב ולאילו לא.
— Nadhim Zahawi (@nadhimzahawi) January 29, 2023
תגובות
שרי הממשלה ניסו להראות שהנה, מערכות הצדק הפנימיות של הממשלה עובדות, ואפילו מהר. שר הבינוי מייקל גוב אמר שברגע שהיו בפני ראש הממשלה את העובדות הוא פעל בהתאם להן, אבל שהוא לא פעל שנייה לפני שהחקירה הסתיימה.
אבל לא כולם זורמים עם הנרטיב החביב הזה. היו במפלגה השמרנית גם קולות אחרים. מקורביו של נאד’ים זהאווי טענו בפני הטלגרף שהוא קיבל רק חצי שעה לענות לשאלותיו של מגנוס, ושהדוח לא כולל התייחסות לטענותיו של זהאווי שהוא סיפר לאנשי שירות המדינה על ההסדר אליו הגיע בשלב מוקדם הרבה יותר מזה שמתועד. לכן, לדברי המקורבים, זהאווי לא באמת קיבל הזדמנות הוגנת להגן על שמו הטוב.
באופוזיציה גם לא משוכנעים. אנג’לה ריינר, סגנית ראש מפלגת הלייבור, גרסה ש”רישי סונאק לא היה צריך את יועץ האתיקה שלו” כדי לדעת שצריך לפטר את זהאווי. אנליזה דודס, מנכ”לית מפלגת הלייבור, הזכירה שבפעם הראשונה שסונאק נשאל בפרלמנט על ההאשמות האלו, ראש הממשלה השיב שזהאווי כבר ענה על כל השאלות והבהיר הכל, אמירה שלא התיישנה יפה. לדבריה, גם סונאק צריך להסביר מה בדיוק קרה שם.
משמעויות
נאד’ים זהאווי הוא השר הראשון שמקבל מסונאק מכתב פיטורים. זה לא כבוד גדול, אבל סונאק ביקש להרוויח בכך נקודות: להראות שבניגוד לבוריס ג’ונסון, שלא היה מסוגל לפטר גם בנסיבות המחמירות ביותר, הוא כן מסוגל. רק שכל ההתנהלות שלו מראה שהוא מאוד לא רצה להגיע לשם, ולא בגלל התקווה שזהאווי נהג כשורה. אין פסול בכך שסונאק ביקש מהיועץ האתי לממשלה לבדוק מה בדיוק קרה לפני שהוא חורץ גורלות. אבל סונאק נזקק ליותר משבוע מרגע החשיפה הראשונה כדי להורות על החקירה, כשבין לבין הוא טען שזהאווי כבר הבהיר את כל מה שיש להבהיר. הדבר מציג אותו בעיניי האופוזיציה כמי שהתנהג ביושרה בעל כורחו ובעיניי חברי מפלגתו שלו כמי שנכנע ללחץ. קשה להגיד שסונאק באיזושהי דרך שידר כוח או שליטה על המפלגה.
עוד שאלה היא מי יחליף את זהאווי. נכון לכתיבת שורות אלו טרם נבחר מחליף, אבל יש מי שכבר מציעים שמות. לפי האינדיפנדנט, יש לחצים על סונאק למנות לתפקיד את בוריס ג’ונסון. מקורבים לסונאק מסרו לכלי התקשורת שזה כנראה לא יקרה בגלל שג’ונסון דומיננטי מדי וישתלט על כל קבינט. הנה עוד סיבה למה זה לא רצוי: זהאווי לא פוטר בגלל עבירות המס עצמן אלא בגלל הטיוח שלהן. בוריס ג’ונסון נאלץ להתפטר מראשות הממשלה בגלל טיוח משלו. לפטר מישהו בגלל שטייח ולהביא במקומו מישהו אחר שטייח זה לעשות צחוק מהעבודה. כלומר, נכון שסונאק החזיר לתפקידה את סואלה ברוורמן ימים אחרי שהתפטרה מממשלתה של ליז טראס בגלל הפרת הקוד המיניסטריאלי, אבל יש גבול כמה פעמים אפשר לעשות שטויות כאלו. בכל מקרה, אין ספק שהבחירה לתפקיד הזה תתבסס מאוד על המחנאות בתוך המפלגה השמרנית, והשאלה בסופו של דבר תהיה איזה מחנה סונאק צריך לרצות יותר.
עד אז, למרות שסונאק מזער נזקים היטב, הוא עדיין נפגע בפרשה הזו, ועבודה רבה עוד נכונה לו כדי להוציא את המפלגה השמרנית מהמשבר.
ועוד הערה קטנה
ההשוואה בין נאד’ים זהאווי ואריה דרעי – שני שרים שפוטרו על רקע עבירות מס – מתבקשת והיו לא מעט בדיחות על זה ברשת. ייתכן שאחת או שתיים היו שלי. ובכל זאת, בהשוואה הזו כדאי לא לרומם יותר מדי את סונאק: צריך לזכור שההתנהגות שלו מראה שהסיטואציה הזו נכפתה עליו, ושהוא לא עשה את זה מתוך אמונה שכך יש לעשות כמו שהיה ברור שאחרי השחיתויות שיוחסו לבוריס ג’ונסון, סונאק לא יכול לתת לשרים בעייתיים להסתובב אצלו, גם אם הוא ממש רוצה.