חג המולד מאחורינו, אבל השנה החדשה בפתח, והממשלות השונות בבריטניה נערכות בהתאם. בוויילס, סקוטלנד וצפון אירלנד הושתו מגבלות התקהלות וריחוק חברתי החל מהבוקסינג דיי (יום לאחר חג המולד), מה שאומר בפועל ביטול החגיגות הגדולות של השנה החדשה. על חג המולד הן לא יכלו להרשות לעצמן פוליטית לוותר השנה, אבל מה שבא לאחר מכן תחת הגבלות. ובאנגליה? ובכן, בוריס ג’ונסון נמנע מהגבלות על חגיגות השנה החדשה, בטענה שהנתונים שנמצאים כרגע בידי הממשלה לא מראים שיש לכך הצדקה, למרות שדיי ברור שגם לסיטואציה הפוליטית בה הוא נמצא יש בכך חלק. הדבר הזה, כפי שרבים בתקשורת וברשתות שמו לב, הופך את העסק למעין ניסוי על האומיקרון בו אנגליה מהווה קבוצת ביקורת: האם יש צורך במגבלות כדי להימנע מקריסת בתי החולים תחת הווריאנט החדש? ותוצאות הניסוי האלו עלולות לקבוע את עתידו הפוליטי של ג’ונסון, לכאן או לכאן | צילום: אנדרו פרסונס, דאונינג 10
ויילס, סקוטלנד וצפון אירלנד מיהרו להגביל את ההתקהלויות מיד אחרי חג המולד. אנגליה, לעומת זאת, נשארת פתוחה, לפחות להלכה. הממשלה, כך אנחנו מתבשרים מדיי כמה ימים, לא השתכנעה שהנתונים שיש על הווריאנט אומיקרון מצדיקים בשלב זה סגירה. אבל האם אלו באמת הנתונים, או שמה המצב הפוליטי הבעייתי של ראש הממשלה בוריס ג’ונסון? איך שלא יהיה, המצב הקיים יאפשר השוואה בין האומות ולהחליט האם ג’ונסון קיבל החלטה נכונה או שדווקא, כמו בתחילת 2020, גרם בעיקר לקטסטרופה. קבוצת ביקורת, מה שנקרא.
סוגרים בבוקסינג דיי
כידוע, בגלל שבריאות הוא אחד הנושאים שנמצאים בסמכות הממשלים האזוריים, ממשלת בריטניה יכולה להטיל סגרים רק באנגליה. אבל מה קורה אצל השכנות? בשבוע שעבר כל הממשלות האזוריות הכריזו שהכיף ייגמר אחרי חג המולד. השר הראשון של ויילס, מארק דרייקפורד, הודיע שהחל מהבוקסינג דיי (או יום הקופסאות אם אתם מעדיפים את התרגום העברי, שבכל מקרה חל ב-26 בדצמבר) יחזרו מספר הגבלות. כעת אנשים נדרשים לריחוק חברתי במקום העבודה ובעסקים, וכמו הגבלות התקהלות חזרו לסקטור האירוח והבידור. בסקוטלנד, השרה הראשונה ניקולה סטרג’ון הכריזה על הגבלת גודל ההתקהלויות המותרות החל מהבוקסינג דיי (עם יוצאי דופן כמו חתונות), ומיום לאחר מכן לא יותר משלושה משקי בית יוכלו לשבת במסעדה למשך שלושה שבועות. בצפון אירלנד, החל מהבוקסינג דיי נסגרו מועדוני הלילה ובמסעדות מותר לשבת בקבוצות של עד שישה אנשים (האחרון נכון גם לוויילס). אם תרצו להרחיב, הלינקים מכילים את רשימות ההגבלות המלאות.
מה כל כך מיוחד בבוקסינג דיי, שדווקא בו צריך להתחיל להגביל? ובכן, זו לא סיבה אפידמיולוגית. העניין הוא שהבוקסינג דיי הוא היום הראשון אחרי חג המולד. כמה שהממשלות האזוריות מנסות להראות שהן יותר זהירות מהממשלה המרכזית, גם הן עובדות בתוך גבולות פוליטיים. אחרי שבשנה שעברה חג המולד בוטל בפועל בגלל הסגרים, אף אחד לא יכול להרשות לעצמו להחריב את חג המולד. הבוקסינג דיי והשנה החדשה הם סיפור אחר (בסקוטלנד בוטלו חגיגות ההוגמאניי, שנחגג בסקוטלנד בתאריכים של חגיגות השנה החדשה). יש מי שיתמהו מה בדיוק הקטע לתת לכולם להתערבב ואז לשלוח אותם להגבלות בגלל ההתפשטות של האומיקרון, אבל בסופו של דבר גם במצבי חירום מנהיגים פועלים בתוך גבולות פוליטיים כלשהם. חג המולד היה חתיכת גבול פוליטי קשיח.
ובאנגליה?
כאמור, אנגליה היא עסק לממשלה המרכזית. ג’ונסון, אם אתם זוכרים, נמצא כרגע בבוץ פוליטי עמוק ומתקשה להגיב למה שקורה עם הקורונה. תזכורת: ג’ונסון חטף מרד רציני במפלגתו, של כמאה בקבנצ’רס שהצביעו נגד הממשלה, כשביקש להחיל דרכון ירוק. מאוחר יותר, שר הברקזיט לורד דייוויד פרוסט התפטר מהממשלה, והסביר את הגבלות הקורונה כאחת הסיבות לכך. היה דיי ברור שכל ניסיון של ג’ונסון להטיל מגבלות נוספות עשוי לעלות לו בהזמנת מובילים לדאונינג 10. בשני שעבר (20.12) הממשלה דנה בצורך להטיל מגבלות, אבל אחרי כשעתיים-שלוש של ישיבה לא הוחלט על שום מגבלה, במה שנראה כמו החלטה שלא להחליט. לפי הדיווחים, הרבה משרי הקבינט, ביניהם שר האוצר רישי סונאק ושרת החוץ ליז טראס, מתנגדים להגבלות בשלב הנוכחי.
יום לאחר מכן ג’ונסון הודיע באופן רשמי שלא יהיו הגבלות בחג המולד. עד כאן זה לא שונה ממה שהיה בשאר הממלכה, אבל בשום שלב בהצהרה הזו בימים שלאחר מכן לא באה הודעה כלשהי על מה שיהיה אחרי חג המולד. בהודעה הנ”ל, ג’ונסון רק הפציר בציבור האנגלי לנהוג בזהירות יתרה כשפוגשים את המשפחה לחג, וקרא לכל מי שעוד לא התחסנו (בבוסטר או בכלל) למהר ולעשות זאת, כדי להגן על עצמם ועל סביבתם. בהצהרה הוא אמר שלא יוטלו מגבלות על החג כי “כיום אין מספיק נתונים כדי להצדיק אמצעים מחמירים יותר לפני חג המולד”.
עכשיו, יכול להיות שזה באמת המצב, אבל זה מראה על גישה שונה לחלוטין מזו של הממשלות האחרות. כנראה שאין בידן נתונים יותר מרחיקי לכת משל הממשלה הבריטית, אבל הן החליטו שבהינתן העובדה שהאומיקרון מידבק פי כמה מווריאנטים אחרים של הקורונה, כל עוד לא ברור שמדובר בווריאנט שהוא פחות מסוכן ברמה כזו שהוא ימנע הצפה של בתי החולים, עדיף להגביל התקהלויות. הממשלה הבריטית החליטה שכל עוד לא הוכח שהאומיקרון מספיק חמור כדי להציף את בתי החולים אין מה להגביל התקהלויות. האסטרטגיה, כרגיל, היא לשים את כל הז’יטונים על החיסונים ולקוות לטוב.
תבלו גם בשנה החדשה
כאמור, הוולשים, הסקוטים והצפון-אירים יחגגו מאוד במצומצם בשנה החדשה. האנגלים, אם ירצו, יוכלו לחגוג במסיבות ענק. שלשום (ב’) ג’ונסון התעדכן בנתונים (אחרי שבחג המולד היה תת-דיווח) על מצב ההדבקה והלחץ על ה-NHS כדי להחליט אם יש צורך בהגבלות נוספות. מאוחר יותר באותו ערב שר הבריאות סאג’יד ג’אוויד סיפר לתקשורת שלא יוטלו מגבלות נוספות לפני השנה החדשה, שזה אומר שאם יוטלו מגבלות כלשהן שלא ברגע האחרון זה יקרה רק ב-2022. כמובן, ג’אוויד הבטיח שהם ימשיכו להסתכל בנתונים ואם יהיה צורך להטיל מגבלות בהמשך הן יוטלו, אבל לא לפני החגיגות. כמו כן, הוא קרא לציבור לנהוג בזהירות המרבית. ג’ונסון צייץ דבר דומה.
כאן כבר לגמרי מדובר במסלול שונה לחלוטין מזה של שאר הממלכה. וחייבים לתהות: האם הגישה של הממשלה לנתונים היא נטו כי היא רוצה שיהיה ברור שהולכת להיות הצפה של בתי החולים, או שפשוט ג’ונסון וג’אוויד (שבקבינט תומך בהגבלות נוספות) יודעים שעד שהמצב לא יהיה יותר חמור בפועל הם לא באמת מסוגלים להביא שום דבר? סונאק וטראס הם שניים מהמועמדים המובילים להחליף את ג’ונסון אם וכאשר זה ייבעט החוצה, והעובדה שהם מביעים התנגדות להגבלות עשויה להעיד שהם כבר עם הסכינים שלופות וכעת רק מחכים לרגע הנכון. אם לא יוטלו מגבלות, הם יוכלו להציג את עצמם כמי שמנעו מהן לקרות, ואם הן יוטלו הם יוכלו לקחת חלק בהדחה של ג’ונסון ולריב על הכתר. ייתכן, כמובן, שג’ונסון באמת לא חושב שהגיע הזמן להטיל מגבלות, אבל הבעיה היא שהוא הביא את עצמו למצב בו הוא לא משכנע אף אחד שההחלטות שהוא מקבל הן מקצועיות.
ניסוי מחוץ למעבדה עם קבוצת ביקורת
ג’ו פייק (Pike), כתב בסקיי ניוז, אמר: “זה כמעט כאילו נערך ניסוי ואנגליה קיבלה את הפלצבו”. כלומר, אנגליה היא למעשה קבוצת הביקורת: האם ניתן לשרוד את אומיקרון בלי הגבלות מחמירות יותר ממסכות ודרכון ירוק? השוואות דומות, בהן אנגליה היא קבוצת הביקורת בניסוי, פרחו ברשתות החברתיות. ייאמר, בחלק מההשוואות האלו האמונה היא שזה יוכיח שהממשלות האזוריות טעו וחטאו בתגובת יתר, ולא כולם מתרשמים שאנגליה היא זו שתהיה בבעיה בסופו של דבר. לדוגמה, מדליין גרנט כתבה לטלגרף: “עם קצת מזל, הניסויים האלו בזמן אמת יזכירו למצביעים […] [ש]ההאצלה (devolution) השאירה מיליוני אזרחים בריטים עם מנהיגים לא ראויים, אבל הם גם עשויים להיות מתנה לבוריס ג’ונסון”. אם נשאיר בצד רגע את הכשלים בטיעון הזה על ההאצלה, גרנט ללא ספק מאמינה שהיכולת הזו להשוות תראה עד כמה הקריאות להגבלות הן בעיקר פאניקה, שתוכל להועיל גם מול המתקפות מצד הלייבור בבית הנבחרים.
‘It’s almost as if there’s an experiment underway and England is the placebo.’
While there will be no new COVID rules in England before the New Year, post-Christmas restrictions have been deployed in other parts of the UK.@joepike has the latest.https://t.co/peb8PtHhXL pic.twitter.com/L7et75s1Yh
— Sky News (@SkyNews) December 27, 2021
ומה אומרות תוצאות הניסוי כרגע? אתמול (ג’) דווח שהאשפוזים מקורונה באנגליה הגיעו לרמתם הגבוהה ביותר מאז מרץ, תוך עלייה של 27% מהשבוע שעבר. בחג המולד עצמו הגיעו קרוב ל-1,300 איש לבתי החולים בגלל קורונה, הכי הרבה שהגיעו ביום אחד מאז פברואר. עם זאת, יש סיבה לחשוב שיהיה בסדר: מתוך המאושפזים האלו, רובם לא במצב קשה שמצריך הנשמה וטיפול נמרץ. גם יש עוד דרך ארוכה עד למספר האשפוזים שה-NHS חווה בשיא הגל השלישי של ינואר. כרגע, כך נראה, רוב המומחים חושבים שג’ונסון טועה, אבל אני לא מומחה ולכן רק ניתן לקוות שג’ונסון צודק למרות הכל ושזה לא ייגמר בהרבה מתים.
יש לציין שסקטור האירוח, גם בלי יותר מדי הגבלות, נפגע משהו בגלל החששות שיצר הווריאנט הנוכחי. נפגע מספיק כדי ששר האוצר רישי סונאק יכריז על חבילת סיוע בגובה מיליארד ליש”ט כדי לסייע לסקטור.
תוצאות אפשריות לניסוי
במובנים רבים, אכן יש כאן סוג של ניסוי בו אנגליה מככבת כקבוצת הביקורת (ולפני שמפיצי דיסאינפורמציה למיניהם יצטטו אותי, אבהיר שמדובר במטאפורה). ותוצאות הניסוי עשויות להכריע מה יקרה לג’ונסון בסופו של דבר. אם אכן אומיקרון מספיק קל כדי שלמרות מקדם ההדבקה הפסיכי שלו, ג’ונסון לא רק ישרוד עוד יום אלא יוכיח שהוא ידע לא לפעול מתוך פאניקה ויהיה גיבור היום. ייתכן אפילו שמגמת ההובלה של הלייבור בסקרים תגיע לסופה. אבל אם ייווצר עומס יתר על ה-NHS, ג’ונסון לא רק שיצטרך להטיל מגבלות בניגוד לעמדת רבים במפלגתו, אלא גם יואשם בכך שמשיקולים פוליטיים נתן להמונים למות. במקרה כזה, יהיה קשה לראות אותו שורד פוליטית. ג’ונסון מתפלל שהגל הזה יעבור בשלום, אבל לא רק בשביל האזרחים אלא גם בשבילו עצמו.