התגעגעתם לקורונה? הנה היא חוזרת. בריטניה מתמודדת עם גל קורונה נוסף, והאזהרות לא מבוששות לבוא. שר הבריאות סאג’יד ג’אוויד מזהיר שאם אנשים נוספים לא יתחסנו, לא יהיה מנוס מהפעלת תכנית ב’, קרי הגבלות חוקיות. בינתיים, הוא קורא לאנשים לנהוג בזהירות ולעטות מסכות כשנדרש, אבל לא נראה שחבריו לפרלמנט ששים להוות דוגמה. בינתיים, מתנגדי ההגבלות כבר מודיעים שלא יראו לאף בית עסק דרכון ירוק, בעוד אנשי המקצוע קוראים לצעדים נוספים כמו חובת מסכות, כדי להימנע ממצב של סגר נוסף בחג המולד. הממשלה, כרגע, מסרבת לנקוט בצעדים נוספים ומבטיחה שאם רק מספיק אנשים יתחסנו הכל יהיה בסדר. וגם: בקטנה על ויילס, סקוטלנד וצפון אירלנד | צילום: טים האמונד, דאונינג 10
הקורונה בבריטניה חוגגת, אבל הממשלה כרגע רק מבקשת מהציבור להיזהר מבלי להכניס מגבלות כלשהן בצורה מחייבת ועדיין לא מפעילה את תכנית ב’. יש גם מי שמתכוונים להילחם נגד כל מגבלה חוקית שלא תבוא. וכמו תמיד, נשאלת שאלת השאלות: האם זה ייגמר בסגר?
קצת נתונים
בחודש האחרון התחלואה בבריטניה נמצאת בעלייה מתמדת ומתקרבת לשיעורי התחלואה היומיים של ינואר, כשהמדינה הייתה נתונה בסגר שלישי לא סימפתי. מבחינת התמותה, הודות לחיסונים מן הסתם, המספרים לא מתקרבים לינואר, אבל נשאלת השאלה אם כדאי לחכות ולראות. כמובן, כבר היה גל נוסף שנבלם הודות לחיסונים לפני מספר חודשים, אבל העובדה שלראשונה זה שלושה חודשים מספר המאומתים עבר את ה-50 אלף מדיר שינה מעיניי רבים, בטח אם מוסיפים לכך כשלים במערך הבדיקות.
הסיבה עולה היטב מניתוח של הגארדיאן: למרות שאשפוזים בשל קורונה נמוכים משמעותית מאשר בינואר, הרבה מהמיטות תפוסות בגלל סיבות אחרות ותפוסת המיטות היא הגבוהה ביותר בשנה האחרונה. פירוש הדבר הוא שהקורונה נמצאת במצב להביא להקרסת ה-NHS גם בלי להגיע לרמות של ינואר. למעשה, הרבה פחות מכך יספיק. הפקקים שיצרה הקורונה בתקופה שקדמה לחיסונים מתגלים כעת ביתר שאת, כך שהעובדה שהקורונה מביאה לפחות אשפוזים ותמותה פחות עוזרת מכפי שהיה אפשר לצפות. לכן, בבתי החולים בכלל ובמחלקות הקורונה בפרט חוששים מאוד מהחורף הקרוב.
תגובת הממשלה
שר הבריאות סאג’יד ג’אוויד כינס מסיבת עיתונאים בה עדכן על ההתפתחויות. הממשלה, כהרגלה בקודש, לא עדכנה את הפרלמנט לפני שעדכנה את התקשורת. בכל מקרה, ג’אוויד עדכן בעלייה בתחלואה ואמר שהממשלה תעשה ככל שיידרש כדי שהעומס על ה-NHS לא יהפוך לעומס יתר. הוא הזהיר ש”המגיפה לא נגמרה” ושייתכנו גם ימים עם 100 אלף מאומתים ביום. עם זאת, הוא הסביר, זה לא הזמן לעבור לתכנית ב’, שפירושה החזרת מגבלות כמו חובת מסכות, המלצה לעבוד מהבית ואפילו דרכון ירוק במקרה הצורך. אבל, כאמור, לפי ג’אוויד אנגליה עוד לא שם. לכן, מה שעומד כרגע על הפרק הוא הרחבת תכנית החיסונים והבוסטרים. כדאי להזכיר שפירושו של “המודל הבריטי” אינו להתנהג כאילו הפנדמיה מאחורינו, אלא לשים את כל הז’יטונים על חיסונים כדי שבשאר תחומי החיים יהיה ניתן לנהוג כאילו הפנדמיה מאחורינו.
מה שהביא ללא מעט הרמות גבה היה האמירה של ג’אוויד שדחקה באנשים לעטות מסכות “איפה שבאמת צריך” כמו התקהלויות עם אנשים שלא פוגשים על בסיס יומי. זאת למרות שכאמור כרגע הממשלה לא מחזירה את חובת המסכות לשום גודל התקהלות ולשום סוג של חלל, סגור או פתוח. במילים אחרות, הממשלה לא מטילה הגבלות אבל מבקשת מהציבור שיתנהג כאילו כן יש הגבלות. שיא הגישה התמוהה של הממשלה הגיע ממנהיג בית הנבחרים ג’ייקוב ריס-מוג הסביר למה לא חלה חובת מסכות על חברי הפרלמנט למרות החזרה לישיבה הצפופה בו. לדבריו, ג’אוויד דיבר על הצורך במסכה כשמתקהלים עם זרים, אבל בפרלמנט כולם מכירים אלו את אלו. זה לא שההנחיה של ג’אוויד לא הייתה מוזרה מראש, אבל ריס-מוג הפך אותה לאידיוטית בעליל. אפרופו הפרלמנט, הטוויטר כבר כמה ימים טובים מלא בממים שמשווים את ההצעה של ג’אוויד לעטיית המסכות הכמעט לא קיימת בבית הנבחרים.
התגובות
למרות שכרגע אין הגבלות באופק, האפשרות שיוטלו לא השאירה אף אחד אדישים. נייג’ל פרג’, מקים מפלגת הברקזיט (עכשיו מפלגת הרפורמה) וכיום מגיש בערוץ GB News, ראה בדבריו של ג’אוויד הכנה לקראת הליכתה של אנגליה בתלם של סקוטלנד וחיוב בדרכונים ירוקים. הוא סבור שמדובר בהתקפה על החירויות של האזרחים והודיע שאין לו כוונה להראות שום דרכון ירוק. עוד הוא תהה על הסיסמה “להגן על ה-NHS”, כי לדבריו ה-NHS אמור להגן על האזרחים. אמנם זו המטרה של ה-NHS, אבל הוא יתקשה לעשות זאת אם הוא יקרוס תחת העומס. פרג’ למעשה מבקש להתייחס ל-NHS כאיזה גוף כל יכול, ולא כאל מערכת שכוללת מגבלות של כוח אדם, של מקום, של מיטות וכו’. פרג’ ממש לא לבדו בגישה הזו, וכדאי להזכיר שההתנגדות לדרכון ירוק מגיעה לא רק מהשוליים אלא גם ממפלגות מרכז כמו המפלגה הליברל-דמוקרטית.
I will not be showing any vaccine passport to go and buy a pint. It is an infringement on our liberties.
— Nigel Farage (@Nigel_Farage) October 23, 2021
אנשי המקצוע חוששים מהגישה של הממשלה, לפיה אפשר פשוט לסמוך על כך שהאזרחים מרצונם הטוב ישמרו על זהירות. כפי שהסבירה פרופ’ דבי שרידר מאוניברסיטת אדינבורו, ברגע שמגבלה כלשהי מפסיקה להיות מחייבת, אנשים רואים אותה כלא חשובה. ראשי ה-NHS ומשרד הבריאות מנסים ללחוץ על הדרג הפוליטי שיפעילו את תכנית ב’ ללא דיחוי, אבל בוריס ג’ונסון מתעקש. הוא אמנם רוצה שאנשים ינהגו בזהירות, אבל מה שנדרש עכשיו זה עוד מתחסנים ובוסטרים. מי שעוד דחק להפעיל את תכנית ב’ היה חבר הפרלמנט השמרני דן פולטר, רופא במקצועו. לדבריו, עטיית מסכות בתחבורה הציבורית ובמוקדי התקהלות לא מהווה דרישה מוגזמת מהציבור.
כרגיל, מי שהצליחו להביך יותר מכל היו אנשי הלייבור. שר הבריאות בממשלת הצללים, ג’ונת’ן אשוורת’, אמר שעמדת הלייבור תומכת בהפעלת תכנית ב’. אבל ממש דקות לאחר מכן ראש המפלגה קיר סטארמר אמר שלא צריך לשאול אם להפעיל את תכנית ב’, אלא למה תכנית א’ נכשלת. והתשובה לשאלה הזו? כי הממשלה “אפשרה לחומת החיסונים לקרוס”. בקיצור, סטארמר הביך את ממונה הבריאות שלו רק כדי להגיד משהו חסר משמעות קונקרטית.
יהיה סגר?
תכנית ב’, כאמור, היא רק מגבלות. סגר זה כבר בתכנית ג’. אבל יש מי שחוששים שבחג המולד הממשלה עוד תפעיל את התכנית הזו. פרופ’ פיטר אופנשו, חבר בגוף שמייעץ לממשלה בענייני נגיפים חדשים, אמר שאם לא תהיה פעולה מידית של הפעלת אמצעים של בריאות הציבור (קרי, הגבלות), הדרך לסגר סלולה. פרופ’ סטיבן רייצ’ר, שחבר בקבוצה שמנתחת התנהגות ומסייעת לדרג המקצועי, הזהיר שההתמהמהות הזו תשלח את כולם בחזרה לסגר. לדבריו, החיסונים “נפלאים” אבל לא מספיקים לבדם לבלום את המגיפה. בוריס ג’ונסון, מצדו, טוען ש”אין שום אינדיקציה” שהדברים אכן הולכים לכיוון סגר.
מחוץ לאנגליה
כידוע, ממשלת בריטניה, בכל הנוגע לסגרים והגבלות קורונה, אחראית באופן ישיר רק על אנגליה. מה קורה בשאר הממלכה? בסקוטלנד, כאמור, כבר יש דרכון ירוק. רק שלא ממש טורחים לאכוף אותו. השלוחה הסקוטית של הליברל-דמוקרטים מאשימה שהדבר נותן תחושה מזויפת של ביטחון ובכך מסכנת יותר. מצד שני, בעלי העסקים מאיימים שאם תהיה אכיפה רצינית, מה שיקרה זה שמקומות כמו מועדוני לילה פשוט יסגרו את השערים בחצות. כרגע, בכל מקרה, התחלואה בסקוטלנד נמצאת בעלייה קלה, אבל אתם יודעים איך זה עם אקספוננטים. גם בוויילס, למרות שמסכות הן חובה ודרכון ירוק נדרש בכניסה לאירועים גדולים, התחלואה בעלייה. עם זאת, הדרכון הירוק עוד לא בן שבועיים, כך שלמרות חששות האופוזיציה הממשלה הוולשית מניחה שההגבלות הקיימות יאפשרו להגיע לחג המולד בלי סגרים. בצפון אירלנד דווקא צפויות הקלות, זאת על רקע ירידה קלה בתחלואה.
לסיכום
אחרי שבשנה שעברה חג המולד בוטל למעשה, כעת קיים החשש לגבי עתידו של חג המולד הקרוב (העובדה שהמחסור בנהגי משאיות מאיים על היכולת לחגוג אותו לבטח לא מועיל). הממשלה מצדה, נחושה לא להרגיז את מתנגדי ההגבלות שבתוך המפלגה השמרנית, לא מעוניינת לנקוט בצעדים שימנעו מצב כזה. אפשר, כמובן, להשוות לישראל, בה הגל דעך, רק שצריך לזכור דבר אחד: בישראל כן הוטלו מגבלות. המסכות חזרו להיות בגדר חובה והתו הירוק הושב במתכונת מוגבלת. אפשר להתווכח כמה הדבר נאכף בשטח, אבל לא בטוח שזה בר השוואה. מה גם שנכון לעכשיו בבריטניה הקבוצה שזכאית לבוסטר הרבה יותר מצומצמת מאשר בישראל, שכן היא לבני 50+ בלבד וחצי שנה אחרי המנה השנייה, בניגוד לחמישה חודשים בישראל. בקיצור, ייתכן שכמו במקרה הישראלי, גם כאן הגל הזה בסוף ידעך, אבל בהינתן ההבדלים וקריאות אנשי המקצוע, קשה לקבוע דבר כזה בוודאות. עוד חודשיים נדע כמה אורחים יהיה אפשר להזמין לארוחת החג.