לאחר שלמשך יותר מיממה היה נראה שמאט הנקוק יידבק לתפקידו כשר הבריאות, אתמול (ש’) הוא התפטר. הוא הסביר שבעקבות הפרת הנחיות הקורונה שנעשתה על-ידו, הוא לא יכול לדרוש להמשיך מהציבור לשמור על ההנחיות. אבל כנראה שגם שתיקתם של חבריו למפלגה השמרנית היה חלק בהחלטתו להתפטר. במקומו מונה לתפקיד השר סאג’יד ג’אוויד, שבזכות התנהלותו אל מול ג’ונסון בשנה שעברה יזכה לקרדיט רב ולהון פוליטי לא מבוטל. באופוזיציה, בינתיים באים בטענות לבוריס ג’ונסון, שנתן גיבוי להנקוק והתכוון לתת לו להישאר בתפקידו | צילום: טים האמונד, דאונינג 10
אני מודה שהופתעתי. כשכתבתי על השערוריות של מאט הנקוק כשר הבריאות, הוא עשה רושם שאם הוא יאבד את תפקידו זה יהיה כי בוריס ג’ונסון יחליט כך ולא כי הוא ייזום את זה. אבל התבדיתי ואתמול (ש’), יום אחד אחרי חשיפת השערורייה ששברה את גב הגמל מבחינת הציבור, הנקוק הודיע על התפטרותו. ועדיין, יש רבים שלא מתכוונים לרדת מהממשלה בעניין.
תקציר הפרק הקודם
בגדול אני ממליץ לכם לקרוא פשוט את הפוסט הקודם, אבל למקרה שאין לכם זמן הנה תקציר הדברים. שלשום (ו’) הסאן חשף שמאט הנקוק ניהל רומן עם אחת היועצות שלו, רומן שכלל הפרות של הנחיות הקורונה שהנקוק עצמו עמד מאחוריהן. רבים בציבור הבריטי ראו בכך צביעות שמצדיקה התפטרות: כיצד שר הבריאות יכול לדרוש מהציבור לעמוד בהנחיות שהוא אפילו לא מתאמץ לקיים? הנקוק הודה אחרי כמה שעות שהוא אכן הפר את ההנחיות וביקש סליחה. בוריס ג’ונסון אמר שהוא מקבל התנצלותו של הנקוק ושמבחינתו העניין סגור. אבל רבים דרשו שהנקוק יתפטר או יפוטר, על כך וגם על מה שנראה כמו הפרת הקוד המיניסטריאלי בגלל שנראה שהמינוי של אותה עוזרת היה בעייתי.
בהקשר הזה צריך לזכור שבוריס ג’ונסון לא מצטיין בפיטורים וגם התפטרויות לא קורות אצלו יותר מדי. זה קורה יותר דווקא בקרב אנשי השירות הציבורי, ולא בקרב הדרג הנבחר. משפט שג’ונסון אוהב להגיד על זה שריו הוא שיש לו “אמון מלא” בהם, לא משנה כמה הם פישלו. והשרים, בהתאם, לא ממהרים להתפטר. לכן, היה צפוי שגם הנקוק ינסה להיאחז בכיסא שלו, ושג’ונסון ייתן לו דבק מגע כדי להדביק את עצמו בצורה אפקטיבית יותר. ובכן, ג’ונסון אכן הציע את הדבק, אבל הנקוק בסופו של דבר סירב להשתמש בו.
ההתפטרות והמינוי החדש
בסופו של דבר, אמש (ש’) הנקוק הגיש את התפטרותו. במכתב ההתפטרות הוא כתב שהוא לא מעוניין שחייו האישיים יהפכו להסחת דעת מהמאבק בקורונה. מעבר לכך הייתה שם גם התנצלות ואיזשהו סיכום של תקופתו כשר הבריאות וגאווה על הדברים שהצליח להשיג בתפקיד. בסרטון ששיגר לטוויטר, בו גם הודיע על התפטרותו, הוא התעמק יותר בהתנצלויות על מעשיו ותודות למי שעמדו בהנחיות ולצוותי ה-NHS. נראה שלקח ללחץ קצת זמן לעבוד, אבל שבכל מקרה הוא עשה את שלו.
— Matt Hancock (@MattHancock) June 26, 2021
מי שמונה לתפקיד שר הבריאות הוא סאג’יד ג’אוויד, לשעבר שר האוצר. זה מינוי מעניין, מאחר שג’אוויד התפטר מתפקידו כשר האוצר של ג’ונסון. הדבר קרה בפברואר 2020, לאחר שג’ונסון דרש מג’אוויד שיפטר את יועציו במשרד האוצר ויחליף אותם ביועצים מטעם דאונינג 10. ג’אוויד סירב והעדיף להתפטר. אין ספק שעבור ג’אוויד לפחות ההימור השתלם: הוא התייבש בספסלים האחוריים קצת פחות משנה וחצי, אבל שמר על היושרה שלו, נמנע מלהיות מזוהה עם כשלי הממשלה בכל הנוגע ההתנהלות בקורונה, ומגיע כשמבצע החיסונים עומד לקראת הסוף. כמו להנקוק, גם לג’אוויד יש יומרות להיות ראש הממשלה יום אחד, וזה ללא ספק יעזור לו.
וזה מה שמעניין במינוי הזה: לא נראה שבוריס ג’ונסון רוצה אנשים עם יותר מדי אינטגריטי סביבו, כנראה כדי שלא יאתגרו אותו יותר מדי. אף אחד לא סומך יותר מדי על רישי סונאק שהוא חושב באופן עצמאי מג’ונסון, מייקל גוב יגן על כל מדיניות ממשלתית, גווין ויליאמסון נתפש כאידיוט, פריטי פאטל נתפשת כבעלת קו נוקשה מדי לראשות הממשלה ודומיניק ראב נראה חיוור למדי. לחלקם, אגב, ישנו הכישרון להיות ראשי ממשלה, אבל הם מתקשים להצטייר ככאלה. סאג’יד ג’אוויד הוא אמנם לא הכי פופולרי מקרב השמרנים או הכי מושלם, ובכל זאת יכול להציג רקורד רציני למדי. לכן, להביא אותו לכזו עמדה של כוח זו החלטה מעניינת מצד ג’ונסון שיהיה מסקרן לעקוב כיצד היא תשפיע בטווח הרחוק.
קבלת פנים
רגע לפני שנחזור למאט הנקוק, ראוי להתייחס לקבלת הפנים של ג’אוויד מהאופוזיציה. שר הבריאות בממשלת הצללים, ג’ונת’ן אשוורת’, מאוד לא נלהב מחזרתו של ג’אוויד לספסלים הקדמיים. הוא האשים את ג’אוויד בקיצוצים שנעשו ב-NHS כשזה היה שר זוטר במשרד האוצר בימיו של דייוויד קמרון כראש הממשלה. בנוסף, הוא שיתף כתבה משנה שעברה שעלתה בסקיי ניוז, בה ג’אוויד הביע תמיכה בסגרים לפי קבוצות גיל. בקיצור, נראה שאשוורת’ לא מתכוון לתת לג’אוויד יום אחד של חסד.
https://twitter.com/JonAshworth/status/1408870335424892929
למה הנקוק התפטר?
ראוי לשאול מה הביא את הנקוק להתפטר. בכל זאת, יום קודם הוא אמר שהוא “נשאר ממוקד” במאבק בפנדמיה, אז למה פתאום להתפטר? יש לכך כמה סיבות: ראשית, כפי שאמר חבר הפרלמנט השמרני אנדרו ברידג’ן, אם הוא לא היה מתפטר, כותרות העיתונים היו מעלות את הנושא בתקופה הקרובה, מה שהיה פוגע במאמצים להילחם בקורונה. אבל זו הסיבה העניינית להתפטרות, וזה כנראה לא העניין לבדו. סאם קואטס, אחד מהפרשנים הפוליטיים של סקיי ניוז, הציע אפשרות אחרת: אכן, בוריס ג’ונסון נתן למאט הנקוק גיבוי, כפי שהוא עושה עם כל שר שלו שמפשל או חורג מהכללים. אבל שאר המפלגה השמרנית לא נתנה כזה גיבוי להנקוק. בסיטואציה כזו, היה קשה להנקוק להתעקש על התפקיד שלו.
התגובות
אבל האופוזיציה לא הייתה מרוצה מהמצב. הסיבה, כפי שכתבתי קודם, היא שהנקוק אמנם לא הדביק את עצמו לכיסא, אבל בוריס ג’ונסון עדיין הביא לו את הדבק. קיר סטארמר, ששלשום לא התייחס לשערורייה שנחשפה, הפעם היה מהיר להגיב: “מאט הנקוק צודק בכך שהוא מתפטר. אבל בוריס ג’ונסון היה צריך לפטר אותו”. ראש הליברל-דמוקרטים אד דייווי צייץ: “העובדה שבוריס ג’ונסון חשב שהנקוק יוכל פשוט להמשיך למרות [הבעיות בתפקודו] מציבה שוב את כושר השיפוט של ראש הממשלה בסימן שאלה”. איאן בלאקפורד, ראש ה-SNP בווסטמינסטר, היה חריף אף יותר: “הנקוק היה צריך להיות מפוטר. הדג מסריח מהראש. כך גם ממשלת בריטניה הנוכחית”. גם אנדרו ברידג’ן השמרני הסכים שבדיעבד ג’ונסון היה צריך לפטר את הנקוק.
Matt Hancock is right to resign. But Boris Johnson should have sacked him.
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) June 26, 2021
התמה ברורה: זה נחמד שהנקוק התפטר, אבל למה בוריס ג’ונסון לא פיטר אותו ברגע שזה התחיל לבלבל את המוח על כך שהוא “נשאר ממוקד” במלחמה בקורונה? לו הנקוק היה מתפטר מיד עם ההדפסה של הסאן, ג’ונסון עוד היה יכול לצאת מזה. אבל בגלל שהסיפור הזה לקח יום שלם, ובגלל שהנקוק זכה לגיבוי מראש הממשלה (אני, אגב, מזכיר שלהנקוק יש היסטוריית התנהלות בעייתית בכל מה שקשור למנהל תקין), כעת ההאשמות עוברות לג’ונסון.
ג’ונסון מתישהו יצטרך לענות על השאלה הקשה: הממשלה רחוקה מלהיות נקייה מפאשלות רציניות, חלקן נעשו באופן ישיר על-ידי בכירים. איך יכול להיות שהוא לא פיטר אף אחד מהמפשלים? הוא לא פיטר את פריטי פאטל על מעורבותה בהתנהגות בריונית, הוא לא פיטר את גווין ויליאמסון על פארסת הבגרויות, הוא לא פיטר את דומיניק קאמינגס על שבירת הסגר. לא כולם היו צריכים להיות מפוטרים, אבל כשאף אחד מהם לא מפוטר עולה השאלה: מה בדיוק הרף שראש הממשלה מציב לפיטורי בכירים? זו כנראה שהשאלה שהאופוזיציה תעלה עוד ועוד.