הבריטים התכוננו לחג המולד, אחרי שהממשלות השונות בממלכה עשו מאמצים רבים לאפשר לחגוג אותו בחיק המשפחה. אבל מוטציה חדשה בקורונה, שמתפשטת הרבה יותר מהר, אילצה את בוריס ג’ונסון וגם את השרים הראשונים להתקפל. במקום חמישה ימים להיפגש עם משקי בית אחרים, הבריטים ייאלצו להסתפק ביום אחד. כמו כן, אזורים שלמים באנגליה, בעיקר בלונדון ובדרום-מזרח, הוכנסו לסגרים מקומיים ולא יוכלו לפגוש אף אחד ממשק בית אחר במהלך החג. הביטול הזה, ימים ספורים לפני חג המולד, מגיע אחרי אזהרות רבות של האופוזיציה. בהתחלה הממשלה ניסתה להימנע מביטול, אבל במקום זה רק הגיעה אליו ברגע האחרון. ג’ונסון קיבל על כך זעם ציבורי גדול יותר, וכמובן שהתסיסה בקרב מפלגתו לא נרגעת | צילום: פיפה פאולס, דאונינג 10
היה נחמד כל עוד זה נמשך: עבור משפחות רבות בבריטניה חג המולד, בגדול, בוטל. זאת, אחרי עבודה מאומצת של ארבע הממשלות להגיע לאיזשהו מתווה משותף שיאפשר למשפחות מרחבי הממלכה להיפגש לחלון זמן קצר. כעת, רבים יכולים פשוט לשכוח מזה. אה, וגם יש רמת כוננות חדשה.
תזכורת
לטובת מי שהצטרפו אלינו זה עתה, אז הנה שני דברים שכדאי להיות מעודכנים בהם. ראשית, באוקטובר ממשלת בריטניה קבעה עבור אנגליה מערכת דיפרנציאלית שבתחילת דרכה נקראת מערכת כוננויות, ומאז כבר עברה לשם פחות רשמי של מערכת רמות (tier system). הרמות הן כוננות בינונית (רמה 1), גבוהה (רמה 2) וגבוהה מאוד (רמה 3). כל רשות מקומית, בהתאם לרמת התחלואה בה, נכנסת לאחת הרמות האלו. בכל רמה הגבלות על הקורונה משתנות, ועולות מרמה לרמה. לאחר הסגר הכללי שהוטל על אנגליה, ההגבלות בכל רמה הוקשחו. בשום שלב לא נחשף מהם בדיוק הקריטריונים לעבור בין רמה לרמה, והדבר פשוט כפוף להחלטת ממשלה שנעשית אחת לשבועיים. כלומר, לתושבים של עיר מסוימת אין שום דרך להעריך האם היא בדרך לעלות רמה, לרדת רמה או להישאר באותו מקום.
שנית, ארבע הממשלות של הממלכה המאוחדת הגיעו למתווה משותף לחג המולד. לפי המתווה, ייפתח חלון של חמישה ימים סביב חג המולד במהלכו שלושה משקי בית יוכלו ליצור בועה (או קפסולה, בישראלית מדוברת) ולחגוג את החג ביחד. לאחר שנראתה עלייה בתחלואה, ברביעי בוריס ג’ונסון והשרים הראשונים הפצירו בבריטים לחגוג חג מולד קטן וקצר. אבל, למעט השר הראשון של ויילס מארק דרייקפורד שהוריד את מספר משקי הבית משלושה לשניים, לא נעשו שינויים של ממש בהקלות המיוחדות. ג’ונסון אף תקף את ראש האופוזיציה קיר סטארמר שהוא רוצה לבטל לבריטים את התכניות לחג המולד.
ועכשיו מה?
ובכן, לאחרונה יש בלונדון ובשאר דרום-מזרח אנגליה התפשטות רצינית של הקורונה. למה? כי מתברר שהתפתחה מוטציה חדשה של הנגיף החביב על כולנו. כי 2020 הייתה צריכה להבטיח שלא ניכנס ל-2021 יותר מדי בכיף. לפי ההערכות שבוריס ג’ונסון מסר במסיבת העיתונאים שקיים אתמול (ש’), ההערכות המדעיות הן שהמוטציה הזו לא יותר קטלנית וככל הנראה החיסון של פייזר יהיה יעיל גם מולה. עם זאת, היא הרבה יותר מידבקת, ייתכן שב-70% יותר – כמעט פי שניים. עכשיו, העניין הזה רציני משתי סיבות: ראשית, זה אומר שייקח הרבה פחות זמן להגיע לעומס על בתי החולים. שנית, מקדם הדבקה טבעי (R0) גבוה יותר פירושו שיש צורך ביותר מחוסנים כדי להגיע לחיסון עדר.
דבר כזה מצריך צעדים. זוכרים שאמרתי שאתמול ג’ונסון קיים מסיבת עיתונאים? אז היא נועדה לעדכן בעניין המוטציה, אבל גם לעדכן בצעדים שנעשים נגדה. ראשית, למערכת הרמות האנגלית נוספה גם רמה 4. פירושה של רמה 4, בגדול, הוא סגר על מלא. אנשים נדרשים להישאר בבתים, לצאת רק למספר צרכים מוגבלים, ולא לפגוש יותר מאדם אחד ממשק בית אחר – וגם זה באוויר הפתוח. בערך כל דרום-מזרח אנגליה נכנסה היום (א’) לרמה 4. וזה עוד דבר: לרוב ההכרזות על החמרה בהגבלות נותנות מרווח נשימה של כמה ימים לפני כניסת ההגבלות לתוקף. הפעם, הדבר נעשה מילולית מהיום למחר. ללמד על חומרת המצב. הממשלה גם ביקשה להימנע מנסיעות מיותר, בתוך הארץ אבל גם לחו”ל, במיוחד מאלו שחיים במקומות שנכנסו לרמה 4.
Tier 4 Confirmed.https://t.co/mEeEZPcGYh pic.twitter.com/JznCRB73h4
— Election Maps UK (@ElectionMapsUK) December 19, 2020
וגם חג המולד נפגע: לפי ההנחיות החדשות, באנגליה חלון הזמן שאפשר לשלוש משפחות להיפגש קוצר מחמישה ימים לאחד – יום חג המולד עצמו. זה בהנחה שאתם חיים ביישובים שנמצאים ברמות 1-3. מי שגרים ברמה 4 לא יקבלו אפילו את זה. הם יתבקשו לא להיפגש עם שום משק בית אחר, ויעשו את ארוחת חג המולד שלהם כמו שהיהודים בישראל וגם בבריטניה קיימו את ליל הסדר. לפחות מוסדות הדת ימשיכו לתפקד.
מה הביג דיל?
למה, בעצם, זה עניין? אז אוקיי, ביטלו הקלות. קורה. שגרת הקורונה היא לא ממש שגרתית, ואם יש מוטציה חדשה אז כנראה שכדאי לנקוט ביותר אמצעי זהירות. מה גם שרוב הבריטים הראו תמיכה בביטול ההקלות שתוכננו לחג המולד. על מסיבת עיתונאים כזו לכתוב? זה עד כדי כך פוליטי? עברנו את זה גם בישראל. למעשה, בישראל תמיד סגרו לקראת החגים ואפילו רצו להטיל עוצר לילי כדי למנוע מפגשים בחנוכה.
העניין הוא שבבריטניה חג המולד הוא עניין רגיש כבר תקופה. עוד מהקיץ היו חששות שחג המולד ייהרס, אחרי שחגיגות הפסחא באפריל כבר נהרסו. כדאי לזכור שעבור נוצרים רבים התקופה שבין חג המולד לשנה החדשה הם לא פחות מקדושים. לכן, הממשלה הבריטית, יחד עם הממשלות של ויילס, סקוטלנד וצפון אירלנד, ניסו להביא לכך שלפחות בחג המולד התחלואה תהיה מספיק נמוכה כדי לאפשר מפגשים במתכונת כזו או אחרת. אבל התחלואה, והסגר השני שהוטל ועוד כל מיני גורמים גרמו לחשש רציני שהקלות בחג המולד יביאו לגל שלישי קטלני בשנה החדשה. או במילים אחרות: חג המולד הוא חתיכת נושא רגיש, שהממשלות עשו שמיניות באוויר כדי לאפשר את חגיגתו. ובסוף, היא החליקה ונקעה את הקרסול. אגב, ממשלת בריטניה היא לא היחידה לעשות מאמצים כאלו. לדוגמה, גם בצרפת נעשו מאמצים לא הכי מוצלחים לאפשר את חגיגת החג.
אז מה הפלא שההודעה הזו הפכה לנושא פוליטי?
ובמערכת הפוליטית
אז בואו נעבור באמת למה שקרה במערכת. באופוזיציה, קשה להגיד שבוריס ג’ונסון זכה למחמאות. קיר סטארמר התלונן על כך שהוא הזהיר כבר לפני כמה ימים מהתכניות לחג המולד. סטארמר צודק, וזו לא הפעם הראשונה שהממשלה פועלת לפי הדרך בה הוא מציע באיחור רב, כשהמצב כבר חמור בהרבה, וכמובן לא לפני שהיא סונטת בו קודם. ודווקא בהקשר הזה זה מדהים שהוא לא מצליח למנף את זה העובדה הזו לקרדיט ציבורי. בטוויטר, סטארמר תקף את ג’ונסון על המנהיגות המבולבלת שלו, בזמן שיש צורך בבהירות. גם ראש הליברל-דמוקרטים אד דייווי ביקר את ג’ונסון על כך שפעל מאוחר מדי. השניים האלו למעשה לא מתלוננים על ביטול ההקלות בפני עצמו, אלא על כך שהוא הוכרז בתזמון כזה שביטל לבריטים את התכניות ברגע האחרון. לעומת שניהם, ראש מפלגת הברקזיט (עד שתשונה באופן רשמי למפלגת הרפורמה) נייג’ל פרג’ צייץ בפשטות: “חג המולד מבוטל. תודה לך סין”.
The Government's handling of Christmas has been chaotic.
The British public deserve decisive leadership, not confusion. pic.twitter.com/j26mRxI0U1
— The Labour Party (@UKLabour) December 19, 2020
Christmas cancelled. Thank you, China.
— Nigel Farage (@Nigel_Farage) December 19, 2020
העניין המעניין
אבל נראה לי שלמדנו שהחלק המעניין בקורונה הוא התסיסה במפלגה השמרנית נגד ג’ונסון. צריך להבהיר: הממשלה לא הולכת להחזיר את הפרלמנט מפגרת חג המולד כדי להצביע על ההגבלות האלו. כשביטול ההקלות היה רק בגדר שמועות, דסמונד סוויין, מהקולות הבולטים נגד ההגבלות בקרב השמרנים, אמר שההקלות עברו בפרלמנט ואי אפשר פשוט לבטל אותן. ובכן דסמונד, נחש מה? והוא גם ככה טוען שהממשלה הזו אוטוריטרית למדי. וזה היה לפני ההכרזה על ביטול ההקלות. עכשיו יש קריאות מצד שמרנים שביטול ההגבלות יעבור בפרלמנט. אחד מהם הוא מארק הרפר, שמוביל את קבוצת ההתאוששות מהקורונה במפלגה. לדבריו הסגרים לא עובדים והגיע הזמן להבין איך החיסונים לקבוצות הסיכון הולכים להיתרגם למציאות בשטח. אמירה קצת פופוליסטית מצדו, שכן לחיסון לוקח זמן להשפיע, ושמבצע החיסון של כל קבוצות הסיכון ייקח עוד זמן.
⚠️ Given the 3 tier system and the initial Christmas household rules were expressly authorised by the House of Commons, these changes must also be put to a vote in the Commons at the earliest opportunity, even if that means a recall of the House.
— Mark Harper (@Mark_J_Harper) December 19, 2020
אגב, למרות שהוא לא היה יכול לדעת בזמנו, מעניין לחשוב מה היה קורה לו ג’ונסון לא היה מטהר את המפלגה מאנשים כמו רורי סטיוארט, אוליבר לטווין ואחרים שהקשו עליו לצאת מהאיחוד האירופי בלי הסכם. אמת, התנהלותם הייתה בעייתית עבור ג’ונסון והוא היה צריך לשלוט בהם איכשהו. ועדיין, קשה להאמין שאנשים כמו סטיוארט, לטווין או פיליפ האמונד היו מקשים כל-כך על ג’ונסון עם ההקלות שלו. סטיוארט, מייגע ככל שיהיה, עוד בתחילת המגיפה לחץ על ראש עיריית לונדון סאדיק קאן להפסיק אירועים המוניים בעיר. סביר להניח שהוא היה יכול להיות בעל ברית חשוב של ג’ונסון בתוך המפלגה, בניסיון לבלום את המורדים, שקוראים תיגר בפומבי על מדיניות הממשלה, מה שלא מוסיף לאמון הציבור. כלומר, בוריס ג’ונסון עושה עבודה יפה בעצמו בפגיעה באמון הציבור, אבל גם המרידות האלו לא מסייעות. אבל כל זה, כמובן, היפותטי. גם לא בטוח שכל המגורשים היו בצד של ג’ונסון בעניין.
מחוץ לאנגליה
ומה קורה בשאר הממלכה? הרי שם חוקי הקורונה של ממשלת בריטניה לא רלוונטיים. בסקוטלנד, בה יש תכנית רמות משלה (מרמה 0 עד רמה 4), תוטל הרמה הגבוהה ביותר על רוב סקוטלנד בימים הקרובים. בדומה לרמה 4 באנגליה, גם רמה 4 הסקוטית פירושה כללי סגר. כמו כן, גם שם חלון הזמנים לפגישות קוצר ליום חג המולד עצמו. שם ההגבלה היא לא רק על מספר משקי הבית (שלושה), אלא גם על מספר האנשים (שמונה). בוויילס הממשלה האזורית תכננה להטיל סגר מלא כללי החל מה-28 בדצמבר, כשחלון חמשת הימים יסתיים. בגלל הנסיבות החדשות, הסגר הוקדם והתחיל היום (א’) בחצות. ביום חג המולד עצמו, שני משקי בית יוכלו להתערבב. בצפון אירלנד, כרגע הממשלה לא עדכנה את הנחיות חג המולד, אבל החל מה-28 בדצמבר צפוי סגר מלא של שישה שבועות.
למה זה קורה?
אז בוריס ג’ונסון, שוב, אוכל את הדגים המסריחים ולאחר מכן מגורש מהעיר. לו היה מקשיב לאופוזיציה שהתריעה מראש שצריך לחשוב על חג המולד מראש, היה כנראה סובל מקצת אכזבה בציבור ומתסיסה במפלגה השמרנית. ובכן, עכשיו הוא עדיין סובל מתסיסה במפלגה השמרנית, וגם הביא על עצמו הרבה יותר זעם ציבורי כי עכשיו ביטלו לו את התכניות ברגע האחרון. וכפי שהראתה כבר שורה של פניות פרסה מצדו, במקרה של ג’ונסון זו פשוט שיטת פעולה. אם בתחילה זה היה נראה שהוא פשוט יודע אילו מלחמות להילחם, כעת כבר לא ניתן לתת לו את הקרדיט הזה. הוא מראש נכנס להמון מלחמות לא נכונות בתקווה לזכות בנקודות בקרב הקהל.
זה נכון שהמוטציה הזו היא דיי חדשה, אבל כשקיר סטארמר העלה את דאגותיו מחג המולד היא כבר הייתה ידועה. בסופו של דבר ג’ונסון עשה את הדבר הנכון, אבל בדרך לשם נראה שהוא התעקש לקחת את כל הפניות הלא נכונות שאפשר. וכעת המורדים השמרנים קיבלו בוסט של ממש, אחרי מפח הנפש שנגרם למיליונים ברחבי הממלכה.
שיהיה חג מולד שמח.
ולסיום
בשביל לסיים עם חיוך, הנה משהו עשוי היטב. לפני כמה ימים, לפני שההגבלות החדשות הוכרזו, יצא הקטע הסאטירי הנ”ל שביקר את החלטת הממשלה להמשיך עם מדיניות חג המולד. העמוד הוא מאוד אנטי-שמרני, אבל במקרה הזה הוא מעלה הרבה מהביקורות הרווחות נגד מדיניות הקורונה של ג’ונסון.
https://twitter.com/PoliticsJOE_UK/status/1339525764560134145