חדשות בקטנה: בוריס ג’ונסון מגבה את שרת הפנים פריטי פאטל לאחר שהואשמה בהתנהגות בריונית כלפי עובדי המשרד שלה. לקראת הבחירות בסקוטלנד, עולות ספקולציות לא סבירות לגבי קואליציה של השמרנים והלייבור, כדי להדיח את ה-SNP. בברקזיט מדווחים על התקדמות במו”מ, אבל הדרך עוד ארוכה. נייג’ל פרג’ חושש שעזיבתו של דומיניק קאמינגס תהרוס את הברקזיט. והממשלה מגדילה את תקציב ההגנה, וכולם תוהים על סדר העדיפויות שלה | צילום: אנדרו פרסונס, דאונינג 10
התנהגות בריונית
בגלל שעלו נגד שרת הפנים פריטי פאטל טענות על בריונות כלפי אנשי השירות הציבורי שעבדו תחתיה במשרדים השונים, בוריס ג’ונסון ביקש לבדוק את העניין. השבוע פורסמו מסקנות הבדיקה. המסקנות התרכזו בעיקר בהתנהגותה במשרד הפנים, והן היו חלביות למדי. הן מצאו שפאטל אכן הפרה את קוד ההתנהגות המיניסטריאלי, אבל זה ככל הנראה לא היה מכוון. היא מעולם לא קיבלה פידבק על ההתנהגות שלה, גרסו המסקנות. יש קצת התעלמות מכך שפעמים רבות מי שחווים בריונות מתקשים לקבול על כך באוזני הבריון. כמו כן, כותב המסקנות אלכס אלן מצא שהתנהגותה של פאטל נעשתה חיובית יותר לאחר שהטענות נגדה עלו.
בוריס ג’ונסון סירב לקבל אפילו את המסקנות המקלות האלו. לדבריו, היה לו “אמון מלא” בפאטל. כמובן, הוא הדגיש שהוא לוקח את נושא הבריונות “מאוד ברצינות”. גם חבריה של פאטל למפלגה התגייסו להגן עליה. קשה להגיד שזה מפתיע: ג’ונסון לא פיטר את דומיניק קאמינגס אחרי שהפר את הסגר הראשון. הוא לא פיטר את שר החינוך גווין ויליאמסון אחרי סאגת ציוני הבגרויות. אז גם אין סיבה שהוא יפטר את פאטל. עקרונית, שבירת הקוד המיניסטריאלית מביאה לרוב להתפטרות, אבל מותר לחשוב שהיה ניתן להסתפק בנזיפה. אבל גם את זה ג’ונסון לא סיפק, ואלכס אלן התפטר מתפקידו כמי שאחראי על הסטנדרטים בשירות הציבורי. לג’ונסון יש כישרון לא מבוטל להביא לכך שאנשי השירות הציבורי יוותרו על תפקידם בזמן שהשרים לא לוקחים על עצמם שום אחריות ולא משנה באיזה עניין מדובר. פאטל התנצלה “אם היא פגעה במישהו” והבהירה שזה היה לא מכוון. היא מוכנה להתנצל בפייסבוק לקראת יום כיפור.
ואם זה לא מספיק, אז כעת יש האשמות שג’ונסון ניסה להתערב בכתיבת הדו”ח על התנהגותה של פאטל. בדאונינג 10, כמובן, מכחישים. איך שלא יהיה, האופוזיציה קיבלה יופי של תחמושת לנגח באמצעותה את הממשלה. סביר להניח שגם בזה היא לא תצליח להשתמש כראוי.
קואליציה יוניוניסטית?
הסאן דיווח אמש (ו’) שדאגלס רוס, ראש השלוחה הסקוטית של המפלגה השמרנית, רמז לאפשרות פוליטית מעניינת. הוא לא אמר זאת ישירות, אבל ניתן להבין מדבריו שהוא לא פוסל את האפשרות שאחרי הבחירות לפרלמנט הסקוטי הוא יקים קואליציה עם הלייבור. זאת, כדי להדיח מהשלטון את ה-SNP הספרטיסטית. בקיצור, גישור על חילוקי הדעות למען קואליציה יוניוניסטית. יש לציין שצריך לפרש את רוס באופן מאוד רחב – כי הוא בגדול רק אומר שהוא ינסה לשתף פעולה עם מי שאפשר – כדי להגיע למסקנה שהוא מעוניין בדבר כזה. כמו כן, אנחנו מדברים על הסאן, לא בדיוק המקור הכי אמין לצרוך דרכו ידיעות.
ובכל זאת, מאחר שהאפשרות עלתה לאוויר, כדאי להקדיש כמה מילים לכך שכמעט אין סיכוי שזה יקרה. ראשית, כי כל עוד הלייבור לא מסוגלת לנצח במחוזות הסקוטיים בבחירות לפרלמנט הבריטי, היא כנראה תזדקק ל-SNP. הסיכוי שקיר סטארמר יצליח לנצח במספיק מחוזות רק באנגליה ובוויילס (אף אחת מהמפלגות הגדולות לא בונות על צפון אירלנד) קטנים למדי. לכן, אלא אם יקרה הבלתי סביר והלייבור תנצח בבחירות לפרלמנט הסקוטי, לא סביר שהלייבור תפעל להדחת המפלגה שהיא עשויה להזדקק לה. שנית, כי הלייבור מתחרה עם ה-SNP על קולות הפרוגרסיבים בסקוטלנד. שיתוף פעולה עם השמרנים יהווה סיבה טובה למדי לנטוש את הלייבור אפילו יותר. שלישית, בהמשך לסעיף הקודם: כולם זוכרים מה קרה לליברל-דמוקרטים כשהם נכנסו לקואליציה עם השמרנים בראשות דייוויד קמרון. רמז: בבחירות 2015 מצביעי המפלגה נטשו אותה בהמוניהם.
לכן, זה לא ממש מפתיע שריצ’רד לאונרד, ראש השלוחה הסקוטית של הלייבור, דחה על הסף את האפשרות שדבר כזה יקרה. פול סוויני, לשעבר חבר פרלמנט של הלייבור מטעם מחוז בחירה סקוטי, צייץ: “על גופתי המתה”. המפלגה בסקוטלנד אמנם מפרכסת, אבל זה עדיין לא הזמן לעשות לה המתת חסד.
Over my dead body https://t.co/YHiP5NdQX2
— Paul Sweeney (@PaulJSweeney) November 21, 2020
קצת ברקזיט
נו, מה חשבתם? שזה נגמר? בוודאי תשמחו לשמוע שנשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין הודיעה שיש התקדמות משמעותית בנושאים משמעותיים. אמנם עדיין יש עוד דרך לעבור לפני שנסיים עם הסאגה הזו לגמרי, אבל יש התקדמות. רק שזו לא באמת ההתקדמות שחיכינו לה. לפי פון דר ליין, עדיין יש קשיים סביב זכויות דיג, תחרות בין הכלכלות ואופן אכיפת ההסכם. שאלו פחות או יותר הנושאים העיקריים שהיו בעייתיים לאורך כל המו”מ המייגע הזה. אז אוקיי, הסכמה על חוקי סיוע ממשלתי לעסקים זה חשוב, אבל בפילים הרציניים שבחדר עדיין לא טיפלתם.
בינתיים, נייג’ל פרג’ מודאג מאוד. למה? דומיניק קאמינגס עזב את משרתו בדאונינג 10 כיועץ הפוליטי הבכיר של בוריס ג’ונסון. פרג’ סבור שג’ונסון לא באמת מסוגל להחליט החלטות קשות, ושהוא צריך מישהו שילחש על אוזנו. לכן, אפילו שלדבריו הוא לא מחבב את קאמינגס, פרג’ חושש שג’ונסון ילך לקראת האיחוד בהרבה נושאים. כבר ראיתי פרשנויות טוויטר שחוזות אפילו פניית פרסה על הארכת המו”מ, אבל זה כנראה לא יקרה כי כבר אין זמן לבקש הארכה. וספק בלבי שג’ונסון עד כדי כך נטול עמוד שדרה שהוא פשוט ייתן לאיחוד האירופי הכל רק כדי להגיע ל-31 בדצמבר עם הסכם.
הביטחון מעל הכל
אחרי עשורים בהם בריטניה קיצצה בתקציב ההגנה שלה, שלשום (ה’) בוריס ג’ונסון הודיע על הגדלת התקציב הזה. 16.5 מיליארד ליש”ט יוקצו להגנה על פני ארבע שנים. בהחלט הוצאה מכובדת. אבל אליה וקוץ בה: מאיפה בדיוק זה ימומן? הכסף הזה צריך להגיע מאיפשהו. וכשגם ככה יש צורך להגדיל את ההוצאה הציבורית עד כדי כך, אז הוצאה בסדר גודל כזה תצריך קיצוץ איפשהו. הממשלה עדיין לא פירטה מאיפה יגיע הקיצוץ הזה. בנוסף, כבר היום הרבה מאוד מהכסף של תקציב ההגנה לא מנוהל בחוכמה, והרבה ממנו הולך על ציוד שאף אחד לא משתמש בו. כמעט נראה שצה”ל למד איך להתנהל פיננסית מהמשטר המנדטורי.
ראש ועדת החוץ טום טוגנדהאט וראש ועדת הביטחון טוביאס אלווד תומכים שניהם במהלך. הם מסבירים את זה לא רק באיומים שעולים, אלא גם בזה שג’ו ביידן עומד להיות נשיא ארצות הברית החל מינואר. בניגוד לטראמפ הבדלן, ביידן מתכוון לקדם שיתוף פעולה בינלאומי, במיוחד בתוך נאט”ו. לכן, ראוי שבריטניה גם תגדיל את המאמצים שלה בתוך הארגון. אחד הדברים שזה דורש הוא הוצאות ביטחון מעל רף מסוים מהתמ”ג.
בכל מקרה באופוזיציה לא ממש אהבו את זה. העיתונות התקשתה שלא לדווח על העניין הזה בצל העובדה שרק זמן קצר קודם לכן היה צריך להיאבק עם הממשלה כדי שתמצא מימון לארוחות לילדים עניים בזמן החופשות. רבים שאלו: אם לא הייתם מסוגלים להביא 400 מיליון ליש”ט בשביל שילדים לא ירעבו, למה פתאום יש לכם 16.5 מיליארד לתת בכיף לכלי מלחמה שלא בטוח צריך? כמו כן, נשאלת השאלה: רבים אהבו לרדת על ג’רמי קורבין שהוא חסר אחריות כלכלית. אבל האם בוריס ג’ונסון ורישי סונאק מתנהלים באופן אחראי כלכלית?