אנגליה נכנסת לתוך סגר שני. הוא לא יהיה חמור כמו הראשון, ובתי הספר, לדוגמה, יעבדו. אבל, אנשים יידרשו להישאר בבתים ולצאת רק לצרכים חיוניים. הדבר מגיע רק שבועיים וחצי אחרי שראש האופוזיציה קיר סטארמר דחק בבוריס ג’ונסון להכריז על סגר כללי וקצר מועד באנגליה כולה. אז, ג’ונסון פטר את הדרישה של סטארמר בכך שהפעולה ברמה המקומית עובדת. היום (ש’) הוא נאלץ להודות שזה לא המצב. בנוסף, גם אחרי שדחה בקשות רבות שיעשה כן, הוא מאריך את תכנית החל”ת לכל נובמבר. כעת, בזמן שג’ונסון ביצע בפועל פניית פרסה כפולה, כולם רק מקווים שהסגר ייגמר בזמן לחג המולד. שזה, אגב, ככל הנראה הדבר היחידי שארבע הממשלות של הממלכה מוכנות לשתף פעולה בעניינו | צילום: פיפה פאולס, דאונינג 10
אתמול (ו’) בערב כבר התחילו להישמע הידיעות שהממשלה תכריז בשבוע הבא על סגר שני על כל אנגליה. אחר-כך קצת היו כלי תקשורת שעידנו את הנוסח, ונאמר שבוריס ג’ונסון שוקל לעשות זאת לאחר לחץ מהמומחים שלו. ואז כבר כינסו את הקבינט כדי לדון בעניין הזה. או במילים אחרות – האם קיר סטארמר צדק?
רק להזכיר, אחרי שנחשף שהצוות המדעי המייעץ לממשלה (SAGE) המליץ על סגר כללי קצר בכל אנגליה – ולטובת מי שהצטרפו אלינו זה עתה, לממשלת בריטניה יש סמכות להטיל סגר רק באנגליה – עקב העלייה בתחלואה. ראש האופוזיציה סטארמר קרא להקשיב לעצה הזו, בזמן שהשמרנים התעקשו שהאסטרטגיה של הממשלה עובדת בצורה הטובה ביותר. ועכשיו, נראה שאפשר להוסיף לרשימה הארוכה של פניות הפרסה של ג’ונסון עוד אחת.
מה דווח?
דיווחים על לחצים על ג’ונסון להכניס את אנגליה לסגר שני קצר החלו כבר לפני כמה ימים. ב-SAGE חזו שאם לא יהיה שינוי במדיניות, הגל השני שאנגליה חווה כרגע עלול להיות קטלני יותר מהגל הראשון, עם שיאים שאולי יהיו נמוכים יותר מבגל הראשון, אבל יימשכו על פני יותר זמן. שיטוח העקומה באופן עקום, מה שנקרא. כמו כן, עד חג המולד, שההגבלות שיחולו בו מהוות נושא פוליטי טעון בבריטניה, כל אנגליה תהיה תחת כוננות גבוהה מאוד. ההגבלות שחלו בכוננות גבוהה מאוד רחוקות מסגר נוסף, אבל הן ימנעו כל מפגש בין משקי בית, בפנים או בחוץ. בינתיים, עוד ועוד ערים מעלות כוננות קורונה. לונדון בקרוב אמורה להיכנס לכוננות גבוהה מאוד, הגבוהה ביותר כרגע, בזמן שהממשלה שוקלת ליצור רמת כוננות חדשה עם הגבלות קשוחות אף יותר.
אמש (ו’) הודלפו לעיתונות ראיות שמראות שבוריס ג’ונסון נכנע ללחצים ויכריז על סגר כללי בשבוע הבא. לפי הדיווחים, ראש מערך הרפואה כריס ויטי והמדען הראשי פטריק ולאנס טוענים שהאמצעים המקומיים כבר לא מספיקים לעצירת התפשטות הנגיף. השניים קיבלו גם גיבוי משר הבריאות מאט הנקוק ושר הקבינט מייקל גוב. כמו כן, אם קיר סטארמר דיבר על סגר של שבועיים (בהתאם למסמכים של SAGE), כעת ככל הנראה יהיה צורך בתקופה ארוכה יותר. אבל אם תהיה פעולה מידית, אולי יהיה אפשר להציל את חג המולד (למרות ששר הבריאות בממשלת הצללים ג’ונת’ן אשוורת’ פקפק בכך שהחג יינצל). זה עדיין לא יהיה פשוט, כי כל הרבעון שבין ליל כל הקדושים לחג המולד נחשב ל”רבעון זהב” עקב המכירות לחגים.
בתחילה, מה שהממשלה עסקה בו היה פתיחת חקירה כדי לאתר את מקור ההדלפה. בהתחלה הייתה רק דרישה כזו, אבל החקירה בהמשך כבר הפכה לעובדה בשטח. במקביל, לאחר שלא היה טעם להמשיך להסתיר, הוחלט כבר לכנס את הקבינט ולאחר מכן לצאת במסיבת עיתונאים.
מסיבת העיתונאים
אחרי שמסיבת העיתונאים נדחתה פעמיים (מ-18:00 ל-19:00 ואז שוב ל-20:30, כל השעות בשעון ישראל), בוריס ג’ונסון הגיע כדי למסור את ההודעה לציבור. לא לפני שטוויטר השחיז בעקיצותיו על העיכוב. בכל מקרה, לאחר שכריס ויטי ופטריק ולאנס הראו את נתוני התחלואה, לפיהם המצב באנגליה כולה לא מזהיר במיוחד, ג’ונסון הכריז על סגר. הסגר יתחיל בחמישי הקרוב, ויסתיים לכל המוקדם לאחר ארבעה שבועות, ב-2 בדצמבר. במסגרת הסגר יש להישאר בבתים, אבל בניגוד לסגר של מרץ, הפעם בתי הספר, מעונות היום והאוניברסיטאות נשארים פתוחים. כמו כן, מי שנדרשו לבודד את עצמם עקב השתייכותם לקבוצת סיכון לא יצטרכו לעשות זאת שוב. כדי לאפשר לזה לקרות, הממשלה תמשיך את תכנית החל”ת לתוך נובמבר, אחרי שכבר גמרה אומר להחליף אותה בתכנית לעידוד תעסוקה.
ג’ונסון הזהיר ממספרים אסטרונומיים של מתים בכל יום, ושהרופאים יצטרכו לעשות את ההחלטה הנוראה של מי יקבל טיפול ועל מי יוותרו. הוא גם הבהיר שהסגר הכללי לא מהווה עניין של סולידריות בין דרום-מערב אנגליה שנמצא במצב יחסית טוב, לבין צפון אנגליה שנמצא במצב רע למדי. הנתונים מראים שגם אם כרגע התחלואה בדרום-מערב יחסית נמוכה, מגמת ההדבקה שם תביא את בתי החולים לעומס בעתיד הקרוב. כשנשאל מדוע לא נכנס מוקדם יותר לסגר, הוא אמר שיש צורך לאזן בין בריאות הציבור לבין הכלכלה. ויטי הוסיף שלמעשה אין פתרונות טובים, רק פתרונות רעים. והאם זה יספיק כדי לאפשר למשפחות להיפגש בחג המולד? נותר רק לקוות.
מדיניות אחידה
בתגובה למסיבת העיתונאים, השרה הראשונה של סקוטלנד ניקולה סטרג’ן הודיעה שהממשלה הסקוטית תשקול את השפעת ההחלטה של הממשלה הבריטית. אבל, היא הוסיפה, הממשלה הסקוטית תמשיך לפעול בהתאם למה שטוב לסקוטלנד. ויילס נמצאת בסגר משלה כבר קרוב לשבועיים. צפון אירלנד בכלל נמצאת בתהליך של הקלות. ולחשוב שבגל הראשון הממשלה הבריטית, יחד עם ממשלות ויילס, סקוטלנד וצפון אירלנד ניסו לעבוד על מדיניות משותפת.
כרגע, נראה שכל אחד מושך לכיוון שלו, וזה מוביל לצרות. כפי שסטרג’ן זיהתה יפה, ההארכה של תכנית החל”ת נעשתה בהתאם לסגר באנגליה. אבל, היא תהתה, מה יקרה אם סקוטלנד תחליט להיכנס לסגר משלה? האם היא תקבל סיוע בדמות תכנית חל”ת, או שהיא תיאלץ להסתפק בתכניות עידוד עבודה בתקופה בה התושבים מתבקשים להישאר בבית? השר הראשון של ויילס מארק דרייקפורד ענה על השאלה: זה לא קרה כשוויילס נכנסה לסגר. וזו לא שאלה קטנונית: בניגוד להגבלות עצמן, הסיוע הכלכלי בכל הממלכה הוא אחריות של הממשלה המרכזית.
Furlough is crucial for businesses. But @RishiSunak said he wouldn’t extend it in Wales when we asked.
He also said no when we asked him to bring forward the Job Support Scheme to help businesses – we even said we’d pay the difference. It’s now clear he could have said yes.— Mark Drakeford (@fmwales) October 31, 2020
אבל, מסתמן שיש תחום אחד שבו כן תהיה איזושהי אחידות: חג המולד, כמובן. אתמול (ו’) מארק דרייקפורד סיפר שבוריס ג’ונסון אמר לו לצפות להזמנה לשיחה לגבי גיבוש מדיניות משותפת. נושא המדיניות יהיה כללי המפגשים בחג המולד. הסיבה לכך היא כנראה שיהיה ניתן לצפות שקרובי משפחה שמפוזרים בין חלקי הממלכה ילכו למקומות בהם יש את המגבלות הכי פחות קשוחות. ואם לא רוצים ליצור בפועל גבול פנימי בין החלקים השונים, יש צורך בגישה משותפת לעניין. האם יצא מזה משהו? נצטרך לחכות ולראות. זה היה ג’ונסון שפירק את השותפות הקודמת, אבל הוא כן הראה סימנים שהוא מעוניין לתקן את זה.
בשדה הפוליטי
כאמור, קיר סטארמר קורא לסגר כללי על אנגליה כבר יותר משבועיים. ג’ונסון דאג לנפנף את הדרישה שלו ואף להשתמש בה נגדו. אבל עכשיו נראה שסטארמר קיבל יופי של חומר להצהרה לפרלמנט ביום שני וגם לסשן השבועי של ראש הממשלה ביום רביעי הקרוב. הוא כבר הבהיר שזה הכיוון בציוץ תגובה להודעת הממשלה. ג’ונסון כנראה שוב ינסה להציג את סטארמר כזגזגן, ואולי גם להשתמש נגדו בסאגת קורבין האחרונה. אבל בסופו של דבר, סטארמר יוכל להגיד: “אני צדקתי, וג’ונסון הבין את זה רק כשנהיה מאוחר מדי והיה צריך אמצעים חריפים אף יותר”. דבר דומה יוכל לעשות איאן בלאקפורד לגבי תכנית החל”ת, לאחר שמפלגתו ה-SNP דחקה בממשלה להאריך אותה.
The delay in introducing these restrictions will come at an economic cost and a human cost.
I'm glad that the Government has finally taken this decision – but it should have done so weeks ago. 2/2
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) October 31, 2020
וגם, כאמור, זו פניית פרסה נוספת של הממשלה הזו. שתיים, אם סופרים את תכנית החל”ת. בפעם הקודמת שהייתה סדרה של פניות פרסה כאלה, הדבר הביא לתסיסה בתוך המפלגה השמרנית. המפלגה השמרנית מצטיינת בסכינאות בריאה, כלומר כזו שמאפשרת להראות את הדלת לראש מפלגה שברור לכולם מלבדו שהוא כילה את ימיו. אז זה לא בהכרח המצב של ג’ונסון, אבל זה אומר שהוא לא יכול ליהנות מאיזושהי חזית אחידה שנהנה ממנה בתחילת 2020.
או, במילים אחרות, דווקא בתקופה בה חשוב שיהיה קרדיט ציבורי לממשלה, הקרדיט הציבורי הזה נפגע קשות. כמובן, זה לא הקרדיט הציבורי של כל הציבור ויש לא מעט אנשים שעדיין מאמינים בממשלת ג’ונסון. אבל ממש לא בטוח שהקרדיט הציבורי שיש זה הקרדיט הציבורי שמספיק.