שוב שיטפונות פוגעים באזורים רבים בבריטניה, ונראה שמעט מאוד השתנה: בוריס ג’ונסון עדיין מגיב באיטיות. רבים תוהים מדוע ג’ונסון לא מגיע לאזורים שנפגעו. בינתיים, מי שעוד נמצא על הכוונת הפוליטית הוא מארק דרייקפורד, השר הראשון של ויילס. דרייקפורד יבקש שוב את אמון הציבור הוולשי בבחירות בשנה הבאה, והשיטפונות האלו עלולות להיות הרסניות עבורו. פלייד קמרי כבר התחילו במתקפות, ומפלגת הלייבור לא באמת יכולה להרשות לעצמה לאבד גם את הממשלה הוולשית | צילום: איאן ל’
יכול להיות שאתם זוכרים שבזמן מערכת הבחירות של 2019, אזורים רבים בצפון ומרכז אנגליה סבלו ממכת שיטפונות. ובכן, לסרט האסונות הזה הטבע הוציא גם סרט המשך, וגם לו יש פן פוליטי שכדאי לדבר עליו.
מאז השבוע השני של פברואר, חלקים נרחבים מבריטניה סובלים שוב משיטפונות, שנגרמו מהסופות “קיארה” ו”דניס”. למרות ששיטפונות פגעו בכל בריטניה, מוקד תשומת הלב כרגע הוא ויילס, שנפגעה באופן קשה מאוד. ברשימת הנזקים: בתים שהוצפו לחלוטין, חצרות שנהיו לבריכות ורחובות שנהיו לנהרות. המשמעות היא כמובן נזק רב לרכוש, בעיות באספקה ובתנועה. אבל לפעמים מראה עיניים טוב בהרבה מכל תיאור במילים שאוכל לתת.
יש לציין שנכון לכתיבת שורות אלה, הממשלה מכריזה 79 אזהרות מפני שיטפונות (במקרה שלהן דרושה פעולה מידית) ו-143 התראות לשיטפונות (כלומר שישנה אפשרות לשיטפון ולכן רצוי להתכונן מבעוד מועד). אלה נפרשות מדרום ועד צפון.
איפה ראש הממשלה?
בסדרת השיטפונות של תקופת הבחירות בוריס ג’ונסון הגיע לשטחים שנפגעו באיחור מה, מה שגרם לו לחטוף ביקורת רבה. בסדרת הנזקים הנוכחית ג’ונסון טרם הגיע לשטח, מה שגורם לרבים לתהות איפה הוא. דייוויד דייוויס, שר זוטר לענייני ויילס, טען שהדבר נובע מבקשה של הרשויות בחלק מהאזורים שפוליטיקאים לא יגיעו אלא ייתנו לאנשי השטח לעשות את עבודתם. לא ממש ברור אם זה המצב בכל האזורים שהוצפו, שכן רבקה פאו, שרה זוטרה במשרד הסביבה, כן הגיעה לשטח (וכינתה את עצמה “שרת השיטפונות”). פאו טענה שהעובדה שהיא הגיעה לשטח מראה שלממשלה כן אכפת. ולא רק היא הגיעה: גם הנסיך צ’רלס טרח לערוך ביקור באזור. מי שעוד הגיע למקום היה ג’רמי קורבין. זה גם דאג לשחרר סרטון בו הוא מבקר את ג’ונסון על אי התייצבותו בשטח ועל כך שטרם כינס את הקבינט לפגישת חירום.
Jeremy Corbyn | Flood hit communities need our support
Where's Boris Johnson?
Posted by Jeremy Corbyn on Friday, February 21, 2020
העובדה שג’ונסון לא כינס את הממשלה לפגישה מיוחדת (במטה שנקרא COBR, או לפעמים, בטעות, COBRA), פירושה עיכובים בסיוע לנפגעי השיטפונות. עם זאת, יש לציין, הממשלה כן הכריזה על סיוע מסוים לנפגעים, כולל פיצויים כספיים על נזקים לרכוש ולעסקים. נדים זהאווי, שר לעסקים במשרד העסקים, האנרגיה והאסטרטגיה התעשייתית, אמר שלמעשה ג’ונסון נעדר מהשטח מכיוון שהוא עמל על העברת הכספים הנדרשים לסיוע לתושבים שנפגעו.
מבט לוויילס
אבל כנראה שבוריס ג’ונסון לא יסבול מהשפעות ארוכות טווח. הבחירות הקרובות, גם אם ג’ונסון יחליט להקדים אותן, כנראה לא יתקיימו לפני 2023. מי שכן עשוי לסבול מהעניין הזה הוא מארק דרייקפורד, השר הראשון של ויילס. ויילס נפגעה קשה מאוד מהשיטפונות, וכחלק ממדיניות ההאצלה, לממשלת ויילס יש אחריות על התשתיות באזור. בוויילס יש מערכת בחירות במאי שנה הבאה. זה אומר שעד הבחירות הללו כנראה שעדיין יהיו אנשים רבים שטרם שיקמו את חייהם ואת עסקיהם, שהתשתיות להתמודדות עם שיטפונות טרם יעמדו כמו שצריך ועוד. כלומר, יהיו בהחלט מצביעים לא מעטים שיזכרו את השיטפונות האלו כשיגיעו לקלפיות, ובניגוד לבחירות הכלליות, לא בטוח שיהיה נושא נוסח ברקזיט שיסיח ממנו את הדעת.
אז מה דרייקפורד עשה עד כה? ראשית, הוא הכריז שיקצה עד 10 מיליון ליש”ט לטובת נפגעי השיטפונות בוויילס. כמו כן, הוא פנה לממשלת בריטניה בבקשה למימון נוסף כדי לתקן את הנזקים הקשים שנוצרו בוויילס. שר ויילס בממשלת בריטניה סיימון הארט הבטיח שיעשה מה שביכולתו כדי לקשר בין דרייקפורד לממשלה בנושא הזה.
אבל המתקפה הפוליטית על ממשלת הלייבור של דרייקפורד כבר החלה. ראש מפלגת פלייד קמרי אדם פרייס תהה אם ממשלת ויילס מסוגלת להתמודד עם מצבי חירום. דרייקפורד האשים את פרייס שהוא מנסה לעשות רווח פוליטי מהאסון, והוסיף שממשלתו השקיעה 350 מיליון ליש”ט בהגנה מפני שלטונות. פרייס, מצדו, השיב שזה לא מספיק. פרייס לא הסתפק בתקיפה של דרייקפורד, וגם ביקר את בוריס ג’ונסון על כך שלא הכריז מצב חירום. בכל מקרה, דבר אחד בטוח: אנחנו כבר יודעים על נושא אחד שיעלה בקמפיין הבחירות של 2021.
מה הלאה?
כאמור, יש עדיין עשרות אזהרות מפני שיטפונות לאורכה ולרוחבה של בריטניה, ולא ממש ברור מתי העסק הזה יהיה מאחורי תושבי האזורים המוכים. באיזשהו שלב בוריס ג’ונסון יהיה חייב לצאת לשטח או לפחות לכנס את הקבינט לדיון חירום בעניין. גם אם הוא אכן עובד במרץ על מציאת פתרון (אני לא מומחה לטיפול בשיטפונות, כך שייתכן שתגובת הממשלה היא סבירה), עדיין יש חשיבות גם למראית העין ולו בשביל המוראל של התושבים. בינתיים, הוא יוצר מראית עין של אחד שלא אכפת לו. זה כנראה לא יזיק לו בטווח הארוך, אבל יהיו מי שבכל זאת ינסו להזכיר את זה כשהרגע המתאים יגיע. הולך להיות מעניין בסשן הבא של שאלות לראש הממשלה.
This is me worrying about all those people affected by the flooding. pic.twitter.com/201F169vuI
— Parody Boris Johnson (@BorisJohnson_MP) February 20, 2020
ובינתיים, מארק דרייקפורד יצטרך לעבוד במשנה מרץ כדי להביא לשיקום ויילס. ככל שהשיטפונות האלו יימשכו יותר זמן, כך המרחק בינם לבין הבחירות לאסיפה הלאומית של ויילס יקטן. הלייבור גם כך איבדה מרכזי כוח רבים במהלך 2019, ולכן יש חשיבות רבה שהיא לא תפסיד בשנה הבאה את ויילס (יש גם בחירות מקומיות השנה, כולל לראשות עיריית לונדון, אבל נגיע לזה באפריל). כך שזה לא סתם שקורבין מגיע לשטח למרות שזמנו בפועל עבר – הוא מבין את החשיבות של ויילס למפלגה שלו, ולה הוא עדיין נשאר מחויב.
ובינתיים, נשאר רק לחכות אם כל ההבטחות היפות של הפוליטיקאים יישארו גם אחרי שהמים יתנקזו, ומה יקרה כשיבואו שיטפונות נוספים.