ייתכן ששמעתם שערך הלירה שטרלינג בירידה, והגיע היום לשפל חדש בכל הנוגע לשנתיים האחרונות. על-פי המומחים לדבר, הירידה החדה הזו נובעת בין השאר מכניסתו של בוריס ג’ונסון לתפקיד ראש הממשלה, שהביאה איתה תחושה של כאוס פוליטי. מן הסתם, גם לא הועילה ההתבטאות של השר מייקל גוב, לפיה הממשלה פועלת מנקודת הנחה שיציאה ללא הסכם מהאיחוד האירופי היא מה שהולך לקרות. וכעת, הרבה תלוי בשאלה אחת: האם יצליחו לעצור יציאה ללא הסכם? | צילום: ויליאם וארבי
יכול להיות ששמעתם במהלך היום שהלירה שטרלינג, או הפאונד אם תעדיפו, הגיעה היום לשפל חדש. מדובר בשיא שלילי של השנתיים האחרונות בכל הנוגע לערך הלירה אל מול הדולר. דברים הגיעו לכך שלירה שטרלינג אחת במהלך הייתה שווה 1.212 דולר. זאת, לעומת שווי של כדולר וחצי לפני משאל העם על הברקזיט. במהלך היום היה גם ערך מאוד נמוך לעומת האירו. מי שהחליפו ליש”ט לאירו בשדה התעופה, בגלל העמלות, קיבלו פחות מאירו בתמורה לכל לירה שניתנה. לא פלא שרבים התייחסו לכך שהתיירים הבריטים שיוצאים לחו”ל הולכים לשלם יותר על החופשה שלהם.
למה בעצם זה קרה? טוב, את מה שקרה ב-2016 בעקבות משאל העם כולם מכירים. מי שביקרו בבריטניה לפני 2016, בוודאי זוכרים ימים בהם לירה אחת הייתה יכולה לעלות מעל שבעה שקלים. היום, פחות מחמישה. ערך הלירה המשיך לצנוח לתוך 2017, עם שפל של 1.2167 דולרים ללירה. ואז, נראה שלתוך 2018 הלירה הצליחה יחסית להתייצב, ואז להיות שווה 1.4247 דולרים. עדיין לא ימי הזוהר של יותר מדולר וחצי, אבל עדיין לא רע. מאפריל 2018, שוב החלו ירידות. מאז, הלירה הייתה בשיאה במרץ האחרון, כשהיא הייתה שווה 1.3318 דולרים. חלק מהירידות היו סביב אירועים שיש להם קשר לברקזיט, כמו ההתפטרות ההמונית מממשלת מיי ביולי 2018 (תשעה שרים, שבעה מהם על רקע התנגדות להסכם הברקזיט), הפארסה סביב ההסכם בדצמבר וגם סביב ההצבעה בינואר. אני לא כלכלן, ולכן אמנע מלהגיד שכל העליות והירידות האלו הן סביב הברקזיט, וייתכנו מן הסתם גורמים נוספים שהביאו לתנודות האלו.
ומה קרה עכשיו?
לפי התקשורת הבריטית, הדבר נובע מעליית החשש מיציאה ללא הסכם. שלשום (א’), השר מייקל גוב כתב לטיימס שהממשלה יוצאת מנקודת הנחה שיציאה ללא הסכם היא מה שיהיה, ושבהתאם הממשלה עובדת על הכנת בריטניה לתרחיש. אמנם בוריס ג’ונסון טרח להגיד ביום שאחרי שהוא מעוניין בהסכם ויעשה את המאמץ להשיגו, אבל זה לא מה שגרם לצניחת הלירה לעצור. עם זאת, יש לציין, ערך הלירה כן עלה מעט במהלך היום (השיא השלילי היה בשש בבוקר שעון לונדון), אבל הוא עדיין נמוך מאוד.
יש גם מי שמתחילים את העניין הזה מוקדם יותר. מומחים מסוימים מצביעים על כך שהירידה החלה כבר בשבוע שעבר. לדבריהם, מדובר בתוצאה של היות המצב הפוליטי פחות צפוי. או, אם להיות קצת פחות מנומסים: בוריס ג’ונסון נהיה ראש הממשלה. לג’ונסון אין בדיוק שם של מנהיג יציב, אלא של ליצן שלא נותן לעובדות לבלבל אותו. רבים חוששים שהוא פשוט ירסק את בריטניה אל מחוץ לאיחוד האירופי ללא הסכם, מה שעשוי בטווח הקצר ליצור כאוס כלכלי בבריטניה. כנראה שיש מי שהדבר מרתיע אותם. בפועל, כשג’ונסון מונה באופן רשמי לתפקיד, ערך הלירה עלה, אבל ירד שוב ביום שאחרי. כנראה שחיכו שהוא גם יתחיל לדבר.
מה צפוי עכשיו?
כאמור, אני לא כלכלן או עובד בפיננסים, ולכן נמנע מלתת תחזיות בתחום. גם המומחים אומרים שלא ניתן לצפות את העתיד. עם זאת, היו כאלו שכן ניסו לתת תחזית. לדבריהם, אם ייווצר הרושם שאי אפשר לעצור את מה שממשלת ג’ונסון מתכננת עבור בריטניה, כנראה שהנפילה תמשיך. כמו כן, ישנם פקטורים נוספים לעניין, כמו כוונת הממשלה להגדיל את ההוצאות כשלא ברור מאיפה הכסף, שגם מגדילים את האפשרות שנפילת הלירה תמשיך. עם זאת, יש קונצנזוס בציבור שיציאה ללא הסכם תיעצר. או, במילים אחרות, באופן אירוני משהו, הכוונה של ג’רמי קורבין – האיש שרבים מאשימים בכך שיהרוס את הכלכלה הבריטית – להפיל את הממשלה עשויה להציל את ערך הפאונד. כמו כן, אם יושג הסכם יציאה מהאיחוד האירופי, ערך הלירה שטרלינג צפוי להתייצב ואף לעלות.
אם לסכם, בוריס ג’ונסון עדיין לא עשה צעד משמעותי אחד כראש הממשלה, אבל כבר תושבים רבים בבריטניה מרגישים את הכהונה שלו בכיס.