אתמול, מפלגת הלייבור קיבלה החלטה רצינית בכל הנוגע לברקזיט, כשהיא עושה צעד משמעותי לכיוון הרימיינרי של הוויכוח. כעת, המפלגה תדרוש משאל עם על כל הסכם שהממשלה השמרנית תנסה להעביר, וגם תיקח בקמפיין עמדה רימיינרית אקטיבית. זה לא צעד פשוט כלל, מכיוון שהמפלגה נשענת על מצביעים ריימינרים ומצביעים ברקזיטרים כאחד, מה שקרע ועדיין קורע את המפלגה. ועם זאת, המפלגה לא לגמרי ירדה מהגדר בעניין הזה, ועדיין לא ברור מה יעלה בגורל הברקזיט אם אחד, ג’רמי קורבין, יגיע לכס ראש הממשלה | צילום: סופי בראון

רוב הזמן הזרקורים מופנים, ובצדק, למתרחש במפלגה השמרנית. אבל אתמול (ג’) נפל דבר דווקא במפלגת הלייבור: המפלגה הודיעה באופן מפורש שתתמוך במשאל עם שני על הברקזיט. לא רק זה, ג’רמי קורבין הודיע שמפלגת הלייבור תקיים קמפיין בעד הישארות באיחוד האירופי בכל משאל עם על הסכם יציאה של השמרנים. אבל הדבר הזה לא בא ביום אחד, אלא כלל הרבה מאוד מאבקי כוח בתוך המפלגה. אז בואו נבין איך הגענו עד הלום.

קצת רקע

מאז משאל העם של 2016, ג’רמי קורבין ניסה לשמור על קו אינקלוסיבי למפלגת הלייבור: המפלגה מכבדת את תוצאות המשאל, אבל היא לא מפלגת שנסובה סביב השאלה האירופית. ככל שזה תלוי בו, הלייבור היא מפלגה סוציאליסטית הנשענת על המעמדות העובדים של בריטניה. לא מפלגה לרימיינרים ולא מפלגה לברקזיטרים, אלא מפלגה לאנשים שתומכים ברעיונות הכלכליים של המפלגה. ב-2017 זה אפילו עבד לו דיי טוב. הבעיה היא שמאז 2017 עברו קצת מים בתמזה, הפולריזציה גברה, והסובלנות הציבורית כלפי מפלגות שאינן ברקזיטריות או רימיינריות במובהק הולכת ומצטמצמת. בהתאם, הלייבור חטפה מכה קלה בבחירות המקומיות שהתקיימו בתחילת מאי, ומכה כואבת בבחירות לפרלמנט האירופי שהתקיימו בסוף מאי. לא חטפה קשה כמו המפלגה השמרנית, אבל חטפה.

אם את המפלגה השמרנית מנסים עכשיו להוביל לכיוון של מפלגה ברקזיטרית, במפלגת הלייבור עולים הרבה קריאות ללכת לכיוון הרימיינרי. עד לא מזמן, הקו של המפלגה היה להחזיר את הבחירה לציבור או באמצעות בחירות כלליות, או באמצעות משאל עם נוסף. פירוש הדבר הוא, שאם יהיו בחירות וג’רמי קורבין יצליח להגיע לתפקיד הנכסף של ראש הממשלה, הוא יתייחס לזה כאל מנדט להעביר את הסכם הברקזיט שהוא מציע, ולא בהכרח ייקח את ההסכם למשאל עם. ההתחייבות למשאל עם, בעצם, היא על הסכם של השמרנים. רבים במפלגת הלייבור מנסים לשנות זאת, כך שהמפלגה תתחייב למשאל עם בכל מקרה. פשוט, לא? אז זהו, שלא ממש.

הדבר נובע מסיבה מאוד פשוטה: הרבה מהמצביעים המסורתיים של הלייבור הצביעו בעד עזיבה. פירוש הדבר הוא שלא משנה איזו עמדה חד-משמעית הלייבור תיקח בנוגע לברקזיט, הדבר ירחיק ממנה מצביעים. אי לכך, המפלגה נמצאת במאבק פנימי לא פשוט על גורל היחסים עם אירופה. בינתיים חוסר היכולת של קורבין להחליט כבר עלה לו בריבים עם חברי מפלגתו.

דברי הסגן

בחודש שעבר, סגנו של ג’רמי קורבין, טום ווטסון, אמר שאין בררה אלא להתחייב למשאל עם. הוא הסכים שלא מדובר בכיוון נהדר, אלא שמדובר באפשרות הכי פחות גרועה. לדבריו, “פרו-אירופה זה מי שאנחנו ומה שתמיד היינו. חברי המפלגה שלנו הם רימיינרים. הערכים שלנו הם רימיינרים. הלבבות שלנו הם רימיינרים”. חייבים לציין, בשלב הזה, שהרבה ממה שווטסון אמר זה בגדר בורות. למפלגת הלייבור יש שורשים ארוכים של אירוסקפטיות, והרבה מחברי המפלגה לא התנתקו מהם עדיין. בכל מקרה, ווטסון הודה שיהיו מצביעי לייבור שינטשו אם המפלגה תלך בכיוון הזה. העמדה של ווטסון לא נדירה בקרב הנהגת הלייבור, וגם שרת החוץ ושר האוצר בממשלת הצללים, אמילי ת’ורנברי וג’ון מקדונל בהתאמה, קראו לאימוץ העמדה הזו בהזדמנויות שונות. יש לציין שבשנה שעברה מקדונל אמר שיתמוך במשאל עם נוסף רק אם לא יכלול אופציה להישאר באיחוד.

אבל, זה לא התקבל בקונצנזוס. מנכ”ל המפלגה איאן לייברי הזהיר שמדובר בהתעלמות ממצביעי המפלגה שתומכים בעזיבה. לייברי בעצמו לא תומך במשאל עם נוסף. גם ג’ון מן הזהיר מהצעד, וטען שהוא יגרום להפסד של המפלגה בבחירות הבאות. לדבריו, יהיה מדובר בהפניית הגב למצביעי המפלגה בצפון אנגליה, שם רוב התושבים הצביעו בעד עזיבה. בצפון אנגליה יש נוכחות חזקה מאוד למעמד הפועלים שתומך בלייבור, ולכן הורדת התמיכה במפלגה באזור תסכן אותה מאוד.

איאן לייברי
חושש מההשלכות של משאל עם נוסף. איאן לייברי (צילום: כריס מקאנדרו)

מכתב ה-25

מעט לאחר ההתבטאות של טום ווטסון, 25 חברי פרלמנט מהמפלגה כתבו לג’רמי קורבין. הם הזהירו מפני משאל עם נוסף, בטענה שזה רק יחזק את הימין הפופוליסטי וייצור אווירה רעילה. לדבריהם, הדבר יעמיד את הלייבור בסכנה במחוזות הבחירה המתנדנדים, שכן ברובם הצביעו בעד עזיבה ב-2016. ללא ספק שיקול משמעותי. לכן, לא מפליא כלל שקורבין עדיין ניסה להתחמק מעמדה ברורה בנושא. אבל כעת, חלק מהסקרים חוזים ללייבור ירידה למקום הרביעי. מאז שנות העשרים של המאה הקודמת המפלגה לא ירדה מתחת למקום השני. אז יש פאניקה.

השבוע שחלף

השבוע שעבר (ותחילת השבוע הנוכחי) היה עמוס למדיי מבחינת עמדת המפלגה על הברקזיט. הנה כמה טעימות. סטיבן קינוק – אחד מהחותמים על מכתב ה-25 וגם בנו של ניל קינוק, ראש הלייבור במהלך רוב תקופת שלטונה של מרגרט ת’אצ’ר – קרא לתמוך בהסכם היציאה של ת’רזה מיי כדי להימנע מיציאה ללא הסכם. ג’ון מקדונל קרא שוב לשנות את מדיניות המפלגה לגבי הברקזיט, וגם אמר שהוא מעוניין שהמפלגה תתמוך בהישארות באיחוד. חברת הפרלמנט קייט הואי, שנחשבת לבעלת ברית של קורבין, הודיעה שלא תעמיד את עצמה לבחירה בבחירות הכלליות הבאות. אמנם היא לא סיפקה סיבה לכך, אבל רבים קשרו את זה לעובדה שהואי היא ברקזיטרית בולטת, שמייצגת את מחוז הבחירה ווקסהול הרימיינרי במובהק.

קייט הואי
פרשה בגלל הברקזיט? קייט הואי (צילום: סטיב פונטר)

אבל אחד הדברים החשובים ביותר בנושא התרחש שלשום (ב’): ראשי חמשת איגודי העובדים הגדולים ביותר בתנועת הלייבור הביעו את תמיכתם במשאל עם נוסף במהלך פגישה עם ג’רמי קורבין. זה חשוב, מכיוון שקורבין לא רצה לשנות את עמדת המפלגה בנושא בלי לתאם קודם כל עם ראשי האיגודים. אבל ראשי האיגודים אמרו מעבר לכך: במשאל עם כזה, המפלגה צריכה לתמוך בהישארות באיחוד. זה משמעותי, מכיוון שקול חזק קרא לכך שבמקרה של משאל עם נוסף, אסור למפלגת הלייבור לקדם צד כלשהו.

ועכשיו מה?

אז כאמור, אתמול ג’רמי קורבין הכריז על כך שהמפלגה תתמוך במשאל עם על כל הסכם שיציעו השמרנים (כשאחת השאלות היא הישארות באיחוד), וכמו כן גם אם המדיניות של ראש הממשלה הבא תהיה יציאה ללא הסכם. כמו כן, במשאל עם מהסוג הזה מפלגת הלייבור תעודד הצבעה בעד הישארות באיחוד האירופי.

אגב, קלטתם את הנוסח? המשאל הוא על מדיניות שתציג המפלגה השמרנית. כלומר, אין פה שום התחייבות שאם מפלגת הלייבור תגיע לשלטון היא תקיים מדיניות דומה. זה כבר “בכפוף לנסיבות“. כשנשאל על זה במהלך ריאיון ל-BBC, קורבין הקפיד להתחמק מתשובה ישירה לשאלה מה יקרה עם הברקזיט אם הוא יהיה ראש הממשלה, ואמר שלקראת הבחירות הבאות הגוף המרכזי של המפלגה יגיע להחלטה. נראה שגם אחרי כל המאמצים האלו, ג’רמי קורבין עודנו מפחד לנקוט עמדה מתחייבת בכל מצב שהוא לגבי האיחוד האירופי. ועדיין, העמדה הזו מחייבת בהרבה ממה שהיה עד כה, בעיקר עקב ההתחייבות לקדם הישארות באיחוד האירופי במקרה של משאל עם על הסכם מטעם השמרנים.

האם זה יעזור למפלגה?

לא בטוח. מפלגת הלייבור בכל מקרה בדרך להיפגע קשה (וזה בלי להתייחס לגורמים אחרים שמרחיקים מצביעים). המפלגה הייתה ועודנה מפלגה המחזיקה נציגים פרו-אירופה כמו גם נציגים אירוסקפטיים. עד 2016, עבור רוב תושבי בריטניה נושא האיחוד האירופי לא היה כזה אישיו, כך שהמפלגה לא נדרשה לשים על כך דגש. כעת, העמדה החדשה שלה צפויה לגרום לה לאבד מצביעים רבים לטובת מפלגת הברקזיט. מצד שני, העובדה שהיא לא לגמרי מתחייבת לאיחוד האירופי צפויה לגרום לכך שעדיין מצביעים רבים שעברו לליברל-דמוקרטים או לירוקים לא יחזרו אליה כל כך מהר. הליברל-דמוקרטים כבר עכשיו בקמפיין שמנסה להראות שקורבין הוא לא רימיינר אמיתי. אבל צריך לזכור דבר אחר: ג’רמי קורבין בהחלט התנהג באופן בעייתי לגבי עמדת המפלגה על הברקזיט, אבל הסיטואציה בה לא ניתן למצוא מוצא שיהיה סביר בעיניי ברקזיטרים ורימיינרים כאחד היא הרבה יותר באשמת ת’רזה מיי מאשר באשמתו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *