המרוץ לראשות המפלגה השמרנית בעיצומו, וג’רמי האנט מעלה הילוך. יותר מוקדם היום (ב’), הוא הציג את המתווה שלו להגעה לברקזיט הנכסף. רוב התכנית עסקה בהכנות שבריטניה תעשה ליציאה ללא הסכם, למרות שהוא מדגיש שהוא רוצה הסכם. אגב, עיסוק של ממש בהסכם שהוא רוצה להשיג לא היה שם. אבל הדבר הכי מעניין הוא קביעת ה-30 בספטמבר כתאריך בו יוחלט האם בריטניה יכולה להגיע להסכם, או שהגיע הזמן לצאת בלי הסכם. עכשיו רק נשאלת השאלה עד כמה זה יועיל לו מול בוריס ג’ונסון | צילום: Policy Exchange
מוקדם יותר היום, ג’רמי האנט ערך מסיבת עיתונאים, בה הציג מתווה מפורט לברקזיט שבכוונתו לעשות. הסיבה לכך דיי ברורה: האמונה בכך שבוריס ג’ונסון יוציא את הברקזיט לפועל היא בבירור גדולה יותר מאשר אותה אמונה בהאנט. לכן, האנט צריך להראות שהוא לא פראייר ולא יתקע את בריטניה באיחוד האירופי. והנה, בקצרה, התכנית שלו.
עשר הנקודות
האנט הציג עשר נקודות לתכנית הברקזיט שלו, אותה יממש אם יצליח להיות ראש הממשלה הבא של בריטניה.
- כל משרדי הממשלה יידרשו לפעול כשהם יוצאים מנקודת הנחה שבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי ללא הסכם ב-31 באוקטובר.
- הקמת צוות מיוחד בקבינט לנושא, בראשו יעמוד האנט עצמו. לצוות יהיו שלוש מטרות. ראשית, למלא את החסר בכל תחום ממשלתי הנוגע להתכוננות ליציאה ללא הסכם. שנית, להסכים על תמיכה כספית בתעשייה בהתאם למה שיידרש עם הצבת המכסים בין אירופה לבריטניה. שלישית, שינויים מבניים שונים.
- הקמת צוות מו”מ חדש. הצוות יכלול חברים מקבוצת המחקר האירופית (קבוצה אירוסקפטית במפלגה השמרנית), ה-DUP, קבוצות רפורמיסטיות יותר במפלגה השמרנית וגם בקבוצות הסקוטית והוולשית של השמרנים. הצוות יונהג על-ידי שר/ת הברקזיט, ויצורפו אליו מומחים מכל העולם. התכנית שהצוות הזה יחשוב עליה תפורסם עד סוף אוגוסט.
- במקביל, כדי למנוע מצב של take it or leave it במו”מ, האנט ושר/ת הברקזיט ייפגשו עם מנהיגים אירופאים כדי להגדיל את האפשרות למו”מ מחודש.
- הקמת צוות בראשות משרד התחבורה, שיעסוק בנושא העברת סחורות המגיעות מבחוץ לתוך בריטניה במקרה של יציאה ללא הסכם.
- משרד האוצר ישקוד על הכנת תקציב למקרה של יציאה ללא הסכם. ההסכם יהיה אמור להיות מוכן עד לסיום פגרת הקיץ של הפרלמנט (ספטמבר). ההסכם יכלול דברים שהאנט כבר הבטיח שיהיו בתכנית הכלכלית שלו, כמו הורדת מס החברות.
- משרד האוצר גם יכין תכנית שיקום למקרה של יציאה ללא הסכם. התכנית תכלול בעיקר השקעות בגובה מיליארדים למגזרים שיזדקקו לכך.
- התאמת מדיניות המכסים של בריטניה כך שתתאים ליציאה ללא הסכם.
- השקעה בתחום של הטכנולוגיות הנחוצות שיוכלו להוריד את הצורך בגבול קשיח בצפון אירלנד.
- הצבת דדליין לשיחות עם האיחוד האירופי. אם האנט וממשלתו יראו עד אותו דדליין שהסכם נמצא בהישג יד, התהליך יימשך. אם יש צורך, גם תהיה הארכה קצרה כדי לסיים את התהליך. אם האנט יראה שאין התקדמות ושאין הסכם באופק, השיחות ייפסקו ובריטניה תתרכז בהכנות ליציאה ללא הסכם. התאריך הזה הוא ה-30 בספטמבר.
בנוסף, האנט הבטיח שזכויותיהם של אזרחי האיחוד שחיים בבריטניה יישמרו.
מה כל זה אומר?
הסעיף החשוב מכולם הוא כנראה מס’ 10. האנט היה עד כה מאוד לא מתחייב בנוגע לתאריך בו בריטניה תצא מהאיחוד האירופי, בניגוד לג’ונסון שהתחייב יציאה ב-31 באוקטובר ויהי מה. האמת היא, שכשנשאל על-ידי התקשורת כמה רחוק הוא מוכן למשוך את ההארכה כדי להשיג את ההסכם, הוא התחמק מלתת תשובה מתחייבת או אפילו ישירה. כעת, הוא אומר שאין לו שום כוונה להיגרר במשא ומתן הזה עד הרגע האחרון. חודש לפני היציאה, הוא יחליט אם יש טעם אם להמשיך במשא ומתן או לא. זו גם שיטה טובה להראות יותר רצינות מבוריס ג’ונסון בעניין, שכן הוא נותן דדליין קשיח להכרזה על יציאה ללא הסכם.
וזה מעביר אותנו למגמה הבאה: שבעה מתוך עשרה סעיפים הוקדשו למקרה של יציאה ללא הסכם. גם נקודת הבונוס על זכויות אזרחי האיחוד – אותן האנט הגדיר ככאלה שלא עומדות למשא ומתן – הובטחה בכל סנריו שהוא. על האלטרנטיבות שצוות המו”מ יגבש, הוא היה פחות מפורט. הצוות פשוט יצטרך להציע הסכם חלופי בהתבסס על אלטרנטיבות לסוגיית ה-backstop, בלי שפירט במסיבת העיתונאים מה הן. בקיצור, נראה שהאנט יודע טוב יותר מה בכוונתו לעשות במקרה שלא יעלה בידו להשיג הסכם, מאשר מה יהיה בהסכם הזה. עכשיו, אל תטעו, אני לחלוטין מסכים עם הגישה שהכנת השטח למקרה הלא סימפתי של יציאה ללא הסכם היא הצעד האחראי לעשות. ובכל זאת, קשה להתחמק מהתחושה שהאנט מנסה בעיקר לפנות לאגף ההארד-ברקזיטרי של קבוצת המחקר האירופית, תוך העלאת מפלס החרדה אצל אנשים שכל ההכנות שבעולם לא יגנו עליהם מיציאה ללא הסכם.
היתכנות פיננסית
הרבה מהעיתונאים מעמתים את האנט עם השאלה לגבי ההיתכנות הפיננסית של התכנית שלו. לדבריהם, במקרה של יציאה ללא הסכם, האנט יידרש להוצאות גדולות מאוד מהקופה הציבורית, תוך כדי שהוא מתכוון לקצץ במסים. גם שר האוצר פיליפ האמונד קצת סקפטי לגבי ההיתכנות הפיננסית של התכנית של האנט, וגם לגבי התכנית של ג’ונסון, בעיקר במצב של יציאה ללא הסכם. גם כלכלנים מודאגים מהעלויות המסתמנות. שניהם מבטיחים שהתכנית שלהם תהיה מאוזנת מבחינה כלכלית, אבל רבים מקבלים את התחושה שהם על גבול ההתנהלות הפופוליסטית בכל הנוגע לכלכלה.
האם יש לו סיכוי כעת?
עם כל הכבוד לתכנית של האנט, נשאלת השאלה עד כמה זה יסייע לו לנצח את בוריס ג’ונסון. ובכן, נצטרך לחכות ולגלות. השבוע הקרוב הולך להיות אינטנסיבי עבור השניים, שכן במהלך סוף השבוע חברי המפלגה השמרנית יקבלו את טפסי ההצבעה שלהם בדואר. לכן, האנט מנסה לגרור את ג’ונסון לדיבייט עוד השבוע, בטענה שהדיבייט של ערוץ ITV בשבוע הבא יתקיים אחרי שחברים מסוימים כבר יצביעו בדואר. נכון לעכשיו, ג’ונסון מסרב, והאנט צפוי להגיע לדיבייט של סקיי ניוז הערב לבדו. יישמר לג’ונסון כיסא, אז אנחנו נראה. לכן, האנט בינתיים מופיע לבדו איפה שרק ניתן, כדי לזכות בתמיכת חברי המפלגה. איך שלא יהיה, ג’ונסון מוביל בענק, אבל בבחירות תמיד יש הפתעות.