ליסה פורבס, מועמדת הלייבור, היא המנצחת בבחירות הביניים שהתקיימו אתמול בפיטרבורו. היא אמנם הצליחה לגבור על מפלגת הברקזיט, אבל בהפרש קטן, ואין ספק שלמרות הכל המפלגה עדיין נענשה. הדבר מצביע על כך שאמנם יש אנשים שרוצים לעסוק פחות בברקזיט ויותר בדברים אחרים, אבל עדיין לא מעט אנשים מצביעים על בראש ובראשונה על אירופה. ועדיין, עם עבודה נכונה, התוצאות האלו יכולות ליצור מומנטום שיסלול את דרכו של ג’רמי קורבין לדאונינג 10. כמו כן, גם התפטרותה של ת’רזה מיי נכנסה היום לתוקף, והליברל-דמוקרטים יחלו את המרוץ לראשות המפלגה | צילום: מתוך חשבון הטוויטר של ליסה פורבס

בניגוד לציפיות של רבים, מפלגת הברקזיט לא הצליחה לנצח בבחירות הביניים בפיטרבורו, למרות שרוב תושבי המחוז הצביעו בעד יציאה מהאיחוד האירופי. זאת, לאחר שמפלגת הלייבור הצליחה לנצח את המפלגה החדשה בפער של מאות קולות. כעת, ליסה פורבס תיכנס לבית הנבחרים כחברת הפרלמנט של פיטרבורו. אבל מה בדיוק הניצחון הזה אומר?

מספרים

לפני הכל, שיעור ההצבעה: 48.4% מהמצביעים הרשומים במחוז הגיעו להצביע. הפעם האחרונה בה נערכו בחירות ביניים בפיטרבורו הייתה ב-1943, כך שאין טעם רב להשוות את אחוזי ההצבעה למה שקורה שם. אבל אם נשווה לבחירות הביניים שהתקיימו באפריל בניופורט מערב, נראה ששם שיעור ההצבעה היה 37.1% בלבד. כלומר, למרות שאחוזי ההצבעה נמוכים ביחס לבחירות הכלליות של 2017, אז אחוזי ההצבעה בפיטרבורו היו 67.5%, עדיין מדובר בשיעור הצבעה יפה ביחס לבחירות ביניים. כלומר, אין ספק שהבחירות האלו הצליחו לעורר מספיק עניין בקרב התושבים. בין השאר, סביר להניח, בשל הכניסה של מפלגת הברקזיט לתמונה.

אבל בואו נסתכל על מה שבאמת מעניין, התוצאות:

מפלגה
מספר קולות
אחוזים

מפלגת הלייבור

10,484

30.9

מפלגת הברקזיט

9,801

28.9

המפלגה השמרנית

7,234

21.4

המפלגה הליברל-דמוקרטית

4,159

12.3

המפלגה הירוקה

1,035

3.1

UKIP

400

1.2

אחרים (תשעה מועמדים)

798

2.2

(אם הייתם ממש סקרנים לגבי מפלגת המפלצות המשוגעות המשתוללות הרשמית, אז זו הצליחה לגרוף 112 קולות.)

מסקנות למפלגות

ראשית, שאין ללייבור מה לחגוג יותר מדי. נכון, המפלגה הצליחה לנצח, אבל היא עדיין נענשה קשות. פחות משליש מהמצביעים הצביעו עבורה. אמנם כבר היו למפלגה ביצועים גרועים יותר בעבר, אבל עדיין מדובר בירידה משמעותית ביחס לרוב הבחירות. ב-2017 המתמודדת למחוז מטעם הלייבור הייתה פיונה אונסניה, שבגלל הדחתה בכלל התקיימו החבירות האלו, והיא קיבלה 48.1% מהקולות. ב-2015, מתמודדת הלייבור הייתה ליסה פורבס, שניצחה את הבחירות הנוכחיות, אך הפסידה ב-2015 לשמרנים. עם זאת, היא הצליחה יותר מבחינת שיעורי התמיכה בה, עם 35.6% מהקולות. כלומר, פורבס לא ניצחה בגלל איזו תמיכת ענק בלייבור, אלא בעיקר כי כל המפלגות הצליחו אפילו פחות.

למפלגת הברקזיט, לעומת זאת, היה הישג דיי מרשים. עבור מפלגה שהוקמה רק באפריל, להגיע למקום השני בהפרש של מאות קולות בלבד מהמקום הראשון זה הישג משמעותי. עם זאת, זה גם מראה שלמפלגה יש עוד הרבה עבודה. רוב תושבי אזור הבחירה של פיטרבורו הצביעו בעד עזיבת האיחוד האירופי. כמו כן, מדובר במחוז מתנדנד עם מעט מאוד נאמנות למפלגה כזו או אחרת. אם במחוז כזה היא לא מצליחה להגיע למקום הראשון, מה יהיה עליה במחוזות יציבים או עם פחות ברקזיטרים? שיטת הבחירות לפרלמנט הבריטי היא לא הוגנת כלפי המקום השני ומטה, מה שמעמיד בספק את היכולת של מפלגת הברקזיט להמיר את ההישג בבחירות לפרלמנט האירופי להישגים גדולים בבחירות לפרלמנט הבריטי. נייג’ל פרג’ כבר התנסה בכך ב-2015, אז UKIP בראשותו קיבלה יותר מעשרה אחוזים מהקולות, אבל הכניסה רק חבר פרלמנט אחד.

נייג'ל פרג' - ליסה פורבס
עבודה רבה עוד נכונה לו. נייג’ל פרג’ (צילום: גייג’ סקידמור)

המפלגה השמרנית צריכה לחשוש, אבל התוצאות מראות שהבחירות לפרלמנט האירופי הן לא הבחירות לפרלמנט הבריטי. אם בבחירות לפרלמנט האירופי המפלגה השמרנית קיבלה 8.8% מהקולות בלבד, כאן היא הצליחה לקבל יותר מ-20%. נכון, זה שפל שהמפלגה השמרנית לא חוותה כמותו בפיטרבורו מעולם. עם זאת, זה מראה שכשדברים מגיעים לבחירות עם שיטת הבחירות הבריטית, בה המנצח/ת לוקח/ת הכל, יותר אנשים מגיעים להצביע למפלגה. כלומר, אם יהיו בחירות כלליות לפני הברקזיט היא תאבד חברי פרלמנט רבים, ואולי אפילו ג’רמי קורבין יהיה ראש הממשלה, אבל היא עדיין יכולה לשמור על מעמדה כמפלגה גדולה. עם זאת, נייג’ל פרג’ כבר התחיל להשתמש ברטוריקה לפיה על מי שרוצה למנוע מג’רמי קורבין להגיע לדאונינג 10 להצביע למפלגת הברקזיט, ולא לשמרנים. אם הטיעון הזה יצליח לתפוס, השמרנים ימצאו את עצמם במצב קשה.

לגבי נציגי הרימיינרים, המפלגות הליברל-דמוקרטית והירוקה, מדובר בהישג. המפלגה הליברל-דמוקרטית הצליחה לזכות ב-3.3% בלבד ב-2017, כלומר שהיא הכפילה את כוחה כמעט פי ארבעה בבחירות הביניים. גם המפלגה הירוקה זכתה להישג מרשים, כשהיא כמעט מכפילה את כוחה מאז 2017. זה אומר שאפילו באזורים עם רוב לברקזיט, יש למפלגות הרימיינרים כוח גובר.

וכמובן, UKIP. המסקנה היחידה שהמפלגה הזו יכולה להסיק היא שהגיע הזמן ללכת הביתה. מעטים האנשים שרוצים להצביע למפלגה הזו, ואנשים שהברקזיט חשוב להם עד כדי כך יכולים פשוט להצביע למפלגת הברקזיט, או לשמרנים אם אלו יזוזו לכיוון הברקזיט בכל מחיר אחרי שתיבחר הנהגה חדשה. UKIP עשתה את שלה בכל הנוגע ליצירת הבלגן הנוכחי, UKIP יכולה ללכת.

עמדות הציבור

כרגיל, נשאלת השאלה מה הסיפור הזה אומר על ברקזיט. המסקנה העיקרית היא שעבור פלח לא מבוטל של אנשים, הברקזיט הוא לא השאלה הכי חשובה. עם כל הכבוד להישג של מפלגת הברקזיט, היא ו-UKIP ביחד לא מגיעות למספר המצביעים של ליסה פורבס. מפלגת הלייבור מתעקשת להיות מפלגה שלא סובבת סביב ברקזיט, וכך גם התנהל הקמפיין. כשנשאלו המתמודדים על עמדתם לגבי ברקזיט, ליסה פורבס השיבה שזה משהו שמפלג את האומה, מבלי להגיד במפורש מה היא חושבת. מופת יאיר לפידי.

אבל, עובדה, מעל 30% הצביעו לייבור. אז נכון, סביר להניח שיש לא מעט מצביעים שכן חשוב להם הברקזיט, אך העדיפו להצביע אסטרטגית ללייבור כדי להבטיח שמפלגת הברקזיט לא תיכנס. עם זאת, סביר להניח שפלח נכבד של המצביעים פשוט רוצה להפסיק לדבר על ברקזיט, ולעסוק יותר בבעיות שמעסיקות את תושבי פיטרבורו ביומיום: פשיעה, תעסוקה, חינוך ועוד. לא ניתן לשלול את האפשרות שיש גם ברקזיטרים שהצביעו למפלגה. לא כי הם מסכימים עם ההתנהלות שלה על ברקזיט, כמו שהם רוצים מפלגה שתזכור שיש להם עוד כמה צרכים בחיים.

ליסה פורבס
באנר בחירות של ליסה פורבס, הברקזיט כלל לא מוזכר. התמונה מחשבון הטוויטר של ליסה פורבס

צריך להזכיר בהקשר הזה, שכל המתמודדים דיברו על סוגיות שהטרידו את המצביעים. אפילו מייק גרין, מועמד מפלגת הברקזיט, עשה זאת, למרות שלמפלגה עצמה אין מצע. אבל, אין מה לעשות, המתמודדים לא פועלים בוואקום, ויש משמעות לקמפיינים הארציים של המפלגות. דיי ברור שאם מצביעים למפלגת הברקזיט מצביעים על קידום הברקזיט, ואם מצביעים לליברל-דמוקרטים או לירוקים מצביעים על משאל עם שני. ובדיוק באותו אופן, הצבעה ללייבור פירושה הצבעה למפלגה שלא מתעלמת מסוגיית הברקזיט, אבל מסרבת להפוך את זה לאישיו המרכזי שלה.

בכל מקרה, זה לא אומר שהברקזיטרים בנסיגה. בסופו של דבר, מעבר ל-30.1% שהלכו למפלגת הברקזיט ול-UKIP, גם בקרב מצביעי השמרנים יש לא מעט ברקזיטרים. חלקם מן הסתם הצביעו לשמרנים כי הם תמיד מצביעים לשמרנים. חלקם, כמו ברקזיטרים שהצביעו ללייבור, פשוט רוצים שיתעסקו בבעיות יותר בוערות מבחינתם. או בקיצור, תוצאות הבחירות האלו לא משקפות את ההסתכלות על ברקזיט, מעבר לזה שכרגיל הציבור מפולג סביב השאלה. כדי לבחון אם השתנתה דעת הקהל, יש לעשות משאל עם חוזר, וזה לא בהכרח רעיון טוב.

מבט לעתיד

נשאלת השאלה מה זה אומר לגבי העתיד. ראשית, זה אומר שבטווח הקצר מפלגת הלייבור הצליחה לזכות בחזרה בחברת פרלמנט שאבדה להם, לאחר הסילוק של פיונה אונסניה משורות המפלגה לאחר שהורשעה בביזוי בית המשפט. בטווח הארוך, זה מאפשר למפלגה ליצור מומנטום ולהגיד: “הנה. אמנם אנחנו לא נותנים תשובה נחרצת לגבי אירופה כמו הליברל-דמוקרטים או מפלגת הברקזיט. אמנם חברת פרלמנט שנבחרה מטעמנו ישבה בכלא. אמנם בפברואר קבוצה לא קטנה של חברי פרלמנט ערקה משורותינו. אבל הנה, עובדה שאנחנו מצליחים לנצח בבחירות במחוז בחירה מאוד מתנדנד כמו פיטרבורו”. אם במפלגה יידעו לנצל את המומנטום הזה נכון, התואר “ראש הממשלה ג’רמי קורבין” הוא לחלוטין בהישג יד.

ג'רמי קורבין - ליסה פורבס
הדרך לראשות הממשלה תלויה בניצול המומנטום. ג’רמי קורבין (צילום: כריס מקאנדרו)

ליסה פורבס, מצדה, מעבר לעבודה הפרלמנטרית לה תידרש, תצטרך להתמודד עם האשמות באנטישמיות. כזכור, היא עוררה סערה כאשר עשתה לייק לסרטון בו נטען שלת’רזה מיי יש אג’נדה של “בעלי עבדים ציונים”. פורבס התנצלה ואמרה שהיא בכלל אהבה את הסרטון שבפוסט, שעסק במתקפה על הכנסייה בניו-זילנד, ושלא שמה לב לכיתוב שליווה את הסרטון. יכול להיות שזו האמת, אבל לא בטוח שזה יעזור. בפוליטיקה עסקינן, ואנחנו יכולים להיות בטוחים שפוליטיקאים יזכירו לה את הלייק האומלל הזה בכל הזדמנות, ובכך יכריחו אותה להילחם על שמה הטוב במקום לעסוק במה שהייתה רוצה לעסוק בו.

איך שלא יהיה, זרי דפנה אין פה לאף אחד.

שתי הערות לשישי

עוד שני דברים קרו היום, שיש לתת עליהם את הדעת. ראשית, התפטרותה של ת’רזה מיי מראשות המפלגה השמרנית נכנסה לתוקף. עם זאת, היא תישאר ראשת הממשלה עד השליש האחרון של יולי, כשתוכרז זהות המנצח/ת במרוץ לראשות המפלגה. סיכום הכהונה שלה, על כל רבדיה, ייקח מקום כשהיא אכן תסיים את תפקידה. אמנם כבר עכשיו יש הרבה מה להגיד, אבל ייתכן שמיי עוד תצליח להזיז דבר או שניים בעניינים שאינם ברקזיט. זה אמנם לא סביר כי היא ברווז צולע כרגע, אבל היא עדיין עשויה לנסות. ההרשמה למרוץ לראשות המפלגה השמרנית תתקיים ביום שני בין השעות 12:00 ל-19:00 שעון ישראל. ניתוח המתמודדים, לכן, יתפרסם כשההרשמה תיסגר.

שנית, בשעה 18:00 שעון ישראל תיסגר ההרשמה למרוץ לראשות המפלגה הליברל-דמוקרטית, במקום וינס קייבל שהודיע על פרישתו. בפועל, נראה שלשני המתמודדים הקיימים, ג’ו סווינסון ואד דייווי, לא צפויים להצטרף מועמדים נוספים. עם זאת, ולו כדי לא להידרש לתיקונים נוספים, ניתוח של הצפוי במרוץ הזה יפורסם מחר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *