ייתכן שתחושו דז’ה וו: ראש ממשלת בריטניה מסתבך בצרות בגלל עבירה על הנחיות הקורונה. הפעם לא מדובר בבוריס ג’ונסון, אלא בקיר סטארמר, שבערב חג המולד 2020 הזמין למטה הלייבור את מאמנת הקול שלו ליאוני מלינגר, במה שנראה כמו שורה של עבירות על החוק שהיה אז. סטארמר טוען שזה היה לצורכי עבודה ושכל הכללים נשמרו, אך יש מקום לספק – גם בשל העובדה שמלינגר סיפקה אימונים כאלו גם בזום. האופוזיציה לוחצת, אבל דווקא ראשת האופוזיציה קמי בדנוק בקושי משקיעה מאמצים בעניין למרות התועלת בו עבור השמרנים. זה, בצירוף העובדה שלא תהיה חקירת משטרה בשל התיישנות, מביאים לכך שסטארמר כנראה יישאר בתפקידו. אבל זה לא אומר שאין לו שאלות לענות עליהן | צילום: נאט”ו
פרשת המסיבות, או בשמה העצלני “פארטיגייט” – זוכרים אותה? כשבוריס ג’ונסון הסתבך בגלל פרסומים שהתקיימו בדאונינג 10 מסיבות בניגוד לכללי הקורונה, שבחלקן הוא לקח חלק, ואז כשל בטיוח של כל זה? אז מתברר שיש סיקוול. לא, בוריס ג’ונסון לא חוזר לחיינו, לפחות לא כרגע, והוא כנראה ימשיך בזמן הקרוב לכלות את זמנו בעיקר בכתיבת טורים זועמים לדיילי מייל. אבל יש שאלות לגבי מה שעשה קיר סטארמר, שכיהן כראש האופוזיציה בזמן הקורונה, בעיקר בשל מפגש שקיים עם מדריכת הקול שלו, ליאוני מלינגר. וכשיש שאלות, יש גם דרישה לתשובות.
פגישה עם ליאוני מלינגר
הכל החל בסופ”ש (ש’), כשהטיימס פרסם כתבה על כך שמאז 2017 סטארמר נעזר בשירותיה של ליאוני מלינגר, שחקנית ומדריכת קול, כדי להתאים את הופעתו מזו של עורך דין בבית המשפט לזו של פוליטיקאי שמדבר בפרלמנט, בטלוויזיה ובדיבייטים. מדובר בחלק מסדרת כתבות שאמורות לקדם את הספר Get In, שמתאר את העפלתו של סטארמר לשלטון.
זו הייתה יכולה להיות כתבה לא מאוד חשובה, שהרי סטארמר הוא לא הראשון להיעזר בהדרכת קול (מרגרט ת’אצ’ר היא הדוגמה הבולטת), וגם אם כן אין בכך בושה. אבל בכתבה היה משהו שנזרק כמעט באגביות: “[סטארמר] החשיב את תפקידה לכה הכרחי שמלינגר אפילו הוגדרה כ’עובדת חיונית’ בזמן המגיפה. היא סיפרה לנו שהיא השתמש במעמד כדי לבקר במטה הלייבור כשהיא עוטה מסכה בערב חג המולד 2020, וייעצה לסטארמר כיצד להגיב להסכם הברקזיט של בוריס ג’ונסון”.
This video recorded on the 24th of December 2020 the same day voice coach Leonie Mellinger met with Keir Starmer….
pic.twitter.com/nq94sAkwKd pic.twitter.com/XSbjylxAMa
— (@GiftCee) February 2, 2025
באתר גואידו פוקס העלו תהייה: בערב חג המולד 2020 הממשלה הנהיגה “מערכת רמות“, שחילקה את אנגליה לארבע רמות שונות. לונדון, מקום מושבו של מטה הלייבור, הייתה נתונה תחת רמה 4, הגבוהה ביותר, שבגדול פירושה היה סגר של ממש. אנשים התבקשו לעבוד מהבית, אלא אם לחלוטין לא היה אפשרי לעשות זאת. בגואידו פוקס שמו לב לכך שלפי הטיימס ליאוני מלינגר העבירה לסטארמר הדרכות טלפוניות, כך שלא ניתן להגיד שהיה הכרחי לקיים את הפגישה פנים-אל-פנים. גם העובדה שמלינגר קיבלה מעמד עובדת חיונית העלה תהייה באתר, שכן היא לא ענתה להגדרות של אחת, לסטארמר לא הייתה סמכות לתת לה הגדרה שכזו, ועובדים חיוניים בעיקר קיבלו אפשרות לשלוח את ילדיהם לבית הספר ולא פריבילגיות לשבור סגרים. או, אם לסכם את מה שאנשי גואידו רצו להגיד: ייתכן מאוד שסטארמר עבר על הנחיות הקורונה.
דרישת תשובות
מי שהדבר נפל לידיהם כפרי בשל היו השמרנים. ריצ’רד הולדן, בכיר במפלגה, שלח מכתב לסטארמר. הוא הזכיר שבמקביל לפרשת המסיבות, סטארמר הסתבך לזמן קצר במה שכונה “בירגייט“, שכן סטארמר נתפס שותה בירה בחברת אנשי הקמפיין שלו במה שלכאורה היה מנוגד להנחיות הקורונה באותו זמן. סטארמר התעקש שהוא לא עבר על החוק והבטיח שיתפטר מראשות הלייבור אם המשטרה תמצא שהוא כן. לשיטת הולדן, אם סטארמר עבר על החוק בפגישתו עם ליאוני מלינגר, הרי שהדבר המתבקש הוא התפטרות. בהתאם, הולדן דרש שסטארמר יספק תשובות בעניין וימנה חקירה עצמאית, מהסוג שהובילה סו גריי לגבי פרשת המסיבות של ג’ונסון.
התגובה הראשונית של הממשלה לא הייתה מוצלחת במיוחד. מטעם דאונינג 10 סירבו להגיב, בטענה שהדבר קרה כשסטארמר היה באופוזיציה. בלייבור העדיפו להדוף את המתקפה לכיוון השמרנים, עם תזכורת לכך שבוריס ג’ונסון ורישי סונאק נקנסו על חלקם בפרשת המסיבות. לבסוף, לסטארמר לא נותרה בררה כשהוא נשאל בתחילת השבוע (ב’) אם הוא עבר על הכללים במסיבת עיתונאים לצד מזכ”ל נאט”ו מארק רוטה, ואז השיב ברטינה “כמובן שלא” וש”כל הכללים נשמרו”.
Prime Minister @Keir_Starmer insists he ‘of course’ followed lockdown rules during the pandemic
The PM is being accused of breaching Covid regulations after hiring a voice coach in 2020 pic.twitter.com/3Bv2uGZlYl
— ITVPolitics (@ITVNewsPolitics) February 3, 2025
רק שהלחץ המשיך לעלות. התקשורת מצאה שמלינגר פרסמה ברשתות החברתיות שלה שהמסע שהיא ערכה באותו זמן היה מברייטון, שהייתה תחת רמה 3, ללונדון, למרות שתושבי רמות 1 עד 3 התבקשו להימנע מכניסה לאזורים ברמה 4. כלומר, עוד הפרה של הכללים. בנוסף, התברר שבמאי 2020 היא פרסמה שהיא עושה הדרכות קול מהבית, כך שלא היה ברור למה פתאום סטארמר נזקק לה בפגישה פיזית. בנוסף, השאלות לגבי היותה של מלינגר “עובדת חיונית” המשיכה לעלות, והולדן הזכיר שקלינאי תקשורת של ה-NHS לא זכו למעמד הנכסף. עם זאת, יש להזכיר ששאלת ההיתר לעבוד שלא מהבית לא הייתה קשורה להיות אדם עובד חיוני, אלא למידת יכולתו לעבוד מהבית. אתמול (ד’) גם דווח שבאותה פגישה הייתה נוכחת רייצ’ל ריבס, כיום שרת האוצר ואז בכירה בממשלת הצללים.
התגובה של קמי
מי שפספסה את ההזדמנות להשתמש במאורעות הייתה ראשת האופוזיציה קמי בדנוק. אם כשבוריס ג’ונסון היה ראש הממשלה סטארמר הסתער על פרשת המסיבות בהזדמנות הראשונה, בדנוק העדיפה לנצל את הסשן הראשון של שאלות לראש הממשלה מאז הפרסום לטובת עיסוק בנושאי מדיניות. זה ראוי, אבל מעלה שאלות לגבי האינסטינקטים הפוליטיים שלה. בטח כשאפילו בימין ספקנים לגבי האפקטיביות שלה בסשנים הפרלמנטריים. מי שניצל את ההזדמנות היה חבר מפלגתה גאגן מוהינדרה, ששאל אם סטארמר יוכל להתחייב שכל הכללים נשמרו לא רק על-ידי ראש הממשלה עצמו, אלא גם על-ידי אנשי הצוות שלו ובפרט ליאוני מלינגר. סטארמר לא ענה לשאלה ישירות, אלא רק אמר שהוא עבד בזמן שבמפלגה השמרנית חגגו.

לאחר הדיון בדנוק החליטה להעלות הילוך. כלומר, בערך. השמרנים קראו למשטרה המטרופוליטנית של לונדון, גוף ששמו רחוק מלהדהים, לחקור את מה שקרה באותו ערב חג המולד. כשהדובר של בדנוק נשאל אם גם היא תומכת בחקירה כזו, הוא השיב שכן. זהו, בגדול. המשטרה, אגב, לא תחקור את זה. לא בגלל אכיפה בררנית, אלא פשוט כי גם אם אכן הייתה עבירה, כבר חלה עליה התיישנות. ראוי להזכיר שגם חקירת המשטרה בסוגיית פארטיגייט עוכבה ככל הניתן, עד שסו גריי העבירה מספיק חומרים שחצו את הרף הפלילי ולא השאירו בררה.
איך שלא יהיה, לא ממש ברור איך בדנוק רוצה להיות ראשת ממשלה בצורה הזו. היא כן מנסה להיות רצינית ולא להבטיח דברים שהיא לא יכולה לקיים, וגם חשוב לה לדון במדיניות. אבל התגובה שלה לסיפור הזה כל-כך אנמית, וכל-כך נסמכת על דמויות אחרות במפלגה, שנראה שניתן להכריז על מותו של הקילר אינסטינקט שלה. כן, אופוזיציה קונסטרוקטיבית זה חשוב, אבל לא מדובר פה ברומן שסטארמר לכאורה ניהל, אלא עבירה לכאורה על החוק. זה עניין של טוהר המידות שעל הדרך יכול לעזור לשמרנים להכניס את הלייבור לסחרור שהם עצמם סבלו ממנו בשנים האחרונות. אבל את בדנוק בקושי שמעו.
מה עכשיו?
סביר להניח שסאגת ליאוני מלינגר לא תביא לסופו הפוליטי של סטארמר, מכמה סיבות. ראשית, אצל בוריס ג’ונסון היה מדובר ב”אירוע מתגלגל”. בכל פעם נחשפה עוד מסיבה ועוד התקהלות אסורה, ותרבות עבודה קלוקלת שפשתה בכל דאונינג 10. זה דאג שהנושא לא ירד מסדר היום התקשורתי וייצור לחץ. ואפילו אז זה לא היה המסמר האחרון בארון שלו (אלא פרשת פינצ’ר). במקרה שלפנינו, מדובר באירוע בודד, שאמנם נחשפים עליו עוד ועוד פרטים, אבל אנחנו פחות משבוע אחרי החשיפה הראשונית. כמה עוד ייחשף על זה?
שנית, לא תהיה חקירה. ככל הנראה גם לא נראה חקירה עצמאית שימנה סטארמר, כפי שהיה במקרה של סו גריי שחקרה את פרשת המסיבות. יצוין רק שג’ונסון הורה על החקירה כשההאשמות היו נגד עובדיו, ולא נגד עצמו, כך שנראה שפשוט לא ניתן לסמוך על ראשי ממשלה שיחקרו את עצמם. בכל מקרה, בלי שיהיה גורם אמין שקובע אם הייתה או לא הייתה עבירה על ההנחיות, יהיה קשה להתקדם.
שלישית, התגובה של האופוזיציה הייתה עלובה משהו. כלומר, כן, ריצ’רד הולדן הגיב היטב. אבל רוב הבריטים לא יודעים מי זה ריצ’רד הולדן. קמי בדנוק, מי שבאמת יכולה לעשות תגובה שתעשה רעש וצלצולים בעניין כדי להגביר את הלחץ, בקושי מגיבה לעניין. ואם הלחץ של האופוזיציה כל-כך אנמי, למה שחברי מפלגת השלטון יצטרפו אליו כפי שהיה במקרה של ג’ונסון?

אבל זה לא אומר שסטארמר בסדר. להיפך, יש לו הרבה הסברים שעליו לספק. עצם העובדה שהוא לא אמר במפורש שכל ההנחיות נשמרו בתשובה לשאלתו של מוהינדרה מעלה את החשד שאולי הוא רצה להימנע מהטעיה של הפרלמנט. וגם, עדיין לא ברור למה סטארמר היה חייב שתהיה איתו בחדר מאמנת קול שמיומנת בעבודה בזום. אז גם אם לא יצליחו להפיל אותו על זה, מדובר בכתם על החליפה של מי שמכר את עצמו כמיסטר קלין.