משערורייה לפארסה בפחות מיממה: אחרי ששלשום (ד’) השמרנים חילצו את חברם למפלגה אואן פטרסון (בתמונה) מהשעיה בגין הפרת כללי האתיקה, אתמול הממשלה חזרה על עקבותיה וביטלה את כל העסק. אחרי ביקורת נוקבת בכל המפלגות (כולל השמרנית), בתקשורת ובציבור, הממשלה החליטה להעמיד את פטרסון בפני השעיה למרות הכל. פטרסון החליט להפסיק עם הפארסה ולהתפטר. בינתיים המפלגה השמרנית חווה תסיסה, אחרי שהממשלה הטילה משמעת סיעתית על ההצבעה, הוציאה את מי שיישרו קו חבורה של מושחתים, ואז ביום למחר גם הוציאה אותם חבורה של מטומטמים. ובינתיים המיתוג משנות התשעים של ה”גועל (sleaze) השמרני” חוזר ובגדול | צילום: Policy Exchange
אם אתם משחקים מלוכלך, לפחות תדאגו שזה יהיה שווה את זה. זה לקח פחות מיממה מהרגע שהשמרנים נחלצו לעזרתו של חבר הפרלמנט אואן פטרסון שסרח ועד שהם קיפלו את הזנב וסיפקו פניית פרסה מהמפוארות שנראו. וכדי להוסיף דובדבן לקצפת, פטרסון הודיע על התפטרותו מהפרלמנט ובכך ויתר על כל ניסיון נוסף לחלץ אותו מהצרה. הפעם, כך נראה, תגובת הנגד הייתה חזקה מדי בשביל הממשלה.
תקציר הפרק הקודם
למקרה שלא קראתם את הפוסט הקודם, הנה תקציר: חבר הפרלמנט השמרני אואן פטרסון הסתבך לאחר שפורסם שהוא נתן שירותי לובינג לחברות להן הוא ייעץ בתשלום. בבריטניה מותר לחברי הפרלמנט לייעץ בתשלום בנוסף לעבודתם הפרלמנטרית, אבל אסור להם לייצג את הלקוחות בפני הממשלה. לאחר שנתיים של חקירה – שנמשכה יותר מהמקובל בין השאר בגלל התאבדותה של אשתו של פטרסון במהלך החקירה – נציבות האתיקה בראשות חוקרת עצמאית הגיעה למסקנה שפטרסון אשם. לפי הפרוטוקול, היא העבירה לבחינה את הממצאים לוועדת האתיקה המורכבת מחברי הפרלמנט. אלו קיבלו את ממצאי הנציבה והמליצו על עונש של שלושים ימי השעיה מהפרלמנט. לצעד זה עשויות להיות השלכות פוליטיות מעבר לשלושים הימים עצמם, שכן השעיה בסדר גודל כזה פירושה שתושבי מחוז הבחירה של פטרסון יקבלו הזדמנות להדיחו מתפקידו, אם 10% מהם יחתמו על העצומה המיועדת לכך. פטרסון, מצדו, טען שההליך כולו היה לא הוגן, מוטה ושלא ניתנה לו אפשרות לזמן עדים.
כדי שהעונש של פטרסון ייכנס לתוקף היה צורך בהצבעה על כך במליאה, שהתקיימה שלשום (ד’). לרוב, הפרלמנט מאשר את המלצות ועדת האתיקה לענישה כלשונן, ואם הוא משנה אותן זה רק לחומרה. הפעם, המפלגה השמרנית, בגיבוי הממשלה, החליטה להתערב. זאת, באמצעות הבאה להצבעה הצעה שהשיפוט בעניינו של פטרסון יידחה מעט, עד לאחר שוועדה פרלמנטרית מיוחדת תבחן את האופן בו הנציבות והוועדה פועלות והאם יש צורך להוסיף אפשרות ערעור. בפרשנות המקלה זה נראה כמו רצון לעשות את הדבר הנכון בצורה מאוד מגושמת. בפרשנות פחות נדיבה, הנפוצה, השמרנים ביקשו לשנות את הכללים כדי להציל את החבר שלהם מהדחה אפשרית. הצעד זכה לביקורת מקיר לקיר: עשרות שמרנים נעדרו מההצבעה למרות המשמעת הסיעתית. אחרי שההצעה עברה למרות הכל האופוזיציה הודיעה שתחרים את הוועדה החדשה ותיתן לשמרנים לשחק עם עצמם. הציבור שלח מיילים זועמים לחברי פרלמנט שמרנים. אבל בממשלה התעקשו שהצעד שלהם היה ענייני ולא ביקש בכלל לעשות טובות לחבר פרלמנט שסרח.
השעות הראשונות
בתחילה, למרות התגובות הזועמות, התומכים בהקמת הוועדה החדשה ניסו לעמוד על שלהם. אנדריאה לדסם, חברת הפרלמנט שחתומה על התיקון שהקים את הוועדה, התעקשה שכל המהלך נועד כדי להבטיח צדק לחברי הפרלמנט מכל המפלגות ולא כדי להנמיך את הדרישות האתיות מהם. לדבריה, היא גם מוכנה לשלם מחיר אלקטורלי אם זה מה שנדרש כדי לשפר את המערכת. פטרסון עצמו היה קצת פחות מאופק, וניצל את ההצלה הזו כדי לקרוא לנציבת האתיקה קת’רין סטון ולחברי ועדת האתיקה להתפטר. סטון וחברי הוועדה דחו כולם את הקריאה. בכל מקרה, השמרנים שתמכו במהלך ניסו לשמור בערב ההצבעה על קור רוח ואמרו שכדאי קודם כל לחכות לכותרות של עיתוני הבוקר.
ובכן, אתמול בבוקר (ה’) הכותרות לא היו מחמיאות בכלל, כולל בעיתונים הפרו-שמרנים. הדיילי מייל בחר בכותרת: “חברי פרלמנט נטולי בושה שוקעים בחזרה בגועל (sleaze)”. העיתון i כתב בעמוד הראשי: “הטוֺרים קורעים את חוקי האנטי-גועל של בריטניה כדי להציל חבר פרלמנט אשם”. במטרו הלכו על “הדרך הגועלית החוצה”. הטיימס, גם פרו-שמרני, עוד ניסה איכשהו לפרגן, ושם את הזרקור על השמרנים שמרדו. גם משמאל תקפו, למשל הגארדיאן עם הכותרת “רה”מ מואשם בשחיתות כשחוקים על גועל נקרעים”. באנגלית זה נשמע יותר טוב. הסיבה לשימוש במונח “גועל”, sleaze, היא בגלל הכינוי שדבק בשמרנים בשנות התשעים. אז שמרנים רבים הסתבכו בפרשות שחיתות שונות שהביאו להדבקת המילה למפלגה (וגם לממסד באופן יותר כללי). העיתונים למעשה טוענים (זה אפילו לא רומזים) שהשמרנים חוזרים לימים הלא זוהרים ההם.
and perhaps most significantly pic.twitter.com/ihftPf4llo
— Jim Pickard (@PickardJE) November 4, 2021
היו מחאות גם הרבה פחות חביבות. חבר הפרלמנט השמרני פיטר בון סיפר שבעקבות תמיכתו בתיקון של לדסם, המשרד שמשמש אותו במחוז הבחירה שלו הושחת עם הגרפיטי “גועל טוֺרי” (Tory sleaze). בגלל שלא חלף עדיין חודש מהרצח של חבר הפרלמנט דייוויד איימס והדיון שזה יצר על האווירה הציבורית העוינת נגד חברי הפרלמנט, הפעולה הזו מקבלת הקשר הרבה פחות נעים מאשר כמה חוליגנים עם תרסיס צבע ודעות. ועדיין, בשעות הבוקר המוקדמות התומכים בתיקון עוד ניסו לעמוד על שלהם.
תחילת הקריסה
עד שעות הבוקר המאוחרות הממשלה ויתרה. דרישה של האופוזיציה להצביע שוב על העונש של פטרסון, בשילוב ההחרמה של האופוזיציה את הוועדה החדשה, הממשלה החליטה לחזור בה עוד לפני 11 בבוקר (שעון בריטניה). ג’ייקוב ריס-מוג, מנהיג בית הנבחרים שאחראי על סדר היום הפרלמנטרי מטעם הממשלה ומטעם כך גם על הצעות שנוגעות לפרוצדורות בבית הנבחרים, אמר שהוועדה החדשה לא תצא לדרך בשלב הזה. הוא הסביר שוועדה כזו לא יכולה לעבוד באופן סביר בלי עבודה בין-מפלגתית, ומרגע שהאופוזיציה החליטה שלא להשתתף בתרגיל לממשלה אין בררה אלא לדחות את העניין. הוא הבטיח להביא לדיון הצעות לאחר דיונים עם כל המפלגות. בוריס ג’ונסון אמר שהבין שלא ניתן להחיל את השינויים במערכת אכיפת האתיקה באופן רטרואקטיבי. בנוסף, הממשלה הבטיחה שהצבעה חוזרת על השעייתו של פטרסון מהפרלמנט תתקיים “בהקדם האפשרי”. על כך ניתן להוסיף מכה שיו”ר בית הנבחרים לינדזי הויל הנחית על הממשלה, כשאישר דיון דחוף על “השלכות ההצבעה מה-3 בנובמבר” לעוד שלושה ימים (ב’).
מעבר לזעם הציבורי, דבר נוסף שמעריכים שתרם להחלטת הממשלה היה הקריאה של פטרסון לנציבת האתיקה ולחברי ועדת האתיקה להתפטר. הדבר לפי הסברות פגע מאוד בתמיכה בו בקרב המעגל הפנימי של ג’ונסון ורבים הגיעו למסקנה שהוא “חייב ללכת”.
אבל פה לא נגמרה ההשפלה של הממשלה. אנג’לה ריצ’רדסון, מזכירה פרלמנטרית פרטית (בקיצור עוזרת) של שר הבינוי מייקל גוב, פוטרה מתפקיד זה לאחר שסירבה להיכנע למשמעת הסיעתית והצביעה נגד התיקון של אנדריאה לדסם. לאחר שהממשלה חזרה בה, היא קיבלה את התפקיד בחזרה. הפארסה הזו גרמה לאי-נוחות בתוך המפלגה השמרנית, בטענה שבוריס ג’ונסון חיסל את האמינות של מצליף המפלגה מארק ספנסר. הרי כעת אם יהיו מספיק מורדים נגד משמעת סיעתית הם יוכלו לא רק לכפות על הממשלה לחזור בה אלא גם להימנע מסנקציות משמעותיות.
התפטרות פטרסון
כשהממשלה החליטה לבצע את פניית הפרסה הזו היא על הדרך זרקה אל מתחת לגלגלים את אואן פטרסון עצמו. אני לא מדבר רק על זה שהיא החליטה להביא את העונש שלו להצבעה חוזרת בפרלמנט, אלא שהיא אפילו לא סיפרה לו על כוונתה. פטרסון גילה על ההחלטה בזמן שערך קניות בסופרמרקט, אחרי שעיתונאי של ה-BBC התקשר אליו בנושא. פטרסון כנראה לא צדיק וסביר מאוד שהוא צריך לקבל את העונש שקבעה לו הוועדה, אבל מה שבוריס ג’ונסון עשה זה פשוט להקריב אותו כדי לפייס את דעת הקהל.
לא עבר הרבה זמן ופטרסון הודיע על התפטרותו מהפרלמנט. בהודעת ההתפטרות שלו הוא כינה את השנתיים האחרונות “סיוט”. הוא התעקש על חפותו וטען שהוא לא מסוגל לנקות את שמו תחת המערכת הקיימת. על כך הוא הוסיף שהוא ראה אנשים רבים לועגים להתאבדותה של אשתו, מה שהביא את ילדיו לבקש ממנו לעזוב את הפוליטיקה. הוא הסכים לפחות כדי שזכר אשתו לא יתבזה. יצוין שבכל ההתייחסויות שראיתי לחקירה לא ראיתי לעג או הקטנה להתאבדות אשתו, אלא דווקא המון סימפטיה, אבל אי-אפשר להוכיח שזה לא קרה. בכל מקרה, פטרסון המשיך ואמר שהוא מוותר על התפקיד בכאב, וביקש להודות לקולגות שלו שעמדו לצדו בהצבעה. הוא סיים בכך שהוא “יישאר משרת ציבור אבל מחוץ לעולם האכזרי של הפוליטיקה”. את העשייה שלו, כך כתב, הוא הולך להקדיש למשימה של מניעת התאבדויות.
My statement today: pic.twitter.com/gZocV3WIwS
— Owen Paterson (@OwenPaterson) November 4, 2021
למרות שזו ספקולציה בלבד, קשה שלא לחשוב שאולי ג’ונסון לא דיבר עם פטרסון לפני שההחלטה יצאה לעולם כדי להבהיר לפטרסון שזורקים אותו מתחת לאוטובוס. האקט הבוטה הזה של התנערות רבתי כנראה נועד להבהיר שטובת המפלגה דורשת שפטרסון יקבל את העונש או לחלופין פשוט ילך ויפטור את כולם מהעול שכרוך בהתעסקות עמו.
בחירות ביניים
פירוש ההחלטה הזו הוא שמחוז הבחירה של פטרסון, צפון שרופשייר, ילך לבחירות ביניים כדי לבחור לו מחליף. במהלך פחות מחודש, והפרלמנט איבד שלושה חברים, כולם שמרנים: ג’יימס ברוקנשייר שמת מסרטן, דייוויד איימס שנרצח וכעת גם אואן פטרסון שהתפטר. בנוסף, אתמול (ה’) נגזרו על חברת הפרלמנט קלודיה ווב (נבחרה מטעם הלייבור וסולקה מהמפלגה בשל האישומים) עשרה שבועות מאסר לאחר שהורשעה שאיימה ידידתו של בן-זוגה (כולל איום של שפיכת חומצה). אם לא תצליח לבטל את העונש הזה, תצא נגדה עצומת הדחה כמו זו שהייתה יוצאת נגד פטרסון לו הפרלמנט היה מאשר את עונשו. זה יוצא המון בחירות ביניים, גם אם לא סופרים את אלו שנועדו להחליף את איימס, בהן האופוזיציה הודיעה שלא תשתתף.
האופוזיציה כבר מתכוננת להחליף את פטרסון ובדרך מעניינת: היא מסתכלת לבחירות 1997, בהן “הגועל הטורי” כבר הדגיש את הסאה. אז, מרטין בל העצמאי, בגיבוי האופוזיציה, רץ נגד חבר הפרלמנט השמרני של מחוז הבחירה טאטון, ניל המילטון. בל הסתובב לבוש בחליפה לבנה והציג את עצמו כ”מועמד האנטי-גועל”, ובצירוף העובדה שהאופוזיציה לא הציגה מועמדים משלה הביאה לכך שהוא הביס את המילטון. כעת, האופוזיציה שוקלת לעשות מהלך זהה במחוז הבחירה של פטרסון. כרגע לא ברור אם זה יקרה, מאחר שמקורות במפלגה הליברל-דמוקרטית מוסרים שהמנגנון שיאפשר למפלגות האופוזיציה לגבות מועמד עצמאי הוא “סיוט מוחלט”. נצטרך לחכות ולראות, אבל זו לא השאלה. העניין הוא שהאופוזיציה מעוניינת לבחון כמה משתלם לה אלקטורלית ללכת לממשלה על הראש עם כל השערוריות שנקשרות בשמרנים בחודשים האחרונים. אם יעמוד מול השמרנים בצפון שרופשייר מועמד “אנטי-גועל” עצמאי וינצח, זו תהיה אינדיקציה שזה משתלם. אם יפסיד (תרחיש סביר, בהתחשב בכך שזה מושב דיי בטוח של השמרנים), יובנו מגבלות האסטרטגיה.
(עדכון 5.11.21: הלייבור הודיעה שלא תיקח חלק בשום מהלך כזה ותעמיד מועמד/ת מטעמה. בגלל אופי המושב, סביר להניח שהשמרנים ינצחו)
במפלגה השמרנית
בזמן שהאופוזיציה בוחנת אפשרויות להכות בשמרנים, גם במפלגה עצמה מאוד לא מרוצים מההתפתחויות האחרונות וזועמים על בוריס ג’ונסון, ג’ייקוב ריס-מוג ומצליף המפלגה מארק ספנסר. רבים במפלגה זעמו על הדרך בה ג’ונסון התייחס לפטרסון כשהחליט לחזור בו מהתרגיל שביצע רק יום קודם לכן. אחרים הרגישו מבולבלים ממה שהם תפשו כניהול לא קוהרנטי של המשבר. אחרים, בעיקר אלו שמגיעים ממושבי הלייבור שנלקחו בבחירות 2019 (הידועים בשם “החומה האדומה“), כעסו שהכריחו אותם להצביע בעד מה שנראה כמו כיפוף הכללים כדי להציל את חברם למפלגה. החשש של נציגי החומה האדומה דיי ברור: הם ניצחו במחוזות שנחשבו למעוזי לייבור, ולמרות הניצחונות השמרניים ב-2019 הנוכחות השמרנית שם שברירית. לכן, ישנו חשש שכל דבר עשוי להביא למפלתם בבחירות הבאות. ולא משנה מה הסיבה לכעס על ג’ונסון, כולם פשוט מרגישים שהוציאו אותם מטומטמים. לתקשורת, שלא לציטוט, עלו קריאות לספנסר להתפטר מתפקידו.
וכמובן, השמרנים מתמודדים עם ביקורת רבה. בוריס ג’ונסון עצמו מתמודד עם האשמות שהוא רצה לשנות את מערכת אכיפת כללי האתיקה כדי להציל את עצמו מחקירות אפשריות נגדו. השמרנים כולם, גם אם ינצחו בכל בחירות הביניים הקרבות, עדיין צריכים להתמודד עם העובדה שהמפלגה שוב מזוהה עם שחיתות. סקר בזק של YouGov מצא שהסיפור הזה לא היטיב עם המפלגה, שכוחה ירד וההובלה שלה על הלייבור הצטמצמה מאוד. כמובן, זה רק סקר (וגם לא ברור עד כמה הציבור הכללי באמת עוקב אחרי הסיפור), אבל גם אם תהיה בקרוב עלייה הוא יגרום לרבים במפלגה להרגיש לא נוח בזמן הקרוב. הדיילי מייל, כאמור עיתון פרו-שמרני, כלל בעיתון של היום (ו’) סדרת כתבות תחת הכותרת “הגועל חזר” ושאל על השער “מישהו אחראי בדאונינג 10?”. סביר להניח שגם העובדה שראש הסוכנות הביון הבריטי (MI5) לשעבר גינה את הממשלה על מהלכיה לא בדיוק תתרום לשקט בתוך המפלגה.
Not getting any better for Boris Johnson in tomorrow's Daily Mail. pic.twitter.com/0XMndZT54S
— Adam Bienkov (@AdamBienkov) November 4, 2021
הצעד הבא
לממשלה מחכה גם השפלה נוספת: כעת היא חייבת לקדם את השינויים למנגנון אכיפת האתיקה, או שיהיה ברור לכולם שהיא רק רצתה להשתין מהמקפצה. אבל האופוזיציה לא מוכנה לשתף פעולה עם הממשלה בשינוי המנגנון, מאחר שהיוזמה הזו כעת הוכתמה. רבים סבורים שהמניע לרפורמה המוצעת הוא שחיתות, וגם אם פטרסון נעלם אף אחד לא סומך על טוהר הכוונות של בוריס ג’ונסון כדי להסכים לעבוד איתו על תיקונים למנגנון. אם השמרנים ינסו לקדם את זה לבדם, מן הסתם הם יתמודדו עם אותם גלי ביקורת עמם הם התמודדו ביומיים האחרונים.
לסיכום
אין באמת הצדקה לכך שהמצב הגיע עד הלום. כולם – כ ו ל ם – הזהירו את בוריס ג’ונסון וחבריו שהמהלך הזה יתפוצץ להם בפרצוף. כולם אמרו להם שזה ייראה מושחת, שאסור להחיל את הרפורמה הזו רטרואקטיבית על פטרסון, שהאופוזיציה לא תשתף פעולה עם הוועדה החדשה. אמרו את הכל. ועדיין הממשלה החליטה ללכת עם הראש בקיר, רק כדי להתקפל תוך פחות מיממה. זה כנראה לא מה שיפיל את השמרנים בבחירות, אבל משחק חכם מטעם האופוזיציה יוכל להשתמש בסיפור הזה כדי לצייר את השמרנים כחבורת פריווילגים שבזמן שכולם נאנקים תחת האינפלציה ונטל המסים החדש, הם דואגים לעצמם לחיים טובים ואפילו דואגים לכופף את המערכת לצורכיהם. מעבר לזה, ההתנהלות הזו מחלישה את המפלגה השמרנית מבפנים, מה שלבטח לא מסייע לה.
קשה לאמוד כרגע מה יהיו ההשלכות לטווח הארוך של השערורייה הזו, אבל נראה שבטווח הקצר הגועל חזר לתודעה ולא ממהר ללכת.