הממשלה פרסמה באופן רשמי את מסמך “מבצע Yellowhammer” (או “מבצע גיבתון צהוב”, לחובבי העברית שביניכם), מסמך העוסק בתרחיש הפסימי ביותר לבריטניה במקרה של יציאה ללא הסכם. המסמך חוזה פגיעה בכלכלה, פגיעה באספקת תרופות, עלייה במחירי המזון, בעיות למשק החשמל בצפון אירלנד וגם משבר בגיברלטר. ואלו רק חלק מההשלכות הצפויות. בממשלה הבטיחו שזה רק התרחיש הגרוע ביותר, ושבקרוב תפורסם הערכה מעודכנת, אבל באופוזיציה לא משתכנעים. שם טוענים שהממשלה מוכנה לזרוק את העניים אל מתחת לגלגלי האוטובוס, וגם שהממשלה לא משחררת את המסמכים אותם היא התבקשה לשחרר. אבל אם אין ספק לגבי דבר אחד, זה שהאופוזיציה קיבלה מנוף לחץ נגד הממשלה | בתמונה: גיבתון צהוב (צילום: אלן ורנון)
כן, אני יודע, “מבצע גיבתון צהוב” נשמע הרבה פחות מרשים מהשם האנגלי “Operation Yellowhammer”, אבל זה התרגום. אם תהיתם, גיבתון צהוב (או בשמו המדעי, Emberiza citronella), הוא ציפור שיר המשתייכת למשפחה הגיבתוניים, ובעונות מסוימות אף ניתן לראות אותה בצפון ישראל. אנחנו כמובן ניצמד כאן למונח הקליט Yellowhammer. מבצע Yellowhammer, אם תהיתם, הוא שם הקוד בו משתמש משרד האוצר הבריטי בכל הנוגע להכנות ליציאה ללא הסכם. ולמה לקרוא למבצע על שם ציפור שיר? ובכן, השם נבחר באקראי, וכך מצאנו את עצמנו עם שם קוד שנשמע מאיים באנגלית, ובעברית כמו שם הגרסה הלא מוצלחת ל”מבצע סבתא” בכיכובם של צפרים חובבים.
בכל מקרה, לא על השם באתי לדבר. אם אתם זוכרים, ביום שני הפרלמנט החליט שעל הממשלה לשחרר לציבור את כל ההתכתבויות לגבי מבצע Yellowhammer. זאת, בעקבות הדלפות המסמכים לגבי הערכות הממשלה לגבי מה יקרה במצב של יציאה ללא הסכם, שפורסמו בתקשורת לפני כחודש. החוק אמנם לא מחייב חוקית, אבל יש להחלטה משמעות מסוימת. בכל מקרה, הממשלה כרגע מסרבת למסור התכתבויות פרטיות, אבל כן שחררה אמש (ד’) מסמכים רשמיים, העוסקים בהערכות למקרה הגרוע ביותר (לפי הכותרת). טוב, “מסמכים” זו מילה גדולה. מדובר במסמך אחד בן חמישה עמודים (ופסקה מצונזרת). הנה תמצית מה שהופיע בו. יש נושאים שמטבע הדברים נשארו מחוץ לסקירה שלפניכם, כי הם פחות מעניינים (גם אם חשובים). אדגיש שכל מה שמופיע בהמשך, עד לכותרת “בקיצור”, מהווה אך ורק את השקפת העולם המובאת במסמך ולא פרשנות שלי.
תנאי יציאה
התנאים בהם תצא בריטניה במקרה של יציאה ללא הסכם הם לא לטובתה, וזה עוד לפני שדיברנו על זה שמדובר ביציאה ללא הסכם. בניגוד ליציאה ב-29 במרץ, שהייתה אמורה להיות במהלך סוף שבוע, היציאה ב-31 באוקטובר אינה כזו, מה שעשוי להקשות עוד יותר על כל מה שנוגע לתנועה של סחורות ואנשים אל ומתוך בריטניה. כמו כן, לפי ההערכה, ייתכן שחלק מהתלמידים יהיו בחופשת אמצע הסמסטר (כן, יש להם דבר כזה), מה שעוד יותר עשוי להגדיל את העומס של תנועת האנשים.
כלכלה
החששות הגדולים ביותר לגבי יציאה ללא הסכם, הם בנושא הכלכלה. לפי מסמך Yellowhammer, במקרה הגרוע ביותר יהיה מאוד גרוע. גם בריטניה וגם האיחוד עשויים להיות לא מוכנים להערמת המכסים הצפויה על מוצרים שנעים מהאיחוד לבריטניה ולהיפך. שירותים פיננסיים בינלאומיים עשויים להיות מופרעים. המגזר החקלאי ייפגע קשות. צפויות גם עליית מחירים ואינפלציה, ולפי המסמך מי שיסבלו מכך במפורש ולא פרופורציונלי יהיו בעלי ההכנסה הנמוכה. כל אלו עשויים להביא לגדילתו של השוק השחור.
ואם כל זה לא מספיק, אז ההערכה היא שהמוכנות של המגזר העסקי תהיה נמוכה מאוד, בעיקר בעסקים שאינם נמנים על התאגידים הגדולים, להם אפשרות טובה יותר להתכונן. הדבר נובע הן מחוסר היכולת להגיד לאיזה סוג של ברקזיט הולכים, וגם מעייפות החומר שנגמרה עקב ההארכות שדחו את הברקזיט מה-29 במרץ ל-31 באוקטובר. יש לציין שלגבי הסעיף על המוכנות ניתנה הערה לגבי הצורך להעריך מחדש.
דיפלומטיה
במישור הדיפלומטי, עולים מספר חששות. ראשית, שבריטניה תעבור לסטטוס של מדינה שלישית מול האיחוד, ושתתקשה למצוא מדינות החברות באיחוד שיקיימו איתה יחסים בילטרליים, עקב לחץ המועצה האירופית. בריטניה לא הגיעה להסכמים בילטרליים עם מדינות האיחוד, למעט הבנות עם אירלנד לגבי הסכם עתידי על ביטוח לאומי הדדי. עם זאת, מדינות חברות שייפגעו גם הן מיציאה ללא הסכם, עשויות להיות יותר גמישות ביחס לאפשרות לעבודה בילטרלית.
בעניין הזה, ישנו גם מה שיעלה בגורלם של אזרחי האיחוד החיים בבריטניה ושל אזרחי בריטניה החיים במדינות האיחוד. בריטניה הבטיחה שזכויותיהם של אזרחי האיחוד החיים בשטחה יישמרו, אבל באיחוד עצמו התמונה מורכבת יותר. החקיקה לגביהם, כך עולה מהמסמך, היא אינדיבידואלית לכל מדינה חברה. לא כל המדינות העבירו את החקיקה, ובאלו שכן ההליכים הנחוצים והתנאים אינם זהים. הנציבות האירופית גם סירבה להארכת ביטוח הבריאות לאזרחי בריטניה מעבר ל-31 באוקטובר, כך שגם פה הדבר תלוי במדינות בהן אותם אזרחים בריטים חיים.
תנועה
גם קשיי תעבורה צפויים להיערם. מדינה ספציפית שעשויה להערים קשיים היא צרפת, עקב העובדה שמנהרת התעלה, העוברת בתעלת למאנש, מקשרת תחבורתית בין בריטניה לצרפת. על-פי ההערכות, צרפת צפויה להציב גבול קשיח בשטחה כבר מהיום הראשון של יציאה ללא הסכם. הטלת המכסים עשויה לגרום לעיכוב של סחורות, לעיכובים בתנועה בתעלה, וגם על תנועת אזרחי בריטניה אל האיחוד האירופי. בעיות התנועה האלו עשויות לגרום גם לפקקי תנועה באזורים מסוימים ולבעיה באספקת הדלק.
בריאות
חשש נוסף, הנובע מעניין התנועה, הוא שהעיכובים האלו יקשו על משלוחי התרופות והציוד הרפואי אל בריטניה: שלושה רבעים מהאספקה הרפואית לבריטניה מגיעים דרך התעלה, ולא את כל המוצרים ניתן להעביר בדרך אחרת. פירוש הדבר הוא קושי בשליטה במחלות, בריאות בעלי חיים, סביבה, איכות המזון ועוד. משרד הבריאות אמנם מכין תכנית רב-שכבתית כדי להתמודד עם הנושא (לא מפורט מה היא), אבל בנושאים מסוימים מסמך Yellowhammer מודה שלא יהיה ניתן להביא להקלה של ממש.
לעומת זאת, נושא הטיפול הסיעודי צפוי שלא להיפגע במיוחד כתוצאה מיציאה ללא הסכם. לא כי הוא מוכן כיאות, כמו שפשוט גם עכשיו הוא במצב לא אידיאלי עקב קשיי תקציב. כמו כן, אם אכן תהיה עלייה באינפלציה, וכמו כן בעיות בתחבורה כפי שצוין קודם, ספקי השירותים הסיעודיים עשויים להתקשות לספק את השירות.
מזון
גם אספקה של מזון טרי צפויה להתעכב. אמנם לא צפוי מחסור במזון ברמה הכוללת, אבל כן ירידה במגוון המוצרים ועלייה במחירים (שלפי המסמך עשויה לפגוע בעיקר בשכבות החלשות). כמו כן, בקרוב צפויה להסתיים עונת החקלאות העיקרית בבריטניה עצמה, מה שיגביר את הלחץ על ייבוא מזון. יש לזכור שחלק מהעונה בה זה יקרה תכלול את חג המולד, סביבו צריכת המזון גדלה. כמו כן, ישנו חשש שפניקה ציבורית תביא לקניית מלאים גדולים של מזון על-ידי אזרחים, שעשויה להביא בתורה לבעיות באספקה עבור חלק מהאזרחים. בחדשות הטובות, אספקת המים לא עשויה להיפגע. אמנם צפויים קצת קשיים בכל מה שנוגע לכימיקלים, אבל לפי המסמך החברות הרלוונטיות ערוכות היטב.
חברה
עוד חשש הוא שכל הנושאים שתוארו לעיל עשויים להביא להפגנות גדולות ברחבי הממלכה, מה שיצריך עבודה קשה יותר של כוחות המשטרה.
גיברלטר
עניין נוסף הוא גיברלטר, אותה טריטוריה בריטית הגובלת עם דרום ספרד. היא צפויה, בגדול, לסבול הרבה יותר מאשר תושבי האי הבריטי. לא רק בגלל התנועה הרבה יותר שיש לגיברלטר עם אירופה, אלא גם בגלל שלפי המסמך, הממשל המקומי מתכונן לתרחיש אופטימי בהרבה מזה של מבצע Yellowhammer.
אנרגיה
יש גם בשורות אופטימיות. כלומר, חלקית. בריטניה לא צפויה לסבול ממחסור באנרגיה, ותהיה מסוגלת לספק את הדרישה לחשמל. עם זאת, תוך חודשים עד שנים – בהנחה שלא יוסדרו הסכמים – שוק החשמל המשותף של צפון אירלנד והרפובליקה האירית עלול להתפצל. במקרה כזה, לא יהיה ניתן להבטיח את סיפוק מלוא הדרישה לצפון אירלנד, וכמו כן עשויה להיות עליית מחירים.
הכנות מטעם הממשלה
מסמך Yellowhammer לא כולל רק את התרחישים, אלא גם את ההכנות. טוב, אחרת לא היו קוראים לזה מבצע. אחת התכניות היא “בלי בדיקות חדשות וציפיות מינימליות” (הפעם, גם באנגלית זה לא נשמע יותר טוב). הכוונה היא שבריטניה תנסה לעשות מה שניתן כדי להימנע ככל האפשר מגבול קשיח עם האיחוד האירופי. עם זאת, המסמך מודה שהמאמצים האלו לא יצליחו לפתור את כל הבעיות, ושעדיין צפויים קשיים רבים בכל הנוגע לתנועת סחורות.
בקיצור
מסמך Yellowhammer צופה תרחיש לא אופטימי בעליל (טוב, המטרה שלו היא לצפות את התרחיש הגרוע ביותר). שנות השבעים בבריטניה ידועות לשמצה בכך שהן התאפיינו בבעיות באספקת החשמל, הפגנות ושביתות רבות, שירותים שלא סופקו, תחושה של התפרקות חברתית ועוד. אז, הדבר הביא למיאוס ממדיניות הלייבור (וגם מהמדיניות שנוהלה על-ידי האגף השמאלי של המפלגה השמרנית), כך שב-1979 מרגרט ת’אצ’ר ניצחה בבחירות והפכה את הכלכלה הבריטית על פיה (למרות שהיסטוריונים חלוקים לגבי ההצלחות של הגישה הכלכלית של ת’אצ’ר, אבל זה לפעם אחרת). עכשיו, נראה שיציאה ללא הסכם צפויה להחזיר את המצב הזה (בשינויים קלים), אולי באופן חריף יותר, וגם את האווירה ששררה אז.
תגובות במערכת הפוליטית
מייקל גוב, אחד מהשרים הבכירים בממשלה, הבטיח שבקרוב יפורסם מסמך אחרי בחינה מחדש, בהתאם להתקדמות בהכנות ולהקלות הצפויות על הלחצים הצפויים. קשה להגיד שזה שכנע את חברי האופוזיציה. ג’רמי קורבין צייץ: “מסמכי ממשלה רשמיים מאשרים שבוריס ג’ונסון מוכן להעניש את אלו שהכי פחות יכולים להרשות את זה לעצמם יציאה ללא הסכם כדי לסייע לחברים העשירים שלו”. איאן בלאקפורד טען: “הגיע הזמן שבוריס ג’ונסון יקשיב לממצאי ממשלתו שלו ויוריד את האיום של יציאה ללא הסכם מהשולחן אחת ולתמיד”.
Official government documents confirm Boris Johnson is prepared to punish those who can least afford it with a No Deal Brexit to benefit his wealthy friends.
He must be stopped. pic.twitter.com/3aibiLn8hZ
— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) September 11, 2019
והיו גם טענות אחרות. אנה סוברי, ראשת הקבוצה העצמאית לשינוי, טענה שאלו לא המסמכים שהממשלה התבקשה לפרסם. לדבריה, במרץ לממשלת מיי היו מסמכים מפורטים בהרבה לגבי ההכנות וההשלכות של יציאה ללא הסכם, ואלו לבטח עברו עדכון והם אלו שצריכים להתפרסם. סטיבן דוטי (לייבור) טען לגבי אורך המסמך שעולות ממנו שלוש אפשרויות: שהממשלה לא צייתה להוראת הפרלמנט, היא מחביאה חלק מהמסמך, או שהממשלה לא טרחה לבקש מסמך יותר ארוך ומפורט אחרי שקראה את הדוח הנ”ל. טום ברייק (ליברל-דמוקרטים) גרס שאת תוכן המסמך הזה כולם כבר קראו עם הדלפתו לתקשורת, ושהממשלה למעשה מתחמקת. נראה אם מייקל גוב ישחרר מסמך מפורט ומעודכן יותר בהמשך. רבים גם מחו על כך שהממשלה לא מפרסמת את ההתכתבויות לגבי העניין.
ועכשיו מה?
הממשלה מבהירה כל הזמן שמדובר בתרחיש הגרוע ביותר, כדי שיהיה אפשר להתכונן כיאות. אין ספק שזה המעשה האחראי לעשות (עד כמה שהסתכנות מרצון בתרחיש הזה יכולה להיחשב לאחראית), אבל היא מתקשה לשכנע. התרחיש הגרוע ביותר הוא כל המידע ששוחרר. אין הערכות לגבי תרחישים יותר אופטימיים במקרה של יציאה ללא הסכם. אמנם יהיה קצת מטופש להפיק מסמך כזה, אבל לקיומו של מסמך דיסטופי בלבד, בלי תרחישים יותר אופטימיים לצדו, יש אפקט.
זה אומר שהאופוזיציה יכולה להציג את מסמך Yellowhammer כתרחיש היחידי שעומד בפני בריטניה אם לא תשיג הסכם יציאה. זה יאפשר לאופוזיציה גם לפנות למתנדנדים בכל הנוגע לסוגיית הברקזיט, וגם להפעיל לחץ על הממשלה בפרלמנט (ברגע שזה יחזור לתפקד). יתרון נוסף לאופוזיציה הוא שיהיה לברקזיטרים קשה לשכנע שמדובר בחלק מ”פרויקט פחד” שנועד להרתיע מברקזיט, כביכול במסווה של נתונים אובייקטיביים. הרי מדובר בהערכה של ממשלה שמעוניינת בברקזיט (למרות שלבטח יהיו כאלו שימשיכו לטעון שזה כן חלק מ”פרויקט פחד”). כמו כן, למרות שגם האיחוד האירופי יסבול מיציאה ללא הסכם, המסמך מראה בבירור שלבריטניה יש הרבה יותר מה להפסיד. זה עשוי להוציא מהאיום של ג’ונסון לצאת ללא הסכם – מה שכידוע מהווה את אסטרטגיית המו”מ שלו – את האוויר.
בנוסף, האופוזיציה כנראה תמשיך לנסות וללחוץ על שחרור המסמכים וההתכתבויות שהממשלה לא פרסמה. אמת, אין לממשלה חובה חוקית לעשות זאת, אבל זה לא אומר שהאופוזיציה לא תלחץ בכל כלי שעומד לרשותה. היא תציג את ממשלת ג’ונסון כממשלה שיש לה מה להסתיר, ולפיכך לא פועלת למען האינטרס הציבורי. אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר, ובאופוזיציה מאמינים שהאמת שהם יחשפו היא שהממשלה מוכנה לרסק את בריטניה על הסלעים.