חדשות בקטנה: הגישה של הממשלה הבריטית כלפי המלחמה בעזה משתנה לרעת המאמץ המלחמתי של ישראל, לאחר ההרג של אזרחים בריטים שסיפקו סיוע הומניטרי ברצועה ועל רקע חוות דעת סודית שנטען שנכתב בה שישראל עוברת על החוק הבינלאומי. חוק חדש בסקוטלנד שנועד להילחם בפשעי שנאה הפך מושא לביקורת וטענות לאיומים על חופש הביטוי, וגם ג’יי קיי רולינג לקחה צד. וההתפטרות של ג’פרי דונלדסון מראשות ה-DUP מאיימת על הסדר שהושג בעמל רב בצפון אירלנד לפני חודשיים בלבד | צילום: רורי ארנולד, דאונינג 10
הזווית הישראלית
נתחיל בשתי ידיעות זריזות בקשר למלחמה בעזה. הראשונה היא המוות של שבעה עובדי המטבח המרכזי העולמי שפעלו ברצועה, כתוצאה מאש צה”ל. שלושה מתוכם, חשוב לציין, בריטים. מטבע הדברים, הדבר הביא לכעס רב מאוד בצמרת הפוליטית הבריטית אתמול (ג’). ראש הממשלה רישי סונאק ושר החוץ הלורד דייוויד קמרון דורשים מישראל תשובות לטרגדיה. קמרון, שביקורתי כלפי ישראל הרבה יותר מסונאק, הגדיר את המוות הזה כ”בלתי מקובל”. ראש האופוזיציה קיר סטארמר, שלרוב עושה מאמצים גדולים כדי להגן על זכותה של ישראל למגר את חמאס, שינה גישה. לא רק שהוא דרש תשובות וגביית מחיר מהאחראים לנושא, הוא גם אמר בפירוש ש”המלחמה חייבת להיפסק עכשיו”. הוא אמנם ציין גם את שחרור החטופים כחלק ממנה, אבל לא ציין הפעם את האינטרסים הביטחוניים של ישראל. השגרירה בלונדון ציפי חוטובלי זומנה לשיחה במשרד החוץ, בה הפעולה הישראלית גונתה ונדרשו תשובות. במילים אחרות, הטון הבריטי משתנה לרעת המאמץ המלחמתי של ישראל.
וזה בעייתי, בגלל הידיעה השנייה. בשבוע שעבר (ש’) האובזרוור חשף שיו”ר ועדת החוץ של הפרלמנט, אליסיה קרנס (שמרנית), אמרה בכנס לגיוס כספים שמשרד החוץ קיבל חוות דעת לפיה ישראל עוברת על החוק הבינלאומי, אך נמנע מלחשוף אותה. זה משמעותי, כי אם חוות הדעת הזו תהפוך לפומבית הרי שבריטניה תצטרך להפסיק מיד את מכירת הנשק שלה לישראל, כדי לא להפוך לשותפה לעבירות. לפני החשיפה הזו, הסברה הייתה שבריטניה תשים את הקו האדום על מבצע ברפיח. אנחנו גם לא יודעים שקרנס צודקת, אבל החשיפה הזו מגבירה את הלחץ לפרסם אותה. לדוגמה, ג’ס פיליפס (לייבור) טענה שאם חוות הדעת הייתה גורסת שישראל לא עברה על החוק הבינלאומי, הממשלה כבר הייתה מודה בזה. עד כה הממשלה עמדה בלחץ. אבל אחרי מה שקרה לשלושת האזרחים הבריטים בעזה, אם ישראל לא תפעל כמצופה ממנה, סונאק וקמרון עלולים להחריף את הטון.
חוק פשעי השנאה
ונעבור לסקוטלנד. שם נכנס לתוקף שלשום (ב’) עבירה חדשה. מהי? “הפצת שנאה”. מעתה, אם תפיצו בסקוטלנד חומרים או תתנהגו באופן ש”אדם סביר ימצא מאיים או פוגעני” תוך הפצת שנאה המבוססת על גיל, מגבלה גופנית, דת או זיקה דתית, נטייה מינית, זהות טרנסג’נדרית או מאפיינים מיניים מגוונים (אינטרסקס) – זאת בנוסף לשנאה על בסיס גזע, צבע או לאום שגם כך לא חוקית. העונש יכול להגיע עד לשבע שנות מאסר.
החוק הזה מעלה שאלה לגבי חופש הביטוי. תומכי החוק טוענים שהוא לא פוגע בחופש הביטוי, שכן הוא מאפשר הגנה על-ידי הוכחה שההתנהגות בסימן שאלה הייתה “סבירה”. החוק גם מציין במפורש שהעברת ביקורת לבדה על כל אחת מהקבוצות האלו לא תספיק כדי להיכנס תחת הגדרות העבירה החדשה. כשזה מגיע לביקורת על דת, יש אפילו יותר משוכות שצריך לעבור כדי שהדבר ייחשב לעבירה על החוק. מצד שני, המתנגדים טענו שכעת היא תיצור רדיפות על כל דבר קטן שייאמר שכן החוק מעורפל. בנוסף, אולי שמתם לב, אבל מין או מגדר לא כלולים ברשימת הקורבנות לפשעי שנאה. הדבר העלה ביקורת נוספת, בטענה שישמש את ארגוני הטרנס* במאבקם נגד נשים טרפיות סטייל ג’יי קיי רולינג.
ואם כבר הזכרנו את רולינג, אז גם לה היה מה להגיד על החוק. היא צייצה רשימה של טרנסיות שהמשותף לכולן הוא שמדובר במי שביצעו עבירות מין (לעתים כגברים) וקיבלו יחס מתאים לנשים באופן שהיה עלול לסכן נשים. לסיום אמרה שאם זה עובר על החוק הסקוטי, היא תשמח להיעצר כשתגיע לביקור. תלונה אכן הוגשה נגד רולינג, אך המשטרה החליטה שלא מדובר בעבירה על החוק. רולינג בירכה על ההחלטה, והביעה תקווה שגם נשים אחרות ופחות מוכרות שנוקטות בעמדה דומה יקבלו טיפול דומה.
April Fools!
Only kidding. Obviously, the people mentioned in the above tweets aren’t women at all, but men, every last one of them.
In passing the Scottish Hate Crime Act, Scottish lawmakers seem to have placed higher value on the feelings of men performing their…
— J.K. Rowling (@jk_rowling) April 1, 2024
יצוין שמאז כניסת העבירה לתוקף (כאמור, שלשום) הוגשו למשטרה יותר מ-3,000 תלונות. רישי סונאק טען שזה לא נכון להפוך את הנושא לעניין למשטרה. השר הראשון של סקוטלנד המזה יוסף נתן כדוגמה נגדית גרפיטי אסלאמופובי נגדו שלדבריו חייב לקבל טיפול ביד קשה.
להת’ ג’פרי
וכעת לצפון אירלנד. ראש ה-DUP ג’פרי דונלדסון נאלץ להתפטר בשבוע שעבר (ו’) באופן מידי מתפקידו ואף הושעה מהמפלגה. הסיבה? אישומים שהוגשו נגדו בגין טענות “היסטוריות” לגבי עבירות מין שביצע לכאורה. עד לבחירת מחליף קבוע, יכהן בתפקיד חבר הפרלמנט גווין רובינסון, שעד כה שימש כסגנו של דונלדסון. הדבר, יצוין, תפס את המערכת הפוליטית של צפון אירלנד מופתעת.
למה זה חשוב? ובכן לא כל-כך מזמן אסיפת צפון אירלנד וממשלת צפון אירלנד חזרו לתפקוד אחרי שנתיים של שיתוק. השיתוק הזה נגרם בשל סירובה של ה-DUP בראשות דונלדסון לקחת חלק בממשלה, מה שמנע הקמת קואליציה ולפיכך הקמה של מוסדות מתפקדים. הסיבה לכך הייתה ההתנגדות של דונלדסון להסדרי הברקזיט בצפון אירלנד, שיצרו גבול פנימי. אבל לבסוף, אחרי מאמצים רבים מצד רישי סונאק, הצליחו להגיע למתווה חדש ששכנע את דונלדסון להחזיר את המוסדות לעבודה. אבל לא כל חברי המפלגה סברו שהמתווה הזה מוצלח, וכעת קיים הסיכוי שראש המפלגה הבא לא יחלוק את החזון של דונלדסון – שלבסוף ירד מהעץ ונקט בפרגמטיות – מה שעלול להוביל לשיתוק נוסף בצפון אירלנד.